MaGYAUR

MaGYAUR

Orbánék alkalmatlansága

2021. február 26. - Magyaur

"Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott magyar propagandagépezet nem tudja leplezni, és azért nem tudja leplezni, mert ez az autokrácia elbízta magát. Egyszerűen nem volt felkészülve erre a helyzetre. Nem látta be, hogy a maga gerjesztette társadalmi konfliktusok, az állami intézményrendszerek leépítése, a transzparencia hiánya hol és mikor fog visszaütni. Itt és most." 

Parászka Boróka teljes bejegyzése:

"Hogy egy országban hogyan működik az oltáskampány, az attól függ: milyen szerepet vállal a kormány a kampány megszervezésében, mennyire felkészült az egészségügyi rendszer, és milyen a társadalmi megítélése az oltásoknak (ez utóbbi szorosan összefügg a kormányzati szándékokkal).

Romániában napi harminc-negyvenezer embert oltanak be, a beoltott emberek száma ma meghaladja a másfél milliót. A román viszonylag sikeres oltáskampány mögött ott a frissen kinevezett kormány, amelyik most nagyon igyekszik bizonyítani a szakértelmét, elkötelezettségét. Nyakában ott liheg az ellenzék, nem hibázhat. Jól is taktikáztak a románok: jól határozták meg az oltási rendet, illetve készek voltak kompromisszumot kötni (amikor a pedagógusok oltása lelassult, a szakszervezetek nyomására újragondolták a rendszert, mobil oltóközpontokat hoztak létre, és átcsoportosították az oltóanyagokat). Eleinte Pfizerrel oltották az első, illetve második kategóriába sorolt embereket (idősek, egészségügyi dolgozók I, stratégiai iparágban dolgozók II kategória). Ám amikor látszott, hogy a Pfizer nem érkezik abban az ütemben, hogy az oltási rendet tartani tudják, akkor a II kategória számára a Moderna majd az AstraZeneca oltóanyagot különítették el. Ehhez kellett a jól működő adatbázis, hogy emberek ezreinek oltási időpontját lehessen megváltoztatni, és tájékoztatni tudják az érintetteket időben a változásokról. Szóval: a rendszer nagyon rugalmas, és folyamatosan követi a gyártási kapacitást, ha módosulás áll be, Románia azonnal korrigál.

Ki veszített ezen a stratégián? Paradox módon a legkiszolgáltatottabbak: akik nem rendelkeznek internetes kompetenciákkal (nem tudnak bejelentkezni a központi, online regisztrációs felületre), vagy akiknek nincs internet hozzáférésük. Az állami rendszer az állampolgároktól is rugalmasságot, állandó figyelmet és felkészültséget igényel. A legidősebbek, vidéken élők, alulképzettek lassan reagálnak, rendszerint ők maradnak le a frissen elérhető új vakcinaszállítmányról.

Bulgária hasonló taktikákat választott. A bolgár stratégia alapja, hogy - hasonlóan a románokhoz - ők is váltottak február elején. Amikor látszott, hogy a Pfizer nem fog időben beérkezni, nagy mennyiségű AstraZenecát kötöttek le. Ebből érkezett annyi, hogy mindenki számára megnyitották az oltási rendszert. Nem működtetik azt a bonyolult szisztémát, amit a románok. És nem is foglalkoztak azzal különösebben, hogy a lakosság bizalmatlan az AstraZenecával szemben. Akinek ez kell, az megkapja szabadon, aki nem akarja, nem kapja meg. Ez a nem működő állam modellje, amely beismeri a maga korlátait.

Különutat jár be Szerbia, ahol orosz és kínai vakcinával oltanak - nagyon sikeresen, mivel nem uniós tagállamként nem bízhatták magukat az Uniós elosztó rendszerre. Ők február elején 500 000 kínai Sinopharm oltóanyagot, 100 000 Sputnyikot 88 ezer dózis Pfizert kötöttek le. Ezzel a taktikával a Nyugat Balkánon a legsikeresebb oltáskampányt szervezték meg, és az európai országok között is élen járnak.

