MaGYAUR

MaGYAUR

„Nemzetállam” a magyar nemzet ellen

2023. július 07. - Magyaur

Egy pódiumbeszélgetésen, amelyet a munkaalapú társadalom és a családalapítás témakörében hirdettek meg Ferencz Orsolya miniszteri biztos arról beszélt, hogy az uniós mainstreamet képviselő országok „lesöprik” a máshogy gondolkozó tagállamok felvetéseit. Az ily módon kisebbségbe kerülő magyar kormány a „nincs gyerek, nincs jövő” elvben hisz, míg az állítólagos bal-liberálisok a „no border, no nation” politikai filozófiáját képviselik. De ez az orbánista felfogás több sebből vérzik:

  • A magyar kormány a családpolitikájára büszke, ami persze nem a családok jövedelmi különbségének csökkentése és nem a gyerekek esélyegyenlősége felé irányul, hanem csak a születésszám növelésére. De amit nyernek a réven a már némi egzisztenciával rendelkező fiatalok (tehát a legszegényebbek nem!), azt elveszítik a vámon: nincs az a kedvezmény, amivel a gazdaságilag lerobbanó, az oktatás-, és egészségügyet elhanyagoló, protekcióra és monopóliumokra építő orbáni-Magyarország maradásra bírhatná a tehetséges és/vagy vállalkozószellemű új generációkat! Ez a koncepció kudarcra van ítélve: a lakosságszám folyamatosan csökken, a lakosság elöregszik és nem lesz elegendő munkáskéz, amely előteremtené a nyugdíjakat. Már ma is több tízezernyi külföldi munkavállalót kell importálnunk, mert munkaerőhiány van. Nincs tehát sem elegendő gyerek, sem elegendő dolgozó, főleg nem magasan kvalifikált szakember! Vagyis nem az orbánistáknak, hanem a tüntető diákoknak van igazuk, amikor azt hirdetik: „nincs tanár, nincs jövő!”
  • Ami a „no border, no nation” jelszót illeti el kell dönteni, hogy az orbáni-Magyarország akar-e az Európai Unió tagja maradni, vagy sem? Mert az EU lényege éppen a határok „légiesítése”, vagyis az emberek, az áruk és az eszmék lehető legszabadabb mozgása! Ezzel szemben áll az orbáni ósdi, a nemzetállamot és vele együtt az ország „belügyeit” egyre agresszívebben védő nacionalizmusa.
  • Tudnivaló, hogy a nemzetre hivatkozó nemzetállam nem szerves része a nemzetnek! A magyarság 1000 éven át élt, kezdetben egy magyar dinasztia, később külföldi uralkodók által irányított „multi-kulturális” birodalmakban, de nem történt identitásvesztés… Igaz, a vegyes nyelvű és vallású „magyarországi” nemesség csak 1848 után terjesztette ki a „magyar nemzet” fogalmát a nem-nemesi származású pórnépre, de ettől még a kulturális-életmódbeli közösségtudat létezett.
  • Valójában a kulturális-életmódbeli mintaként szolgáló, nemzetek feletti civilizáció, jelen esetben a görög-római alapokra építő kereszténység, valamint a reneszánsz-felvilágosodás korszak folyományaként kirobbanó tudományos és ipari forradalom a lényeg! A nemzeti kultúrák az európai civilizációnak csak időben eltolódó, sajátos helyi változatai, tehát nem léteznek „nemzeti civilizációk”, csak birodalmi méretű kulturális egységek! Az Orbán által előszeretettel emlegetett „magyar életmód és identitás”, amelyet a bevándorlók veszélyeztethetnének, pont olyan európai sémákra utal vissza, mint amilyen a magyar zászló piros-fehér-zöldje, ami nem más, mint a francia trikolór helyi megfelelője.
  • A nemzetállam olyan bürokratikus alakzat, amely lehet „pajzs” is, de „púp” is a nemzet hátán. Sokan úgy gondoljuk, hogy Orbán Viktor és rendszere inkább ez utóbbi…

 https://444.hu/2023/07/06/mas-a-no-border-no-nation-a-magyar-kormany-a-nincs-gyerek-nincs-jovo-elvben-hisz

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2918162232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone Bull 2023.07.08. 10:06:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A " kisemberek " nagyjából semmit nem tudnak a világról, ők az agymosó propaganda örökös célpontjai, az elnyomó hatalmak fenntartói.
Orbán is ezt használja ki, sikeresen.

A legjobb rendszer a plurális demokrácia: soha többet senkinek olyan hatalmat, mint ami most van Orbánnak, az lenne a legjobb ...
Ezt a torz, egypárti államrezsimet, meg fel kell számolni alapjaiban!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.08. 11:28:21

@Boldeone Bull:

A liberális demokrácia lényege: minden hatalom a háttérhatalomé, minden kontroll nélkül.

nemecsekerno_007 2023.07.08. 11:53:59

,, ez az orbánista felfogás több sebből vérzik,,

Itt minden amit Orbán csinál, több sebből vérzik.

13 éve.

Az a baj, hogy ti a Kádári kontraszelekció sokadik termékei vagytok.

2023.07.08. 12:16:37

@nemecsekerno_007:
Hány év kellett amíg kiderült Hitler a rosz irányba tart???
Semmi baj, néktek ez pontosan jó.

2023.07.08. 12:18:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A kistöke még csak úgy tud nőni ha követi a nagytöket...
Ja háttér hatalom, te meg a Szíriusz gyermeke vagy, ezért látsz át mindenen is röntgen nélkül....

nemecsekerno_007 2023.07.08. 12:49:16

@kiskutyafule: Akkor miért vagytok türelmetlenek?!?!

2023.07.08. 13:26:26

@nemecsekerno_007:
Én nem vagyok, jót röhögök az inflációs spirálban ülökon, hogy mennyire éltetik azt, mert milyen jó a nemzet gazdaságnak, a tanárok ellehetetlenítésén, mert az a jövő hiszen megmondták nekik, persze az ész már nem volt még, hogy a kotla alkotmány ne csak azt mondja kit kell dugni, hanem hogy melyik lyukba, hiszen a statisztikai világosan mutatja, eddig csakis a csokisba dugták.
Várom a következő nemzeti alkotmányt, és akkor máris a csillagos ég lesz a határ, úgy fog nőni a proli népség....

Éjjel sokáig a orbanisztán, mert ennél jobb kabaré nincs.

2024 2023.07.08. 14:20:37

"Ami a „no border, no nation” jelszót illeti el kell dönteni, hogy az orbáni-Magyarország akar-e az Európai Unió tagja maradni, vagy sem? Mert az EU lényege éppen a határok „légiesítése”, vagyis az emberek, az áruk és az eszmék lehető legszabadabb mozgása!"

Ha zavargó feka 30 centis faszát kívánod szopni, akkor kitakarodsz Párizsba és nyamizhatsz. Ha károkozó arabok faszát kívánod kényeztetni, akkor kivándorolsz Párizsba, Brüsszelbe, Berlinbe vagy Bécsbe, ott együtt lehetsz a kedvenceiddel.

MI NEM KÉRÜNK BELŐLÜK!! CSAK BAJ VAN VELÜK!

Akár nemzetállam, akár a wilkommenskultur-ra épülő multinacionális társadalom: zavargó, károkozó, hasznavehetetlen, beilleszkedésre képtelen és nem is szándékozó népességre nincs szükség.

Világos? Képes vagy ezt felfogni a vallásos szekták buzgalmával képviselt jóemberkedő, hibbant progresszív befogadó ideológiád közepette? A ROMBOLÁST TÁMOGATOD! De addig jó neked is, míg a Nyugaton tomboló őrület meg nem jelenik idehaza, és maximum vágyakozhatsz az Európába a jólétért igyekvő gazdasági bevándorlók tömegei után.

2024 2023.07.08. 14:39:57

@Boldeone Bull: "A legjobb rendszer a plurális demokrácia: soha többet senkinek olyan hatalmat, mint ami most van Orbánnak, az lenne a legjobb."

Bika boldi! Plurális demokrácia van idehaza jelenleg is, még ha 13 éve egyetlen párt is kormányoz kétharmaddal. A pluralizmusról kérdezd meg a faszszopó Mark Ruttét, aki Hollandiában szintén ugyanennyi ideje van törvényesen hatalmon és a koala épp' most oszlott fel - de borítékolom, hogy újra ő fog kormányt alakítani.

Fájdalom, de a magyar választók döntik el, ki kormányoz, mekkora felhatalmazással és mekkora erővel a törvényhozásban. Így van ez 1990 óta, 2010 óta is, és így lesz mindaddig, míg demokratikus országgyűlési választások útján dől el, ki kerül a kormányrúdhoz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.08. 16:48:05

@2023: Ezek nem értik meg, hogy a szabad választás, amit ők is imádnak, attól jó, hogy szabad. Hogy semmi nem köti meg azt, hogy ki hány szavazatot kaphat. Amikor ő pluralizmusról pofázik, valójában arra gondol, hogy az ő pártja is benne legyen a hatalomban. Ha most ők lennének kétharmaddal az urak, halálbiztos, hogy nem aggódnának a pluralizmus miatt. Akkor sem aggódtak a hívek, amikor az SZDSZ először az MDF-fel csinált koalíciót, utána az ellenséggel, az MSZP-vel, harmadszor a Fidesszel (és Orbánnal) szerettek volna koalíciót, de azok már elhajtották őket. Csak legyenek benne a hatalomban, ennyi számít, a többit leszarják.

