MaGYAUR

MaGYAUR

Megmenthető-e az önsorsrontó Magyarország?

"egyperces-esszé"

2024. január 23. - Magyaur
Egy ma is aktuális, de 2019-ben írt "egyperces-esszém", arról hogy megmenthető-e a történelem folyamán többször is önsorsrontónak bizonyuló Magyarország?
"A köznépet lefitymáló magyar úri magatartás állt az 1780-as években a legpolgáriasultabb Habsburg uralkodó, II. József népbarát, modernizálási kísérletének megfúrásának hátterében. Mivel a nemesség számára mindennél fontosabb volt az adómentesség biztosítása, ezért a Habsburgok lemondtak a több százezer főt számláló jómódú kis- és nagybirtokos megadóztatásáról, de helyette kettős vámrendszert vezettek be, ami aztán az ipari-polgári fejlődést majd száz évre megakasztotta Magyarországon.
A Széchenyi-Kossuth nevével fémjelzett reformkor gyümölcsét aztán 1867-ban a Kiegyezéssel arattuk le. Az új, dualistává vált állam, az Osztrák-Magyar Monarchia utat nyitott a magyar iparfejlődésnek és ezzel a városiasodásnak is.
De a „szűk látószögű magyar” szemlélettel rendelkező földbirtokos és dzsentri elitjének még ez is kevés volt: teljes függetlenséget, a szuverenitást követelték. Az első világháború elvesztése és az azt követő anarchia megteremtette ennek a lehetőségét. Viszont azzal nem számoltak, hogy a mostohán kezelt nemzetiségeink is, ugyanígy az első adandó pillanatban függetlenedni akarnak a dualista állam magyar felétől...pedig ez történt.
Most ugorjunk előre az időben; az 1989-től induló rendszerváltás után Magyarország esélyt kapott arra, hogy beléphessen a világ legjobban működő katonai szövetségébe, a NATO-ba és a világ legnagyobb közös piacába, az Európai Unióba.
A magyar politikai elit, amely szerencsétlenségünkre bölcsészekből és főleg jogászokból áll, ahelyett hogy az ország felzárkózását menedzselte volna, hagyta összeomlani a magyar ipart és mezőgazdaságot. Lettek volna esélyek, de nem volt sem koncepció, sem olyan vállalkozói tömeg akik kihasználták volna a helyzetet. Már csak azért sem, mert a "szűk magyar" nézőpontú, idegenellenes magyar állam nem tekintette igazán magyarnak sem a hazai zsidóságot, sem az itt élő németséget és a második világháború alatt és utáni deportálásukkal a világra nyitott magyar gazdaság két fő lehetséges polgárosult motorját, öncsonkító módon, kizárta a nemzet keretei közül.
A Orbán rezsim, folytatva a "szűk magyar" látásmód átkos örökségét legfőbb ellenségének a Soros-féle "nyílt társadalmat" jelölte meg. A jelenlegi rendszer idegengyűlölete aztán közvetett módon kiterjed nemcsak a migránsokra, hanem a barnább bőrű hazai kisebbségre, valamint az „idegenszívűnek” titulált elszegényített, elhallgatásra kényszerített, ily módon nagyrészt külföldre kergetett világias, világra nyitott fiatalabb-idősebb magyarokra is.
Ott tartunk, hogy ahelyett hogy kihasználnánk a lehetőségeinket és törekednénk a világszínvonalat célzó innovációra és termelésre, a fideszes uralkodó osztály hepciáskodó Európa-ellenességgel és álszent keresztényieskedéssel leplezi azt, hogy az állam működésében zavarok vannak és hogy a lakosság szellemi és anyagi szolgasorba süllyedése megállíthatatlan folyamatnak látszik.
Csak úgy tudna Európa segíteni rajtunk, ha a „Nemzet és Konzervativizmus” (értsd fideszes hűbéri viszony) gondolata helyett egyre többen, egyre hangosabban és egyre egységesebben térnénk vissza a reformkor „Haza és Haladás” jelszavához!" (2019)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2518309395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.23. 12:57:13