Mi történik Magyarországon?

Sajnos Magyarországon a kormány egyrészt alárendelte a saját politikai játszmáinak az oltáskampányt, másrészt az egészségügyi rendszer is válságban van. És mivel a lakosság jól érzékeli a kormányzati szándékokat és az egészségügy működési zavarait is, ráadásul nagyon könnyen felül a nacionalista hergelésre, ezért az oltási hajlandóság is alacsony, azok között is, akik egyébként élnének a vakcina nyújtotta lehetőséggel.

Már az oltáskampány elején meglebegtette a kormány, hogy "Brüsszel" miatt nem jut a (Brüsszellel szemben amúgy is folyamatos szabadságharcot vívó) Magyarország kellő vakcinához. Nem követték a gyártási kapacitást, nem korrigálták a megrendeléseket úgy, ahogy a románok. A szerbekhez hasonlóan ők is a kínai és az orosz vakcinára hagyatkoztak. Ezek azonban lassabban érkeztek a vártnál. Ráadásul nagyon nagy a gyanakvás ezekkel szemben.

Valószínűleg, ha a magyar-orosz, magyar-kínai kapcsolatok transzparensebbek lennének, ha nem terhelné megannyi korrupciós botrány ezeket, ha nem élezte volna ki az Orbán-kabinet a Brüsszel-Moszkva ellentétet, az oltásra jogosultak sem idegenkednének annyira. Ebben a helyzetben viszont részint biztonsági kérdéssé vált az orosz, kínai vakcina alkalmazása (vajon, nincs valami mutyi emögött is? - kérdezi az átlagpolgár), másrészt identitás kérdéssé.

Nagyon sokan azzal, hogy kitartanak a Pfizer vagy a Moderna mellett a kormány EU ellenes politikájára mondanak nemet, és "elkötelezik magukat Brüsszel mellett". Nyilván, ezek a döntések egészségügyi szempontból alig értelmezhetőek, de a magyar közviták rég túlvannak a racionalitás határain, bármiről legyen is szó.

Magyarország sok szék közt esik most a földre. Sem Bulgária, sem Szerbia, sem Románia nem teljes, kifogástalan sikertörténet. Mindenhol vannak zavarok. De ezek az államok az állampolgárai érdekei szerint járnak el.

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott magyar propagandagépezet nem tudja leplezni, és azért nem tudja leplezni, mert ez az autokrácia elbízta magát. Egyszerűen nem volt felkészülve erre a helyzetre. Nem látta be, hogy a maga gerjesztette társadalmi konfliktusok, az állami intézményrendszerek leépítése, a transzparencia hiánya hol és mikor fog visszaütni. Itt és most." (Parászka Boróka blogja, 2021. február 24.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6816439832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.02.26. 12:01:52

"És mivel a lakosság jól érzékeli a kormányzati szándékokat és az egészségügy működési zavarait is, ráadásul nagyon könnyen felül a nacionalista hergelésre, ezért az oltási hajlandóság is alacsony, azok között is, akik egyébként élnének a vakcina nyújtotta lehetőséggel."

Ez konkrétan marhaság. Nincs olyan kormányzati kommunikáció hogy a polgár ne oltassa magát. Sõt.

"Ráadásul nagyon nagy a gyanakvás ezekkel szemben."
És ez kiknek a kommunikációjának is köszönhetõ ? Persze az ellenzéknek az az ideális, ha minél többen halnak meg koronavírusban, és minél nagyobb a gazdasági kár. Elvégre nekik a következõ választásokon az az egyetlen esélyük a húsosfazék közelébe kerülni, ha be tudják bizonyítani, hogy Orbánék rosszul kezelték a víruskrízist. Nekik minél rosszabb annál jobb.

midnight coder 2021.02.26. 12:03:53

@MAXVAL birсaman közíró: Mondjuk nem õ a legélesebb kés még abban a fiókban sem.