Szomorú, de az a helyzet, hogy ha ma a Fidesznek közös nevezőre kellene jutni valamelyik párttal egy kétharmados döntésért - hát még egy feles döntésért is -, akkor az ország lefagyna, működésképtelenné válna, annyira gyűlöli a két oldal egymást. Akkor már inkább maradjon a Fidesz, így legalább történik valami reakció a problémákra, egy részük jónak látszik. A Fidesz sem csinálja jól, de akkor most adjuk oda a kormányzást ennek a pitiáner Karácsolynak? Vagy a dühös, de tök érdektelen Gyurcsánynénak? És mire mennénk mindezzel? Sehogy sem jó ez így.

Boldeone Bull 2023.07.08. 17:37:34

@2023: Plurális demokrácia van idehaza jelenleg is, még ha 13 éve egyetlen párt is kormányoz kétharmaddal. "

Maximum elvi szinten, a gyakorlatban egypárti rezsim. A "fékek és ellensúlyok" nem léteznek mint önálló autoritások, mind Orbán kinevezett emberei, több esetben volt párttagok, vaskalapos fideszesek ( Novák K)
A választasi rendszer összes módosítása a Fidesz minél könnyebb hatalomban maradását szolgálja, a legutóbbi lényegében a kétpárti rendszer megalapozását ( csakhogy több ellenzéki párt van...)

A Fidesz mögött egy több száz milliardos propaganda gépezet, tehát nem " 3 milliárd " . Olyan mint a KESMA a világon nincs, de olyan sem, hogy egy kormány saját emberei kezébe adja az egyetemek kvázi tulajdonjogát

Az agymosó- propaganda gépezet így mindent letarol...

A lényeg - és ezt kimondta az EU parlament közel 70%- Magyarország hibrid választási autokrácia

braking news · https://szeka.blog.hu/2023/05/14/ketyeg_az_ora_es_orban_tudja_hogy_egyre_nehezebb_lesz_strategiat_va 2023.07.08. 17:48:12

@Androsz: Hmmm... szerinted az egészségügy és az oktatás jobb helyzetben van mint a szocik alatt volt?
Voltak kilométeres várólisták a szocik alatt? Volt gyógyszer és orvos hiány? Volt tanárhiány?

www.ksh.hu/stadat_files/okt/hu/okt0040.html
www.ksh.hu/stadat_files/okt/hu/okt0039.html
www.ksh.hu/stadat_files/okt/hu/okt0038.html

Boldeone Bull 2023.07.08. 17:59:58

@2023: Fájdalom, de a magyar választók döntik el, ki kormányoz, mekkora felhatalmazással és mekkora erővel a törvényhozásban. "

- Nincsenek EGYENLŐ feltételek a választás idején, illetve soha. Orbán mögött egy teljes államgépezet van, az maga a mélyállam, meg az összes toldott-foldott törvény , amelyet az elnyomás tökéletesítésére hozták!

Putlert sem lehet legyőzni a saját rendszerében, " United Russia " - állampárt, pedig kivégzi Oroszországot, de Erdogán is győzött, pedig olyan szintű elszegényedés van, amit elképzelni is alig lehet ..
(Kb mintha egy euró 800 forint lenne...)

Ezek az elnyomó rezsimek - beleértve az orbánit - szofisztikált formában működnek. Lényegében ellehetlenítik az ellenzéket, így fokozatosan , természetesen elsorvad....

Budapestet is ellehetetlenítik, jövőre 85 milliárd forint szolidaritási adó befizetésére kötelezik! Ez 5 X akkora mint a kutyaszaros Tarlós idején!
Bécs költségvetése 10x akkora, ott az állam szabad teret enged....

Budapest ellenzéki, ez az ami nagyon fáj nekik.... Talán azt tudja megtartani az ellenzék, ha Karigerit nem csukatja le a rezsim ,de országos választást NEM lehet nyerni soha!

Adott egy ország, ahol a választási szabályokat szabadon írja magának a 2/3 , Orbán. A "versenybírók" mind a fidesz kinevezettjei
Az százmillirdos propaganda- gépezet is Fidesz mögött....

Csak Deák Daniék egy év alatt 2 milliárd !!!! forintot kaptak, nettó trollkodásra, Megafing központ.... Tehát ezek az arányok....

A Liverpool vagy Bayern München sem a Kisvárdával focizik, mert nem egy kategória ...

A Fidesz "választási verseny " egy bábszínház. Abban a rendszerben kb 100x- os egyenlőtlenség, csak a Fidesz nyerhet

A listaállítás szabályainak megváltozása miatt, lényegében összefogni sem nagyon lehet több pártnak....(meg a kampány pénzt is bukják...)

Ki van ez találva : választási hibrid autokrácia - ez 100% -ban igaz...

Boldeone Bull 2023.07.08. 18:13:06

@2023: A pluralizmusról kérdezd meg a faszszopó Mark Ruttét, aki Hollandiában szintén ugyanennyi ideje van törvényesen hatalmon és a koala épp' most oszlott fel - de borítékolom, hogy újra ő fog kormányt alakítani."

Egy koalíciós kormány szinte mindig jobban megfelel a modern demokrácia elvárásainak, mint a kvázi egypárti, mint a Fidesz , hiszen eleve SZÉLESEBB társadalmi érdekeket jelenít meg.
Több érdekegyeztetés, de több kompromisszum , de az jobb össztársadalmilag, mint egy egypárti " kiszorítósdi " hatalom

Még a westminsteri demokrácia is jobban működik, pedig az elavult

Rishi Sunakot vagy Boris Johnsont a konzervatív párt tagjai jelölik és ők is vonják vissza megbízatást , egy piciny politikai hibáért is lsd Johnson...

Ez a párt- DEMOKRÁCIA amely alulról építkezik!!!! ...és GYENGE a vezető

Ezzel ellentétben, a féláázsiai Orbánisztánban: Orbán választja ki az OV képviselőket, személyes elbeszélgetés alapján!!!!

Tragikomédia ami itt megy...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.08. 18:43:23

@braking news: "szerinted az egészségügy és az oktatás jobb helyzetben van mint a szocik alatt volt?"

Az orvosi ellátás minősége ma sokkal jobb, de a rendelők és kórházak gazdálkodási helyzete határozottan rosszabb, nagyok az adósságok. Problémát okoz még mindig, hogy sok ember szeretne kórházban feküdni, amíg ellátásra szorul, de a réges-régen lecsökkentett ágyszámok és a csökkenő munkaerő miatt ez lehetetlen, az ápolás a családra van terhelve. Az oktatás nincs rossz helyzetben, de jóban sem. Speciel Magyar Bálint pont a szocik alatt volt oktatási miniszter, és azt az erkölcsi rombolást azóta sem sikerült kiheverni, de ezt inkább csak a tanárok érzik. Akkor verték ki a kezükből az oktatás irányítását, akkor terjedt el az is, hogy a diákot nem lehet megbüntetni, mert joga van, ezért azt csinál, amihez egy buta kölyöknek csak kedve van. Ez mind a mai napig nehezíti a fegyelem megtartását, az óra folyamatossá tételét, a számokérési munkát, ezekkel tulajdonképpen a szorgalmasabb gyerekek megfelelő oktatáshoz való joga sérül tartósan. Ma az oktatási intézmények pénzhiányban gázolnak, de az oktatás színvonala különös módon nem rosszabb. A szabad tankönyvválasztás nagyon rossz ötlet és időszak volt (már megint megetették az embereket a "szabadság" szóval, hülyeséget csinálva), hálistennek elmúlt, a nemzeti alaptanterv koncepciója megfelelő, az összeállítása viszont gyenge közepes, sajnos. A hat és nyolc osztályos gimnáziumok koncepcióját azóta sem sikerült összecsiszolni a hagyományos modellel, húzzuk a koloncot.

"Voltak kilométeres várólisták a szocik alatt?"

Voltak. Nem jó embert kérdeztél meg. Az apám nagyon beteg volt akkoriban, sok vizsgálatra kellett nagyon sokat várni, egy időre magatehetetlenné is vált, a szállítása megoldhatatlan volt, mert ment az országos vita, hogy kinek a dolga, nincs rá kapacitás stb. Akkor még nem voltak betegszállító cégek. A gyógyszerét külföldről hozattuk illegálisan és méregdrágán, mert a gyógyszertáraknak nem volt nyereséges a beszerzése, és a korábban talpra állított állami támogatást a szocik gazdasági okokból megkurtították. A támogatási rendszer ma tűrhetően működik, viszont folyamatosan nő miatta az állami eladósodás. A néhány éve bevezetett számítógépes adminisztrációs rendszernek köszönhetően csökken a TB-csalók száma, ez javítja a pénztár mérlegét, de nagy a hátrány.

Orvoshiányról nem tudok, konkrétan ma sem tapasztalom, vidéki kórházakban valószínűleg komolyabb a baj.

