MaGYAUR

MaGYAUR

Donáth Anna európai kaliberű stratéga

Magyarország megújulása Európa megújulásán keresztül valósulhat meg!

2022. október 02. - Magyaur

A válságok gondolatébresztők!

  • A 2022-es magyarországi választás egyik tanulsága az volt, hogy a Fidesz hatalmi monopóliumát majdnem teljesen lehetetlen belülről lerombolni.
  • A 2022-es Ukrajna-elleni agresszióban Oroszország kimutatta a foga fehérét, ezért azt a tanulságot lehetett levonni, hogy azok a politikai erők, amelyek Európa megosztottságát, szuverén államokra való szétesését akarják azok „akaratlanul” is az EU-ellenes nagyhatalmak érdekeit szolgálják. 
  • Donáth Anna a Válasz Online-on megjelent és mellékelt tanulmányában levonta a tanulságokat és nagyívű politikai programot vázolt fel nemcsak a Momentumnak, a magyar ellenzéknek, de a „Renew Europe” európai parlamenti frakció számára is. 
  • Donáth Anna számára egy kívül szilárd, ugyanakkor belül rugalmas és toleráns Európai Nagyhatalom létrehozása a cél. Ennek létrehozásában szerinte szerepet vállalhatna:
    • A francia-belga kötődésű Európa megújítását szorgalmazó „Renew Europe” európai parlamenti frakció.
    • Az a nyolc volt-szocialista ország, amelyek ugyan EU-s tagok lettek (a V4-ek+ Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária), de közös politika meghatározása szempontjából még mindig a periférián mozognak. A százmilliós népességet számláló nyolc országnak gazdasági elmaradottságukból és az orosz-ukrán háború közelségéből fakadóan elemi érdeke az európai együttműködés és szolidaritás magasabb szintre emelése egy „Európai Nagyhatalom” keretén belül.
  • Megjegyzésre érdemes, hogy az „E8”-akon belül hét országnak van lappangó történelmi tapasztalata az Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatosan: Magyarországnak, Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Szlovéniának, Horvátországnak, Romániának (részint Ukrajnának is) arról, hogy egy „birodalom” képes lehet liberálisabb; a nemzeti, nemzetiségi sajátosságokat jobban tiszteletben tartó jogi-politikai kereteket biztosítani az állampolgárai számára, mint egy „modern”, homogenitásra törekvő nemzetállam.
  • Donáth Anna európai egységet megcélzó stratégiájának megtermékenyítő új eleme az „E8”-ak kezdeményező szerepének a kihangsúlyozása, de maga a cél, valljuk meg őszintén, azért nem áll annyira messze a „szemfényvesztésnek” titulált „Európai Egyesült Államok” ideájától - ami nem is baj!

https://www.valaszonline.hu/2022/09/28/donath-anna-magyarorszag-europai-unio-nagyhatalmisag-velemeny/?fbclid=IwAR1JsfCxJ7IcGqTOzoiaOGFfOaTz0oADfxoI58vGTYGf2wZsLEqwJ5s07Vk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4917944916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camilló 2022.10.02. 12:30:33

Stratéga?? Ettől viccesebb poszt még nem volt itt:))
1.A fideszt csakis belülről lehet megtörni, nem LIBERÁLIS, NEOLIBERÁLIS, hanem baloldali programmal, ami egyenlő az antikapitalista programmal!
2. Az oroszok régen elmondták mi az ami vörös vonal. Ezt az Eu politikusai képtelenek voltak megérteni és ugyanazt a gyarmati politikát folytatták amit mindig is csináltak. Az orosz-ukrán háború egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a mai politikusok nem politikusok. Minden háború a politika csődje. Lásd Clausewitz!
3. Pont az a baj, hogy Donáth Anna nem a magyar dolgozók érdekeit képviseli. Nem ismeri a nép egyszerű gyerekének a gondolkodását, és erre a választás elég egyértelműen rávilágított! Nem sikerült jól levonni a tanulságot...
4. A volt "szocialista" országok azért mozognak a periférián, mert ez a nyugati tőke érdeke. Ezt elég egyszerű lenne belátni, de ehhez kellene némi történelmi, filozófiai ismeret is...
5. Az Osztrák-Magyar Monarchia azért IS esett szét, mert a kisebbségeknek nem adtak jogokat! Szomorú, hogy a bejegyzést jegyzője ennyire nem ismeri a történelmet! Rosszabb példát nem is lehetett volna hozni...
6. Elképzelhető az Európai Egyesült államok, de csakis úgy, hogy a kisebbségek jogai tiszteletbe tartása az alap. A népek önrendelkezésének ugye nem üres lózungnak kellene lennie...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.10.02. 13:00:53