György Csaba Nagy 2021.02.26. 13:43:22

Parázna Boróka, kihevervén a Tőkés-kaland ártalmait, összeszedetten tényfeltár. Bocskorosék e téren is leköröznek bennünket. Persze, hogy ez nem tetszik a vakhitű, fakarddal hadakozóknak. Pedig ez csak csepp a tengerben: a járványkezelés kudarca törvényszerű. A velőig feudális Fidesz-hívőknek és a fantáziátlan ellenzéknek eszébe sem jut teljesítményt követelni a Nagy Nemzetmegvezetőtől, akinek sikerült teljesen kiszolgáltatnunk sorsunkat, hogy tudni illik egy országot meggondoltan, elvszerűen, becsületesen, teljesítményre ösztönözve kéne vezetni. A létező szocializmus megmutatta: ahol nincs teljesítménykövetelmény, ott nincs teljesítmény sem. Ennek isszuk a levét máig, ezért lettünk a Nyugat gyarmata, és minthogy nem szűrtük le ennek tanulságát, megtűrünk egy teljesítményellenes rendszert, elvesztegetjük jövőnket is.

midnight coder 2021.02.26. 16:49:34

@György Csaba Nagy: Nem. Nyugat gyarmata azért lettünk, mert a 40 év szocializmus után a jóelvtársak csõdbe vitték a rendszert, ami pedig a csõd után maradt gondosan szétlopták és eladták kabátgombért a nyugati konkurenciának. Így aztán a 90-es években kb. úgy álltunk mint a II világháború bombázásai után. Ami azóta itt gazdaság lett, az nagyrészt a multik által produkált zöldmezõs beruházás, és a multikat kiszolgáló helyi beszállítók. Persze e mellett megvannak a maga érdemei a mindenkori magyar kormánynak ahol az épp aktuális kormány és sleppje ellopot minden mozdíthatót, és a legtöbb kimondottan ellenségnek tekintette a hazai vállalkozásokat. Ehhez még hozzájön Orbánék sportbuzulása a felesleges stadionokkal és azzal a folyamattal ahol a közpénz ipari méretekben veszíti el köz jellegét. Ez utóbbi persze az elõzõ kúrmányok alatt is megvolt, csak nem ennyire.

György Csaba Nagy 2021.02.26. 17:48:42

@midnight coder: Csak azt nem értem, mire mondsz nemet, mikor lényegileg auzt írod, amit én. A különbség: a szocializmus fő bűne az, hogy alig volt teljesítménykényszer. Mikor 65-ben először mentem külföldre, nem volt különbség az osztrák és a magyar falvak állapota közt. 89-re ég és föld, az ipar és közlekedés lerobbanva, az ország eladósodva. Ez a két rendszer hatékonyságkülönbségének eredménye. Alig maradt szétlopni való, és nem jelentettünk konkurenciát a Nyugatnak, mert a gyárak és berendezések értékét az adja, hogy szakértő működtetéssel mennyi profitot lehet kihozni belőlük, a mi elavult és lerobbant eszközeink értéktelenek voltak, s nemhogy pénzünk nem volt a korszerűsítésre, de adósságban fuldokoltunk. A Nyugat nem a kapacitásainkat akarta, annak bőviben volt otthon, csak a piacot: megvette a gyárakat bagóért, mert nem is értek többet, majd bezárta, s otthonról terítette a piacot. Antallék naiv illúziói: a szabad kezet kapott Állami Vagyonügynökség korruptsága, a hatalomra került humán értelmiség hozzánemértése, a "politikát kezeljük, a gazdaság magától rendeződik" tévhit többet ártott, mint a lopás.
Orbán fő bűnének nem a rendszerszerű és mértéktelen lopást tartom, bár ez is megbocsáthatatlan, hanem a gazdaság magyar szeletének teljesítménykényszertől mentesítését. Egyetlen elismert teljesítmény az orbánhűség. Aki ezt nyújtja, az bőben kapja a közpénzt, amit aztán nem fektet be, hanem elfényűzi. Ez piramisjáték, zsákutca, soha nem fog nőni a magyar tulajdonú gazdasági rész, senkit nem érünk utol, adósságunk nem csökken, gyarmati helyzetünk fennmarad. A rendszer rothadt, önkorrekcióra képtelen. Minél tovább él, annál mélyebbre sodor. Ki kell dobni, és egészen más alapokról újraindulni.

