MaGYAUR

MaGYAUR

A nacionalisták által kisajátított táncházmozgalom

2023. június 10. - Magyaur

A táncház mozgalom alternatív mozgalom volt: nemcsak abban a tekintetben, hogy a művelői a magyarkodó nótához képest akartak visszatérni - elsősorban Sebőék, de a Muzsikásék is - az eredeti, erdélyi népzenéhez, hanem abban is, hogy nem engedtek sem az urbánus értelmiség-ellenes, sem az irredenta-nacionalista szírénhangoknak!

A táncházmozgalom "multikulti" volt; nemcsak amiatt, mert a bartóki "kozmopolita" felfogást képviselte, miszerint a magyar népzene csak az egyik dialektusa a kárpát-medencei, tágabban a balkáni, török-ázsiai zenei világnak, nemcsak azért mert átültette a városi/művelődésiházi környezetbe a széki táncház formát, hanem főleg azért, mert a "népművelő" jellegénél fogva a kezdetektől fogva énekelt versek, kortársi irodalmi alkotások is szerepeltek a repertoárjában.

Félő, hogy a nacionalista csőlátásban szenvedő, konzervatív orbáni kultúrpolitika még kevésbé tűrné meg az eredeti táncház-célkitűzéseket, mint amennyire azokat eltűrte a Kádár-rendszer... főleg nem egy alulról jövő, a hivatalos ízlés ellen lázadó ifjúsági mozgalomként!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2018143220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.10. 07:23:17

Kádár alatt a táncházmozgalom eleve azért lett engedve, hogy szelepet biztosítson a nacionalizmusnak.

Liberális táncház nincs, nem is lehet. A liberók pávatollal a seggükben gyereket kúrnak tánc helyett.

ez a nevem senki 2023.06.10. 09:26:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az utolsó mond
atod hat
ásós akart lenni de nagyon erőt
len csiszold még

gigabursch 2023.06.10. 22:27:30

Az a helyzet, hogy nem azért nincsenek liberáltaknyok a táncházban, mert kinéznék őket onnan, hanem azért, amiért nincsenek ott az M1-en sem.
El se mennek.

Persze ez nem baj, csak épp nem kéne ilyen ordasan hazudozni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2023.06.12. 09:51:36

A táncházmozgalom a szocialista éra egyik csodálatos – Tűrt, megtűrt, és olykor /valójában sokszor, csak éppen ritkán egyenes vonalúan Támogatott kategóriába tartozó – szegmense volt, nem véletlenül lett a magyar kultúrtörténet kultikus fejezete. És az sem véletlen, hogy az egyik emblematikus (mondjuk így, modernkori) alakja, vagy lelkes híve Novák Péter, az egykori Kimnowak frontembere, zenész, szövegíró, énekes, színész, rendező,...néptáncos. Ahogy az egész táncházmozgalom –pontosan úgy, ahogy azt jól mondod bloggertárs – ötvözte, magába olvasztotta, összegyűjtötte a korszak összes kozmopolita, nyugati, polgári, liberális, rendszerkritikus, ellenzéki, ellenálló, reformszocialista, népi, urbánus, paraszti...de alapvetően mindenképpen újat, mást, jobbat, szebbet, igazabbat akaró embereket, legyenek akár értelmiségiek vagy (minek nevezzelek?) kétkeziek. Fiatalokat főleg. Ő nyilatkozta egyszer, régen, hogy ha akarná – a táncházi múltjának köszönhetően – 18000 embert tudna azonnal elérni. Nyilván szimbolikus értelemben, de jól mutatja a táncházmozgalom erejét, közösségformáló hatását. Ez a klip / ez a dal szinte esszenciája ennek: urbánus, paraszti, liberális, konzervatív, népdalos-popzene...amit akarsz.

www.youtube.com/watch?v=puVRM95e2Ko

Ma már nincs ilyen erő és összetartás –sem mikro, sem társadalmi szinten, sem kulturális szegmens vonatkozásában – ebben a kifosztott, megalázott, egymásnak uszított, agymosott szörnyetegekkel és oroszpropagandista hazaárulókkal teli, beteg, a Geci által megnyomorított országban. És már nem is lesz talán. Az Apja Által Földön Rugdalt Köztörvényes Bűnöző végül teljesen összetörte a magyar népet, és 100 évre elpusztította a jövőjét, szinte örök gyűlöletbe fullasztva őket (a propaganda révén), és minden morális, erkölcsi, empatikus alapvetést kihúzva a talpuk alól. Ezt tanulta, ezt tudja, ezt ismeri: a gyűlöletet, a viszályt, a bántalmazást, az erőszakot.

A táncházmozgalomnak – az olyannak, ami állandó fényt, menekülést, szelepet jelentett egy orosz megszállás alatt működő kommunista-szocialista diktatúrában, főleg az 1980-as évek közepéig, mert utána ez nagyon fellazult a peresztrojkának köszönhetően – ma talán a jelentése is teljesen más lenne...vagy más is. Ezt nem tudom, de az nyilvánvaló, hogy ma már nem tölti be azt a kultikus, szinte lázadó szellemű, ma azt mondhatnám európai ellenállást a Rendszerrel szemben, mint egykor: akkor, a zenei, kulturális hatásán túl egyértelműen volt politikai ereje is, ahogy annak idején mindennek, ami nem a központi irányítás alá esett. A táncházmozgalom 1970-es nyitánya, megalapítása előtt is létezett valamiféle szervezetlen, nem tömegmozgalomként működő csírája ennek, de én nem hiszem, hogy ma Lehet Más a Táncház, mint amit megengednek neki.
Talán tévedek.
De majd elmélyülök ebben, hátha errefelé nem annyira zordak az idők, és a bloggertárs az alapvetésben téved.

www.mma-mmki.hu/esemenyek/50-eves-a-magyarorszagi-tanchazmozgalom-konferencia/

Magyaur 2023.06.13. 08:55:24

@zord íjász: Egyetértek. Ez volt az utolsó jelentékeny magyar szellemi exportcikk a világ felé, amelyre igazán büszkék lehetünk! Olyan kísérlet volt, amelyben az ősi, autentikus zenét/táncot párosítani lehetett a modern urbánus, kozmopolita ifjúsági kultúrával - méghozzá állami bábáskodás nélkül!
süti beállítások módosítása