MaGYAUR

MaGYAUR

A nemzetállam elsorvasztja a kisebbségeket - a magyart is!

2023. június 04. - Magyaur

"A nemzetállami eszme a kisebbségeket háttérbe szorítja, lelkileg traumatizálja. Ha azt mondjuk, hogy ez az eszme fontos Magyarországon, akkor mi jogon kérdőjelezzük meg a fontosságát Szerbiában, Romániában, Szlovákiában? Vagy Ukrajnában? Az új népszámlálási adatok viszont arról szólnak, hogy a posztkommunista nemzetiállami eszme erősödésével arányosan fogyatkozik a kisebbségiek létszáma. A magyar kisebbségek lélekszáma eddig soha nem látott módon csökkent a nemzetállami reneszánszukat építő országokban." Végel László (Újvidék, Szerbia)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5918138528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.06.05. 16:52:36

Az 21. századi olasz nemzetállam tudatosan elsorvasztja a német ajkú tiroli közösségeket? A finn nemzetállam a svéd kisebbséget? Ellenben a nyelvi, nemzeti kisebbségek jogaival szembemenő nemzetállami törekvések igen. Megpróbálod ezeket a nemzetállamiság megbélyegzésére felhasználni, de hiába. A nemzetállamok különböznek a kisebbségekhez való hozzáállásban. Van ilyen is és van (sajnos) olyan is.

Ezzel karöltve a birodalmasító, wokista, a nemzeti öngyűlöletre és felszámolásra buzdító törekvések súlyos veszélyt jelentenek nem csak a többégi nemzetre, de velük együtt természetesen a nemzeti kisebbségekre is azáltal, hogy ideológiai okból már tudomást sem hajlandóak róluk venni az unió döntéshozó testületei részéről. Amivel pedig a nemzetállami nacionalista törekvések dolgát könnyítik meg.

Summa summarum: a nemzettudatot felszámoló progresszív tanoktól mentes nemzetben gondolkodó, hagyományos alapokon álló uniós működés a nemzeti kisebbségek túlélésének biztosítéka azáltal, hogy megköveteli és betartatja a kisebbségi jogokat a tagállamokban.
süti beállítások módosítása