Tamagucsi 2021.02.26. 23:32:23

@MAXVAL birсaman közíró: Ennek a nőnek több esze van mint Neked. Nem látod, hogy már egyetlen intézménynek sincs gazdája? Mindet valamelyik fideszbunkó felügyeli? Nincs Környezetvédelmi Minisztérium, építésügy, a Rendőrség döglődik, az erdeink, folyóink tele vannak szeméttel, senkit sem érdekel. Mikor veszitek már észre, hogy miben éltek?? Semminek sincs gazdája, bármilyen kérdést felteszel bármiről, csak kussolás van, az intézmények egymásra mutogatnak. Rentegeg embernek nincs munkája, lóvét nem ad senkinek, csak a haveroknak, nem látod az igazságot az elvakult orbánimádatod miatt? ? A nép csak biodiszlet a lopáshoz vazze!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.27. 06:52:52

@Tamagucsi:

Nem az eszét vontam kétsége.

Okos nő, teljes eszével szolgálja gazdáját.

Ez a lopás narratíva unalmas, csak a fanatikus ballib szavazók veszik be, nem kellene leállni vele?

kunzoo 2021.02.27. 12:02:12

A bejegyzésből hiányolom a román adatokkal párhuzamba állított magyar adatokat. Románia népessége háromszor akkora mint a miénk, tehát abszolút számokból nehéz kiindulni.

HaD 2021.02.27. 18:37:47

@György Csaba Nagy: mert hogy "ellenzék" sincs...egy leosztásos játszma folyik 30 éve(7-8 év elökészítö szakasz után)...qrva eccerü mint a macik meg a róka meg a sajt:):)

HaD 2021.02.27. 18:51:19

@György Csaba Nagy: Antaljózsi nem naiv volt hanem hazaáruló....tekintve hogy az egész un rendszerváltás részletesen eltervezett mutatvány volt....ide értve a zon személyekt akik levezényelték....orbán fö büne pedig hornékkal torgyánékkal gönczékkel kunczékkal stb. annyi volt hogy mikor tuti lett az orosz bukta(olajár,fegyverkezés,Afganizstán...stb) tudatosan beállatak abba a folyamatban hogy hogyan vigyék át az országot fogyasztó potenciálostól munkaerö biztosítottságtól a nyugati(nyertes) érdekszféra szolgálatában....azóta is ezt hálálják meg nekik ök pedig "hüségesen" szállítják Magyarországot.....ez a feladatuk. Olyan mellékszereplök mint demján aki a 90-es évek elején két év alatt kivégezte a magyar gazdaságot a 40%-os kamatszinttel majd a matócsi akit 84-töl már a privatizációra lett felkészítve az mszmp intézetében ki is privatizálta a gazdaságot...vagy gyurcsány aki a mellélszerepével biztosította és biztosítja a teljhatalmat a haverjainak szintén a hazaáruló élcsapatában sorolhatóak...de ez már a közelmult.....de igen hosszú távon meghatározza a magyarok sorsát...sajnos:(

HaD 2021.02.27. 18:57:03

nagyon egyszerü péld a mezögazdaság privatizációja...pl a 20 meghatározó állami gazdaság fele fele alapon történö szétoszása....persze más kérdés hogy orbáncék (elöre borítékolható módon:))felrugták az alkut azért hogy az osztogató rezsimet fenntarthassák.....mikor egy rezsim osztogatni kezd akkor lehet tudbi hogy VÈGE...ez legyen biztató(egy idö után nem lesz mit és a haverok egymás torkának esnek:):))...

a nagy hohohorgász 2021.02.27. 22:14:24

@HaD: na oké, ezt minden épeszű ember látja. De mi a kiút???. Lehet e okolni a magyar átlag embert a tortentekert? Mit tehet az átlag ember a valtozasert??? Ezek költői kérdések. Fel kéne fogni hogy manapság már nem tud normális ember vezető pozíciót szerezni. Még egy szaros cégben sem nemhogy politikában. Az utolsó 20 év alatt talán Schiffer volt az egyetlen, ő ráadásul még zsidó is. Még is lekaszaltak, holokauszt ide vagy oda..... szóval semmi más nincs csak a tuleles a normális ember számára. Kitartást minden gondolkodo gerinces embernek. Vigyázzatok magatokra szükség lesz rátok.

