MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán a kurucos ideológiából légvárat épít

2024. szeptember 26. - Magyaur

Orbán Viktor büszke arra, hogy a Chat GPT megerősítette a „Nagy Terv” koncepcióját, pedig ebben nincs semmi meglepő; a Mesterséges Intelligencia ismétlődő sémákat, algoritmusokat keres mindenütt, márpedig az orbáni-terv, a „gazdasági semlegesség” vágyálma, egy hosszú magyar és nemzetközi hagyományba ágyazódik bele.

Az Árpád-ház kihalása után gyakorlatilag megszűnt a szuverén magyar birodalomépítés, vagyis a „blokképítés” lehetősége. Ezután jöttek a francia, német-római, lengyel-litván, oszmán-török és Habsburg uralkodó dinasztiák („blokkok”), amikkel szemben felmerült ugyan a rendi alkotmány megvédésének igénye, de a magyarországi lakosság kisebbségét képező „nemesi nemzet” csak ezt ambicionálta, mást nem. A kuruc mozgalom sem volt „nemzeti” jellegű, hanem alapvetően a császári hatalmi túlkapások, főleg a protestáns vallásszabadság megcsonkítása elleni rebellió volt. A marhakereskedő ősöktől származó „parvenü” Thököly Imrének a célja a vallásszabadság helyreállítása volt, de a közép-európai hatalmi térben ő sem tudott mást tenni, minthogy a katolikus Habsburgok fő ellenségéhez a törökökhöz pártolt, amit aztán a szultán királyi címmel hálált meg. Később, hasonló szorongatott helyzetben II. Rákóczi Ferenc ugyancsak Kelet felé nyitott: az orosz cár segítségét kérte - igaz már későn.

Dehát Ady óta mindenki tudja, hogy Magyarország kompország… csak Orbán tesz úgy naiv módon, mintha semlegesek tudnánk maradni!

A miniszterelnök azzal is érvel, hogy "új világgazdasági realitás” van, pedig ez nincs így. A 20. századtól kezdve a nyugati polgári, liberális demokráciák mindig az útjukban álltak a „nem-liberális” jobb-, és baloldali despotikus hadiállamoknak. A katonai bürokrácia mintájára szervezett állam szempontjából mindenféle szabadságjog a dekadencia és a hanyatlás jele. Emiatt a felsőbbrendűségi érzés miatt volt mersze rátámadni Hitlernek és Sztálinnak Európára, emiatt hirdette meg Mao Ce-tung a „falu bekeríti a várost” elvet, vagyis hogy a fejlődő "globális Kelet" és "globális Dél" bekeríti majd megsemmisíti a fejlett Nyugatot.

A hidegháború során kialakult Kelet-Nyugat ellentét idején, 1961-ben, létrejött, a mai is létező gazdasági/politikai semlegességet hirdető, „el nem kötelezett” országok mozgalma. Mivel azonban ebből nem alakult ki egy tömb (jellemző, hogy még a kezdeményező Tito-féle Jugoszlávia is szétesett!), ezért a világpolitikai befolyása minimálisra csökkent, viszont feljövőben van a „tömbök tömbje”, a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából, Dél-Afrikából, Mexikóból stb. álló tömörülés; a BRIC. Vagyis Orbánnak igaza van abban, hogy a tömbösödés felé halad a világ, de abban nincs, hogy ebből szerencsés lenne kimaradni.

Mivel a Magyar Királyság nem lett szuverén birodalmi tömb ezer éven át, ezért rászorult a keresztény Európa segítségére. Rászorult 1686-ban Buda visszafoglalásakor, rászorult 1919-ben, amikor a szovjet-orosz világforradalmi hullám Németországig terjedt, rászorult a szövetségesekre; a nem-árja magyarokat alsóbbrendű fajként kezelő nácikkal szemben, rászorult volna 1956-ban, ha ezt nem akadályozta volna meg a vasfüggöny, rászorult 1989-ben, a rendszerváltáskor és 2004-ben, amikor az EU teljes jogú tagjává vált Magyarország.

Nem létezik gazdasági semlegesség: vagy az európai blokk része maradunk, vagy jön a szabadesés... az ismeretlenbe.

 https://hvg.hu/gazdasag/20240925_Orban-Viktor-bemutatja-a-Nagy-Tervet-cikkunk-frissul

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6218500260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2024.09.27. 22:34:15

A "zöld átlállás" aksi gyáros gazdasági bukás uitán jön következő. Az csak azt leplezi hogy nincs pénz, tehát kiárulják az orszáhot a kínaiaknak.
süti beállítások módosítása