MaGYAUR

MaGYAUR

Európa NEM keresztény-gyökerű!

Az európai kultúra elsősorban a görög-római civilizációban gyökerezik.

2019. augusztus 07. - Magyaur

Íme egy rövid idézet a kereszténység által barbár módon szétrombolt és sokáig elhallgatott antik filozófiából: „Mert aki első helyre teszi az értelmet, a benne lakó géniuszt és az abból fakadó erény szent szolgálatát, az nem csinál semmiből tragédiát, nem sóhajtozik, nem keresi sem a magányt, sem az embersűrűt. Élni fog – s ez a legfontosabb! – anélkül, hogy az élethez ragaszkodnék, vagy eltaszítaná magától. A legcsekélyebb aggodalmat sem okozza neki, hogy lelke hosszabb, vagy rövidebb időre van-e összekötve porhüvelyével. S ha már most mennie kell, olyan könnyű lélekkel távozik, mintha valami más dolga akadna, amit tisztesen, sőt méltósággal lehet elintézni. Csak attól az egytől óvakodik egész életén át, hogy értelme valami olyan ügybe bonyolódjék, ami méltatlan volna egy eszes, közösségi életre született lényhez

Marcus Aurelius elmélkedései, Európa Könyvkiadó, Bp 1983, 32. old.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3514999846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.07. 18:30:45

Marhaság. Éppen a kereszténység őrizte meg a görög-római hagyományt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.07. 18:31:58

S különösen az antik filozófiát őrizte meg a kereszténység.

Kage kyōi 2019.08.09. 07:46:33

Nemcsak görög-római, hanem kelta, germán, szláv...

Hungryhorse 2019.08.10. 16:55:35

Szegény Marcus, ha sejtette volna kik fogják citálni...

Európai téridő 2019.08.11. 21:00:31

Az egyistenhitű keresztény vallás volt a térség első komolyabb integráló "tényezője", mintegy közös "kultúrkincse" a sokistenhit és a sokféle "pogányság" ellenében.

Európai téridő 2019.08.11. 21:01:37

Sajnos a régi rómaiak "divide et imera" (Oszd meg és uralkodj) politikája is ránk hagyományozódott és máig árt nekünk.

György Csaba Nagy 2019.09.01. 11:23:58

A zsidó-keresztény eszmerendszer Európa egységesítő tényezőjeként "gyökereként" hirdetése ordas nagy hazugság. Európa fizikai gyökere a néger nagypapa bevándorlása. Második hullám a közelkeleti földműves népek bejövetele. Ezek persze még nem hoztak eszmerendszert, de megteremtették a gondolkodás hoz nélkülözhetetlen életfeltételeket, a szellemi tevékenységre való specializálódás lehetőségét. Európa jelentős részét előbb a görögök, majd a rómaiak egységesítették, fegyverrel, kereskedelemmel, közigazgatással, nyelvvel, az ezekre épült kultúrával, sokistenhittel. A kereszténység későbbi termék, elég határozottan elkülönül a zsidó vallástól, bár abból sok elemet átvett, sokat tagad, a zsidók máig lenéző távolságtartással kezelik. Kezdeti lázadó hatalomellenességét feladva kiegyezett a formálódó feudális hatalommal, ettől lett elismert és támogatott eszmévé, majd a feudális rend európai uralkodóvá válásával annak támaszaként államvallássá. Nem Európát egységesítette, hisz Európa a középkorban és az újkor elején széttagoltabb volt, mint a görög-római korban, hanem az általánosan uralkodó feudális politikai-gazdasági rend igazoló eszméje volt. Ne próbáljuk derékba vágni a történelem fáját, és a közepét gyökérnek beállítani.
A kereszténység tisztán a feudalizmus ideológiája, gyakorlati szerepének, tevékenységének megítélése ennek alapján igazságos. Ezt a francia felvilágosodás gondolkodói jól felismerték és indokolták, ami ma is megfelelő alapot ad a józan érdeklődőnek..