II. József császárnál ostobább, aljasabb és magyargyűlőbb kreálmánya nem volt a haoszbúh mocskoknak.

Azt a férget nem megfúrni kellett volna, hanem felszámolni.
Neki köszönhető - a teljesség igénye nélkül - az erdélyi elrománosítás, hibás elszzerbesítés délvidéken, a közigazgatás, a vallás, a Mária-tisztelet szétverése, a dédpapi által elkezdett vár és templomrombolas lezárása, a magyar múlt és ősiségtudat tudatos kényszerpalyára terelésének megalapozása (szkítátlanítás, huntalanítás, finnugrizmus) és ami a főbűn: A Magyar Szent Korona barbár roncsolása a három hátsó kép odarakásával, Szűz Mária eltüntetésével.
Alighanem ekkor tűnt el a Bertalan lemez is és cserélték le az elülső Pantokrátort is.

György Csaba Nagy 2024.01.23. 15:16:36

A múlton nem érdemes sokat rágódni. Az bizony annyira kudarcos, hogy jobban nem is lehetne, csak búval bélel. Egyetlen Mohács utáni felemelő korszaka az 1867 utáni fél század, de az egyúttal elterelte a figyelmet a halmozódó nemzetiségi és földtulajdoni és osztályproblémákról. Egyetlen előnye, hogy elmúlt. Tanulságként szolgálhatna a hibák tömkelege, de nem tanultunk. A jelen teljesen más feltételeket, lehetőségeket és feladatokat támaszt, érdemesebb ezekre figyelnünk.
Az élet dicsőséges bizonytalansága ajándékaként, nem saját erőből, majd 500 év után megszabadultunk a külső uralomtól, magunk szabhatjuk meg sorsunkat, választhatunk saját vezetőt, legalább is pártot. Hagyjuk most a gazdasági szempontot, az persze hogy nem befolyásolásmentes, hisz világméretben szerveződött ma, de a politika arra is hat. A választott vezetőkre nem adott az a régi beidegződés, hogy fensőbbségük eleve elrendelt, a gyenge kormányzati teljesítményt, korruptságot, arroganciát természeti csapásként, következmények nélkül kellene elviselnünk. Az éppilyen büszke és elzárkózó nemesség által uralt lengyelek, a nálunk is elmaradottabb szlovák és román közemberek felismerték, hogy a politikusok elszámoltathatóak, tőlük követelni is lehet, és teszik is. Mi tömegében jobbágyok maradtunk. Olyanok vagyunk, mint a jelmeztárba tévedt majom: felpróbáljuk a csillogó jelmezeket, elnököt, tábornokot, cégtulajdonost, polgárt alakítunk tükör előtt, de a szerepet átélni nem tudjuk, mert nem polgárosodtunk. Gyenge, jórészt kimaradt a helyi és szakmai öntudat és érdekvédelem kiépítése. Nincs demokrácia, mert igény sincs rá, s ezért mostanában nem is lesz. Polgárosodni kéne, ami annyit tesz: gondolkodni, hogy a szabad választás milyen új lehetőséget teremtett, az államot nem mint felsőbb uralkodót kötelező elviselnünk, hanem teljesítményt követelhetünk tőle, s ha nem teljesít, elzavarhatjuk. Védjük és tápláljuk a helyi és szakmai csoportokat, azok érdekmeghatározását és érdekvédelmét, az önkormányzatiságot, ennek funkció- és forrásbővítését, mert ezek a polgárosodás csírái. Vagy polgárosodunk, vagy halad tovább kudarcos történelmünk.
Felszállott a disznó
vármegyeházára,
sok szegény magyarnak
megmajmolására.