Annácska lesz a nagyurak új embere, de éppen ezért esélytelen a nép körében.

ulpius66 2022.10.02. 14:00:39

Ez sokkal jobb, mint a Donáth Anna szociológus eszmefuttatása......

kontra.hu/az-ijeszto-donath-dinasztia

Ez TÉNYLEG IJESZTŐ!!!!!!!!

NEM ESIK MESSZE A LABDA A PÁLYÁTÓL!

ulpius66 2022.10.02. 14:16:56

Nyilvánvalóan MINDEN IGAZ, AMI A CIKKBEN LE VAN ÍRVA, hiszen a Donáth-dinasztia nem tiltakozott az abban leírtak ellen.........

Toportyán Zsóti 2022.10.02. 14:54:54

@ulpius66: Veres zászlo érdemrendre gyurol....soha nem ez a legalja...

Toportyán Zsóti 2022.10.02. 15:01:55

@camilló: Gyengusz szokás szerint.Volt szocialista az elit szemtelen,ostoba lopásai miatt marad le továbbra is,nálunk pl a narancsofshorkkék elképesztő habzsi dőzsije amin felakadhatna kend.

Toportyán Zsóti 2022.10.02. 15:03:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szovjetunio hőse érdemrend már bezsákolva kérődző....

clemens 2022.10.02. 15:11:14

A gondolatmenet realitás tartalmától függetlenül, már az is kirívó szellemi tevékenység a baloldalon megszokotthoz képest, hogy egyáltalán gondolkodik a világ folyásáról, mitöbb, még javaslatai is vannak annak jobbá tételéről.
Sajnos a baloldal világról alkotott nézete kimerül két pontban:
1. a nyugati elvtársaknak mindig igaza van.
2. ha a nyugati elvtársak mégis valami egetverő baromságot mondanak, akkor automatikusan életbe lép az 1. pont

MEDVE1978 2022.10.02. 15:35:12

Nem olvastam mind el, de a realitásokon és történelmi jelenen, múlton egyaránt buknak az elméletei.

MEDVE1978 2022.10.02. 16:11:57

Kicsit részletesebben a javaslatairól:

1. Közös EU hadsereg. Ez egy nagyon jó szlogen, de rengeteg dologról nem ejt szót, ami problémás. A franciáknak például EU szinten jelenleg is erős hadseregük van, amivel egy kvázi új befolyási övezetet építenek Nyugat-Afrikában. Egyáltalán nem véletlen, hogy a mali válságba pontosan Franciaország avatkozott be. Donáth nem ejt szót a németek második világháborús traumájáról, amelynek hatására egy a háborútól és hadászattól rettegő, magát abban az illúzióban ringató társadalom jött létre, ami szinte minden hadi beavatkozást elutasít. Az EU hatalmaknak nagyon világos a szövetségi rendszere (NATO), bőven elég lenne, ha az európai nemzetek alakítanának ki nagyobb és modernebb hadseregeket.
2. Az energiabiztonság esetében nem vesz tudomást az EU heterogenitásáról. Egy feljett német gazdaság simán elvan a magasabb energiaárakkal, míg egy kelet-európait gyakorlatilag megfojt az ilyen szintű rezsi. Jelenleg ez a válság is így vizsgázik, nincs közös megoldás, az EU a saját hülyeségeit nyomja és nem képes olyan területeken előrelépni, mint az árampiac szabályozása, függetlenítése a gázártól.
3. Zöld átállás: Reális gondolkodás kellene a környezetvédelem és a klíma terén. Ez ma számos helyen nincs meg. A Greta Thunbergek lehetnek élő tilalomfák, de amikor már Insulate Britain lesz belőlük, az kifejezetten káros. Ha valaki nagy lélegzetet vesz és tudományos módszerrel analizálja a jelenlegi energiaforrások lehetőségeit, arra fog jutni, hogy a "megújulók" jelenleg drágák és nem kizárólagosan fenntarthatók. Növelni kellene az arányukat, de kizárólagosan nem nagyon fogják középtávon sem kiváltani a klasszikus energiahordozókat. Éppen ezért ahol lehet vízenergiára és atomenergiára kell támaszkodni. Az atomenergia CO2 hatása nagyon alacsony, bár maga az egész jelenleg szintén drága, főként az erőművek magas költsége miatt. Viszont az EU egy tökéletes hely az atomerőműveknek, most nem nagyon tudunk EU-n belüli háborút elképzelni, mindegyik elég stabil, működő ország, ezért az atomerőművek fő kockázata, a biztonsági kockázat kezelhető. Ezt viszont politikailag nem lehet átvinni a németeken (és még néhány országon), akiknél a zöld pártok az atomellenességben találták meg az identitásuk egy részét és képtelenek azt feladni.
4. Anyagi biztonság minimuma = alapjövedelem. Ez egy wishful thinking, ami nem vezet sehova. Az alapjövedelem potyautas rétegek kialakulását segíti elő a társadalomban.
5. Alapszolgáltatások. Ebben kivételesen nagyjából egyetértek vele, de sajnos ettől függetlenül veszett fejsze az egyes államok eltérő fejlettsége miatt ezeken a területeken. Gyakorlatban nagyon hamar előjönne az a kérdés, hogy egy német beteg ötször annyiba kerül, mint egy magyar, akkor a német kórház mennyi pénzt kapjon.
6. Szuverenitás - alapértékek. Ez megint a szép woke Biblia. A nyugat meg nem változtatható, örökké kőbe vésett alapértékeiről. Mindenki egyenlő, szeresd a homokost, romát, bevándorlót. Az úgy nevezett felvilágosult EU alapértékek folyamatosan ütköznek a nemzetek érdekeivel és a realitással, ráadásul szinte feloldhatatlanok ezek a konfliktusok. A baj pont emiatt az, hogy amint az alapértékeket kőbe vésik, akkor azok merev szabályrendszerré válnak, ami ezt követően a fejlődés és továbblépés gátjává válik. Ilyen például a menekültkérdés, ahol a minden ember egyenlő és humánus elbánást igényel, ütközik azzal, hogy milliók úgy akarnak bejutni az EU-ba, hogy tudják, esélyük sincs menekültstátuszt kapni és törvénysértően eltűnnek, amint belépnek. De ugyanígy az orosz-ukrán háborúnál, amikor az EU képtelen látni, hogy mi állna gazdasági érdekében és inkább egy értékalapú maszlag mellett menetel a válságba.

MEDVE1978 2022.10.02. 16:28:16

Az európai identitásnál két nagy tévedése is van:

"A liberális demokráciák azonban kétségtelenül válságba kerültek a 2000-es évektől. Ennek legfőbb oka, hogy a világ működése egyre bonyolultabbá vált, és az intézményközpontú, technokrata államok és politikusok képtelenek voltak ezt a komplexitást választópolgáraik számára érthetővé tenni. Az emberek elidegenedtek a közélettől, a politikától és saját társadalmuk működési mechanizmusaitól. "

A liberális demokráciák hanyatlásának nem ez az oka. Egyszerűen az, hogy a globális kapitalizmus sem makro szinten (az egyes országok között), sem mikro szinten (az egyes társadalmakon belül) is rendkívül egyenletlenül osztja el a javakat. Emellett viszont egyre több gazdsági és életterületet von be a piac kontrollja alá. Az emberek észlelték, hogy ez a hatás nem tompul és folyamatos, így az állam ráhatása egyre kisebb a jólétre, egyre inkább meg van kötve az állam keze. Ezért elkezdtek a változást ígérő jelöltekre szavazni a hiteltelenné vált korábbi nagyobb pártok helyett. Ezeknek a jelölteknek jelentős része radikális változást ígért és nem volt liberális vagy demokrata.

A probléma tehát nem az, amit Donáth Anna gondol, az emberek nem túl hülyék ahhoz, hogy megértsék, ami velük történik, mert ők igazából egy szuper rendszerben élnek. A helyzet az, hogy az emberek pontosan látják, hogy hanyatlás van, egyre szarabbak a lehetőségeik és ezért nem szavaznak a tradicionális pártokra.

