MaGYAUR

MaGYAUR

Európa- és magyarellenes aki elutasítja a Felvilágosodást!

2019. június 11. - Magyaur

Az európai szellem két fő összetevője egyszerre és együtt: a kereszténység és – a reneszánszt is magában foglaló - „hosszú” Felvilágosodás.

Az a magyar politikus, aki legszívesebben a szemétre vetné a Felvilágosodást az vagy nincs tisztában az európai értékrenddel, vagy a „középkori népi vallásosság és tekintélytisztelet” visszasírásával nem tesz mást, mint akarva, akaratlanul vissza kíván térni a Jog uralma előtti nyers erőszakkultuszhoz. Nincs kétségünk afelől, hogy a piacgazdaság-ellenes Zárt hadiállam magukat harciasnak mutató, macsó képviselői csak az erőt tisztelik és az a céljuk, hogy az őket szolgáló társadalomban a „hanyatló, nem eléggé vallásos Nyugat”-tal szembeni „nemzetállami küzdelemben” háttérbe szoruljanak az „igazság”, a „szabadság”, az „egyéni méltóság” és a „méltányosság” fogalmai.

Ha a magyar nép nem akar kizuhanni az európai kultúrkörből, akkor jól teszi ha ellenáll a kereszténységet spanyolfalként használó, de valójában a középkor hűbéri rendszeréhez visszatérni akaró Fidesz-KDNP-nek!

Mit köszönhet Európa a Felvilágosodásnak?

A polgári öntudatot, azt a hitet hogy a világ megismerhető és átalakítható - isteni beavatkozás nélkül is.

Ezt Immanuel Kant 1784-ben ”Mi a felvilágosodás?” című tanulmányában a következőképpen fogalmazta meg: „A felvilágosodás az ember kilábalása maga okozta kiskorúságából. Kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék. Magunk okozta ez a kiskorúság, ha oka nem értelmünk fogyatékosságában, hanem az abbeli elhatározás és bátorság hiányában van, hogy mások vezetése nélkül éljünk vele. Sapere aude! Merj a magad értelmére támaszkodni! - ez tehát a felvilágosodás jelmondata.”

A Felvilágosodás nem tett mást, mint a már korábban létező polgári-piaci technikákat általánossá tette:

  • a fegyveres harc helyébe az innovációt értéknek tekintő konkurenciaharcot állította,
  • a „vérségi kötelékek” és kasztrendszer helyébe kitörési lehetőséget kínált a tehetséges és szorgalmas embernek, akárhonnét is származtak,
  • szerződéses viszonyokat kívánt teremteni ember és ember, illetve alkotmányosságot állam és állampolgár közt,
  • tőzsdei-piaci mintát ajánlott a társadalom egészének; a liberális elvnek megfelelően ki-ki azt a vallást, politikát válassza, ami érdekeinek és értékeinek éppen megfelel.

Amíg a feudális Európa szegény volt; nyomorultabb és tudatlanabb az iszlám kalifátusoknál, Kínánál és Indiánál, addig a 17.-18. századtól kezdődően Európa egyre inkább a világ ura lett éppen a Felvilágosodás eredményeinek köszönhetően.

Ma, amikor az ’európai - észak-amerikai’ civilizációt a nálánál is versenyképesebb feltörekvő gazdaságok utolérték, sőt részben le is hagyták, akkor a múltba visszamenekülni akaró, a tudományos-technikai fejlődésről önként lemondó reakciós magyar politika bezárkózása egyfelől belső káosszal, másfelől Európa közepén elszigetelődéssel fenyeget. Ne engedjük!

Egyébként éljen a nemzeti és vallási fanatizmustól mentes, laikus jogállam: az Európai Köztársaság!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2814888452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes_ló 2019.06.12. 07:56:42

Ma is jót nevettem rajtad!
Köszi!
Mit szedsz be, mielőtt ilyen eszement hülyeségeket zagyválsz össze?
Remélem az ápolód figyel rád.

Magyaur 2019.06.12. 07:59:07

Egy kis kiegészítés: 1.) Elfogult képet festettem az európai civilizációval kapcsolatban, ami az orbánista/euroszkeptikus támadásokra adott válaszból következik. Azt szokták mondani a nacionalisták, hogy "Európa nem létezik, mert senki nem akar meghalni Európáért csak a hazáért!" - amiben sok igazság van, még akkor is, ha szerintem az "absztrakt Európa", vagyis az európai civilizáció meghatározóbb, mint egy-egy nemzeti nyelvi-kulturális közösség! Az európai civilizáció egy olyan korokat, vallásokat, gazdasági változásokat átívelő komplex alakzat, amelyben a római jogtól, a művészeti stílusok változásán át az életmód mintákig összekapcsolt minket sok minden. Továbbmegyek (megint csak elfogultan:): Európa történelmére alapvetően a soknemzetiségű, sokvallású birodalmak voltak a jellemzőek, az államnemzetek csak a birodalmak bomlás- és melléktermékei. 2.) Nem az a kérdés, hogy agresszív volt-e a római, a spanyol Habsburg, vagy a modern brit birodalom, mert azok voltak, hanem az a kérdés, hogy miért volt Európa, illetve később az euro-atlanti centrum olyan sikeres? Miért ez a kultúrkör nyomta rá a bélyegét a nemzetközi jogra, a világkereskedelemre, a filmművészetre stb. - azért mert az európai Felvilágosodás céljaiban az emberi nem általános értékeit és érdekeit állította előtérbe, például az "emancipáció", vagy a "nacionalizmus/internacionalizmus" elvek gyakorlati alkalmazásával. Vagyis minden "Zárt hadiállam" ellenében az európai civilizáció képviselte és képviseli a világban az emberi és polgárjogi etikát, a hatalmak megosztásának republikánus elvét és a szabadpiac/liberalizmus eszméjét. Ez Európa küldetése. 3.) Egyetértek abban is, hogy nem a nemzetállamok Európai Egyesült Államok-ját kell létrehozni, hanem a régiókra (pl. Katalóniára, Erdélyre) építő Európai Köztársaságot!
süti beállítások módosítása