Megjegyzem, hogy a testvérem, aki Norvégiában él, az állami egészségügyben dolgozik, 8 (nyolc) hónapra kapott időpontot egy orvosi szakvizsgálatra, és egyáltalán nem kap időpontot a körzeti orvoshoz, megtelt, nem vállalnak több beteget. Mehet magánorvoshoz, de az horribilis összegbe kerül, még a norvégok sem örülnek neki. És állandó az orvosok elvándorlása, senki nem tudja, miért, rengetegen mennek például Nagy-Britanniába. Norvégia egy gazdag ország, de mintha ez nem lenne elegendő.

"Volt tanárhiány?"

Volt, de közel sem ekkora. Ilyen szempontból ma egyértelműen rosszabb a helyzet, a tanárok túlórában végzik a közöttük szétosztott munkát, heti 35 tanóra körül abban az iskolában, amit ismerek. A tanárok elvándorlása már nagyon régen elkezdődött, már a késő 80-as évekből emlékszem arra, hogy a tanárszakos egyetemek arról panaszkodtak, hogy engedniük kell a ponthatárokból, hogy feltöltsék a létszámot. Most még szarabbul áll a helyzet.

Meg vagy elégedve a válaszommal?

2024 2023.07.08. 19:54:53

@Androsz: Görögországban változtattak a választási törvényen, és az immáron a győztest kompenzáló rendszer kényelmes többséghez juttatta a néhány hónapja csak relatív többséget szerző kormánypártot az újra kiírt választásokon. A kormány hozzáláthat tervei megvalósításához. Nincs szó választási csalásról, nem diktátorozza a mainstream llberális média a miniszterelnököt. Vagy igen?

2024 2023.07.08. 19:58:32

@Androsz: "Ha most ők lennének kétharmaddal az urak, halálbiztos, hogy nem aggódnának a pluralizmus miatt."

Nem kell ezeknek kétharmad. Megmondták: feles többséggel alkotmányoztak volna. Előtte feles többséggel leváltották volna Poltot, az ő pincsijüket ültették volna legfőbb ügyész székébe, aztán mehetett volna a buli.

2024 2023.07.08. 20:08:06

@Boldeone Bull: A pluralizmus nem koalíciós hatalommegosztást, kormányzást jelent.

A pluralizmus rövid definíciói:

Politikai sokszínűség, többpártrendszer.
Szegmentált pluralizmus: olyan többpártrendszer, amelyben a pártok önálló szubkultúrákként léteznek egymás mellett.
Azonos funkciót ellátó intézmények közötti választás lehetősége.
Eltérő vélemények létjogosultságát megengedő irányzat.

A magyar közjogi-politikai rendszerben mindezek adottak. A magyar állam és azok törvényei biztosítják a pártalapítást és az országgyűlési, helyhatósági választásokon való részvételt bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Ismétlem: pluralista rendszer van Magyarországon akkor is, ha immáron 13 éve egyetlen párt (egy szavazók nélküli mikropárttal együtt) kormányoz.

0dzsud0 2023.07.08. 21:34:36

@2023: Aztán meg csodálkoznak, hogy az ötlettől úgy kiakadtak a Fidesz szavazói, hogy még véletlenül sem maradtak otthon, hanem rohantak ismét kétharmaddal megválasztani Orbánékat...imádom őket. Most nincs demokrácia, de ha feles többséggel alkotmányoznak, meg börtönbe zárják politikai ellenfeleiket, akkor majd lesz. Sőt, 13 éve azon megy a matek, hogy hogy kellene kormányozniuk akkor is, ha nemhogy feles többséggel, hanem semmilyen többséggel nem győznek, mert lassan nem szavaz már rájuk a kutya sem. Elképesztő elmeállapotokban vannak.

Boldeone Bull 2023.07.08. 22:19:27

@2023: A magyar közjogi-politikai rendszerben mindezek adottak. A magyar állam és azok törvényei biztosítják a pártalapítást és az országgyűlési, helyhatósági választásokon való részvételt bizonyos feltételek teljesülése esetén."

Ezek csak a MINIMÁLIS peremfeltételek, de ettől még NEM lesz egy ország önmagában demokratikus. Az, hogy el lehet indulni egy választáson, még nem jelent semmit.

EGYENLŐ versenyfeltételek nem adottak, így az egész választás csak előre megkomponált bábszínház. A Fidesz egy állampárt, az Orbán rendszer autokratikus jellegű, ezt kellene legyőzni egy a rezsim által totálisan falhoz nyomott, megregulázott ellenzéknek

Boldeone Bull 2023.07.08. 22:33:40

@2023: A pluralizmus nem koalíciós hatalommegosztást, kormányzást jelent."

-De azt is jelenti. Jó ha mondjuk 2 VALÓDI párt lép koalícióra. Ne nem a KDNP, az nem valós párt régen...

Miért jó?

1. A valós koalíciós partner féken tarthatja, moderálhatja a másik kormánypártot
2. Ahogy írtam fentebb : szélesebb társadalmi érdekeket lehet megjeleníteni a politikában

Orbánnak, meg nektek fideszeseknek fingotok nincs a modern demokrácia lényegéről!

Nem, nem a valós vagy vélt többség egyeduralma, hanem teljesen más a lényege

A demokrácia modern formája eleve nem ismeri az erőskezű vezetőket, sőt, éppen azok ellen van " megalkotva"

Lehetőleg Időben és autoritásban KORLÁTOZOTT hatalom legyen!

Orbán azt mondja: "én vagyok a nép" ezért én mindent megtehetek, mert megszavaztak... A "fékek ellensúlyok" is én vagyok, saját magamnak , mi a faxnak kell a hatalmi ágakat szétválasztani, de ha már vannak, én mondom meg, hogy ki lehet a 'független" közjogi méltóság....

Orbán ahogyan gondolkodik a politikai rendszerről, az valójában a türannosz modern kori megfelelője...
Az ókori demokrácia tulajdonképpen éppen az ilyen türannoszok ellenében jött létre ...

Boldeone Bull 2023.07.08. 22:47:37

@2023: Egyébként egyetlen elnyomó rendszer sem vall soha színt. Tehát Orbán sem fogja elismerni soha, hogy lényegében tönkretette az "alig bimbózó" fiatal magyar demokráciát- kvázi egypárti ország lettünk

Szívós munkával elérte, hogy a hatalomváltás lényegében lehetetlen Magyarországon, egypárti rezsim van, sok tekintetben szofisztikáltabb és szilárdabb mint a Kádár- rendszer volt

Putyin is azt mondja hogy az a valódi demokrácia, ami ott van. 22 éve kormányoz a volt KGB - ügynök, egyre nagyobb erőszak és politikai terror alkalmazásval, ezt nevezi ő " demokráciának "

Az Orbán - rendszer is hasonló, csak nálunk kevésbé drasztikus lépésekkel meg lehetett szilárdítani az egyeduralmat:

A Fidesz hatalmat védő törvények meghozatala- visszaélő 2/3, a független hatalmi ágak leuralása, százmilliardos propaganda- média , stb....

Ez is egyfajta putyinizmus.... Maguk a fidzse hívők jelentős része is putyinista, elég benézni néha a kormánymédiába..

A nyugati államokat, a szövetségeseiket, a földig piszkolják, miközben az aljas, gyilkos Putlert és valódi totalitárius rendszerét éltetik...

Boldeone Bull 2023.07.08. 23:00:48

@Androsz: az oktatás nincs rossz helyzetben, de jóban sem. Speciel Magyar Bálint pont a szocik alatt volt oktatási miniszter, és azt az erkölcsi rombolást azóta sem sikerült kiheverni, de ezt inkább csak a tanárok érzik"

- B. meg! Tudod mikor volt Magyar Bálint művelődési miniszter? Negyed évszázaddal ezelőtt !!! Még mindig ezekre az időkre mutogattak Vissza?

Már régen az elúlt 8 év utáni 13 évben vagyunk!

Inkább szembe kellene nézni a tényekkel: a felsőoktatást is szétverte a Fidesz , meg a Tudományos Akadémiát

Az egészségügy GDP - arányos ráfordítása az EU - ban az egyik legkisebb ...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.08. 23:33:44

@Boldeone Bull: "Szívós munkával elérte, hogy a hatalomváltás lényegében lehetetlen Magyarországon, egypárti rezsim van, sok tekintetben szofisztikáltabb és szilárdabb mint a Kádár- rendszer volt"

Szokás szerint elfelejted, hogy a választás nem pusztán egy verseny, amelyet egyforma hosszúságú pályán, egymás mellett futó pártok vívnak meg. A választás versenyét nem a pártok futják, hanem a szavazók döntenek. Nincsenek egyenlő feltételek, mert az egyik párt kormányoz, küzdve minden bajjal, a másik párt pedig a partvonalról magyarázza a közönségnek, hogy ezek milyen bénák. Az a ti bajotok, hogy sajnos még sokan emlékszünk arra, hogy amikor a te kedvenceid kormányoztak, abból mi lett.

