MaGYAUR

MaGYAUR

Oroszország még mindig itt tart...

2023. szeptember 08. - Magyaur

„Oroszország a maga megmentését nem a miszticizmusban látja, nem az aszkétizmusban, nem a pietizmusban, hanem a civilizáció, a felvilágosodás, a humanizmus sikereiben.

Nem prédikációk kellenek neki (éppen eleget hallott már), nem imák (éppen eleget imádkozott), hanem az, hogy népében felébredjen a sok-sok évszázadon át sárba és szennybe taposott emberi méltóság érzése”.

/Idézet Belinszkij (1811–1848) Gogolnak (1809-1852) írt leveléből/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5318209945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 07:20:44

A orosz nép ezt másképp látja: nem akar a perverz humanizmus útjára lépni.

camilló 2023.09.08. 16:35:38

Oroszország jobb megértése miatt ajánlom a bloggazda szíves figyelmébe Sz M Sztepenyak - Kravcsinszkij : Oroszország a cárok uralma alatt című művét...

gigabursch 2023.09.08. 17:57:21

Aki olvasta a Gulág szigetcsoportot vagy épp a Mennyit ér egy ember-t, az tisztában van azzal, hogy a nép ott miből kér, mit vállal és miből nem kér.

Ajánlott irodalom a bloggernek is!

György Csaba Nagy 2023.09.09. 11:27:48

Sommás ítéletek helyett gondolkodást ajánlok. Oroszországot ma is 146 millióan lakják, moszkvai-pétervári polgártól istenhátamöge túlsó csücskéig, muzsiktól prémvadászig, igen kevés olyan jellemzővel, ami közös lenne.. Egy talán a békevágy. Aki veszélyes agresszort lát bennük, annak felidézem az 1962-s kubai rakétaválságot, a veszélyre adott Kennedy-reakciót. Párhuzamnak itt van Ukrajna NATO-törekvése, s ennek USA általi ébresztése és támogatása. Melyik a nagyobb veszély? Ki az agresszor?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.09.09. 14:35:58

Csak fideszkomcsik és természetesen birca az első.

camilló 2023.09.09. 19:56:03

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Milyen jó, hogy újra érdemben hozzászólsz egy bejegyzéshez:)

gigabursch 2023.09.09. 20:57:59

@György Csaba Nagy:
Gyaurkának gondolkodás lehetőségét ajánlani szép dolog, de nem valószínű, hogy él vele, vagy csak torz szemüvegen át...

@camilló:
Annakidején, amikor meguntam, hogy kb 100-ból száz böfögése annyi, hogy fideszkomcsi, egyszerűen szűrőre tettem (u-block) az idiótáját. Azóta csak annyi látszik, hogy jelentkezett, de hogy mit, azt nem. (Méltó körben van Brendellel, boarral, etniezzel és még néhány zsenivel...)
Kicsit bújkált bennem az ördög, hogy ránézzek a hozzászólásaira, de aztán eleresztettem.

Hozzá képest egy marék muslinca akadémiai disszertációkat tud megfogalmazni...

taga20 2023.09.10. 14:51:34

@gigabursch: fityeszkomcsi! merre hány méter, faszszopó fityeszkomcsi?:)))

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 15:41:29

„A haza nem az elnök segge, amit állandóan paskolgatni és csókolgatni kell. A haza egy koldus, egy krumpliárus öregasszony a vasútállomáson. Ez a haza.” – Jurij Sevcsuk.

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 15:52:37

@György Csaba Nagy: nyomja hazug ruszki propagandát

Tények az U-2 incidensről
A második világháborút követően az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti kapcsolatok egyre inkább óvatosak voltak.
1955 júniusában, a genovai négyhatalmi csúcstalálkozón Eisenhower amerikai elnök indítványozta, hogy a két szuperhatalom az USA és a Szovjetunió kölcsönös ellenőrző repüléseket hajtson végre egymás területe fölött, megakadályozva ezzel egy esetleges véletlenszerű atomtámadást. Az indítványt a szovjet delegáció elutasította, a hidegháborús légkörben a fegyverkezési verseny ugyanis éppen az elzárkózást, a fegyverrendszerek rejtett fejlesztését és alkalmazását kívánta meg.
Az 1955. júliusi genfi konferencián az Egyesült Államok elnöke, Dwight D. Eisenhower javaslatot tett a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) első titkárának, Nyikita Szergejevics Hruscsov-nak, hogy a kölcsönös békesség és biztonság érdekében a két nagyhatalom tegye lehetővé a másik félnek ellenőrző repülések végrehajtását egymás területe felett. Hruscsov ezt akkor kategorikusan elutasította.
Az Egyesült Államok megígérte a Szovjetuniónak, hogy repülőtereket és egyéb létesítményeket biztosít, és lehetővé teszi a repülést minden olyan helyre, ahová csak akarnak.