Magyaur 2024.01.23. 16:04:33

@gigabursch: II. József a feudális abszolutizmus egyik legkiválóbb képviselője volt egész Európában. Célja egy egységes és modern birodalom létrehozása volt. Ennek nem volt "magyar-ellenes" éle, ha csak a nemesi privilégiumok megnyírbálását nem tartjuk annak (pl adófizetés). Megelőzte Napóleon-t, ki az elavult tartományonként és országrészenként különböző feudális joggyakorlatot egyesítette egy Polgári Törvénykönyvben. Az hogy a latint le akarta cserélni a németre ez sem volt "magyar-ellenes" reform, hanem csak egy holt nyelv (tehát a magyar nyelv fel sem merült közigazgatási nyelvként a magyar nemesség oldaláról sem!!!) lecserélése németre, amelyhez a privilégiumukat védő, minden változtatást elutasító nemesség ragaszkodott. Olyan birodalmat akart, ahol mindenki adózik, nemcsak a szegény, nem-nemes közemberek és amivel párhuzamosan kiterjesztette volna az emancipációt a "úri, nemesi nemzetből" kirekesztettekre - magyar és nem magyar jobbágyokra, zsidókra stb. Hiszen a cél egy egységes polgárság, piacra termelő parasztpolgárság létrehozása volt. A magyarországi urak persze utálták ezt, mert nekik az ingyen robotoló jobbágyokra volt szükségük!. A társadalmi hasznosság volt a legfontosabb mérce: ha egy szerzetes-, vagy apácarend csak és kizárólag imádkozó rend volt - az feloszlatta, De ha tanító, vagy gyógyító tevékenységet folytattak akkor továbbra is működhettek. Ami a koronát illeti: az biztos hogy nem tartotta "szentnek" , vagyis nem fétisként tekintett rá, ezért maradt meg többek közt "kalapos királynak". Nem nyúlt a koronához... miért is tette volna?:)

gigabursch 2024.01.23. 18:39:44

@Magyaur:
Nem is vártam mást...
Mindegy, csak nemzetellenes legyen...

György Csaba Nagy 2024.01.23. 21:38:43

@gigabursch: Ragaszkodjunk tényekhez, vagy ahol nincsenek, megközelítő becslésekhez. Erdélyt nem tudta József elrománosítani, mert az előtte megtörtént: Acsády enyhén felénk hajló statja szerint 1720-ban 50,2 % román, 36,2 magyar, 13,5 német az összetétel, a kritikai elemzés kb. 6% magyar felülértékelést jelez. A bizonytalanság oka, hogy népszámlálás nem volt, az alap az adóösszeírás, tehát a nem adózó vagyontalanok nem kerültek a számba, s itt nyilván többség a birkakergető. A feljegyzések szerint az 1740-es években szintén erős román bevándorlás folyt. így Józsinak már nem maradt ilyen tennivalója.
Nálam József pozitív hős. Felvilágosult uralkodó volt, hatott rá a korszellem, s látta előde, anyja csődjét, aki elvesztette Sziléziát, mészárlást rendelt a székelyek közt, s magyarjaink sem lelkesedtek érte. Ő maga sztem magyarellenes volt, mert egységes birodalmat épített, s ebben mi ellenfelei voltunk, de ezzel csak a dolgát tette. Akkor is mi voltunk a maradi oldalon. Arca túlméretes volt, hadvezérnek is képzelte magát, hadat vezetett a török ellen, jól bele is halt.
Szkíták, hunok pedig soha nem voltunk. Ugyan honnan vettük nyelvünk finnugor szerkezetét, ha nem éltünk volna velük az ősidőkben? A történelmet olvasni kell nem írni, azt hagyjuk meg a románoknak, akik írott források híján gyönyörű meséket találnak ki maguknak. Mi erre régen nem szorultunk rá, a jelent pedig nem tudjuk fényesíteni lebukás nélkül.
Te ismered István királyunk szövegét, amivel országunkat Máriának ajánlotta? Én és mindenki más nem. Ha tulajdonként, akkor figyu: az Ég, benne Mária tulajdonképessége hm vitatható. Ha oltalmába, akkor hűtlen kezelés esete áll fenn. Sőt nem csak ő, de a Magyarok Istene is gyengén teljesített. Vagy inkább: segíts magadon, az Isten is meg,,,,
Szent Korona: fontos jelkép, de maga csak egy tárgy. Isten földi helytartója adta, de az aranyat nekünk kellett adni hozzá. Érdekes olvasmány a pápaság története, sokszoros cáfolata a szent ájtatosságnak, szegénységkultusznak, tévedhetetlenségnek, könyörületességnek, a bibliai elvek mindegyikének. A szentté nyilvánítás fő szempontja a hasznosság volt és maradt. Ez a csalás eszköztára,s az egész szentté nyilvánítási gyakorlatot legalább gyanakvással kell szemlélnünk. Koronánk tiszteletre méltó nemzeti jelkép, fölösleges szentként tisztelnünk, a jelzőt hagyjuk meg emberi, és akinek tetszik, isteni címnek.

