MaGYAUR

MaGYAUR

A magyar „szuverenitás” egy vicc!

2023. november 23. - Magyaur
  • Egy nyersanyagban és energiahordozóban szegény ország nem lehet szuverén.
  • Egy ország, amely a EU-nak és a NATO-nak is tagja nem lehet szuverén.
  • Egy ország, amelynek a nemzetrontó vezetése a vele szemben megfogalmazott korrupciós kritikákat a „tiszteletlenség” jelének tekinti, és ezen megsértődve odadobja az országot az oroszoknak, kínaiaknak és törököknek – a maradék szuverenitását is elveszti.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4518265077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2023.11.23. 08:07:57

"Egy nyersanyagban és energiahordozóban szegény ország nem lehet szuverén."
Szegény svájciak és izraeliek, nem is szuverének. Japán? Annyi oldalról meg lehetne rugdalni a szuverénvédelmet, erre olyan állításokkal jössz, amikről látszik h egy pillanatra sem gondolkodtál rajta...

gigabursch 2023.11.23. 08:51:49

@IdomitottFoka:
No, erre sem gondoltam volna.
100%-ig egyetértek...

Magyaur 2023.11.23. 10:08:07

@IdomitottFoka: Természetesen sem Svájc, sem Izrael nem "szuverén" a függetlenség értelmében: az első az Európai Unióval, a második az Egyesült Államokkal él szimbiózisban.

György Csaba Nagy 2023.11.23. 13:58:20

A szuverenitás legalább 3 tényezős ügy: biztonsági, politikai cselekvési és gazdasági. Biztonságunkat a NATO-tagság adja, saját operetthadseregünk a szlovákokkal talán elbírna, de senki más szomszédunkkal nem. Konfliktus kizárható, bár érdekes elméleti kérdés, mit tenne a NATO 2 tagjának háborúja esetén. A politikai szuverenitás Orbán fejében azt jelenti, hogy EU ide a pénzt és kuss, belügyekben, így a jogállamisági problémákban korlátlan hatalmat akar, szankciók, sőt kritika nélkül. Ez a törekvése személyes érdek, nem szolgálja az istenadta nép sorsát, sőt épp ellene hat. Szerencsénkre rossz a csillagállás. A gazdasági szuverenitás izgalmas ügy. Na nem az export és import leépítése kívánatos, a Kim-ek dzsucsija "nem pálya", de mivel a magyar ipar és kereskedelem jó 70%-a külföldi kézben van, jó lenne ezt az arányt csökkenteni, hogy a profit nekünk ketyegjen. Erről a törvényjavaslatban nem találni egy kukkot sem, pedig ez lenne egy jobb jövő záloga. Persze ehhez a NER teljes irányváltoztatása kellene: közpénzfosztogatás helyett saját versenyképes tevékenységből boldogulás ösztönzése, belföldi forrású beruházások kiemelt támogatása külsők helyett, gazdaság igényeit szolgáló oktatás a vergődő alattvalóidomító helyett. De ez már nem Orbán, és nem NER.

camilló 2023.11.23. 14:13:22

@György Csaba Nagy: Két Nato tagállam fegyveres konfliktusa? Törökország vs. Görögország. Mert nem verik nagydobra azért szinte naponta vannak incidensek, villongások a két fél között. Esetenként fegyverhasználat is történik. Mit tesz a Nato??? Semmit:)

IdomitottFoka 2023.11.23. 15:29:36

@Magyaur: Ezeket a "szimbiózisok" közös szuverén döntések mentén születtek, ergo a szuverenitásuk nem szűnt/sérült meg. Meg is szüntethetnék ezeket "szimbiózisokat".

György Csaba Nagy 2023.11.23. 16:31:03

@IdomitottFoka: Persze, csak az a kisebb/gyengébb félnek egy öncsonkítással érne föl.