A választás nem verseny, hanem döntés. És most nem az van, hogy az ország többsége a Fidesz híve, hanem az, hogy az ország többsége azt kéri, amit ez esetben a Fidesz ígér. Ha verseny lenne, azonos feltételekkel, akkor Gyurcsány is ígérhetné azt, amit Orbán ígér, csakhogy az nektek nem felel meg, ti migránsokat akartok, buzikat és beszállni az ukrán háborúba, hogy csak három sokat emlegetett dolgot emeljek ki a kínálatból. Azon az "egyenlő feltételek" követelése mit sem változtat, hogy a ti ajánlatotok nem népszerű. Szart akartok eladni, és ha nem kelendő, azért ne a másikat hibáztasd. Elismerem, bajban vagytok, mert három fontos dologban is a többség ellen álltatok ki, és a kormánynak nem volt több dolga, mint hogy odaálljanak a többség mellé ezekben a kérdésekben, gondosan felhívva a választók figyelmét arra, hogy ti mit mondotok. Te még azt hiszed, hogy a hatalom közbeavatkozása okozza, hogy nem vagytok népszerűek. Pedig csak annyi történik, hogy népszerűtlen dolgot akartok eladni. Ez kínos. Tisztességes ember ezt tudomásul venné és kussolna. Merthogy amit el akartok adni, már kipakoltátok a ponyvára, mindenki láthatta, és most döntsenek a szavazók. Magyarázni, meg a többi árust szidni nem tisztességes verseny, márpedig a verseny tisztessége ugye nagyon fontos? Tegyél ki még vonzóbb árut, és akkor majd nyersz. Nem lesz könnyű, mert néhány nagyon népszerű árut már odaadtatok a szomszéd árusnak.

Egyáltalán nem a szavazók vagy a Fidesz nyírják ki a libsiket, hanem a rosszul választott céljaik. Menjetek Hollandiába, ott tuti nyerők vagytok, ebben az országban viszont nem a ti kedvetek szerint zajlik az élet. Nem bírjátok ezt tudomásul venni, ehelyett megpróbáljátok rávenni a Nyugatot, hogy üsse addig a magyarokat, amíg elfogadják a ti árutokat. Örülnék, ha még megérném az első elmarasztaló ítéleteket ezért a mocskos, történelemkönyvekbe illő hazaárulásért. Te is köztük lehetsz még.

2023.07.09. 07:07:05

@2023:
Ne aggódj, az éhező patkányok is inkább az óceán felé fordulnak és rituális öngyilkosságot követnek el, sem hogy MO rá vagy simán KEU-ba menjenek...
Sajnos nem fog neger fasz jutni neked, csak a hazai ami maradt.

Látod amíg a többi ország úgy van vele, bárhol is legyen az állampolgára, csak jó legyen neki, addig te nem akarod az irigység okán kiengedni a többit a szaros bödönből, mert ugye akik ott maradtak, azoknak nincs annyi szellemi kapacitása, hogy máshol érvényesüljön, vagy jobb életet teremtsen.

Én örülök neki, hogy olyan jó vezetőt választottak ott, hiszen milyen jó életük van hála a nagy vezérnek, aki ha jól megy a szekér zsebre rakja az elismerést, ha nem megy jól nagyon profin tud mutogatni a másikra, és a sok vércsődör hazafi meg fikazza a többit....
Milyen szép is az élet úgy.

camilló 2023.07.09. 11:28:00

@Boldeone Bull: A legfőbb érv Putyin? Tudod a tehetségtelen valóságtól elrugaszkodott ellenzéknek hazudott alakulat nem fogja tudni leváltani viktort és a rendszerét, mert elképzelési sincs mi az amivel szavazásra lehetne bírni a csendes többséget! Botkának volt ötlete, és röviden megfogalmazta, hogy kik fizessék az ország felemelkedését. Csak emlékeztetőül:"fizessenek a gazdagok"! Rövid úton kicsinálták. Gyurcsány próbálkozik hasonló szöveggel, de hiteltelen! El kell zavarni az összes magát ellenzékinek hazudó alakot. valódi baloldali programot kell mutatni, tömören megfogalmazni a lényegét, amit mindenki ért! Elfelejteni a neoliberális lózungokat, mert nem vevő rá a viktor leváltására alkalmas tömeg! Nehéz ám ezt belátni a magát liberális baloldalinak valló álértelmiségnek. Nincs olyan, hogy abloldali liberális! Akkor vagy baloldali, ha elutasítod a kapitalizmust! Valamikor márciusban egy előadáson ücsörögtem, ahol az orosz-ukrán konfliktus volt a téma. Elnéztem az előadókat és megállapítottam, hogy pár ember kivételével jelen van a teljes magyar értelmiség. Nem, nem azok akik okoskodva próbálják lenyomni a torkunkon a nyugati maszlagot! Azoknak mindere egy a válasza:Putyin! Jó lenne, ha ismernék is, mit adott Putyin az orosz népnek. Segítségül szíves figyelmedbe ajánlom a Bekiáltás című blogot. Jut eszembe! Azon az előadáson elhangott, hogy a liberális ellenzékkel (a magát annak hazudó) nem lehet érdemi vitát folytatni, mert annyira hiányosak az ismereteik, és visszaköszön az SzDSz-es hataloméhség, kizárólagosság, csalhatatlanság!

2024 2023.07.09. 15:28:35

@camilló: Mi az a "csendes többség"? Hol? 2022: 3 060 706 Fidesz szavazó, 1 947 331 Összefogás szavazó, 332 487 Mi Hazánk-, 185 052 MKKP-, 58 929 MEMO- és 39 720 NÉP szavazó = 5 624 225 szavazó. Összesen 5 448 020 megjelent a 7 759 337 jogosultból. 70,21%-os részvétel. Kifejezetten magasnak mondható; az meg köztudomású, hogy van egy 20-25%-nyi apolitikus választói réteg, amely mindenkor távol tartja magát a választásoktól.

A választóvonalak világosak és lényegében 2010 óta változatlanok. A Fidesz egymaga uralja a terepet. Egyedül az ellenzéki térfélen belül van átjárás. Nincs itt semmiféle csendes többség, ez egy lózung.

"fizessenek a gazdagok"!

Igen, a balos zsigerek. Az a baj, hogy a balosok idővel mindig kifogynak a mások pénzéből. Egyébként az egykulcsos adórendszer alapján is aki többet keres, az többet is adózik.

"valódi baloldali programot kell mutatni..."

Olyan van a kormánypártnak. Család-és otthonteremtési rendszer, 25 év aluliak, négy-és többgyermekes anyák szja alóli mentesítése, rezsicsökkentés, ha kell hatósági élelmiszer-árszabályozás...Minden országban a 10 úját nyalná a bal, egy ilyen komplex, inkább a baloldalra jellemző jóléti-szociális intézkedéshalmaz birtokában. Nálunk is. A vicc az egészben, hogy miközben fűt-fát kiabálnak Orbánékra, szavazóikkal együtt ők is élvezik az általuk kiagyalt és meghozott intézkedéseket.

camilló 2023.07.09. 16:02:58

@2023: Mi az a csendes többség? Kik azok? Akik most apátiával szemlélik az eseményeket, mert azt látják, hogy leválthatatlan az elit! Nem mindenkor tartja magát távol, csak azért nem megy el, mert megváltozhatatlannak tartja rendszert. Erre rátesz egy lapáttal a tehetségtelen pénzéhes ellenzéki politikusok garmadája. ne legyenek illúzióid a fideszesek sem jobbak. Pont annyira arrogánsak, tehetségtelenek mint az ellenfeleik. A fidesz azzal, hogy átírta a választókörzetek határait igencsak megbillentette maga felé a pályát.... Fogalmad sincs kik balosok! No az a lózung, hogy baloldali liberális, még egy nem politikus szájából is! Az egy kulcsos adórendszerről és a közteherviselésről felteszek Neked egy kérdést? Én keresek nettó 260 ezer forintot. Jótékony célra szoktam küldeni a piros orr, gyerekmentő és egy állatmenhely számára, olyan 10 ezer forintot. Ha kedvenc oligarchánk (ha nem jönnél rá akkor leírom Lölő) küld ugyanennek a társaságnak 1 milliót, akkor ki adott többet arányaiban? Én, vagy ő? Nos ez a helyzet az egykulcsos adóval is! Ez a helyzet a magas áfával és nem is sorolom...A család és otthonteremtési támogatás a második deviza kölcsön lesz. Rezsicsökkentés?? Amikor hatósági áras volt az üzemanyag akkor a MOL elkezdett sírni, hogy jaj, mindjárt tönkre megyünk. Pártunk és kormányunk elengedte az árstopot és mindjárt milliárdokat keresett a jövedéki adón, az áfán és a fene tudja mi mindent kell még fizetni az üzemanyag árába. A rezsicsökkentés is úgy hazugság ahogy van! Nem állítom, hogy piaci alapon kevesebbet fizetnénk, de ha nonprofit alapon állami kézben lennének a szolgáltatók - no nem egy ilyen korrupt banda hatalmánál - akkor lényegesebben kevesebbet kellene fizetni. Tudod csak azokat a szociális intézkedéseket hozzák vissza, min t a Kádár rendszerben volt, az munkatörvénykönyvével együtt....

2024 2023.07.09. 16:46:48

@camilló: "Akik most apátiával szemlélik az eseményeket, mert azt látják, hogy leválthatatlan az elit!"

Nincsenek sokan. Marginális kisebbség. Többségnek pedig semmiképpen sem nevezhetők. A számok nem téged igazolnak.

----------

"Nem mindenkor tartja magát távol, csak azért nem megy el, mert megváltozhatatlannak tartja rendszert."

