MaGYAUR

MaGYAUR

A „Csehszlovák kém” jelenti az orosz-ukrán háborúról

2024. szeptember 04. - Magyaur

 A „Csehszlovák kém” elemzői portál jelenti: Erősítés érkezett, lassult az orosz előrenyomulás!

„Mostanában az egyik leggyakoribb kérdés, amit sokan feltesznek egymásnak, baráti körben vagy a háborút követő elemzőknek, szakértőknek:

vajon miért nem állítják meg az ukránok az orosz előrenyomulást

Toretszk, Pokrovszk és Vuhledar felé?

A válasz továbbra is ugyanaz, amit már több alkalommal is felhoztam érvként korábbi cikkeimben.

Igen széles körben terjed a nézet, miszerint az ukránok azért (is) indítottak offenzívát Oroszország területén, hogy enyhítsenek aktuálisan rossz harci helyzetükön a Donbász térségében, Donyeck megyében. Aki ezzel a szemponttal érvel, az hibát követ el, mert úgy tekint a 21. század első két évtizedében zajló orosz-ukrán háborúra, mint a 20. század első évtizedében kibontakozó első világháborúra.

Vagyis, nem érti a modern hadviselést, és nem figyelt arra, amit Olekszandr Szirszkij tábornok mondott kinevezése után: „ezt a háborút már régen nem kis területi változások fogják eldönteni, hanem a hadviselő felek katonai erejének általános korrelációja lesz a meghatározó a végén. Oroszország masszív emberi és technikai veszteségei mellett az orosz hadiipar nem tudja pótolni technológiai veszteségeit, és Oroszországban rohamosan romló morállal és komoly gazdasági nehézségekkel kell szembenézni. /…/

Második szempont: Ukrajna, minden értelmetlen késlekedés ellenére, folyamatosan növekvő mennyiségben kapja meg a felszabaduló nyugati készletekből a katonai eszközöket. Az európai hátországban folyamatos és növekvő méretű az ukrán katonák képzése, utánpótlása. Ukrajna a háború kényszerű nyomása alatt folyamatosan és sikeresen hajt végre technikai fejlesztéseket hadseregében.

Harmadszor: az orosz-ukrán háború teljes szakaszán, minden szektorában, az ukrán katonák pontosan azt tették, amit Szirszkij tábornok első nyilatkozatában parancsként jelentett be. Vagyis, Ukrajna stratégiai védekezésre fog átállni, az oroszokat, kisebb területen harcokra fogja kényszeríteni, és az inváziós erőknek hatalmas veszteségeket okoznak, és ha kinyílik az ablak egy ellentámadásra, akkor támadni fognak és már támadtak is.

És hogy mi ebben a logika? Ukrajna így apró területek elvesztését hatalmas orosz veszteségekre váltja fel, az átlagban napi ezer orosz katona kiesése a háborúból Oroszország számára napi szinten majdnem egy teljes zászlóalj elvesztését jelenti. Igen, sajnos ez háború, és vannak veszteségek is (Poltava). De a harci helyzet stratégiailag a Donbászban az oroszok számára kedvezőtlenebb és rosszabb, mint az ukránoknak.

És végül, a negyedik szempont, amit az ukrán kurszki offenzíva valósága hozott el. A háború ugyanis mindig a politika meghosszabbítása a harctereken, és az ukránok ezt a csatornát is tökéletesen kihasználják. A kurszki hadművelet egyben üzenet az orosz lakosságnak és az orosz katonának is. Előbbi láthatja, hogyan választja meg, helyezi előtérbe elnökük a számára fontos szempontokat, utóbbi számára azt, hogy a megadás a túlélést jelenti.

Minden fejben dől el, és nem izommal,

ezt a háborút az okosabb és a türelmesebb fél nyeri."

Forrás: <csehszlovakkem+ukrajna@substack.com>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr518484927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.04. 23:40:50

Harctéri helyzet kapcsán szerintem ne csehszlovák kémektől, hanem inkább a telegramról tájékozódj! Vagy olyan elemzőktől, akik ezt megteszik helyetted.
Persze ha nem akarod benyelni a CIA-NATO propit...

Bár két év is kevés volt, hogy felfogd. Medvéék akkor is felőrölnek, ha ezt nem vagy képes sokadmagaddal belátni.
Nem, nem az ukikat, mert azokat ledarálják.
Az Ollypaji Jujjdejót és az AEÁ hegemóniát.

(mondjuk itt is ugyanolyan messze vagy a rögvalóságtól, mint amikor platóspetikét lelkesen tapsikolod...)
süti beállítások módosítása