Az U2 -t tartják a Kubai válság előszelének -Nem csoda, hogy az oroszok, és mindenekelőtt Putyin a Kreml kudarcát látják a kubai rakétaválságban – szögezi le Naftali. Hruscsov teljes egészében feladta a rakéták kubai állomásoztatására vonatkozó tervét, és cserébe igen keveset kapott, mindössze Kennedy szóbeli ígéretét arra, hogy az Egyesült Államok nem intéz támadást Kuba ellen, s hogy az amerikai fél eltávolítja Törökországból a rakétáit, amelyeket egyébként is át akart már helyezni. Egy Putyin-féle autokrata számára sokat mond az is, hogy Hruscsov 1964-ben bekövetkezett leváltásának egyik okaként a kubai meghátrálást emlegetik.
Timothy Naftali két könyvet is írt azzal az Alekszandr Furszenko orosz történésszel közösen, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Putyin húsz éve felszabadította a titkosítás alól az SZKP Politikai Bizottságának Nyikita Hruscsov főtitkár alatt keletkezett jegyzőkönyveit. Ezekből a többi között az is kiderült, hogy Hruscsov tette meg az első lépést a visszavonulás útján. John F. Kennedy amerikai elnök Moszkva visszavonulását követelő drámai beszéde után, Hruscsov összehívta a Politikai Bizottságot (akkori néven Elnökséget), és bejelentette: a háború elkerülése érdekében muszáj eleget tenni Kennedy követelésének. Ma az amerikaiak a válság békés kimenetelére emlékeznek, de az orosz vezetők akkor is látták, és most is látják, értik azt, milyen megaláztatás volt visszavonulni az Egyesült Államok elől. Hruscsovot a párt elnöksége két évvel a kubai válság után – inkompetencia miatt – elmozdította. Míg Joe Biden amerikai elnök a kubai válság megoldásában ma is az államférfiak jelentőségét és ígéretét látja, Putyin számára ez ma is csupán gyengeség. Ezt nyíltan meg is mondta az úgynevezett Valdai Vitaklub egyik rendezvényén, amikor a kubai válság évfordulójával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: „Nem akarom, és nem is tudom elképzelni magam Hruscsov helyzetében”. Aztán hozzátette: kész tárgyalni, de nem a jelenlegi ukrajnai válság lezárásáról.

www.foreignaffairs.com/russian-federation/putin-fear-retreat-cuban-missile-crisis

Eisenhower elnök 1955-ös elképzelése a másik fél beleegyezésével történő ellenőrző repülésekről végül a hidegháború után, 1992-ben valósult meg a Nyitott Égbolt egyezmény keretében. Az új hidegháborús szembenállás fokozódásának jeleként az Egyesült Államok 2020 májusában bejelentette, hogy kivonul az egyezményből, amit Oroszország 2021 januárjában követett.

Valójában ez volt a SZU katonai hatalma agóniájának -látható -kezdete és nem az Orbán 56 -s hadovája
56-ban senki nem ígért segítséget,senkit nem érdekelt a nemkicsit mocskos magyar ellenforradalmacska,az csak a SZER hazugsága volt,Európa örült a 2.vh .utáni békeéveknek,a szovjetek 55-ben kivonultak Ausztriából ,Európa végre békében élt.56 nyarán az USA és a SZU éppezért kölcsönösen megerősítették egymást az európai status quo fenntartásában,a 2.vh-t lezáró békeszerződés érvényességét.