György Csaba Nagy 2023.11.23. 16:42:03

@camilló: Ó, dehogynem: dohányfüstös szobája mélyén sopánkodik, hogy ejnye, ez a vad Erdogan még kalamajkát okoz, időnként halkan és zavartan önmérsékletre inti a farkast és nyulat, majd imádkozik.
Volt eset, hogy egy-egy kosűzte román bennünket fenyegetett, hasonló NATO-védelemre számíthatnánk, ha... de nem...

IdomitottFoka 2023.11.23. 21:32:03

@György Csaba Nagy: a szuverénségnek nem feltétele h bármit csinálhatsz, jól jössz ki belőle. Pl. Németország teljesen szuverénen támadta meg a világot. Kétszer.

gigabursch 2023.11.24. 07:44:22

Most úgy egyébként tudna bárki is csak egy szuverén államot mutatni?

A legszuverénebb állam talán É-Korea, bár sokra nem jutnak vele.

György Csaba Nagy 2023.11.24. 09:46:52

@IdomitottFoka: Sztem a szuverenitás nem egy elvont fogalom, hanem annak eszköze, hogy ne idegen érdekek szerint sodródjunk, hanem saját érdekeinket tudjuk érvényesíteni. Persze ehhez fel kell ezeket ismerni, és megfelelő eszközöket választani az eléréshez. Mindent el lehet baltázni, ha találékonyan és szorgalmasan tesszük.

IdomitottFoka 2023.11.24. 13:55:36

@György Csaba Nagy: A szuverenitás értelemszerűen egy belföldre érvényes fogalom, és még mi is szuverének vagyunk, a mindenkori magyar kormányzat (mint gyakorlatban is láthatjuk) bármiyen érdekét érvényesíteni tudja, kivéve azokat amikről szuverén módon mondott le a többi eu tagállammal együtt. A külpolitikai, más szuverénekre vonatkozó érdekérvényesítési képesség nem tartozik bele a szuverenitásba. Az USA-nak pl volt egy olyan elképzelése h egy csomó közelkeleti államban legyen inkább vmi demokrácia az addigi berendezkedés helyett. Most függetlenül attól h ez jó vagy rossz, temérdek erőforrás elégetése nem hozott eredményt. Akkor most az USA nem szuverén, mert nem bírta keresztülverni az elképzelését más szuveréneken?

2024 2023.11.24. 14:55:55

Csak a hülye nem érti, nem akarja érteni, mint a globalista blogger.

A szuverenitásnak semmi köze a gazdasági önállósághoz, függetlenséghez. Lényegében a bármilyen döntéshozatalban való szabad mozgásteret jelenti az ország vezetésének részéről. Az uniós csatlakozással Magyarország is vállalta, hogy RÉSZLEGESEN lemond az önálló döntéshozatal jogáról, és az uniós szervek KÖZÖS döntéshozatalának rendeli alá magát. Úgy, hogy az uniós politikát nem érintő belügyeiben továbbra is önállóságot élvez az összes többi tagállammal együtt.

Az utóbbi évek fejleményei tükrében mára az Unió átlépett egy bizonyos határon, amit a tagországok teljes joggal a belügyeikbe való beavatkozásként értékelnek, és ami ellen vérmérséklettől, a politikai vezetés színezetétől, merészségétől függően tiltakoznak. Ilyen belügy az oktatás, az energiabeszerzés vagy éppen az, kit engedünk be a határainkon és kit nem. És ha nem engedjük be az ukrán mezőgazdasági termékeket, mert tönkreteszik a helyi mezőgazdaságot, akkor megálljt parancsolunk nekik.