Ismétlem: van egy (15)-20-25% választói réteg amely 1990 óta következetesen távol tartja magát a választásoktól. Nem ilyen meg olyan okokból, hanem mert leszarja a közéletet. A legtöbb választópolgár rendelkezik pártreferenciával, csak az összefogós ellenzék pártjain belül van átjárás.

-------

Tehetségtelennek nem mondanám a fideszeseket, mert akkor nem lennének hatalmon 13 éve.

------

"A fidesz azzal, hogy átírta a választókörzetek határait igencsak megbillentette maga felé a pályát.... "

Lózung. Semmit nem számít. A régi választási rendszerben is nyerne, talán még ugyanúgy kétharmadot is kapna.

--------

"Fogalmad sincs kik balosok!"

Dehogy is nincs. Személyes kapcsolataim és történelmi tudásom alapján, s a rendszerváltástól eltelt 32 évben átélt tapasztalat alapján pont kellő ismerettel rendelkezem róluk és az ország is. Még egyszer nem kérünk belőlük. Amit te "igazi" baloldalnak tartasz, a Szanyi- meg Thürmer- féle bolsevik balosokat, azok két hónap alatt csődbe vinnék az országot. Ennyit róluk. A mainstream, általad liberálisnak nevezett piaci baloldal neoliberális gazdaságpolitikával és legújabban a neomarxista ideológiai tanokkal felvértezve (woke, lmbtq, stb.) meg kormányon csak a fosztogatáshoz, kirabláshoz értenek. Megmutatták magukat 1994-98 és 2002-10 között. Ugyanerre lehetett volna számítani tőlük ha nyernek 2022-ben. Az emberek nem hülyék, még ha annak is nézitek őket.

A többire nem kívánok reflektálni, gyenge próbálkozás volt a részedről sutba dobni mindazt, amit a 2010-től regnáló kormányoldaltól kap a nép. Kap és a lényeg. Más színezetű kormányoktól összesen nem kapott annyit a rendszerváltás óta, mint az egymást váltó Orbán-kormányoktól. EZÉRT van hatalmon még mindig, és fog is maradni. Ezért meg a hazaárulóktól való jogos félelemért. Minden más magyarázat izzadságszagú magyarázkodás.

Te olyan szanyi kapitány-féle régi vágású marxista lehetsz, de belőletek ugyanúgy nem kérek, mint a külföldi érdekeknek örökösen megfelelni kívánó szolgalelkű brüsszelita ellenzékből.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.09. 16:49:31

@Boldeone Bull: "Tudod mikor volt Magyar Bálint művelődési miniszter? Negyed évszázaddal ezelőtt !!! Még mindig ezekre az időkre mutogattak Vissza?"

Egészen pontosan 96-tól 98-ig. Akik akkor és azután voltak középiskolások, ma azok a szülők. Ma a szülők fel szokták jelentgetni a tanárokat mindenféle röhejes dolgok miatt, a mai szülők szokták azt mondani, hogy a tanár tanítsa meg a gyereknek az iskolában ezt is, meg ezt is, meg ezt is, ezért ma egy középiskolásnak van munkavállalói ismeretek meg pénzügyi ismeretek nevű tantárgya is, miközben a szülő azt pofázza, hogy a gyerek túl van terhelve. Az egy szülőnek nem jutna eszébe, hogy ő is tanítson valamit a gyereknek, ami nem tantárgy, hanem csak megtanulható tudnivaló, a szöveg az, hogy azért fizetik az adómból a tanárt, hogy tanítson meg mindent. Ezt a primitív sötétséget nagyon nehéz lesz újra bevilágítani.

"Inkább szembe kellene nézni a tényekkel: a felsőoktatást is szétverte a Fidesz"

Az Akadémiát hagyjuk, az akadémikusok abban sem tudnak megegyezni, hogy milyen nap van, mindnek van róla különvéleménye, a tudomány szabadsága nevében. De a felsőoktatás szétverése érdekes téma. Szerinted hogy verte szét a Fidesz, azon kívül, hogy nem ad sok fizetést? Miben nyilvánul meg a szétverés?

@2023: "Megmondták: feles többséggel alkotmányoztak volna."

No igen. Az szép bemondás volt, világossá tette, hogy értendő az ő demokráciájuk és jogállamuk. Az ellenzék mindenesetre olyan erős lapokat adott a kormány kezébe, hogy egyelőre nem látom a kormányváltás közelségét. Nem jó, ha a Fidesz punnyad a székében, a nagy biztonságban, de én most attól is nagyon félnék, hogy Szabó Timike meg a többi véresszájú rászabadul az országra, és először is mindenkin kitöltené a bosszúszomját, aztán pedig mindent fordított állásba kapcsol. Mert most sajnos félnünk kell attól, hogy elönti a vér az új győztesek agyát, óriási csapás lenne az országra.

Amit Ujhelyi néha csinál, az végül is nem haszontalan. Az ellenzék csak keresse a hibákat a kormány döntéseiben, mutassa fel őket, csak jó lenne, ha értelmesen beszélnének hozzá, meghallgatnám őket, és a kormány arra kényszerülhetne, hogy változtasson. Az nekem is jó lenne. Csak az ostoba kötekedéssel ne vesztegessék az időmet.

camilló 2023.07.09. 17:02:41

@2023: Ahogy sejtettem, még guglival sem tudod definiálni a baloldaliságot:)Azt sem tudod, mi a bolsevik politika lényege (megjegyzem én sem értek egyet azzal). A rendszerváltás óta nem volt baloldali párt a hatalom közelében. A fidsez két legyet akar egy csapásra agyonütni, amikor a balliberális maszlagot adagolja, mert tisztában van azzal, hogy az emberek 98 százalékának pont annyi fogalma van róla mint Neked:) Jó lenne ha megértenéd, hogy baloldali nem ért egyet a piaci szemlélettel a kapitalizmussal, míg egy neoliberális a piac mindenhatóságát hirdeti. Ne legyenek kétségeid a fidesz sem konzervatív, bármennyire is igyekszik annak látszani. Mit konzervál? Horthy féle rendszert?? Mit kap a nép?? Azért nem reagálsz mint nincs érved:) Mi az, hogy régivágású marxista? Tudod, ha az ellenséged, ellenfeled le akarod győzni akkor nem árt ha ismered. Az ellenzéknek hazudott bagázS azért nem tud győzni, mert sem magát sem az ellenfelét nem ismeri. A fidsez féle rablók, legalább az ellenfeleiket ismerik, hiszen ők pont közéjük tartoztak:) Milyen elveket vallott viktorod? Most sem vall mást, csak keresztény jelmezbe öltözteti:)

2024 2023.07.09. 18:38:43

@camilló: Franc fogja neked guglival definiálni a baloldaliságot. Jóemberkedés, osztályharc; elesettek, rászorulók, alsó osztályok képviselete...a jobbmóduak fosztogatásával. Persze csak szavakban, mert hatalmon őket is ugyanúgy kifosztják és hagyják a szarban, mint mindenki mást. Ezt látjuk, tapasztaljuk 1919 óta tőlük. Legutóbb 1994 óta.

2024 2023.07.09. 18:44:32

@camilló: "Mit kap a nép?? Azért nem reagálsz mint nincs érved:) "

Mit nem reagálok? Ebbe kapaszkodsz, mert nem voltam hajlandó a kormányintézkedések lefitymálására reagálni? Nincs kedvem, láthatóan úgy is hiábavaló lenne. Baromság, amiket állítottál.

Nem fogom újrafogalmazni. Nesze még egyszer:

"Család-és otthonteremtési rendszer, 25 év aluliak, négy-és többgyermekes anyák szja alóli mentesítése, rezsicsökkentés, ha kell hatósági élelmiszer-árszabályozás...Minden országban a 10 úját nyalná a bal, egy ilyen komplex, inkább a baloldalra jellemző jóléti-szociális intézkedéshalmaz birtokában. Nálunk is. A vicc az egészben, hogy miközben fűt-fát kiabálnak Orbánékra, szavazóikkal együtt ők is élvezik az általuk kiagyalt és meghozott intézkedéseket."

