MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán-ellenes kiáltvány

Európai Köztársaságot!

2023. december 16. - Magyaur

Újra kell gombolni a kabátot Európában is, Magyarországon is!

Az ideológiák ideje lejárt… egy süllyedő hajón oktalanság vitatkozni kapitalizmusról, konzervativizmusról, liberalizmusról. Most az Élet; a bioszféra és a civilizációk megmentésére kell koncentrálnunk, mert a válsághullámok egyre sokasodnak és többemeletes szörnyhullámmá torlódhatnak fel: túlnépesedés, gazdasági egyenlőtlenség, ivóvíz-, és élelmiszerhiány, klíma-változás, népvándorlás, nemzeti és vallási fanatizmus, hadiállami terjeszkedés… Ezek együtt már kezelhetetlenné válnak és a tehetetlenség utat nyithat egy önpusztító világháborúnak.

Vajon milyen megoldásokat kínál a problémákra az orbánizmus és mit az Orbán-ellenes alternatíva?

Mi a kiindulási alap?

Orbán: a „nemzeti látószög” és a politikai-hatalmi megközelítés.

Anti-Orbán álláspont: „Isteni látószög”, vagyis mindenre nyitott egyszerre globális és komplex szemlélet.

Milyen ideológiára hivatkoznak?

Orbán: az önző nemzetállami szuverenitás konzervatív eszméjére.

Anti-Orbán álláspont: egy a régiókon és civilizációs pólusokon alapuló a geocentrikus, vagyis Föld-központú megközelítésre, amely a globális problémákat globális módon kívánja kezelni.

A nemzetállami bürokrácia és hadsereg hatalma megtartása érdekében kész háborús konfliktust is vállalni, ezért a nemzetállamot, ezt az Újkorban kialakult ön-, és közveszélyessé is könnyen válható szervezeti formát meg kell szüntetni. És ahogy a birodalmak korában léteztek nemzetek, a nemzetállami szint megszüntetése után is meg fog maradni a nemzeti identitás. Felesleges emiatt aggódni, főleg azon a Magyarországon, amelynek határain kívül sok magyar él Európa-szerte.

Milyen szerkezetűnek látja a világot?

Orbán: a nemzetállamok hierarchikus, egymástól elszigetelt mozaikja.

Anti-Orbán álláspont: egy-egy „Civilizációs tömb” város-régióinak neuronhálózathoz hasonló finom szövete.

Mi a viszonya a kapitalizmushoz?

Orbán: elveti a fogyasztói társadalmat, az illiberális nemzetállam, a „győztes párt mindent visz” alapon avatkozzon be, irányítsa a gazdasági folyamatokat.

Anti-Orbán álláspont: elveti a fogyasztói társadalmat, de nem a piacgazdaságot. A természetet és a természeti kincseket felemésztő állandó növekedést fékezni kell, támogatni kell a város-régiók önellátási törekvéseit, korlátozni kell a világkereskedelmet, a tömegturizmust és a tömegáruk tengerentúli kereskedelmét… nagyjából a pandémia alatti lezárások mintájára.

Mi a társadalmi ideálja?

Orbán: A „munka társadalma”, amelyben mindenki kötelességtudóan, jó katona módjára szolgálja a nemzetállamot és a nemzeti egyházat.

Anti-Orbán álláspont: A „munka” jellege és szerepe megváltozott; a digitális ipari forradalom és a robotizáció miatt egyre kevesebb, de egyre képzettebb dolgozóra lesz szükség. Egyedül a mindenkire kiterjedő Feltétel Nélküli Alapjövedelem segíthet a munkaerő piacról kiszorulókon, ugyanakkor az önkéntesen vállat szociális és környezetvédelmi munkával növelhető az alapjövedelem.

Milyen az Európához való viszony?

Orbán: Az Európai Unió maradjon a szuverén nemzetállamok laza és erőtlen szövetsége.

Anti-Orbán álláspont: Európából az Egyesült Államokhoz, Kínához, Oroszországhoz, Indiához stb. hasonló erős, egységes hatalmi pólust, civilizációs tömböt kell létrehozni: az Európai Köztársaságot!

Ez a politika keret a már létező európai régiófelosztáson alapul (Magyarország esetében: Észak-Magyarország/Miskolc, Dél-Alföld/Debrecen, Pest régió/Bp., Budapest/Bp., Kelet-Dunántúl/Székesfehérvár, Nyugat-Dunántúl/Győr, Dél-Dunántúl/Pécs) amelyek valódi önkormányzatokká változnának és amelyek az országhatárok megszűntével más kárpát-medencei város régióival működhetnének együtt.

A közelgő válságokra az orbánizmus elavult, rossz válaszokat ad, csak a remélhetően az ENSZ helyébe lépő "Civilizációs tömbök", hatalmi pólusok tanácsa lesz képes a világméretű problémákat kezelni.

Mi a magyar Orbán-ellenes erők számára tanulság?

A pártpolitika mellett és részben helyett összmagyar és összeurópai mozgalmat kellene indítani az „Egységfront az élővilág megmentéséért és az Európai Köztársaságért!” jelszó égisze alatt.

Magyarán nem szabadna beleragadni az orbánista jogászok által nemzetállaminak hirdetett, de valójában politikai mocsárrá és kelepcévé alakított játéktérbe!

 

Bővebben: https://vulkanfolyoirat.hu/orosz-jenoaz-emberi-civilizacio-megmentese/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1418282593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvéCézárVavan 2023.12.17. 10:25:44

Na, fiúk-lányok! Lehet mélázni meg gondolkodni!
süti beállítások módosítása