IdomitottFoka 2023.11.25. 07:24:12

@2023: az h kit és mit milyen feltételekkel engedünk be a határon, pont h nem belügy, hanem közös eus direktívák vonatkoznak minden tagra, és ebbe Mo az Euba belépéssel beleegyezett.

gigabursch 2023.11.25. 09:21:07

@IdomitottFoka:
Mutass egy olyan általad emlegetett, a csatlakozási szerződéskor érvényes direktívát, ami az Ollyópaji Jujjdejó muszlim hordákkal való elárasztását kötelező tapsolással és hangos hurrával tette volna alaptétellé.
(Ugyanúgy nincs ilyen, ahogy a jogállamisági cirkusz mögött sincs alap, különben már rég letolták volna bárkinek a torkán.)

György Csaba Nagy 2023.11.25. 17:42:15

@IdomitottFoka: Erősen szűkített a szuverenitás-érzékelésed. Az rendben, hogy az állam saját polgárai felé tudja gyakorolni az általuk ráruházott szuverenitási jogokat, hisz övé az erőszak-monopólium, és vmi ráhatása van a törvényhozásra is (nálunk meghatározóan), de hogy mi szuverenitásának tartalma, azt külső tényezők erősen befolyásolják. A magyar történelem különösen bővelkedik ilyen korlátokban: török, Habsburg, német, orosz felsőbbség szinte végig korlátozta szuverenitásunkat, most pedig az Unióval osztottuk meg a mezőt, formailag önként de valójában kényszerhelyzetben, és végleg nem dalolva.
A szuverenitás nem eredményfüggő, ilyen badarságot nem írtam. Az USA demokráciaexport-háborúival mások szuverenitásába rondított bele, meg is kapta megérdemelt jutalmát érte, de nem mutatkozik jó tanulónak.

IdomitottFoka 2023.11.25. 22:10:39

@gigabursch: nem is volt kötelező, és most sem az. Uakkor Mo a kötelezőt sem hozza, az akkor érvényeseket is elszabotálta. És mindez független attól, h ezeket már vki egyszer elszabotálta, tekintve h az EU-ba a migránsok bolgár/görög oldalra érkeznek először. (Mármint azok, akik aztán Mo-n is átvágtáznak, a kormány aktív félrenézésének és embercsempész visszapótlásának segítségével)

@György Csaba Nagy: formailag önként, ez jó. Az egyetlen olyan szövetségkötésünk a Hunyadiak óta, amit az ország lakossága aktívan, hivatalosan, többségileg támogatott. Az h a történelmünk során 30 évvel ezelőttig majd 500 évog a szuverenitásunk nem létezett, az erősen látszik abban h mekkora a zavar és a zavarkeltési lehetőség a tárgyban. Most pl egyszerre vitatkozok jobbra és balra.

Toportyán Zsóti 2023.11.26. 05:34:39

@2023: Szorakoztato mikor egy permetezett osztja az eszt. 1-es,leulhetel.

György Csaba Nagy 2023.11.28. 11:42:59

@IdomitottFoka: Vitatkozom, minthogy ez ik-es ige.
Általában az ember jobbra és balra vitatkozik, mivel szélsőséges álláspontok mindkét irányban adódnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki joggal helyezhetné magát a világmindenség középpontjába, az abszolút igazság birtokaként.
Tény, hogy az EU-csatlakozást a magyarok nagy többsége támogatta. Ezt szerintem abban a naív hitben tette, hogy automatice ránk köszönt az ottani jólét. Ezt a várakozást táplálta Antall és humán értelmiségi társai tévhite, hogy a politikai irányváltása kulcs, a gazdasági és társadalmi helyzet javulása automatikusan következik belőle. Bár a belépést már nem ő vagy köre intézte, ez a hit életben maradt. Az EU törzsországai viszont pontosan tudták, mi az érdekük, és tették is: iparunk kis hányadát megvették bagóért, nagyobb részét lekonkurrálva tönkretették, kapacitásfeleslegüket aktiválva piacunkat lerabolták. Nagy nemzeti egyetértéssel besétáltunk ebbe a ronda új világba, amit gondolkodva előre láthattunk volna, de legalább menet közben mindenképp. Cseh és lengyel sorstársaink óvatosabbak voltak, és mintha jobban jöttek volna ki a viharból. És, mint hogy mindig a jövő a fontos, nem látom, hogy vmit tanultunk volna a történtekből.