Te is. Te nem moslékos balos.

camilló 2023.07.09. 18:45:41

@2023: Filozófia, közgazdaságtan és történelem 1:))Nem is a guglival kellene tudnod meghatározni a definícióját, hanem úgy, hogy olvastál valamit erről az eszméről. Ne keseredj el, pont beleillesz a 98%-ba:))

2024 2023.07.09. 18:56:51

@camilló: Na akkor nézzük a maga valójában és teljes egészében, mit műveltek az Orbán-kormányok:

1. Történelmi mértékben – közel egymillió fővel – bővült a foglalkoztatottak száma.
2. A munkanélküliség 12 százalékról négy százalék alá csökkent.
3. A foglalkoztatottság 57 százalékról 73 százalék fölé emelkedett a 15–64 évesek körében.
4. Bevezettük és fenntartjuk a rezsicsökkentést.
5. A szegénység kockázatának kitettek száma az Eurostat adatai szerint 2010 óta 1,25 millió fővel csökkent, a súlyos anyagi nélkülözésben élőké a harmadára.
6. Magyarországon ma kétszer annyi roma dolgozik, mint 2010-ben.
7. A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsági aránya 18-ról 44 százalékra emelkedett.
8. Háromszor többet költünk szociális gyermekétkeztetésre, mint a baloldali kormányok.
9. Évről évre több mint százezren nyaralhatnak Erzsébet-táborokban.
10. Visszaépítettük a teljes 13. havi nyugdíjat.
11. A Nők40 programmal 326 ezer nő mehetett nyugdíjba negyven ledolgozott év után.
12. Segítséget nyújtottunk a devizahiteleseknek: a kormány kilakoltatási moratóriumot hirdetett, leállította a tömeges devizahitelezést, bevezette az árfolyamgátat, lehetővé tette a végtörlesztést.
13. Míg a 2009-es válság idején közel hét százalékkal esett vissza a magyar gazdaság, 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt.
14. Míg az államadósság 2010-ben meghaladta az uniós átlagot, 2020-ban már tíz százalékponttal alacsonyabb volt annál.
15. Egykulcsos, arányos 15 százalékos személyi jövedelemadót vezettünk be. 2009-ben még 36 százalékos kulcs is volt.
16. Míg 2009-ben 33,5 százaléknyi adó terhelte a vállalkozásokat, ez 2022-re 13 százalékra csökkent.
17. Rekordalacsony szintre, kilenc százalékra csökkentettük a társasági adó kulcsát. 2010-ben ez még 19 százalék volt.
18. Öt százalékra csökkentettük számos alapvető élelmiszer áfáját (sertés-, a baromfihús, tej, tojás, hal) öt százalékra csökkent az éttermi fogyasztás és az internetezés áfája is.
19. 2010 óta 70 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset reálértéke.
20. 2022-ben a bruttó átlagkereset meghaladta a 460 ezer forintot, ez a kormányzás kezdetén alig érte el a 200 ezer forintot.
21. A minimálbér 2010 és 2022 között közel háromszorosára, 73 500 forintról 200 ezer forintra nőtt.
22. A közbiztonságra fordított összeg 2010 és 2022 között több mint a duplájára nőtt, 449 milliárdról 992 milliárd forintra.
23. A honvédelemre fordított kiadás 2010 és 2022 között mintegy négyszeresére nőtt, 224 milliárd forintról 912 milliárd forintra.
24. 2010 és 2020 között 64,3 százalékkal csökkent a rögzített bűncselekmények száma.
25. Hatezer szolgálati autót cseréltek le a rendőrségnél.
26. A kormányzás kezdetén 17 tartalékos volt a Magyar Honvédségnél, ma 11 ezer.
27. Soha nem látott mértékű haderőfejlesztési program indult: csapatszállító és kiképző repülők, Leopard és Gidrán harckocsik és páncéltörő eszközök is érkeztek.
28. A 15–29 éves korosztályban 55 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma.
29. Idén január 1-jétől a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
30. Bevezettük a diplomás gyedet, amely az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 140 ezer forint, a mesterképzésben részt vevők esetében 182 ezer forint.
31. Gyermekvállalás esetén a kormány felfüggeszti, mérsékli vagy teljes egészében elengedi az édesanyák diákhitel-tartozását.
32. Az állam minden 35 év alatti fiatalnak utólagosan megtéríti egy sikeres nyelvvizsga díját.
33. A 20 év alattiak számára megtérítjük a KRESZ-vizsga árát.
34. Bevezettük a kamatmentes Diákhitel Pluszt és Diákhitel2-t.
35. 2010-hez képest 1700 milliárd forinttal több jut az egészségügyre.
36. Felújítottunk 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást, továbbá létrejött 23 új rendelőintézet és 34 új mentőállomás. Csak a Magyar falu program keretében 527 orvosi rendelő épülhetett vagy újulhatott meg.
37. Az Egészséges Budapest programban 2017 és 2026 között több mint 700 milliárd forintot költünk fejlesztésekre. Három centrumkórház jön létre a fővárosban.
38. A nők esetében 4,2 évvel, a férfiak esetében 4,4 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma, nagyobb mértékben, mint az uniós átlag.
39. Több mint ezer új mentőautó állt vagy áll szolgálatba. Átlagéletkoruk 8,3 évről 2021-re 4,8 évre csökkent.
40. Az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között mintegy duplájára nőtt, 2021 és 2023 között pedig ismét több mint duplájára emelkedik.

2024 2023.07.09. 18:58:03

@camilló:

41. Az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 és 2022 között két és félszeresére emelkedett. A mentősök bére 2010 óta több mint a duplájára emelkedett.
42. Kivezettük a hálapénzt.
43. Ingyenessé vált a teljes körű meddőségi kivizsgálás és a meddőségkezelésben használt gyógyszerek.
44. Ingyenessé tettük a HPV és a bárányhimlő elleni védőoltást.
45. Magyarország volt az egyik első állam Európában, amely két koronavírus elleni vakcinát is beadott a felnőtt lakosság több mint felének.
46. Európában elsőként tettük lehetővé a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét.
47. Az oktatásra 2022-ben közel 2200 milliárd forintot fordítunk, ez 750 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez képest.
48. Az elmúlt harminc évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban. Összesen több mint 940 helyszínen, 350 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.
49. Míg 2010-ben a hároméves gyermekek 74 százaléka járt óvodába, addig 2019-ben már közel 87 százalékuk.
50. Bevezettük a mindennapos testnevelést. Több száz tornaterem épült, 44 tanuszoda épül vagy már el is készült, és további 40 tervezése van folyamatban.
51. A tanulók ingyen kapják a tankönyvet.
52. Kétszer annyi pénzt fordítunk a felsőoktatásra, mint 2010 előtt.
53. Az előnytelen felsőoktatási PPP-konstrukciók közül ötvenet kiváltottunk összesen 150 milliárd forint értékben.
54. Mintegy 700 km vasúti pályát korszerűsítettünk az elmúlt tíz évben.
55. Egyre több új és felújított vasúti jármű áll forgalomba. A megrendelt negyven darab emeletes motorvonatból már 24 közlekedik. A következő időszakban többek között 115 mozdony, ötven hibrid motorvonat és 54 új HÉV-szerelvény beszerzése történik meg.
56. Magyarországon 2010 óta több mint 6500 kilométer útszakasz felújítása fejeződött be.
57. 2010-hez képest már 700 km-rel nőtt a gyorsforgalmi úthálózat hossza.
58. A magyar emberek 87 százaléka harminc percen belül rá tud kapcsolódni valamelyik gyorsforgalmi úthálózatra, ez a szám 2010-ben csak 60 százalék volt.
59. A kormány 2010 óta 1850 kilométer kerékpárutat épített.
60. Az ország számos pontján épülnek hidak: két új Tisza-híd készült el, megépült a Monostori híd, épül a Kalocsa–Paks Duna-híd, a Déli összekötő vasúti híd, hamarosan megkezdődik a Galvani-híd építése, és négy új híd épül meg a magyar–szlovák határon.
61. A Modern városok program keretében összesen 4000 milliárd forintból fejlesztjük a megyei jogú városokat.
62. A Magyar falu program évről évre bővül: az eddigi, 600 milliárd forint feletti összeg idén több mint 291 milliárd forinttal emelkedik. Ebben a programban 3000 kilométernyi utat újítottak meg.
63. A Szupergyors internet programnak köszönhetően Magyarország távközlési infrastruktúrája több mutató alapján is a világ legjobbjai között szerepel. Az elmúlt években 21 700 kilométer optikai kábel és 8300 kilométer új hálózati infrastruktúra épült.
64. A 2010-es egy százalékkal szemben 2020-ban a GDP-nek már 1,6 százalékát költjük kutatás-fejlesztésre.
65. Zalaegerszegen átadták a ZalaZone járműipari tesztpályát.
66. Új egyetemi campus épül Kecskeméten, és a Testnevelési Egyetem is újat kap Budán. Új épületszárnyat kapott a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara. Új épületeket kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Debreceni Egyetem és a MOME is.
67. Folyamatosak a nagy nemzetközi beruházások Magyarországon: gyárat épít a BMW, az ország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását hajtja végre a koreai SK Innovation, bővíti gyárát a Samsung, az Audi és a Mercedes is.
68. Megújult Zeneakadémia és az Operaház. Létrejött az Eiffel Műhelyház. Megnyitotta kapuit és nemzetközi díjakat is elnyert a Magyar Zene Háza. Felújítottunk számos színházat.
69. Megújult a Mátyás-templom. A budai Várban újjáépült a Főőrség. Megújult a Pesti Vigadó és a Budai Vigadó is.
70. A Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram keretében 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte.