Hungryhorse 2019.09.08. 10:32:49

@György Csaba Nagy: annyira műveletlen és hülye vagy, hogy az már csodaszámba megy:
vigilia.hu/regihonlap/1997/4/9704kus.html
Érdemes lenne olvasgatnod a hülyeségeid hirdetése helyett.
Van mit pótolnod.

György Csaba Nagy 2019.09.08. 12:43:41

@Hungryhorse: Ezt a minősítést sokszor hallhattad, így nem fárasztom magam veled. Neked nincs hova törekedned, elérted a hülyeség legteljesebb fokát, gondolatot, érvet tőled még Madárfejű Lajcsikát követően sem várhatni. Olvasd a Vigiliát, hátha elnyered a Mindenható könyörületét.

Hungryhorse 2019.09.08. 13:31:16

@György Csaba Nagy: szánalmas, amikor egy hülye olvasatlan, műveletlen tapló komcsi hülyézi azt, aki irodalmat ajánl neki, hátha tanul belőle és kevésbé lesz hülye tapló komcsi.
Veled az ápolód foglalkozzon te szerencsétlen barom!

D e azért ne hagyd abba, égesd magad tovább!

György Csaba Nagy 2019.09.08. 14:08:08

@Hungryhorse: Ismét: ez itt a gondolatok és érvek helye lenne. Méltán vagy dühös, hogy ez magas neked, mint tyúknak a szénarács.
Ha a pápa rászánta volna magát, hogy lovat ajándékozzon Göbbelsnek, nyerő lettél volna.

Hungryhorse 2019.09.08. 20:15:20

@György Csaba Nagy: gondolatok? Tőled, te szerencsétélen?
Ez itt a vélemények helye.
A véleményé rólad, aki a neki tudáshiányra ajánlott irodalomra emígyen reagált:
" György Csaba Nagy 2019.09.08. 12:43:41
@Hungryhorse: Ezt a minősítést sokszor hallhattad, így nem fárasztom magam veled. Neked nincs hova törekedned, elérted a hülyeség legteljesebb fokát, gondolatot, érvet tőled még Madárfejű Lajcsikát követően sem várhatni. Olvasd a Vigiliát, hátha elnyered a Mindenható könyörületét. "

Csöpög az érvektől, no meg a gondolatoktól.
Ja.
Nem.
Na takarodj tanulni Európáról és a kereszténységről mocskos komcsi bunkó!

György Csaba Nagy 2019.09.09. 11:39:23

@Hungryhorse: Nyihaha, félrecsúszott a szemellenződ, ez7ért nem vehetsz észre nyilvánvaló dolgokat, és írsz hülyeségeket.
Vélemények és érvek: ha visszatekintesz 9 1. -i hozzászólásomra, ott vagynak kifejtve. Ezzel szemben tőled egy kukk ilyesmi sem található. Az ajánlott szakirodalmat elolvastam, annak defetista hangneme nem vált ki belőlem sírhatnékot, inkább isteni igazságszolgáltatásnak tekinteném az Egyházt tevékenységére nézve, ha ilyen lehetőség nálam játszana. Jellemző azonban, hogy saját gondolat helyett más csuhája mögé menekülsz.
Az a sejtésem, te Amerikából ugatsz, vagy legalább is jenki módra hülyültél el. Minden más fejlett országban megbukott a klerikalizmus, mert lelepleződött a keresztény elvek és a klérus tettei közti gyökeres ellentmondás. Ezt csak a szűk jenki agy nem veszi észre, vagy kezeli mellékesként.
A dolog lényege: a keresztény klérus Nagy Konstantin óta a fennálló rend megőrzésében érdekelt, ezt szolgálja tetteivel, türelmes alattvalók képzésével, az Ember pedig haladni akar, és szerencsére képes is, ez pedig a társadalmi rend folyamatos változtatásával megy csak. A hitnek, Istennek, klérusnak csöngettek.
Nem remélem, hogy ebből megértesz valamit, bizonyítottad, hogy a gondolkodáshoz kevés vagy. Veled beszélgessen tovább akárki, a széna minőségének titkairól. Stílusod pedig emberi minőséged mutatója.