Rodney_2 2021.02.28. 03:52:08

Majd térjünk erre vissza 1 és 2 hónap múlva. Ha minden jól megy Magyarországon lesz a legnagyobb %-ú az átoltottság az EU-ban hála az orosz és kínai vakcinák beszerzésének. Ami itt nemzetellenes elkúrás, az a Gyurcsánybérencek rágalom és félelem kampánya. Javaslom minden nyomorult agyhalott ballibsinek, hogy ne oltassa be magát. Majd dobnak Darwin díjat a koporsójára (jönnek a korábbinál veszélyesebb mutánsok, ami ellen pont a hagyományos technológiával készült oltás lenne a legjobb mint amilyen a kínai, a "fejlett nyugati" vakcinagyártók már el is kezdték fejleszteni az azokhoz való oltást, elismerve hogy a mostani cuccuk nem ideális és most finom voltam. Talán az sem véletlen, hogy Nyugati országokban milliószámra áll a felhasználatlan AZ vakcina, mert ott meg abban nem bízik a lakosság :))) ).

Rodney_2 2021.02.28. 04:08:58

@a nagy hohohorgász: CSAK a magyar átlagembert lehet okolni a történtekért. Ismered, hogy minden népnek olyan vezetői vannak, amilyeneket megérdemel. Sok minden történhetett volna egészen máshogy. Ha a nép nem egy posztkádári rakás szar, akkor pl "tetszettek volna forradalmat csinálni" és 1990-ben felakaszthatták volna a"komenyistákat" ahogy 56-ban még csináltak ilyesmit. De meg lettek véve sörrel, virslivel meg Trabanttal. Lehettek volna humánusabbak és kizárhatták volna az összes MSZMP tagot a politikai életből 10 vagy 20 évre. Vagy akár csak azokat akik valamilyen párttisztséget viseltek. Merthogy szemben az orbáni világgal, az tényleg DIKTATÚRA volt. Volt olyan ország ahol ezt megcsinálták. Amikor a fidesz valamiylen aktuális disznósága ellen tüntettek, akkor esetleg nem csak mindíg ugyanannak a 2000 zsidó filozófusnak, gender-tudósnak és Soros-ügynöknek kellett volna tüntikézni. Abban az 1-2 esetben amikor 30-40 ezer ember ment ki az utcára, a kormány simán meghátrált (internet adó, vasárnapi boltzár). Vagy ha a "szemkilövetőket " a nép egyszerűen agyonveri... (1988-ban ott voltam az Erdély tüntetésen, akkor kiment legalább 100 ezer ember az utcára, a Hősök terétől a Thököly úti román követségig ért a tömeg. Ott láttam közelről a rendőrök pofáját, hát ők voltak beszarva, sőt döbbenetes módon a rendőrkutyák is érezték hogy baj van és a gazdáik mögé bújtak. Olyan hangulat volt, ha ott valami félremegy a tömeg széttépte volna őket cafatokra és ez még a "diktatúra" rendőrsége volt.)