2024 2023.07.09. 19:02:13

@camilló:

71. Elkészült az új nemzeti stadion, a Puskás Aréna. Felépült az MVM Dome. Felépült a 2017-es FINA vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Aréna. Megújult a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda.
72. A szálláshelyfejlesztési program keretében 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és 114 strand újult vagy újul meg.
73. 2010 és 2019 között a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma több mint 60 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek száma 68 százalékkal, a külföldiek száma 78 százalékkal nőtt 2010 és 2019 között.
74. 2010-ben a magyarok 35 százaléka engedhetett meg magának egy egyhetes nyaralást, 2020-ban már több mint 61 százalékuk.
75. Az állami vagyon értéke azóta 11 650 milliárd forintról 20 ezermilliárd forintra növekedett, amely 67 százalékos növekedést jelent.
76. A bankszektorban a magyar tulajdoni arány 2010-ben 40 százalék volt, 2021-re 57 százalékra nőtt.
77. Az energiaszektorban 2010-ben a magyar tulajdon aránya 29 százalék volt, 2021-ben már 59 százalékos.
78. A médiában és az ahhoz kapcsolódó iparágakban 34 százalékról 55 százalékra emelkedett a magyar tulajdon aránya.
79. Míg 2010-ben 31 százalék volt az újrafeldolgozott hulladék aránya, addig 2020-ra több mint duplájára, 63 százalékra nőtt.
80. Zajlik az ország megtisztítása a hulladéktól. Büntethetővé tettük az illegális hulladéklerakást. A Hulladékradar alkalmazás is segíti a magyar tájak megtisztítását.
81. Az újszülöttek erdeje program révén 2030-ig minden újszülött gyermek után tíz darab facsemetét ültetünk. A programban csak tavaly 1,1 millió fa elültetése történt meg.
82. 2010-hez képest egységnyi GDP előállítására már 24 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság. A megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége 2021-ben 22 százalékkal növekedett.
83. Bevezettük a Zöld Államkötvényt, és a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.
84. Idén már 3500 milliárd forintot fordítunk a családokra, közel négyszer annyit, mint 2010-ben.
85. Idén februárban a gyermeket nevelő szülőknek visszatérítettük a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig.
86. 2010 és 2022 között több mint háromszorosára növekedett a csecsemőgondozási ellátásra fordítható támogatás mértéke.
87. A gyed maximális összege 2010 óta közel háromszorosára emelkedett: idén januártól már eléri a 280 ezer forintot.
88. Bevezettük a gyed extrát és a nagyszülői gyedet.
89. Bevezettük a családi adókedvezményt, amely ma már mintegy egymillió családnak segít.
90. Bevezettük az első házasok adókedvezményét, amellyel 2020-ban 105 ezer első házas tudott élni.
91. A kormány 2021-ben 250 milliárd forintot fordított lakástámogatásra, ez a kormányzás kezdetéhez képest 70 százalékos emelkedést jelent.
92. Bevezettük a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ezt már 206 ezer család vette igénybe.
93. Bevezettük a falusi csokot, amelyet eddig 27 ezer család vett igénybe.
94. Bevezettük a tízmilliós babaváró támogatást, ezt eddig 203 ezer pár igényelte.
95. Bevezettük az autóvásárlási támogatást, erre eddig 36 ezer kérelem érkezett.
96. 2010 óta 70 százalékkal, 55 ezerre emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma. Ma már háromszor annyi településen működik bölcsőde.
97. 2010 óta több mint 23 ezerrel bővült az óvodai férőhelyek száma.
98. 2010 és 2021 között a duplájára nőtt a házasságkötések száma.
99. A gyermekvállalási kedvet kifejező, úgynevezett termékenységi ráta 2010 és 2021 között 27 százalékkal, 1,25-ről 1,59-re emelkedett.
100. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően 1,172 millió külhoni nemzettársunk közjogilag is a magyar nemzet részévé vált. Minden magyar számíthat a kormány támogatására, éljen a világ bármely részén.

---------

Ha ezek után arra vetemednél, hogy nincsenek érveim, és netán arra vállalkoznál, hogy vért izzadva pontról-pontra cáfolod a leírtakat, már most jelzem: a regényedre egy hangos nevetés lesz a válasz.

2024 2023.07.09. 19:12:31

@Androsz: "Az ellenzék mindenesetre olyan erős lapokat adott a kormány kezébe, hogy egyelőre nem látom a kormányváltás közelségét."

Én nem is akarom látni. Ha lenne egy normális ellenzék, akkor sem. A Fidesznek van bőven a tarsolyában, amiért bízhat az újrázásban 2026-ban is.

Ugyanakkor egy normális (és most értsünk ezalatt sok mindent) ellenzék győzelme nem érne fel katasztrófával. És ha magam nem is szavaznék rájuk (100%-ban azért nem zárom ki), abban a tudatban, hogy nem jelentenének veszélyt az országra, érdeklődve figyelném mire jutnak.

camilló 2023.07.09. 20:55:37

@2023: Cáfolni?:)
Rettenetesen nagy szüksége van az országnak minden egyes stadionra, főleg, ha figyelembe vesszük a focistáink eredményesességét:) Ezt az állításom azt sem ingatja meg, hogy valóban volt pár szép pillanat a magyar focinak.
72. Örülünk, hogy Lölő a Vő (Így nagybetűvel) és a fidesz klientúra jövedelemforrásokhoz jutott. Az persze lényegtelen, hogy az ország olyan részeiben semmi fejlesztés nincs amiben volna idegenforgalmi potenciál. Főleg ha arra gondolok, hogy Dél Tirolban az almáskertek közepén vannak olyan szállások amilyenek csak az utóbbi időben épültek itthon, de nem a lényegében semmi közepén. A főnöki lány, akinek a turisztika fejlesztése lenne a feladata, ugyan minek is törődne, pl. a Cserehét, Bódva völgye stb. fejlesztése!
73. Biztos én lakom rossz helyen és a környezetemben élők, mert mi valahogy nem tudunk eljutni még egy hétre sem nyaralni. Hiába a periféria nem viktor szívügye:)
75. Állami vagyon, Hm, mit is mondjak. Ha csak az inflációt veszem alapul már nem látni növekedés. Én nem lennék ellene az állam nagyobb szerepvállalásában a gazdaságban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy amit államosítanak az előbb utóbb a klientúránál köt ki, "elveszíti a közpénz "jellegét:)
76. Bankszektor. Örüljek neki hogy most nem Hans, vagy Pierre élvezi a bankok nyereségét, hanem Lölő? Nekem mi ebben a jÓ?? Tudom magyar seggbe, magyar lófaszt:)
79. 2010 után indultak be azok az üzemek, amiket az előző ciklusban építettek. Én is építettem ilyen létesítményeket. Megjegyzem, hogy gyönyörűen szétvállagatják pl. a műanyagot, amit aztán nem tudnak hasznosítani, így némi várakoztatás után, megy a többihez. Az egyik ilyen üzemet amit építettem, huszonezer tonnásra méretezték. Megkérdeztem, hogy ebből mennyi az amit elvisznek újrahasznosításra. 600 tonnát mondtak. No komment...
Megújuló energia. Ez sem volt eddig a fidesz szíve csücske. Helyeselni tudom, bár nem értem, miért nem akarják a vizet ilyen célra is felhasználni.
Külhoni nemzettársaink itthoni szavazása pont jól jön a fidesznek. Én azt mondom, ott szavazzon, ahol adót fizet!
Akkor kis ízelítő abból amit mindenki érez. A Munka Törvénykönyvének a többszöri módosítása a munkavállalók kárára. Remélem nem kell felsorolnom, mennyi szerzett jogot vontak meg...
A Csok és a hasonlóan feltételekhez kötött hitel, bizonyos feltételek teljesülése esetén visszanemtérítendő támogatás a jövő devizahitele... A Covid kezelése. Miért kellett kijárási tilalom? Teljesen értelmetlen, mert mi nem spanyolok vagyunk, hogy este 8-kor nyílik ki a csipánk. Miért kellett túlárazott lélegeztető gépeket venni, ráadásul közvetítőn keresztül a "fürkészeknek"?:) Nyugat nem a kedvencem, de ott támogatásokat adtak a polgároknak, itt viki megmondta, hogy nem ad. Ja de igen a klientúrának...Ma az ország egy Patyomkin faluhoz hasonlítható. Kifelé szép, de beülről rohad az egész. Mikor viktort és a sleppjét verték meg az akkori hatalom birtokosainak az erőszakszervei, igen tudtak lázadni. valahogy már nem emlékeznek erre mikor a mai fiatalokat kellene meghallgatni. Kutatok az emlékezetemben, hogy melyik kor volt az, ahol ennyire lehúzták az embereket, de erre még nem volt példa a magyar történelemben. A Bibliában van:"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa"! Hát igen.....

MEDVE1978 2023.07.09. 22:29:07

"A magyar kormány a családpolitikájára büszke, ami persze nem a családok jövedelmi különbségének csökkentése és nem a gyerekek esélyegyenlősége felé irányul, hanem csak a születésszám növelésére."

