MaGYAUR

MaGYAUR

Ha nyer is Magyar 2026-ban, akkor is tüzet kell oltania!

2024. október 22. - Magyaur

Részletek Ésik Sándor írásából:

„Egyáltalán nem biztos, hogy Magyar Péter lesz a következő miniszterelnök, de ha ő lesz, akkor addig a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Fidesz megpróbál tényleg mindent ellopni a következő másfél évben, ami még egyáltalán megmaradt, lerohasztja a maradék közszolgáltatást is, és iszonyat hisztit fog csapni műproblémák körül.

Tehát ha nyer is Magyar 2026-ban és van egy nagy megkönnyebbült sóhaj, akkor is, milyen mozgástere lesz? Semmilyen. Tüzet kell oltania. Ki kell egyezni Brüsszellel, hogy jöjjön a pénz, ki kell neveznie egy kb. a Bajnai-kormányhoz hasonló társaságot maga alá, akik elvégzik a tűzoltást. A legtöbb szakpolitika egyszerűen adni fogja magát, kb. azon a szinten, hogy a mozdonyműhely két éve nem vehetett csapágyzsírt, akkor a szakpolitika az, hogy veszünk nekik csapágyzsírt.

Ebben a helyzetben Magyarnak egyszerűen nincs szüksége arra, hogy szakpolitikáról beszélgessen bárkivel, azt az üzenetet kell közvetíteni, hogy már csak egy kicsit kell kibírni, és utána jobb lesz. Ami mellesleg jelenleg Orbán fő üzenete is. Innentől kezdve a választás fő kérdése, hogy ezt kinek fogják az emberek elhinni.”

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzQXJkWjVwQZsvJrxtTjcvtdRhQZ

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3118713268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.10.22. 09:23:27

Politikailag MP előtt ott a recept, méghozzá Donald Tuské. Persze a helyzet korántsem ugyanaz, Kaczinsky-ék jóval radikálisabbak voltak egyes kérdésekben - ezt fel lehet pozitívan is fogni, hiszen azt jelenti, hogy valamennyire voltak konzisztens ideológiáik, Orbánnak meg nem - illetve kevesebb ideig voltak kormányon.

De elég jól látni, hogy az EU milyen szinten képes feladni a saját elveitől kezdve mindent, hogy egy szent háborút támogasson. A mainstream EU pedig most a szent háborúját a jobboldali radikálisokkal vívja, akiknek egyfajta ikon Orbán. Az EU tehát nagyon sokat megtenne / megtesz azért, hogy MP villámgyorsan kedvező mikroklímába kerüljön. Szerintem heteken belül megnyitnák a pénzcsapokat és ömlene a pénz Brüsszelből. Tusknál is ezt látni: amikor hatalomra került, az EU pillanatok alatt kezesbáránnyá vált és utalt. Most már ott tartunk, hogy vélhetően jogszabályellenes - bár kétségkívül érthető - dolgokat, mint a menekültjog felfüggesztése engedélyeznek Tusknak azért, hogy a jövő évi elnökválasztáson nehogy a PIS jelölt nyerjen. Az összegzés az, hogy az EU-t nem érdekli majd, ha MP keze véres lesz, ahogy Tusk esetében sem foglalkoztak ezzel. (Tusk törvénysértően járt el az ottani közmédia megrendszabályozásánál).

Gyakorlatilag valószínű, hogy egy Tisza Párti győzelem esetében hideg polgárháború törne ki, egyfajta olyan ellenállással, mint a kiegyezés előtt a passzív ellenállás volt. Ezúttal azonban az elmúlt 14 évben pozícióba ültetett mindenféle hivatalnokok állnának ellen, míg a médiaportfólió továbbra is ontaná a narratívát. MP fő dilemmáját a bizalom fogja okozni. Egy államapparátus működtetéséhez klientúra, bürokraták kellenek és neki annyi sincs, ami egy párthoz elég. Ráadásul a 2/3 esetében rendkívül messze van és mivel a FIDESZ a wc-s néni fizetését is beleírta az alkotmányba, ezért sok esetben meg lesz kötve a keze.

Nem látom jó esélyét emiatt egy váltásnak, ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a társadalom egy részét már annyira irritálja Orbán / párhuzamosan a gazdasági válsággal, hogy ez előbb-utóbb nyílt erőszakba fog torkollni (le is tartóztattak néhány embert már).

Magyaur 2024.10.22. 09:38:50

@MEDVE1978: Szerintem a választási vereséget követően a Tisza párt is képes lesz passzív ellenállást szervezni... De ha győz, akkor pont olyan átállás lesz, mint 1989 után, amikor a 900.000 MSZMP-és párttag eltűnt hirtelen. Egyébként is minden külföldi áruházlánc azt tapasztalta, hogy a magyarok "márkahűsége" csapnivaló... és ez igaz lesz a Fidesz iránti odaadásra is!:)

Nevem senki. 2024.10.22. 12:20:11

"a Fidesz megpróbál tényleg mindent ellopni a következő másfél évben, ami még egyáltalán megmaradt, lerohasztja a maradék közszolgáltatást is"

Már előre menekülnek, már kész a terv hogy megmagyarázzák mért nem tudnak normálisan kormányozni.

"Ki kell egyezni Brüsszellel, hogy jöjjön a pénz"

Vagyis fel kell adni a szuverenitást és azt kell tenni amit prüsszelből diktálnak.
süti beállítások módosítása