Magyaur 2024.01.24. 04:51:03

@gigabursch: Az a nemzetellenes, aki támogatja, vagy fizetett trollként elvtelenül kiszolgálja azt az orbáni politikát, amely Magyarországot katasztrófába sodorja!

gigabursch 2024.01.24. 07:25:54

@György Csaba Nagy:
Végülis csak mindenki hülye volt az 1700-as évek végéig, hogy a szkíta, hun vonal folytonos.
De veled, meg a nagyműveltségű, esetleg magyar állampolgárságú "tudósokkal" ellentétben számomra mérvadó ebben a kérdésben, csak a magyar oldalról nézve és a teljesség igénye nélkül Anonymus, Kálti Márk, Kézai Simon, Janus Pannonius, Bornemissza Péter, Berzsenyi Dániel, a két Kisfaludy, Arany János, Petőfi Sándor, Jókai Mór.
Azt, hogy neked nem rokonaid, felmenőid, azt nem is vitatom.
Nem okvetlenül "jár" ez mindenkinek...

Ami még Erdélyt illeti: Jancsó Benedek ezirányú munkája magáért beszél...

gigabursch 2024.01.24. 07:26:49

@Magyaur:
Ebből bármelyik állításodat megpróbálhatnád igazolni.

gigabursch 2024.01.24. 07:30:07

@György Csaba Nagy:
A Szent Korona adásával, küldésével kapcsolatban elemi ismeretek hiányaval küzdesz, S még csak arra se veszed a fáradtságot, hogy elmerengj azon a halom ellentmondáson, ami a Katona Tamás féle Korona Évszázadai című műben fellelhetnél.
Ha ezen át tudod magad rágni, jöhetnek a kérdéseid önmagad felé, utána meg a megoldáskeresések, még mindig magadtól.
Ha eddig eljutottál és elakadtál szólj, segítek.

György Csaba Nagy 2024.01.24. 17:29:28

@gigabursch: Isten ments a segítségedtől, még hasonulnék. Annyi értelmes olvasnivaló özönében nincs idő íKatonára koronástól. Mint Ádi bácsi írta: Die Art des Lesens und Lernens steht auch hier? Wesentliches behalten, Unwesentliches vergessen. Igaza van, vak tyúk is talál szemet. A Koronáról tudok annyit, hog yjó István királyunk katolizálta népét, ami jó lépés volt államszervezési szempontból, s erre a pápa rávetődött, mert neki használt a nyáj gyarapodása, és egy csomó térítő exportja, kötött hát egy új konstantini paktumot, adta a koronát hozott anyagból, vele az égi legitimációt. A többi érdektelen. A Szent Korona-tan apostolait, akik azt a blődséget hirdetik, hogy István felajánlásával az Ég tulajdonába mentek át a Korona országai, ezért Trianon érvénytelen rablás, foglalkoztatni kéne a Lipót újjáépítésével, hogy aztán legyen ottlakásuk. Begyűjthetnék a többi turbómagyart is, akik többet ártanak az ország normális lakóinak, mint önmaguknak.
Szkiták és hunok mint őseink: a szomszéd görögök szkítának, az irániak szakának neveztek MINDEN keleteurópai és nyugatázsiai pusztai nomád népet. Ezek vagy 100 törzsbe tartozó, letelepületlen legeltető, egymással és a környéken letelepült városi néppel harcoló, hol győző hol vesztő, létüket adófizetéssel megváltó, időnként laza szövetségre lépő, vagy katonai erejüket bérbeadó, egymással keveredő, beolvadó, megsemmisülő, nevet változtató csoportok voltak a szkítáid. El kéne dönteni, melyik az ős. Hajrá! A hunok hasonló törzsszövetség volt párszáz évvel később, megvan az oka, hogy miért találtattak alkalmas ősnek: Nyugateurópa még emlékezett rájuk, mikor mi odakalandoztunk, azonos könnyűlovas harcmodorral, hát utódnak tekintettek és e szerinti nevet adtak. Urainknak kapóra jött a legitimáció, hogy nem gyüttment területrablóként, hanem az ősi földet joggal visszavevőként ismernek el bennünket, s ez került az udvari történetírók krónikáiba. Századokkal későbbi költőket-írókat történelmi forrásnak tekinteni, azzal csak lejáratod magad. Becsüld meg, hogy szabadlábon vagy, szkíta elvbarátaid most épp lebuktak.
Sunyi célzásod magyarságom kétségbe vonására szemtelenség. Nem te döntöd el, ki a magyar. Sztem a 2 legostobább mondás egyike, hogy "aki magyar, velünk tart" ( a másik: ne azt nézd, mit mond, hanem hogy ki mondja). Mindkettő a gondolkodás kizárása. Gondolkodni szabad és szükséges, a vélemények nem szabványosíthatók, ez nem Észak-Korea.