"Az európai alapértékek megkérdőjelezhetetlensége különböztet meg minket az Egyesült Államoktól, amelyet ugyan a szabadság hazájának mondanak, de erőszaktól és a demokrácia válságától szenved. "

Az USA dominanciáját éppen az okozza, hogy hajlandó erőszakot alkalmazni és nem szemérmes önérdekből cselekedni, szinte nyíltan iszik bort és prédikál vizet. Ezért az USA jelenleg a hegemón világhatalom. Ellenben az EU egyfajta szent akar lenni, aki Gandhiként erőszakmentességet prédikál a farkasok világában. Ha ez marad az identitásunk, akkor sajnos elvesztünk.

camilló 2022.10.02. 16:35:32

@Toportyán Zsóti: Enyhén zavaros amit írtál nekem. Nem kell terelni, mert ezt mindkét oldal politikusai kiválóan művelik! Nem a narancsosokról van szó a bejegyzésben. Megjegyzem a narancsosok és a magát ellenzéknek hazudó társaság a szememben egykutya! Ha rajtam múlna együtt töltenék az időt egy őrzött helyen. (politikusokra értem, mert a követőik kicsit el vannak szédítve...) Donáth a társaival együtt alkalmatlan még politikusnak is. Egyébként egy nem is itthon élő, hogy a fenébe tudja, hogy mi is kellene pl. a borsodi kis faluban élőnek? Ne mondd, hogy ilyen nagy a beleérző-képessége, mert nem az! Hiányos a történelmi tudása de a napi történésekkel is le van maradva. (Ezzel persze nincs egyedül.) Nekem mindenki aki elfogadja azt, hogy a kapitalizmus minden világok legjobbika, eleve elfogadhatatlan.

parttalan 2022.10.02. 17:07:16

Gyaur elvtárs, kinek írod ezeket a hülye posztjaidat? Saját magad szórakoztatására vagy annak a max. néhány ezer kockásinges pesti liberális, zöldprogresszív hülyének?

parttalan 2022.10.02. 17:18:56

„Európai Nagyhatalom”

A birodalommániás Gyaur elvtárs figyelmébe: az USA soha nem hagyná, hogy az Európai Unióból egy neki vetélytársat jelentő valódi nagyhatalom váljon. Ehelyett a mostani ukrán-orosz háború kapcsán élt a kínálkozó alkalommal és bedönti a kontinenst. Mi itt, az óceán innenső oldalán ennek vagyunk a szemtanúi és elszenvedői.

Jó étvágyat Európa tönkretevéséhez, Gyaur elvtárs! Remélem ízlik!

parttalan 2022.10.02. 17:45:15

@camilló: "A fideszt csakis belülről lehet megtörni, nem LIBERÁLIS, NEOLIBERÁLIS, hanem baloldali programmal, ami egyenlő az antikapitalista programmal!"

Ezek elkéstek. A keresztény-nemzeti ideológia képviselete mellett a Fidesz baloldali politikát visz. Ráadásul egyre sikeresebben, egyre több eredményt felmutatva különösen 2013-tól, a 2011-12-es második recesszióból való kijövet óta. Annyi szociális, népjóléti intézkedést még egyetlen kurzustól sem kapott a nép, mint az Orbán Viktor vezette egymást váltó kormányoktól.

Ami Orbán politikájától balra van, az már kommunizmus. Röhej egyébként, hogy egy jobboldali párt és kormány tol balos, míg a zöldprogresszív-újkommunista söpredék képvisel kőkemény neoliberális programot. De míg Orbán esetében ez érthető és magyarázható (a mai korban egy néppártnak mindenkit képviselnie kell és a hatalom megtartásához hathatós és népszerű jóléti intézkedésekre van szükség), addig a balos moslék programja és elhallgatott, de tudvalevő tervei (az ország újbóli kiárusítása a Nyugatnak) kimerülnek a hazaárulással felérő nyugatmajmolásban. A választási kampányban az egyetlen épeszű programpontjuk a dupla családi pótlék volt, de az is messze eltörpül mindazon intézkedésekhez képest (Diákhitel alóli mentesítés, szja-mentesség, családtámogatási rendszer, stb.), ami az Orbán-kormányokhoz köthető.

