MaGYAUR

MaGYAUR

Nem az Európai Egyesült Államok, hanem az Európai Köztársaság a cél!

2019. május 02. - Magyaur

3lfr9m6jwgjz.jpg_2000x1987

-         Miért avult el az „egyesült nemzetállamok” eszméje?

A kereskedelem, a kommunikáció, a bűnözés, a migráció és a környezeti problémák globálissá válása miatt ezek kezelésére – a legnagyobb államok kivételével - a szűklátókörű nemzetállamok alkalmatlanná váltak.

A bezárkózó, szemellenzős politika, amely arra alapozódik, hogy „Amerika, Magyarország stb. az első” (vagyis minden másra tojnak…) meg fog bukni azért, mert a szemellenzős, a világ bonyolult életvilágának veszélyes szelekciójához vezet: a nemzetállami politikus rövid távra tervez, látványos eredményt akar felmutatni és nem törődik a következményekkel. Értelemszerűen nemcsak a nemzetállami keretek avultak el, hanem az ezekre épülő Európai Unió és az ENSZ is.

-         A megoldás az összelapított piramis

Biztos vagyok abban, hogy világszinten közép és hosszú távon szükség lesz a mai Biztonsági Tanácshoz hasonló, a „világ-válságkormányra”, egy határozott és gyors cselekvésre képes grémiumra.

Ami Európát illeti itt „újra kell gombolni a kabátot”, vagyis a szét kell szedni a különböző régiókból jól-rosszul összefoltozott nemzetállamokat és vissza kell adni a régióknak a demokratikus önkormányzás jogát, kivéve a kontinens egészét érintő miniszteriális ügyeket. Ezzel párhuzamosan létre kell hozni a közvetlen választáson alapuló Európai Köztársaságot.

A köztársaság élén egy közvetlenül választott elnök állna, alatta az Európai Parlamenttel és a közös pénzügy-, hadügy-, belbiztonsági és külképviseleti minisztériumokkal.

A vétójoggal rendelkező és azzal olykor visszaélő nemzetállamok szintjét egyszerűen ki kell iktatni, ezzel megszűnne a nemzetállami politikusok korrupciója és nepotizmusa. Egy viszonylag kis létszámú európai „adminisztrációt”, főleg a legmodernebb elektronikai kütyük és a Mesterséges Intelligencia segítségével jobban lehet majd ellenőrizni.

-         Az európai identitás

A nemzetállam a tömeghadsereg igényeit kiszolgáló háborús fegyverkezés és a feudális dinasztikus elvvel szembeforduló politika szülötte. A legitimitását az ókori római Res Publica eszményéből vezették le; ezért lehet a köztársaság és a parlamentarizmus az európai kultúra öröksége. Az állami igényeket kielégítő iskolarendszernek, vagyis az írás-olvasás terjedésének köszönhetően háttérbe szorultak a középkori babonák, helyet adva a racionális és innovatív gondolkodásmódnak. Ez utóbbi pedig lökést adott a technikai és tudományos fejlődésnek. Európában dolgozták ki a hatalmi ágak elválasztásának elvét és itt született meg az emberi és polgári szabadságjogok egyetemes nyilatkozata is. Elmondható, hogy Európa a felnőttesen gondolkodó, önálló döntéseket meghozni képes, azért felelősséget vállaló „egyszemélyes közösségek” koalíciója.

Számomra ez az a kontextus, amely alapját képezheti az összeurópai önazonosságtudatnak, amelyet persze kiegészítenek a régiós tradíciók.

Mellékelek egy térképet a jelenlegi nemzetállami Európának egy lehetséges alternatívájáról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9314799932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2019.05.02. 19:35:32

@MAXVAL bircaman közíró: Először is köszönöm a normális hangú hozzászólást! Másodszor a nép boldugulni akar...nincs különösebb politikai célja.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.02. 19:37:04

@Magyaur:

Így igaz, S mivel ékni akar, boldgulni, ezért nem támogat ellenséges projekteket, pl, mesterséges országszétszakításokat.

Magyaur 2019.05.02. 19:47:04

@MAXVAL bircaman közíró: Magyarország két részre oszlik eleve: egy szegény dél, dél-keleti, észak-keleti országrészekre és a fejlettnek mondható észak-nyugat Magyarországra + Bp, de Ok, tőlem maradjon egyben Kis-Magyarország, az egyetlen homogénnak nevezhető európai ország!:)

Európai téridő 2019.05.02. 22:36:33

@Magyaur: Egyrész hibás, másrészt túlzó ez a felosztása hazánknak.Dél- és Délkelet-Magyarország szegénysége azért vitatható. Kelet-Magyarországról többen állítják ezt, de a "fáradt" újságírók nem biztos, hogy jártak a helyszínen. A riporterek erkölcseiről évtizedekkel ezelőtt tanulságos szösszenetet írt Moldova György. Nyugat-Magyarország kapcsán azért nem árt tudni, hogy a mai Burgenland és Pozsony vármegye is a része volt Trianon előtt. De Győr jó ideje se nem Raab, se nem Ráb. Sopron sem Oedenburg lett, hanem Civitas fidelissmima. Szóval, ha nálunk ilyen "nüanszok" is szerepet játszottak a döntésekben, ez Európa más tájain is megeshetett, megeshet. Úgyhogy ez a fene nagy egyseégesítősdid amúgy sem lenne megvalósítható, kedves Magyaur.

Magyaur 2019.05.03. 03:15:57

@Európai téridő: Nem állítottam azt hogy mindez a Fidesz miatt van. Csak annyit írtam, hogy Magyarország megosztott és ezt a történelmi okokra visszavezethető különbséget nem sikerült csökkenteni.
süti beállítások módosítása