gigabursch 2024.01.24. 19:55:39

@György Csaba Nagy:
Isten ments?
Ez azért vastagon rámutat arra, hogy az orvosi arroganciának méltó párja a történészi...

2024 2024.01.24. 21:45:50

@gigabursch: Megfogadtam, idén nem szólok hozzá ennek a deep state-ügynöknek a szösszenetszerű baromságaihoz, legföljebb néha benézek ide. Illetve majd az EP-választások másnapján, a hétfői poszt alatt röhögök egyet. De most muszáj reagálnom, mert állításaid pontosításra szorulnak.

Nem II. József alatt zajlott le Erdély "elrománosítása". Elrománosodásról beszélhetünk, az kétségtelen megtörtént, és tervszerű románosításról is. A vlachok a Déli-Kárpátok erdélyi lejtőin jelentek meg a 13. század elején. A magyar királyok határőrizetre használták őket és az évszázad végéig csak a királyi birtokokon telepedhettek meg. Aztán a királyi abszolutizmus végével, a rendi állam kialakulásával ez változott, létszámuk egyre gyarapodott. Mátyás korában még enyhe magyar többség mutatkozott Erdélyben, aztán a 16.-17. sz.-ban ez fokozatosan átfordult, és a 18. sz. elejére már egyértelműen többséget alkotott a románság. Mint látható, ennek semmi köze a "kalapos királyhoz".

Bácska és a Nyugat-Bánát elszerbesítésének előzménye a másfél évszázados török uralom és a felszabadító háborúk okozta népességpusztulás, amelyek kiváltképpen az Alföldet érintették. A középkorban még főleg magyarok által lakott Temesköz elpusztult. A Délvidék újranépesedése, vagyis elszerbesítése, elrománosítása és elnémetesítése ugyanannak a tervszerű folyamatnak a része, amely az ország belső területeit érintette jóval II. József előtt, szakaszosan a 18. század folyamán. Ez a folyamat az ő uralkodásának kezdetére lezárult. A magyarság megzuhant, és ahhoz, hogy a jóformán lakatlanná vált térségeket újra be lehessen kapcsolni az ország, sőt az egész birodalom gazdasági vérkeringésébe, népességre volt szükség. Közvetve az évszázados török-tatár dúlások és ezt követően a bécsi udvar benépesítései vezettek el Trianonhoz. Azzal, hogy a középkorhoz képest immáron sokkal jelentősebb számú nemzetiségek a 19. század folyamán a magyar nemzet születésével egy időben vagy ahhoz képest kissé megkésve magukra találtak és amikor alkalom adódott rá, az elszakadás mellett döntöttek. A mi szempontunkból persze jobb lett volna, ha a Habsburgok belő folyamatokra bízzák a Délvidék újranépesedését is, mert ez esetben az jórészt magyarokkal ment volna végbe. De istenem, valahol érthető, hogy az udvar és a földjeikből akkor pénzt látni kívánó földesurak nem tudtak várni vagy 100 évet...

