MaGYAUR

MaGYAUR

Sulyok elhibázott „nemzetállam-fetisizmusa”

Lejárt a nemzetállam szavatossága

2024. február 29. - Magyaur

Sulyok Tamás államfői szűzbeszédének kulcsmondata Európai Unió-ellenességet és a nem-hagyományos, nem-vallásos életmóddal való szembenállást fejez ki: „elődeink abbéli félelmei, hogy Trianon után feloldódunk a többi nép olvasztótégelyében, talán soha nem volt reálisabb, mint napjainkban.” – mondta.

  • A Sulyok Tamás által említett herderi nemzethalál-jóslat természetesen a 19. századi Nagy-Magyarországra volt érvényes, amikor nem tűnt még elképzelhetetlennek, hogy a saját hazájában kisebbségbe szoruló magyarság eltűnik a másnyelvű nemzetiségek közt. Ráadásul külső erők is fenyegették a magyar királyság egységét, például a cári Oroszország pánszláv aknamunkája.
  • Miután a háborús vereséget szenvedett Osztrák-Magyar Monarchia elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet; vagyis, hogy leradírozzák a térképről Ausztriát és Magyarországot. Ez utóbbi, ugyan súlyosan megcsonkítva, de etnikailag majdnem homogén magyar nemzetállamként újjászületett, tehát a határok kijelölése után már többé nem fenyegetett semmilyen „feloldódási” veszély.
  • Amire a most megválasztott orbánista államfő utalhatott az az Európai Unió megerősödésétől való félelem. Az attól való félelem, hogy a magyar nemzetállamnak be kell tagozódnia az EU és a NATO rendjébe és hogy Orbán elveszítheti a mozgásterét, de még a szuverenitásnak a látszatát is. Márpedig a populizmus fetisizálja a homogén nemzetállamot: az „egy nemzet, egy vallásos identitás, egy vezér” ideológia alapján. Azért szállnak szembe az „Európa Birodalom” koncepcióval, mert ez az orbánisták által kultivált „Magyar Birodalom” eszménnyel ütközik! Márpedig ez a birodalmi attitűd magyarázza a magyar politika beleszólását a közép-európai és balkáni ügyekbe, valamint a határainkon belül a Fidesz-elit tagjainak önbizalmát, hogy gátlások nélkül felosszák maguk közt az ország javait.
  • Holott a nemzet és a nemzetállam két különböző dolog; a nemzetállam történelmileg kialakuló és elhalni is képes intézményrendszer, a nemzet viszont tartalmában változó, de időtálló tudati/morális/életmódbeli képlet. A jogászi szemléletű Sulyok Tamás és Orbán Viktor is szerepzavarban vannak: nekik nem egy bürokratikus apparátust, főleg nem egy pártállamot kellene képviselniük, hanem a magyarság egészét!
  • Mivel a nacionalizmusra és a „hagyományos családi értékekre” hivatkozó (de olykor nő-, és gyerekellenes) populisták a konzervatív, idősebb szavazópolgárok kedvébe akarnak járni, ezért nemcsak nálunk, de a világban másutt is, száz évvel ezelőtti fogalmakkal zsonglőrködnek. „Elsőnek lenni a nemzetek rangsorában”, „a hatalmi-, és államérdek mindent felülír”, „Nincs fontosabb a nemzet szolgálatánál, akár a halálunk árán is” stb. Ugyanakkor a fiatalok, az X, Y, Z stb. generációk tagjai egyszerűen nem értik ezt a diskurzust. Ők a digitális térben nem egy nemzeti közösség tagjaként, hanem „egyszemélyes közösségként” mozognak. Ugyanakkor a szellemi horizontjuk nem az országhatárig terjed, hanem minimum az euro-atlanti civilizáció határáig, de a fiatalok legkülönbjei planetáris identitással rendelkeznek. Számukra nincs fontosabb, mint a nemzetállamok által semmire nem becsült (mert se pénzt, se dicsőséget nem hozó) élővilág sokszínűségének, a bioszféra diverzitásának a megőrzése.
  • Mivel az orbánizmus az idejétmúlt, bezárkózó nacionalizmussal operál, ezért az ország legdinamikusabb, világra nyitott, fejlődőképes tehetségei emigrálni kényszerültek. Most itt állunk egyre kisebb létszámú, kontraszelektált ifjúsággal és egyre több importált munkaerővel… Ha ez így folytatódik, - márpedig ez elkerülhetetlen, ha az állam működtetni akarja az apparátusát, az infrastruktúrát és nyugdíjat akar fizetni - akkor az egyre csökkenő részarányban itt élő magyarok felolvadhatnak a populista Magyarország egyre inkább internacionalistává váló olvasztótégelyében…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr10018342361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2024.02.29. 12:27:05

Határozott áthallást érzek az Ember Tragédiája és a legújabb kori magyar történelem közt. Ott ugyan más-más helyszíneken, különféle hősök vívják kilátástalan, eleve bukásra rendelt küzdelmeiket homályos célokért. A hasonlóság itt megbicsaklik: korunk hősei, az első számú közjogi méltóságok, egyként a harmadik számú halvány klónjaiként viselkedve, nem is igen akarnak küzdeni, vmi újat alkotni. Jelenleg négyen vannak a fizetési listán, de minek. Áder legalább a zöldítéssel, Novák a családvédelemmel vitt halvány színt a képbe, ez az új fő már semmit, csak felmondja az orbáni únt leckét. Tőle végleg nem várhatunk semmi újat, jobbat, zavartalanul folyhat tovább az ország és népe zsákmányként kezelése, üzemelhet a sok kifizetőhely, mehet a kormácsolás beláthatatlan ideig, belátható eredménnyel. Mi, az istenadta nép, padig fizetjük a bábszínház borsos belépti díját.

Magyaur 2024.02.29. 12:52:50

@György Csaba Nagy: Egyetértek, bár úgy érzem, hogy Orbánéknak egyszer és mindenkorra véget ért a diadalmenet... jönnek, sokasodnak a kínos-keserves problémák.

AvéCézárVavan 2024.02.29. 16:52:37

Hát nem sokkal jobban járt volna mindenki, ha ez a jóember megmarad a piramisjáték-szervezésnél?! De itt mára elfogytak a lehetőségek, vagy belőle barkácsolnak "álamfőt" vagy Kaletából, Borkaiból vagy Szájerből!

ez a nevem senki 2024.02.29. 19:13:56

"álam fő"
keklol
vég
rúj mumus a liber
nyákoknak

gigabursch 2024.03.06. 03:35:50

@gigabursch:

Naná!

Schiffer a napokban mondta ki az 5-ben a nagyanyai-anyai tényt.
süti beállítások módosítása