Lényegében a fejlett országoknál két koncepció van ma a világban: Van egy olyan koncepció, hogy támogatni kellene a gyerekvállalást és valahogy újra felturbózni a születendő gyerekek számát. Ezen felül nemzeti alapon "kizárni" a nem nemzethez tartozókat a szociális juttatásokból. Ez Orbánék koncepciója is, ami persze számos sebből vérzik. Először is hiába viszonylag jó az ösztönző rész, a fennálló gazdasági helyzet és közoktatási, gyerekgondozási helyzet annyira rossz, hogy nincs fordulat a csökkenő születésszámban. Kérdéses az is, hogy lehetséges-e egyáltalán fordulat (= a természetes fogyás megállítása, a halálozásokkal egyszinten lévő születésszám megvalósítása) vagy ez eleve egy lehetetlen küldetés. A világban ugyanis a jólét emelkedése és a női egyenjogúság hatására az egy nőre jutó születések száma drasztikusan csökken. Nyilván lehet ezzel vitatkozni, de a lényeg, hogy a gyerek vállalása a pozitívumok mellett jelentős teher, vállalt felelőség. Ezt a mai fiatalok egyre kisebb része akarja magára vállalni, hiszen ott van az utazás, a buli, a karrier stb. A globális kapitalizmus ráadásul ezeket a materiális előnyöket egyértelműen elérendőnek tűzi ki az egyén elé, az elfogyasztásukra ösztönöz. Ez együtt jár azzal, hogy az egyén számára normaként, reális alternatívaként jelenik meg a család / gyereknélküliség. A korábbi történelmi korokban a család egyértelmű norma volt, ma inkább az a jelszó, hogy a család nem érdekes, két homokos is egy család, a csonka család is egy család és egyébként sem fontos, szingliként is lehetsz értékes tagja a társadalomnak. Jelenleg nincs olyan társadalmi megoldás a világon, ami egyszerre biztosít fejlettséget, női egyenjogúságot és a közösséget fenntartó mértékű természetes szaporodást. Ezért kérdéses, hogy a gyerekvállalás támogatása célt érhet-e bármilyen módon vagy eleve veszett fejsze nyele.

A másik, elterjedt és domináns megoldás a mainstream nyugati. Ez az USA-ból származik, ami ugye egy kulturális mix és az integráción alapul. Ez a modell észleli, hogy a gyermekek nem születnek megfelelő számban, ugyanakkor a migráció egy eleve adott és állandó tényező benne. Ebből kifolyólag elfogadja, hogy az emberek importja külföldről megfelelően pótolja a kieső gyerekeket. Jól rímel az egész a minden ember egyenlő és open borders narratívára is. A mainstream modell persze megfelelő módon kirekesztő is, tabu benne, hogy valaki egyértelmű érdeknek tekintse a saját nép szaporodását. Ez leginkább egyébként Európában még a francia felfogásra hajaz: a franciáknál mindegy milyen színű az illető és melyik frankofon országból vagy korábbi gyarmatról jön, ha elfogadja az értékrendet, "állampolgár", akkor ő francia. Ma is pont ezt a rendet látjuk repedezni a gyakorlatban Párizsban. A franciák egy része ugyanis a tradicionális európai út felé húz, problémának tartja az eredeti gallok számának visszaesését, az arabok és feketék betelepülését.

A két modell megítélése igazából attól függ, hogy hiszünk-e a francia / amerikai modellben, ahol a betelepülők legalább egy része asszimilálódik és csak egy része marad gettósodott kisebbség, majd később a társadalom egyensúlyát felborító underclass. Illetve attól, hogy hiszünk-e abban, hogy a kultúra, a nemzeti azonosság megtartható-e és az egyre nagyobb számban betelepülők nem változtatják meg azt drasztikusan. Én nem hiszek ebben, ugyanakkor a természetes szaporodás ösztönzése sem tűnik működőképesnek.

MEDVE1978 2023.07.09. 22:48:28

"A magyarság 1000 éven át élt, kezdetben egy magyar dinasztia, később külföldi uralkodók által irányított „multi-kulturális” birodalmakban, de nem történt identitásvesztés… Igaz, a vegyes nyelvű és vallású „magyarországi” nemesség csak 1848 után terjesztette ki a „magyar nemzet” fogalmát a nem-nemesi származású pórnépre, de ettől még a kulturális-életmódbeli közösségtudat létezett."

Érdekes felfogása ez az 1000 éves magyarságnak. De én pont fordítva látom: a Magyar Királyság alapvetően sok kulturális egység, ha úgy tetszik nemzet egyesítője volt. Ez a jelleg egészen a XIX. századig nem játszott fontos szerepet. A nemzeti ébredések után játszott, ezért is esett szét az egész. Ilyen értelemben a magyar nemzet 1918 óta már csak hanyatlik. Egyszerűen azért, mert egy nagy királyság, ahol domináns volt és lehetősége volt asszimilálni sok embert, megszűnt. Ezzel ez a lehetőség elveszett és a többi nemzet asszimilált magyarokat.

"Valójában a kulturális-életmódbeli mintaként szolgáló, nemzetek feletti civilizáció, jelen esetben a görög-római alapokra építő kereszténység, valamint a reneszánsz-felvilágosodás korszak folyományaként kirobbanó tudományos és ipari forradalom a lényeg! A nemzeti kultúrák az európai civilizációnak csak időben eltolódó, sajátos helyi változatai, tehát nem léteznek „nemzeti civilizációk”, csak birodalmi méretű kulturális egységek! "
Ez katyvasz. Nyilvánvalóan egy Szlovénia, Horvátország, Szlovákia nem birodalmi méretű kulturális egység, mégis létezik.

"Az Orbán által előszeretettel emlegetett „magyar életmód és identitás”, amelyet a bevándorlók veszélyeztethetnének, pont olyan európai sémákra utal vissza, mint amilyen a magyar zászló piros-fehér-zöldje, ami nem más, mint a francia trikolór helyi megfelelője."
A legtöbb európai nemzetben van egy identitásérzés és ezek valóban rokonok egymással és valóban idegebbek más, nem európai, távoli kultúráktól.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.09. 23:06:40

@2023:ügyesen felmondtad a propaganda anyagot.
rendesen megdolgozol a pénzünkért.

2023.07.09. 23:32:36

Na itt mindenki mondhatja a hülyeséget csak én nem.... Végülis a saját helyzet reális elemzése nagyon sok ember szemét csípi, hiszen nem akarja elismerni, hogy a hülyék tömegével tart, érzelmi zsarolás következményeként, és még büszke is rá hisz hazafi...

camilló 2023.07.10. 15:43:07

@2023: A mosolyod kb. annyira őszinte, mint viktoré amikor Hadházy faggatta a Római útjáról:) No ez ami a legfőképp vérlázító NER működésében! Egy miniszterelnök szerinted beszélhet így? Még akkor is, ha politikai ellenfeléről van szó! Ez az arrogancia ami jellemzi ezt a rendszert, mert azt hiszik, hogy az idők végezetéig azt csinálnak amit akarnak. Egy volt kollégám mondta: nincs olyan hosszú, hogy vége ne legyen....:)

2024 2023.07.10. 22:17:18

@camilló: Saját magad szerint nem balosként szépen felmondod a balos kötelezőket. Na ennyi elég volt belőled.

Billy Hill 2023.07.10. 23:02:27

"nincs az a kedvezmény, amivel a gazdaságilag lerobbanó [...] orbáni-Magyarország maradásra bírhatná a tehetséges és/vagy vállalkozószellemű új generációkat!"

Az lehet, de nem csak tehetséges és/vagy vállalkozó szellemű fiatalok vannak, hanem teljesen átlagos képességűek is, sőt, ezekből van a több. Akik netán vidéken (sic!) laknak, és akiknek a hozzájuk dobott 10 millió HUF pont elég volt arra, hogy egy faluban vegyenek egy 5 millás házat, és kicsit felújítsák, plusz vegyenek egy akkor 3,5 millás Dácsiát. Nem a mai árakról beszélek, hanem amikor anno bejött a csók.

A tehetséges/vállalkozó szellemű új generációkat pedig elmondom, mi taszítja. Pl amikor az 1 mHUF havi bruttó fizetésükre rögtön be akarnak vezetni egy második szja kulcsot, mert hát ők gazdagok, és fizessenek a gazdagok, na ez qurva taszító. :-)

Billy Hill 2023.07.10. 23:09:11

@Androsz: "Amikor ő pluralizmusról pofázik, valójában arra gondol, hogy az ő pártja is benne legyen a hatalomban."

Kábé ez a lényeg. Legyenek választások, de aztán nagykoalíció jöjjön létre, hiszen az egyoldalúság rossz, ezért a szélsőjobb kivételével mindenki vegyen részt a kormányban, és egy következő (időközi) választásig amolyan hippi, laissez-faire, éjjeliőr állam hozzáállással bekkeljék ki a dolgokat - aztán majd jön egy újabb választás, amely után megint ez lesz, csak egy kicsit megcserélve a miniszteri pozikat...

Sorállományú előfelvételis 2023.07.11. 07:19:51

@2023: "Az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 és 2022 között két és félszeresére emelkedett."

És mennyi volt ebben az időszakban az infláció? Uncsi a propagandád.

camilló 2023.07.11. 15:40:58

@2023: Saját magam szerint VALÓDI balosként! Azért mert kritikus vagyok a magát ellenzéknek és baloldalinak gondoló bagázzsal szemben, még nem leszek jobboldali! Rendszerkritikai szemmel nézem a pártok tevékenységét és ezért írom, hogy valódi baloldali politikával lehet legyőzni viktort is! Amit Te balos szövegnek gondolsz - valójában a fősodor szövege - beszélőviszonyban sincs a rendszerkritikai baloldal véleményével. Azért mert van olyan pont úgy viktor, mint a korábban emlegetett bagázs egyes megszólalásai között, még nem fogok egyik bandához sem tartozni. Ahogy egyik kollégám mondogatta: a leghülyébbnek is lehet jó ötlete...:)
süti beállítások módosítása