IdomitottFoka 2023.11.28. 21:47:30

@György Csaba Nagy: "Vitatkozom, minthogy ez ik-es ige."
Nemár, dedó ez...

"Tény, hogy az EU-csatlakozást a magyarok nagy többsége támogatta. Ezt szerintem abban a naív hitben tette, hogy automatice ránk köszönt az ottani jólét. "

Albánia meg kimaradt és milyen jól járt vele... Hagyjuk már ezt a gonoszeubecsapottminket sértődött idiotizmust, jó? Azt hitték ránkszakad a kolbászkerítés, napersze. Hát, ha olyan hülyék voltak, akkor így jártak, az eu ezt effektíve nem íférte meg. A gazdasági közösség az nem cseriti, és ha ezt a csehek, észtek, szlovének, horvátok mind képesek voltak lekezelni, akkor lehet h mégsem a gonosz euban van a hiba.

György Csaba Nagy 2023.11.29. 12:14:25

@IdomitottFoka: Tény, hogy az ikes igéket másképp ragozzák, tévedtél. Erre hívtam fel figyelmedet. Válaszod túlméretes egót mutat, ami sem szórakoztató, sem hasznos. Biztos találkoztál olyan ismerőssel, akinek ez a személyiségzavara szétzilálta családját. Itt a blogban inkább foglalkozzunk a felvetett témával.
Nem gonoszoztam au EU-t. Fura is lenne a döntéshozókat, 20+ állam miniszterelnökeit és az őket mozgató üzleti köröket így beállítani. Ők érdekeiket ismerték fel, és aszerint cselekedtek. Fixa ideám, hogy ettől ember az ember, ez a fejlődés üzemanyaga, e nélkül békén vakaróznánk a fán. A Nyugat csak annyiban volt tisztességtelen, hogy valódi szándékait álságos szabadság- és demokrácia frázisokkal leplezte, ami erősítette hamis tudatunkat, félrevezette a rendszerváltó humán értelmiséget. A fő probléma a mienk, naív hitünk, és a menet közben már látható valós folyamatok felismerésének hiánya. Helyeslem a belépést, de nagyobb óvatossággal kellett volna levezényelni a rendszerváltást, főleg annak gazdasági vetületét. Pl. nem városi legenda az Állami Vagyonügynökség felügyelte privatizáció korruptsága. Egyik, a folyamatban részt vevő ismerősöm ítélete: a szakterületi igazgatóknak "árjegyzékük" volt, mekkora visszatérítésért adják a vagyonelemeket, s Csepi Lajos volt az egyetlen tisztakezű az egész szervezetben, akit ezért jól körülröhögtek. Külső kontroll pedig nem volt.
Lényegében ezt írtam korábban is. Vagy nem értetted meg, vagy saját fantomjaiddal viaskodsz, vagy mindkettő.

IdomitottFoka 2023.11.30. 11:56:04

@György Csaba Nagy: "Tény, hogy az ikes igéket másképp ragozzák, tévedtél."
"Itt a blogban inkább foglalkozzunk a felvetett témával."
Aha. Mindenesetre nyelvtanozni ősi ... szokás. A privatizáció már lezajlott mire beléptünk az eu-ba. Az h az (a privatizáció) elszabott volt, az se az eu sara, hanem az antal-horn-orbán kormányoké. És akkor is ez történik ha nem lépünk be.

"Válaszod túlméretes egót mutat, ami sem szórakoztató, sem hasznos. Biztos találkoztál olyan ismerőssel, akinek ez a személyiségzavara szétzilálta családját."
Az én egómról beszélünk valóban? És mióta személyeskedünk a felvetett téma helyett, hm? Tán együtt őriztünk disznót vhol? Vissza tudok kurvaanyázni, nem érdemes kóstolgatni.