Sokkal fontosabb volt a világ békéje ,az USA és a SZU együtt éppen a 3.vh.az atomháború elhárításán dolgozott.56-ban a franciák,angolok és az izraeliek megtámadták Egyiptomot ,mert Nasszer tábornok-elnök államosította a francia-angol érdek Szuezi csatornát,a SZU ,Hruscsov Egyiptom mellé állt és Hruscsov kijelentette :ha 48 órán belül nem hagyják abba az agressziót,nem vonulnak ki Egyiptomból megindulnak a hidrogénbombával felszerelt szovjet interkontinentális rakéták
A világ ,Európa letojta a magyar ellenforralmacskát ,többet ért a világ békéje ,köszönöm ,hogy segíthettem,ez a tanítás még ingyen ment

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 15:56:20

@György Csaba Nagy: 56-ban nem támadt senki,az oroszok itt voltak 1944-45 óta,orbángazdád fszagyereke Horthy a náci Hitler utolsó csatlósa hívta be őket ,ugye kimaradtál az iskolából,az oroszok-a szovjet nép békésen élt amikor Hitler ,majd Horthy katonái rájuktámadtak,nem kellett volna a dicső magyar katonáknak a SZU-ban vadállat módjára gyilkolászni,gyereket,nőket ,öregeket,falvakat kifosztani,felégetni lakosaival együtt,nem kellett volna nőket erőszakolni,nem kellett volna terhes nők hasát felvágni ,a csecsemőket a tűzbe dobálni és akkor nem jönnek ide az oroszok
57-ban senki nem akarta a régi rendszert visszaállítani,a szocializmus hibáit akarták kijavítani,Rákosi nélkül,egy jugoszláv mintájú szocdem országot akartak ,Hruscsov bele is ment,de a forradalom csak egy napig tartott,jött a börtönökből kiszabadított bűnöző söpredék,az aljanép,a volt bújkáló csendőrök,nyilasok,a megvezetett lézengő balhét kereső fiatalok fegyvereket szereztek,gyilkoltak ,fosztogattak,zsidókat üldöztek,akasztottak ártatlan embereket,példa rá a Köztársaság téri vérengzés,a magukat fehér zászlóval megadó védők állati módol lemészárlása,és mindent elrontottak ,ekkor döntött Hruscsov,a kínaiak,és Titó ,hogy ezt vérengzést megkell akadályozni,ekkor vonultak be a szovjetek és tetszik nem tetszik ,áldozatokkal ,de megfékeztek egy véres polgárháborút .
Ez az 56-s"forradalom"valósághajlítás mindig megmosolyogtat?,.Vagyunk még akik megéltük,igaz gyerekként,de láttuk szüleinket,barátainkat miképp élték meg,Társadalmi változást kivánó lelkes fiatalok voltak a kezdeményezők. Hogy aztán kétes ,bűnöző elemek is csatlakoztak hozzájuk sajnos az igaz.Mi jellemezte a legjobban az ötvenhatos"? Újpesten azzal kezdtek, hogy kirabolták a Tanácsházzal szembe lévő "Óra ékszer" boltot.
Angyal István így látta: Az igazságnak nincs szüksége semmiféle diplomáciára, sem elhallgatásra, sem elkendőzésre. Igenis tudja meg a világot, hogy ez a forradalom népi-nemzeti és elsősorban szocialista forradalom volt, s azt csak megnyerni kívánják a reakciós ellenforradalmi erők.Sajnos az 56-nak volt sokféle drámája az ország szinte minden részéről, bűnözők randalíroztak , mert kiengedték őket a börtönökből s fegyvert is adtak a kezükbe. káosz volt , s nem az - ország összefogott -akció. Még azt sem tisztázták, hogy B.Pesten a sorsdöntő lövéseket kik kezdték .Mert nem az oroszok ! Több nagykövetségi csoport is volt a helyszínen, s nem erősítették meg, hogy azok lőttek volna először orosz a mieinkre.
Sőt az első CIA jelentések is arról szóltak,hogy a rádiónál először a felkelők lőttek a Lámpagyárból elrabolt fegyverekkel .Ezért írom most is le, hogy ez nem legenda hogy színezzük ! hanem dráma, ahol több oldalon is negatív személyek játszottak főszerepet..
Mai fejjel addig lehet forradalomként értékelni 56-ot. Mégpedig azért, mert a tüntetők nem a kapitalista, Horthy-rendszert akartak visszaállítani,hanem élhetőbb szocialista rendszert. A "Ruszkik haza" jelszóval csak egy önálló, szabad, szocializmust építő országot akart, jugoszláv mintára. Nagy Imre kommunista volt. ezért nevezhető forradalomnak, mert egy sztálinista diktatúrából valódi néphatalmat akartak csinálni.
Aztán persze jött a csőcselék, a nyugatról visszatántorgó nyilasok, a börtönből kiszabadult bűnözők, akik fegyverhez jutottak és mindent elrontottak.
Hja. Tetszett volna (eleinknek) nem lincselésekbe kezdeni, talán ki is vonultak volna a szovjet csapatok...
De mivel 56 annyiféle, ahányan átélték (Göncz Árpád), igaz, hogy sajnos ez is volt, az is volt. Tragikus, hogy igazi hősök mártírhalála ellenére sem volt makulátlan 56 története.56-ban senki nem akarta a szoc.rendszert megdönteni,visszahozni a horthyfasizmust,a Rákosi rendszer hibáit akarták kijavítani,a Rákosi rendszert egy jugó mintájú szocdem.-re.56-ban nem támadt senki,az oroszok itt voltak 1944-45 óta,Orbán fszagyereke Horthy a náci Hitler utolsó csatlósa hívta be őket ,az oroszok-a szovjet nép békésen élt amikor Hitler ,majd Horthy katonái rájuktámadtak,nem kellett volna a dicső magyar katonáknak a SZU-ban vadállat módjára gyilkolászni,gyereket,nőket ,öregeket,falvakat kifosztani,felégetni lakosaival együtt,nem kellett volna nőket erőszakolni,nem kellett volna terhes nők hasát felvágni ,a csecsemőket a tűzbe dobálni és akkor nem jönnek ide az oroszok .Hruscsov bele is ment,de a forradalom csak egy napig tartott,már 23-án este megjelent a lumpen tömeg, jöttek a börtönökből kiszabadított bűnöző söpredék,az aljanép,a volt bújkáló csendőrök,nyilasok,a megvezetett lézengő balhét kereső fiatalok fegyvereket szereztek,gyilkoltak ,fosztogattak,zsidókat üldöztek,akasztottak ártatlan embereket,példa rá a Köztársaság téri vérengzés,a magukat fehér zászlóval megadó védők állati módon lemészárlása,és mindent elrontottak ,ekkor döntött Hruscsov,a kínaiak,és Titó ,hogy ezt vérengzést megkell akadályozni,ekkor vonultak be a szovjetek és tetszik nem tetszik ,áldozatokkal ,de megfékeztek egy véres polgárháborút

