MaGYAUR

MaGYAUR

A "nem-egyházi iskolák" elsorvasztását senki ne akadályozza!

2023. október 19. - Magyaur

Az orbánisták a társadalmi és iskolai autonómiák elleni keresztesháborúban nemcsak kivették az önkormányzatok kezéből a helyi iskola feletti rendelkezés jogát, de kifejezetten meg is tiltják a segítségnyújtást.

A keresztény-nacionalista állam nem tűri, hogy bárki akadályozza a nem-egyházi iskolák elsorvasztásának "szent céljának" keresztülvitelét...

https://24.hu/belfold/2023/10/18/kiakadt-a-tankeruletre-baranyi-krisztina-mert-megtiltottak-hogy-az-onkormanyzat-segitsen-az-iskolaknak/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5218237985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.19. 07:47:14

Felénk egyetlen iskola sincs nemhogy elsorvasztva, de az összesen fejleszt a tanker.
Pedig vannak a térségben 1-4 osztályos kisiskolák is.

MEDVE1978 2023.10.19. 10:52:25

A KLIK létrehozásának eredeti céljainak egyike az volt, hogy valahogy megpróbálja segíteni a rosszabb helyzetben lévő környékek iskoláit. Ez persze csak a "pozitív" cél volt, a mögöttes cél a jobb kontrollálhatóság, központi irányíthatóság volt. Ettől függetlenül a centralizált felállású KLIK egy rémálom volt. Ismerősöm dolgozott ott pár évig még az elején: egy rettenetesen kilátástalan, borzasztó bürokratikus sóhivatal volt. Emlékszem vagy öt éve hallgattam meg egy olyan srácot, aki talán az egyik tankerületnél dolgozott. Volt egy tesztkérdés, hogy jön egy halaszthatatlan munka, rengeteg meló, amivel a főnöke bízza meg. hogyan próbálja megoldani. Ő volt az egyetlen, ennél a kérdésnél, aki megkérdezte, hogy honnan jön a munka igazából, ki kéri. Mondta, hogy náluk a KLIK központ napi gyakorisággal kér teljesíthetetlen baromságokat, így nem is tesznek bele túl sok erőfeszítést - hülye kérdésre hülye választ. Az egész modell nagyon nem működött, akkor decentralizálták egy fokkal a mostani iterációra (60 tankerület).

Mindenesetre a nyílt célját (az iskolák helyzetének javítása) nem nagyon érte el. Amikor a kisebbik gyerekem kezdett el suliba járni Budapesten három éve, kvázi természetesnek minősült, hogy a szülők visznek be szalvétát, zsebkendőt, WC papírt. A szülői közösség összetartó, ezért a tanárokkal összefogva "mi" festjük ki a tantermet és amit még tudunk minden évben, a szülők szerelik fel / meg a különböző bútorokat a tanteremben, a kertészeti munkák egy részét is a szülők végzik, mert szerencsére annak az iskolának van kertje. A tankerület teljesen esetlegesen néha megjavíttat, elvégez valamit.

Természetesen a király így meztelen lett, nagyon látni, hogy az egész egy kalap összeomló szar. A gonosz szülők ennek hangot is adnak + elkezdtek saját megoldásokat keresni. Ez az, hogy mondjuk tüzifát vittek be vagy Alapítványt hoztak létre, hogy mondjuk legyen számítógép a gyerekeknek. Persze egy olyan suli, ahova mondjuk egy asztalos apuka gyereke járt, kaphatott emiatt egy pár szekrényt, ahova a vendéglátós, ott meg mondjuk kaját. Természetesen az önkormányzatok is érzékelték a helyzetet és ahol volt rá lehetőség (főként Budapesten és a gazdagabb környékeken) próbáltak segíteni.
Na most erre csap le szeretett kormányunk, mondván nincs itt semmi látnivaló, rohadjanak meg a kölykök + ne derüljön már ki, hogy minden szar. Nyugodt szívvel mondom az illetékeseknek, akik ezt kitalálták, hogy közösüljenek prostituált női felmenőjükkel.

gigabursch 2023.10.19. 11:11:23

@MEDVE1978:
Ebben az az érdekes, hogy nálunk a tanker tényleg mindent megtesz, hogy jobb legyen.
Azon iskolákban, ahol nem volt, de jelenleg van sérült kisgyerek, megoldotta a wc és a bejárat kérdését.
A gyerekek felmenő rendszerben (most már 1-7 osztály) járnak évente 10-10 alkalommal úszni. Nem sok, de egyrészt az évek alatt a gyerekeknek lesz alap úszástudása és vízbiztonsága, akkor már nagyon jó, de ha hozzáteszed, hogy láncban jönnek be a buszok a gyerekekkel és kb ¾ óra jut mi de osztályra (gyakorlatilag két tesi óra egybevonva) és így az utazás és az öltözködés is láncban váltja egymást, akkor azt mondom, hogy nagyon is rendben van.
A bejárós gyerekek az évnyitón megkapták a névre szóló iskolai időszakra vonatkozó volán/máv bérletet.
Szóval van egyrészt jól (de minimum sokkal jobban/közel elvárhatóan) működő tanker, másrészt van jó példa is ezek szerint.