György Csaba Nagy 2023.11.30. 15:26:46

@IdomitottFoka: Nyelvtanozni nem hiba, legfeljebb szokatlan. Figyelemfelhívásomra adott válaszod nagyképű. Jedem das seine.
Ismét nem velem vitázol: nem az EU, hanem a mi hibánkként írtam a privatizációról, amit. Értelmes vitához előbb el kell olvasni, és lehetőleg megérteni, amit a másik fél írt. Fantomjaid tovább kísértenek.

gigabursch 2023.11.30. 15:34:54

@IdomitottFoka:
A privatizáció ténye a kádári "stabilizációkor" került eldöntésre, csak az ideje volt bizonytalan.
Ennek biztosításához tett épp eleget a pártvadászatokon a "megfelelő" külföldi kapcsolatok behívásával az impexek sokasága és akik mindent megtettek azért, hogy a saját zsebük érdekében biztosítsák a "békés átmenetet".

Ezért nem történt rendszerváltás.
Sem.

IdomitottFoka 2023.12.01. 10:22:37

@György Csaba Nagy: "nem az EU, hanem a mi hibánkként írtam a privatizációról"
Nekem inkább úgy tűnt h a nyugat a hibás amiért megvette ami eladó volt, de mindegy csak eljutottunk idáig.
@gigabursch: "privatizáció ténye a kádári "stabilizációkor" került eldöntésre, csak az ideje volt bizonytalan"
Lehet, fingom sincs erről. De az mdf, mszp kormányok ettől még keresztbefekhettek volna, ha van ilyen szándékuk. Azt megengedem h az első fidesz kormány már csak a resztlit védhette volna csak meg, amikor már mindegy volt, de gyanítom h inkább csak az zavarta őket h a zsírosabb kótyavetyéről lemaradtak és csak a kayaibrahimozás maradt. Mindegy, sokszorosan bepótolták a lopást.

gigabursch 2023.12.02. 09:28:14

@IdomitottFoka:
Érdemes elindulnod Borvendég Zsuzsa történész "Az impexek kora" TeCsőn lévő műsorából, aztán majd jutsz tovább erre-arra.
Aztán jó sok mindenre rádöbbensz.
Apránként...

Én pl kb egy hónapja döbbentem rá arra, hogy az annak idején a Bős-Nagymarosi vízlépcső kapcsán nem elég, hogy volt egy masszívan szdsz-es kör, akik arra játszottak megfelelő aeá támogatással, hogy megszerzik a politikai hatalmat és gazdasági hatalmat is átjátsszák maguknak, majd kiárusítsák az országot (amit fáziskésésssel oldottak meg), de hogy mekkora aljadékokat termelt ki a hírhedt Duna Kör társaságaként, arra ékes példa az itt szószóló VargHa János, aki nem volt ám akárki.
A drága nagyapucija nem volt más, mint a recski haláltábor egyik vezetője.
S ennek a csodálatos klubnak volt aktív szószólója a nemrég felfordult sólyom is. (a karvaly név jobban passzolt volna hozzá)

Ennek kapcsán nyugodtan felteheted a kérdést, hogy az a műsor, amit 1989 jún. 16-án rendeztek öt véreskezű komcsi újratemetésével, az mire volt jó? Semmi másra, mint a "békés átmenet" nevű országlenyúlásra, az ország félrevezetésére.

2023.12.26. 09:59:55

@2023:
Azt nem látja a vakszemű hiszékeny birkacsorda, hogy ha valaki kívülről racsap a vitya kezére az azért van mert töltött fegyvert fog a birkákra, és az a kéz szeretné, hogy az összes birka túlélő legyen.
Persze a vak birka csak azt hallja amit a vitya mond, meg a csattanast, de azt nem tudja miért is történt...
Na így nehéz bármit is mondani, mert a vak birka csak a vitya hangjára hallgat.
süti beállítások módosítása