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 15:59:06

@György Csaba Nagy: t Öszefoglalva .A világ ,Európa letojta a magyar ellenforralmacskát ,többet ért a világ békéje.az USA és a SZU együtt éppen a 3.vh.az atomháború elhárításán dolgozott?,56-ban a franciák,angolok és az izraeliek megtámadták Egyiptomot ,mert Nasszer tábornok-elnök államosította a francia-angol érdek Szuezi csatornát,a SZU ,Hruscsov Egyiptom mellé állt és Hruscsov kijelentette :ha 48 órán belül nem hagyják abba az agressziót,nem vonulnak ki Egyiptomból megindulnak a hidrogénbombával felszerelt szovjet interkontinentális rakéták,56-ban senki nem ígért segítséget,senkit nem érdekelt a nemkicsit mocskos magyar ellenforradalmacska,az csak a SZER hazugsága volt,Európa örült a 2.vh .utáni békeéveknek,a szovjetek 55-ben kivonultak Ausztriából ,Európa végre békében élt.56 nyarán az USA és a SZU épp ezért kölcsönösen megerősítették egymást az európai status quo fenntartásában,a 2.vh-t lezáró békeszerződés érvényességét.Senkit nem végeztek ki jogtalanul,az érvényes törvények szerinti bűnelkövetőket igen.A gyilkos Tóth Ilonát ,a korházban betegbe benzint injekciózó gyilkos Tóth Ilonka, a Corvin parancsnokaként elhíresült saját beteg katonáit is lelövő Pongrácz, a magát megadó Mezőt hátulról lelövő nyilast
Mansfeld Pétert se 56 -s ellenforradalom
alatti tetteiért,mert lényegében akkor semmi büntetendőt nem követett el.
De 56 után statárium alatt bűnbandát szervezett, pénzt
raboltak ,autót ,rendőrt fegyvereket raboltak ,rablásokhoz,gyilkosságokat akartak elkövetni ezekben az esetekben a törvény szerint halálbüntetés járt .
Mansfeld ekkor már nagykorú volt-de mindegy-ilyen súlyos bűnökre a törvény a kiskorúakra is kiterjedt.A világot nem érdekelte 56 ellenforradalma,békét akartak.
...