Hungryhorse 2019.09.09. 16:33:43

@György Csaba Nagy: milyen szemellenzőt vélsz felfedezni te szerencsétlen komcsi hülye?
Elolvastam.
Leírtam a véleményemet róla(d).
Segíteni is próbáltam, adtam olyan irodalmi hivatkozást, ami szabatosan leírja annak létezését és jelenlétét az európai gondolatban, amit sudribunkó módján, tudatlansággal vegyített komcsi gőggel tagadnál.
Az általad idehányt sötét kinyilatkoztatások szánalmasak, érvtelenek, forrástalanok és egy töri érettségin tuti bukást jelentenének még ma is, pedig hidd el a színvonal nagyot zuhant az eltelt pár évtizedben.

A szövegértési gondjaidon már késő segíteni, ezért nem érdekel mit hazudozol rólam.
A források felidézése felénk nem menekülés, hanem a megalapozott vélemény nyilvánítás, érvelés része.
Mivel érveid nincsenek, ezért ezt a részemről is bátran mellőztem és most se teszek másként.

A sejtéseid inkább zavaros téveszmék, a személyeskedésed pedig nem kevésbé szánalmas, mint a em Istennek és az egyházának csöngettek, hanem neked és a komcsi, ateista bandádnak.
Stílus kapcsán pedig te negatív példa lehetsz maximum.

Na takarodj tanulni Európáról és a kereszténységről mocskos komcsi bunkó!

György Csaba Nagy 2019.09.09. 16:59:46

@Hungryhorse: Pillanatra leereszkedem a szintedre , úgy minősítelek: lószint alatti, klerikál-kriptofasiszta bunkó vagy. Gondolatot kicsikarni, vitatkozni veled akkor lehetne, ha előbb Zeusz egy hangya agyát operálná beléd. Jóakaratú búcsúként: legyen könnyű számodra a föld.

Hungryhorse 2019.09.09. 17:03:56

@György Csaba Nagy: nem tudsz leereszkedni, mert mélyen alattam vagy a sudribunkó vulgármarxizmusoddal, egyházellenességeddel, tudatlanságoddal.
Nem vitatkoztam veled, mert az lehetetlen a köztünk fennálló tudás és morális különbség okán, hanem a véleményemet írtam le rólad és az eszement marhaságaidról te szerencsétlen hülye.

Bár a halálomat kívánva búcsúztál én mégis azt kívánom, sokáig mutass még negatív példát minden embernek arra, milyen az, amikor a komcsi gőg elveszi egy kiválasztott maradék kevés eszét is.

György Csaba Nagy 2019.09.09. 17:26:17

@Hungryhorse: Lord Kelvin sápadhat: van valami a 0 fok alatt is. Ott legel Hungryhorse.

Hungryhorse 2019.09.09. 17:35:31

@György Csaba Nagy: ez a szellentésed ismét jól demonstrálja, mennyire képtelen vagy bármilyen értelmes gondolatot kicsiholni az agyad hűlt helyéből.

György Csaba Nagy 2019.09.09. 17:51:41

@Hungryhorse: Belátom, nem tudok partnere lenni egy olyan emelkedett lénynek, akinek tudásbeli felsőbbrendűségét érvei teljes hiányával,a morálisat pedig alpári mocskolódó minősítgetéseivel fényesen bizonyította. Vége.

Hungryhorse 2019.09.09. 18:20:00

@György Csaba Nagy: ez a szellentésed is jól demonstrálja, mennyire képtelen vagy bármilyen értelmes gondolatot kicsiholni az agyad hűlt helyéből.
süti beállítások módosítása