camilló 2022.10.02. 18:58:27

@parttalan: Nem attól baloldali egy program, hogy szociális intézkedéseket hoz! Ezt nézik be a másik oldalon is. Az a baloldali, aki nem fogadja el az ember ember általi kizsákmányolását. Mondhatom úgy is, hogy antikapitalista. Nos ez kicsit sem igaz a fideszre. Ugyan azt a neoliberális gazdaságpolitikát csinálja, mint a magát baloldalinak beállítani igyekvő ellenzék. A fidesz célja a szociális intézkedésekkel az, hogy befogja azok száját akik vesztesei ennek a rendszernek. Valljuk meg, ezt sikeresen csinálja. Kihangsúlyozom! Az ellenzék NEM baloldali! Közük sincs a baloldalisághoz...

parttalan 2022.10.02. 19:07:04

@camilló: "Nem attól baloldali egy program, hogy szociális intézkedéseket hoz! Ezt nézik be a másik oldalon is. Az a baloldali, aki nem fogadja el az ember ember általi kizsákmányolását."

A kettő összefügg.

parttalan 2022.10.02. 19:25:43

@camilló: "Ugyan azt a neoliberális gazdaságpolitikát csinálja, mint a magát baloldalinak beállítani igyekvő ellenzék."

Mit akarsz, kommunizmust? Már megbukott egyszer. Kelet-Európától Afrikán át Latin-Amerikáig mindenhol bebizonyosodott, hogy a bigott balos gazdaságpolitika - akár a kezdeti sikerek és örömmámor közepette is - előbb utóbb csődbe visz

"A fidesz célja a szociális intézkedésekkel az, hogy befogja azok száját akik vesztesei ennek a rendszernek."

Frászt. A szociális intézkedések célja, hogy a nép jobban érezze magát. Elősegítse az otthonteremtést, a családalapítást, a munkához való jutást. Ez nem káprázat, nem népámítás. Ez a valóság. A hatékony gazdaságfejlesztés mellett ez lenne minden kormány feladata, természetesen mindig a lehetőségekhez mérten. Az intézkedések eredménye, hogy több pénz jut és marad az emberek zsebében, nő a fogyasztás, hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez. Arról meg Orbán nem tehet, hogy az elszabaduló infláció, a megemelkedő megélhetési költségek miatt momentán veszélyben az eddig elért eredmények. A magyar kormány össztűz alá vetésével, a pénzmegvonással és egész Európa (benne hazánk) tönkretételével egy egész háttérhatalom dolgozik ezen.

Mindig is utáltam ezt az "ez se jó, az se jó, mind ugyanaz" finnyáskodást. Lehet kárhoztatni sok mindenért a kormányt és a Fideszt, de pont nem azért, amit írtál.

camilló 2022.10.02. 19:51:27

@parttalan: Hol volt kommunizmus? Látom te is azok közé tartozol akiknek fogalmuk sincs arról mit is jelent a kommunizmus. A "létezett szocializmus" az egyik irányzat szerint államkapitalizmus volt, míg a másik irányzat szerint államszocializmus. Ha boncolgatjuk a témát, mindkét félnek igaza van. Kommunizmusnak semmiképpen nem nevezhető viszont. A kommunizmusban a termelőeszközök közösségi tulajdonban vannak. A "létezett szocializmusban" állami tulajdonban. Remélem érzékeled a különbséget. A tervgazdálkodás nem akkora közgazdasági csőd mint ahogy szeretnék beállítani. A végrehajtás volt problémás. Orbán nem parasztvakít??:) A hét vicce:) Ha valóban a nép érdekeit tartaná szemelőtt, akkor megadóztatná a multikat, tisztességes munkajogot biztosítana a munkavállalóknak, felhagyna a látszatberuházásokkal és nem is sorolom tovább. A jogállamról lehet vitatkozni és azért nézd már meg, hogy mennyire van az államhatalom összpontosítva. Minden döntés a fidesz kezében van! A parlament max. egy díszlet. Ezért nem is kellett volna felvenni a mandátumát egy "ellenzéki" képviselőnek sem. Nem csak most, hanem már 18-ban is! Különösen ellenszenvessé teszi a szememben a fideszt a mindent felülmúló arroganciájuk. Ahogy a történelmet ismerem, ennek soha nem volt jó vége....

parttalan 2022.10.03. 13:01:00

@camilló: Ne a szavakon lovagolj. Utálom a fölényeskedő kioktatást a nagy semmire. Szocializmus volt igen.

parttalan 2022.10.03. 13:08:32

@camilló: "Ha valóban a nép érdekeit tartaná szemelőtt, akkor megadóztatná a multikat, tisztességes munkajogot biztosítana a munkavállalóknak, felhagyna a látszatberuházásokkal és nem is sorolom tovább."