György Csaba Nagy 2023.09.10. 18:16:07

@a nagy hohoohooo: Aggódom érted. Terjedelmesen, háromszor, részleteket ismételgetve, lényeglátás nélkül, tehát végiggondolatlanul írsz. Szerintem 56 egy zavaros történet, ami kibontakozás hiányában megítélhetetlen. Sokféle csoport eltérő törekvése volt benne, hogy hova futott volna ki, az fantázia tárgya. Sztem a lényeg, hogy mellékes volt a magyar szereplők szándéka és tevékenysége, a szovjet vezetés nem engedhette meg, hogy a II. Vh. után egy érdekkörébe rendezett ország kiugorjon, mert attól egész hatalmi rendszere meginog, akár összedől. A szovjet vezetés nem hozhatott más logikus döntést, mint a katonai akciót, majd a hibás vezetés lecserélésével, de hozzá hű újakkal konszolidálást. A Nyugat is érdekeit követte, nem avatkozott be, mert nem akart új világháborút. Még 12 évvel később, Csehszlovákiában is ez volt a recept. A többi fedőszöveg és szócséplés..

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 19:39:51

@György Csaba Nagy: Ó, szent együgyűség.
1956. október 23-án Budapesten is kitört a forradalom. Moszkva ingerülten
reagált, a Presidium tanácskozásokba kezdett. Két „szcenárió” alakult ki a
moszkvai vezetésben: az egyik a 24-én Szuszlovval együtt Budapestre érkező
Mikoján képviselte álláspont volt. Kezdetben érdekes módon idetartozott
Zsdanov, aki a szovjet fegyveres erők főparancsnoka volt ismét, és Szaburov
miniszterelnök-helyettes. Ők a Kreml értékrendje szerint „liberális” felfogást
képviseltek. Úgy vélték, hogy nem kell beavatkozni a magyar forradalomba, és
hagyni kell azt, hogy politikai váltással – Nagy Imre kinevezésével – Magyarországon egyfajta nemzeti kommunizmus alakuljon ki. Tehát az ún. lengyel megoldást akarták Magyarországon alkalmazni.
Ezzel álltak szemben az ortodox kommunisták, Bulganyin, Kaganovics, Vorosilov és Molotov, akik azonnali fegyveres beavatkozást javasoltak Magyarországon. Az utóbbiak politikai naivitására (az ún. Malin-jegyzőkönyvek szerint)
jellemző volt, hogy egy felhívást akartak közzétenni, és azt várták volna, hogy a
magyar vezetés és a társadalom jó része csatlakoznak hozzájuk, és a moszkovita,
hozzájuk átálló bürokratákból szerveznek Budapesten kormányt (Vorosilov-féle
verzió).A Hruscsov-féle álláspont viszont az volt, hogy Moszkvában kell megalakítani egy magyar kormányt, és egy esetleges beavatkozás esetén azt bedobni Magyarországon. Egyébként Molotov is ezt támogatta leginkább.
Október 30-án – a budapesti követségi jelentések ellenére – olyan döntés született Moszkvában, amelyik kimondta, hogy a szovjet csapatokat ki kell vonni
Magyarországról, és lehetővé kell tenni Magyarországon az ún. nemzeti kommunista jellegű fejlődést.
Hogy mi állt a háttérben, azt is sejthetjük: Pekingben, ugyancsak október 30-
án a kínai kommunista párt döntést hozott, miszerint az ún. pancsa sila elveket
kell alkalmazni Magyarországon, tehát biztosítani kell a függetlenség, a be nem
avatkozás és a szabad demokratikus fejlődés lehetőségeit, illetve a nemzeti önrendelkezést. Tehát Peking október 30-án még ezen az állásponton volt.
Az izgalmas dolog az, hogy október 31-ére megváltozott Moszkva és Peking
álláspontja is a kérdésben. A probléma kétségtelenül az, hogy milyen lépések
vezettek oda, hogy az október 30-i szovjet kivonulási és be nem avatkozási javaslat egy nap alatt megváltozott.
Olvashatjuk a Malin-jegyzőkönyvekből, hogy Hruscsovnak álmatlan éjszakája volt, és másnap, 31-én úgy döntött, hogy a szovjetek be fognak avatkozni Magyarországon. Az okot ma már egyre többen a Köztársaság téri eseményekben látják. A véres nap befolyásolhatta a szovjeteket.2
A napokban jelent meg Alexander Krjucskovnak, a KGB volt főnökének nyilatkozata a budapesti eseményekről. Krjucskov azt állítja, hogy döntő szerepet.játszott a Kremlben bekövetkezett fordulatban az a tény, hogy október 30-án
Budapesten ávósokat akasztottak, vér folyt a budapesti utcákon, és tömegesen
gyilkolták a kommunistákat.
A Pártházban történt eseményekről a szovjet vezetőséget értesítették, tájékoztatták. Hivatalosan a Malin-jegyzőkönyvek nem szólnak arról, hogy a Presidium
ülésén ez szóba került, azonban nem kétséges, hogy Hruscsov, illetve a szovjet
vezetők tudomást szereztek a budapesti eseményekről.26
Még egy érdekes dolog történt. Liu Sao Csi, Moszkvában tartózkodó kínai
kommunista pártvezető, szintén értesült a budapesti fejleményekről, és tájékoztatta a kínai vezetést. A budapesti kínai nagykövetség is informálta Pekinget a
fejleményekről. Ennek következtében módosult a kínai álláspont, és Peking az
azonnali fegyveres beavatkozást kezdte támogatni. Tehát október 30-a az a fordulópont, amely a Szovjetuniót arra inspirálta, hogy a beavatkozás mellett döntsön.Szerepet játszott továbbá a fordulatban a többpárti Nagy Imre-kormány október 28-ai megalakulása, a többpártrendszerű demokrácia kinyilvánítása, a kilépés a Varsói Szerződésből és a KGST-ből, valamint a szovjet csapatok azonnali
kivonásának a követelése.27 Úgy látszik, hogy mindezek a tényezők együttesen
meghaladták a szovjet tolerancia határait.28
Megjegyzem, hogy Charles Gati újabb könyvében szintén hasonló véleményen van, és ezzel összefüggésben azt mondja, hogy valamiféle szociáldemokrata Magyarországot még el tudott volna fogadni Moszkva, de ezeket a lépéseket
már nem.
Tehát a Nagy Imre-kormány lépései túlmentek a túlmentek a szovjet tűrőképesség határain, és ezek után a tragikus végjáték következett. Hruscsov, illetve a szovjet diplomácia tárgyalásokat folytatott az ún. testvérországokkal, majd pedig november2-án a szovjet pártfőtitkár Brion szigetére utazott, ahol Titóval tárgyalt. Az egy
órásra tervezett találkozóból egy éjszakás lett, ahol Jugoszlávia keményen követelte a magyar forradalom elleni szovjet beavatkozást, Tito ugyanis félt a magyar
nacionalizmus újjáéledésétől.