A várrombolás a Rákóczi-szabadságharc idején és után ment végbe. Persze a harcok végeztével eme erődítményeknek megszűnt a funkciója, de így bosszút állni és felrobbantani őket nem kellett volna. Váraink módszeres elpusztításával pótolhatatlan kár érte a nemzeti örökséget.

Amiért II. Józsefet kárhoztatod, az jogosan I. Lipótot és utódait illetné. Főleg Lipótot, az egy igazi gazember volt - nem véletlen, hogy a népet ért sanyargatások gyorsan elvezettek a Rákóczi-szabadságharchoz.

Ami pedig magát II. Józsefet illeti: megítélése nagyon bonyolult. Felvilágosult abszolutista uralkodóként magasról tett a népek nemzeti jogaira, de nem gyűlöletből: puszta praktikus okokból ő a Birodalom lakosságát egységesen kezelte, és szintén praktikus okból a német nyelvet erőltette. Ugyanakkor a jobbító szándék vezérelte, tele volt előremutató tervekkel, amelyek viszont sértették a részleges magyar nemzeti önrendelkezést. A 19. és az egész 20. századot végigkísérte, sőt egészen máig hatnak József korának ellentmondásai. Fejlődés kontra nemzet. Modernizáció kontra hagyomány.

Hogy egy kis aktuálpolitikával zárjam: 2010 óta olyan politikai hatalom van, amely a kettőt egyszerre, nem az egyiket a másik kárára képviseli.

gigabursch 2024.01.25. 07:46:46

@2024:
Van különbség az oláhok beáramlása és az elrománsítás között.
Remélem eljátszol a gondolattal, hogy mi lehet a különbség.
De segítek: Az elrománosítás nem csak azt jelenti, hogy egy népcsoport áramlik ide-oda.

gigabursch 2024.01.25. 07:49:08

@2024:
"A várrombolás a Rákóczi-szabadságharc idején "
Téves.
Lipót a vonatkozó utasítást bőven a Rákóczi Szabadságharc ELŐTT tette meg és az 1701-1702-ben brutálisan elfajult robbantási sorozat (várak, templomok) volt az egyik kirobbantó oka a RÁkóczi Szabadságharcnak a sok egyéb meleltt.

Lipót személyének megítélésében nincs vita közöttünk.
Kifejezetten aljas és rohadék volt.

2024 2024.01.25. 14:10:50

@gigabursch: Természetesen tisztában vagyok a kettő közti különbséggel (románosodás, illetve románosítás), de utaltam is erre, ha nem is fejtettem ki bővebben. Sok volt még a fehér folt akkoriban. Az olyan vidékek, mint a Fogarasföld, jóformán lakatlan volt. A gyéren lakott térségeket be kellett kapcsolni a gazdaságba, végső soron erről szólt a románok beengedése és letelepítése is.

Egyébként lehet igazságot tenni ennyi idő távlatából? Mi ismerjük a következményeket. Szembesültek vele Trianon nemzedékei. De már az 1848/49 idején élt generációk is, mikor a román felkelők felprédálták az Erdélyi-középhegység magyar városait, falvait. Jövőbe nem lát senki, de ha a 13. sz. magyar királyai akár sejtették volna, idővel milyen következményekkel fog járni a románoknak az országba való beengedése, valószínűleg a Kárpátok lejtőiről is visszaűzik őket.

gigabursch 2024.01.25. 23:25:05

@2024:
OK, sokan nagyon nem értik a különbséget.
Ami azt illeti, hogy nincs üveggömb, talán nem baj.
Az meg egy másik kérdés, hogy a nyilas hogy tud fennmaradni, megmaradni a szűz-halak haláltengelyben a vízöntő közepében kérdés meg olyan kérdés, amit a "fekvilágosultak" sose fognak érteni.
Pedig ehhez "csak" annyi kell, hogy ember maradj és magyar....
süti beállítások módosítása