Inkább ne is sorold tovább.

A multik meg vannak adóztatva. Most különösen, az extraprofit különadóval, korábban meg ott volt a bankadó, amit időközben kivezettek, amikor már nem volt rá szükség.

Sorold a hiányold tisztességes munkajogokat!

Milyen látszatberuházásokra gondolsz? Momentán egyet sem tudok, aminek ne lett volna értelme, amire teljesen feleslegesen költöttek volna pénzt.

Soraid a moslék érvelésével egyenértékű.

ulpius66 2022.10.03. 17:50:08

"Donáth Anna európai kaliberű stratéga"

Ez az európai kaliberű stratéga ma megszülte a gyermekét........

ulpius66 2022.10.03. 19:08:03

„Az ember anyanyelve alapvetően meghatározza az identitását, a kultúráját. Ezen a nyelven álmodsz, gondolkodsz. Az anyanyelvemen, magyarul tudok igazán őszinte és érzelmes lenni. Ezért is fogok a leendő gyerekemmel magyarul beszélni, a holland férjem pedig ugyanezért hollandul” – írta közösségi oldalán Donáth."

camilló 2022.10.04. 20:12:50

@parttalan: Milyen kioktatásról beszélsz? Nekem azzal van tele a hócipőm, hogy ebben a témában nulla ismerettel tesznek bejegyzést! Ha valami fekete, akkor az fekete, akkor is, ha valaki fehérnek mondja! A mai Magyarországon a politikai palettán látható baloldali párt nincs! A Kádár rendszer szocialista kísérlet volt. Maradt még pár ország ahol másként , de folytatják. A vicc az benne, hogy nem is mondanak Marx tanainak ellent.
Multik! Azért jöttek ide, mert olyan adózási környezetet biztosít nekik a politikai hatalom, ami nincs a környéken. No és persze a másik ok az, hogy a dolgozókat teljesen kiszolgáltatják a multik kénye-kedvének. Ilyen munkatörvények nagyon nincsenek nyugaton! A rabszolgatörvényként elhíresült törtvények. Ide értve a munkaidőre vonatkozó törvényt. Lényegében ha a munkáltató úgy akarja akkor nem fizeti ki pl. az utolsó hónapi fizetést. (Igen erre van indok a Munka Törvénykönyvében!) A szabadságolások rendje! A szabadság 2/3-ával a munkáltató rendelkezik. Lehetetlen idővel kell bejelentened ha szabadságra akarsz menni. Persze ezt azért rugalmasan kezelik, köszönhetően annak, hogy nincs munkaerő. Kicsit olvasd el, mi volt 90 előtt a Munka Törvénykönyvében, és m i maradt... A sztrájkjogot már meg sem említem..
Látszatberuházások. Tudom már lassan közhely, de mi a fenének kellett ez a sok stadion, meg focipálya az országba. Gyerekkoromban minden falunak volt focicsapata. Most annak ellenére sincs, hogy milliárdokat öntöttek a fociba. Ja, az igaz, hogy akkor a TSz-ek finanszírozták ezt falunk, az ipari körzetekben meg valamelyik gyár, vagy bánya. Érdekes módon a multik hozzájárulása kimerül abban, hogy az adójuk egy bizonyos százalékát odaadják valamelyik egyesületnek. Na ennyire viseli a multi a szívén a dolgozókat. Minek kellett Karmelita? Minek kellettek azok a beruházások amik a bürokráciát növelik? Miért nem folytatták a panelprogramot? Miért hanyagolták el a bányászatot? (no nem viktor apukájának a bányájára gondolok)Szavakkal támogatják a vasutat. valójában a közúti fuvarozás irányába megy el a fuvarozás, ami valljuk meg nem a legzöldebb. Szóval... Nem hat meg ha moslékozol, mert őket sem nézem semmibe. Ők annyira hülyék, hogy még lopni sem tudtak rendesen. Márpedig Moldova megírta: Lopni tudni kell4
süti beállítások módosítása