a nagy hohoohooo 2023.09.10. 19:48:31

@György Csaba Nagy: Amikor politikai vezetők a honfitársaik legyilkolását nemzeti ünnepek nyilvánosságra hozzák és erről dicshimnuszokat is zengenek, az az ország a legszebb korszakába és szégyenébe süllyedt! a politikusaik, pedig .... nem írom le.
A franciák is csak a forradalmuk legelejét ünneplik, s picit sem azt, ami utána jött.
De a forradalom nem attól lesz lesz forradalom, hogy a jószándékú felkelők mit szerettek volna, vagy mit hittek el a szervezőiknek.
Egy kis történelmi tárgyilagosság:a forradalom csak 23-án estig ,a rádió ostromáig tartott-a franciák se az egész forradalmukat ünneplik ,csak az elejét,ami utána jött nem-56 -ban senki nem akarta leváltani a szoc.rendszert,a Sztálint utánzó Rákosi rendszer hibáit akarták kijavítani,egy jugó mintájú szocdem rendszert,aztán már a rádió ostrománál megjelent a lumpen népség,bűnözők,fegyvert szereztek ,kiszabadították a börtönkből a köztörvényes bűnözőket,előmásztak a bujkáló csendőrök,nyilasok ,gyilkoltak ,fosztogattak,mindent elrontottak.
Majd a Köztársaság téri vérengzésnél-magukat fehér zászlóval megadó fegyvertelen védők -lemészárlása,holtukban meggyalázásakor megjelent a forradalom igazi ellenforradalmi arca ,ez volt az utolsó amivel betelt a pohár,ezért jöttek vissza a szovjetek.
Az ostromban részt vett személy így folytatja: "A tüntető tömeg ... célja v o lt... fegyverek szerzése, a tisztek leválasztása a legénységtől, ... lőszert osztogattak a legénységnek és erős agitációt folytattak azon irányban, hogy a megjelent legénységet rábírják arra, hogy az ÁVH-sok ellen menjenek harcolni ... Amikor a tömeg látta, hogy a katonák a fegyvereket nem adják át és nem csatlakoztak a tömeghez, újabb jelszót hangoztattak; "nyírjátok ki a tisztjeiteket és gyertek velünk