Magyaur 2023.10.19. 13:55:48

@gigabursch, @MEDVE1978: Egyetértek Medvével: a központosított, nem-gyerekközpontú, a "kockásinges" tanárokkal szemben bizalmatlan és főleg alulfinanszírozott rendszer nem lehet jó!
Igaz, lehetnek kivételek, ahogy voltak kivételek a szocialista éra iskoláiban is...

gigabursch 2023.10.19. 16:12:59

@Magyaur:
Nyilván mindenki a maga környékén néz körül.
Hogy a falunkban az igazgató ér helyettese egy dolgot tud, az kb vitathatatlan. Bár ez a többi intézményre is igaz.
Talán szerencsés, hogy nálunk a tanker tényleg képes gondolkodni és az ingatlan tulajdonos önkormányzatokkal jellemzően értelmes viszonyt tart fent (nyilván vannak pártpreferenciától függetlenül hőbörgő idióták) és egyfelől igyekszik forrást szerezni, másrészt azt ütemezetten kiadni.
Az önkorik szerepe azért fontos, mert az iskolavezetőkkel ellentétben el tudják mondani, hogy mire van szükség és azt hogyan lehet ütemezni.

IdomitottFoka 2023.10.20. 08:24:37

@gigabursch: A tankeretek és iskolátok hatékonyságát a vezető személyes kompetenciája határozza meg, de ezt intézményi szinten semmi sem biztosítja, pintér és rétvári bármikor lecserélheti bármelyik bábuját, sem a tanker (ami érthetőbb), sem az iskola vezetésében a közösségnek (önkoriknak) semmilyen kontrollja nincs. Kifogtatok egy viszonylag normális párttitkárt (de vkinek az ő pozija is kell majd), amúgy ez nem jellemző, temérdek ügy volt már az antipati, inkompetens ejtőernyős iskolavezetőkről, tankerbasákról.

gigabursch 2023.10.20. 09:16:44

@IdomitottFoka:
Temérdek ügy volt előtte meg inkompetens, esjtőernyős igazgatókból, aki a polgi haverje vagy valami hasonlója volt.
Ha emlékszel, tudod miről beszélek, ha nem, akkor még tök mindegy...
Szóval ezen a fronton fölösleges akadékoskodnod.

Az viszont már jobban izgat, hogy blogger állítólag tanár.
Hogy milyen, azt nem tudom, de remélem nem magyar nyelv és irodalom.
Elrettentő példaként a bejegyzés egyik mondata:
"A keresztény-nacionalista állam nem tűri, hogy bárki akadályozza a nem-egyházi iskolák elsorvasztásának "szent céljának" keresztülvitelét..."
A többszörös ragozás ugyan érthető, ugyanakkor nem utal kellő képzettségre magyar nyelvből .
Ti.: 'elsorvasztásának' helyett elég lett volna annyi, hogy 'elsorvasztása'.
A többszörös -nak, -nek rag alkalmazása több, mint bántó.

Az meg már egy másik probléma, hogy a jelenlegi állam csak díszleteiben keresztény, ill. nacionalista.

IdomitottFoka 2023.10.20. 13:12:27

@gigabursch: Voltak ügyek, hisz ha az isten hivatalt adott, de nem volt annyi, tekintve h a polgin sokkal inkább van közösségi kontroll, szemben a polcra feltett magukat vázának képzelő köcsögökkel. És ha ügy lett belőle akkor nem feltétlenül a Bicskéig meghosszabbítás következett belőle.

gigabursch 2023.10.25. 12:02:07

@IdomitottFoka:
Annyit azért még tegyünk hozzá, hogy kb 500, nagyrészt iskola, részben óvoda került bezárásra, vagy annak a közelébe 2002-2010 között, mert a fenntartható önkori a megcímkézett állami összegekkel fenntarthatatlan volt, saját bevétel meg nuku kategória volt.
Szóval, ami most van az nyilván nem az elizium, de legalább egy halom dolgon nem kell problémázni.

gigabursch 2023.10.25. 12:06:44

@gigabursch:
Fenntartható => fenntartó
Android okostelefon intelligens szójavítás
süti beállítások módosítása