HaD 2021.02.28. 08:49:38

@a nagy hohohorgász: nem ...nem lehet okolni az "átlagembert"...szerintem. Minden országban aki a volt cocihoz tartozott eljátszották hasonló formában(talán csaucseszku az egyetlen kivétel de vele meg példát statuáltak...elég hülye volt hozzá:))....és ha ráfeküdne a média akkor bárhol el lehetne hasonlót játszani....tessék csak megnézni ezt a kapálódzást a közösségi médiával szemben(amit trump kezdett)...felismerte az "elit" hogy nagy a baj mert lassan az önszervezödés betehet a központi manipulációs doktrinának...az egyház talán még itt ott tartja magát;)

Toportyán Zsóti 2021.02.28. 10:44:41

@MAXVAL birсaman közíró: Kérődző szinted taszítja az értelmes embereket,ezé bukott az összes blogod birca.

Toportyán Zsóti 2021.02.28. 10:48:06

o1g és tolvajsereglete mára már nem kicsit elgaloppírozta magát...pedig nem biztos hogy a következő választást is el tudja csalni a legutóbbi 2 után...

Toportyán Zsóti 2021.02.28. 10:52:08

@HaD: 0.3 % a magyar produktum az 500 milliós unióban,békaperspektívából tálalod az eseményeket.

HaD 2021.02.28. 13:56:27

@Toportyán Zsóti: egyrészt...a magyaron kívül van még vagy 90 millió volt cocis fogyasztó és kb 50 millió olcsó munkaerö....másrészt az hogy hol mutatják ki az összterméket az kamu...mint a gdp és tsai...harmadrészt azért mert Mo. és tsi pl alacsony értéken állít elö alacsony feldolgozottságú produktumkokat(pl. mezgazd) attól még amondjuk a német magas hozzáadott érték nem müködhetne ha nem kapnák meg az "alapanyagot" filérekért...vegyük még hozzá az irreálisan gyengén tartott zloty-t és forintot stb...aztán a béka perspektiváról ennyit....az öregem hogy a bankokban meg a kereskedelemben a volt coci blokkon belül extraprofitot kaszálanak a nyugati cégek azt se feledd...erröl szó az hogy orbáncékat és az elödjeiket legitimálták az új tartóik(ha már a ruszki elvtársak megbuktak....)....egy szó mit száz a volt cocik nélkül az eju ma még versenyképtelnebb lenne....ezt tudják orbáncék és ezt a realpolitikus merkelék is vágják:)..oszt jónapot

HaD 2021.02.28. 14:03:19

...amiröl mostanában kamuznak hogy majd jól lemossák a csúnya nyugati kereskedöket meg az élelmiszeripart akarják nyomni az is propaganda a vidéki lakosság felé a választási kampájn része...realitása ugyanis nulla hogy egy aldit vagy egy lidl-t lenyomnak(miközben a raifeisen meg aaz erste adja a zs-t hozzá:))...akkor kellett volna ezen elgondolkodni mikor a rendszerváltás után tudatosan hazavágták a magyar mg-ot(a kvóták leépítésével) a feldolgozóipart...az ejus támogatások arra ösztönzik a földet összeharácsoló elvtársakat hogy nagyban termelejenek alacsony hozzáadott értéken....és ebböl a "kényelemböl" ki sem hagyják majd lépni öket....ahhoz olyan pénzeket kellene megmozgatni amennyit még nem tdutak összelopni az emút 30 évben:)

Tamagucsi 2021.03.01. 09:45:41

@MAXVAL birсaman közíró: Én meg ezt a balliberális dumát unom, mert nekem sporttársam is ül a Parlamentben, és nagyon jól tudom mennyire liberális...semennyire. Egyébként, ha utána nézel, akkor láthatod, hogy Orbán és csicskásai is liberálisként kezdték, sőt, akik most ott ülnek Fideszesek a Kormányban, azok mind KISZ vagy MSZMP-tagok voltak. Kövér apja részt vett 56 leverésében például. Köpönyegforgatók és lopnak mint az állat. Gyurcsányt is utálom, azonban Ő nem tömte ki ilyen mértékben az alattvalóit. Egyébként meg, mindenki hülye aki egy cigány emberre szavarz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.01. 12:10:52

@Tamagucsi:

Igen, Orbán liberális volt. Ez mire érv?

S nem, a kezdeti Fideszben egy KISZ-es és MSZMP-s se volt.
süti beállítások módosítása