-"három személy jön ki a pártház kapuján. Egy civil és két egyenruhás volt, a civil fehér zászlót tartott a kezében. Ekkor a kapuval szemben az egyik fa mögül előbújt egy falábú, 40 éven felülinek látszó személy (Mesz János - B-E.) és megnyitotta a fehérzászlós személyekre a tüzet."Aztán az ostromot követő halottgyalázás,a lincselés amiért Kállai Éva pártfunkcionárius – a bosszútól tartva, félelmében – inkább kiugrott a II. emeletről, semhogy a nemzetőrök kezére kerüljön.” Kállai Éva nem követett el emberellenes bűnt, ellenben 1945 előtt több évre bebörtönözték, baloldalisága miatt. Azt pedig emberileg nagyon is érthető, hogy mindenáron el akarta kerülni, hogy a támadók kezébe kerüljön
Hát elég sok mindent firkáltak a nemes felkelők Budapest utcáin, leginkább azt, hogy "Icig nem viszünk Auswicig" és a többi igen kedves gondolatot. A forradalom menekültjeinek jó része Zsidó volt, akinek úgy gondolta, hogy nem várja meg újra felkoncolják őket 11 évvel a II. VH után... Amúgy '56 egy óriási katyvasz volt, ahol valóban keveredett minden. De leginkább az történet - így visszanézve a dolgot - hogy Rákosi időszakot nehezen viselők addig hergelték a közéletet, míg az egy adott pillanatban felrobbant és széljobbról azonnal át is vették a kezdeményezést. Ez aztán pár nap alatt szét is verte az események tömegbázisát és pár ezer ember nézett szembe, a visszajövő szovjet tankokkal. Egy évvel később sosem látott tömeg éljenezte Kádár Jánost, majd jött ami még sohasem volt Magyarországon: Elkezdték ember számba venni a népet. És csodák csodája a nép, ezt jól fogadta. Persze a polgári értelmiség aki úgy ezer év után a szívó ágra került, totál készen volt ettől, de azért 25 év múlva visszanyalták magukat a vezetésbe. Frankón azzal jöttök, hogy az ország azokat a papokat akarta vissza, akik élősködtek rajtuk? A ruszkik haza az egy olyan jelszó volt amivel mindenki tudott azonosulni. Na de Mindszenty bíboros? Ne viccelődjünk már! Senkit nem érdekelt. Csak azt a pár jól öltözött figurát, akik este stikában felfestették a villamosra a nevét.

György Csaba Nagy 2023.09.11. 10:57:04

@a nagy hohoohooo: Te tudod, miért tartod érdemesnek ennek a régi és sikertelen eseménynek ilyen terjedelmes és aprólékos felidézését. Én megelégszem a lényeggel, ami szerintem Nagy Imre nyilatkozata volt a Varsói Szerződés felmondásáról és a NATO-hoz csatlakozás szándékának bejelentéséről. Ez váltotta ki a szovjet fegyveres beavatkozást. Egy semleges országot még eltűrtek volna, de egy ellenséget határuknál nem. Nagy Imre szovjet besúgó előéletével nem épp a szabadságharcos mintaképe, de ami nagyobb baj: nem volt reálpolitikus. A szovjetekkel tárgyalni kellett volna, osztrák mintára, függetlenségért. Sajna nekünk bőven kijutott irreálpolitikusokból, Kossuth apánktól Tiszán át Orbánig. Deák és Kádár üdítő kivétel, akit szorgosan befeketítettek, politikai érdekből.

György Csaba Nagy 2023.09.11. 19:01:24

@gigabursch: Legkevésbé Magyaurnak szólt gondolkodási ajánlatom, sokkal inkább rászorulnál te és fidesznyik társaid, de tudom, hogy lepereg. Mint ahogy nem tűnt föl neked, pedig rád férne, hogy témákhoz szólásban igen gyenge vagy, csak minősítgetésben erős. Pedig bizonyára zseniális képességeidet előbbiben kéne kifejtened. Így arcod nagysága felett csak az üres koponya látszik.
süti beállítások módosítása