MaGYAUR

MaGYAUR

Erdély és Magyarország

2023. augusztus 18. - Magyaur
Erdély a Szt.Istvánnal szembekerülő, Bizánc felé kacsingató Gyula/Gyalu óta különleges része volt Magyarországnak, de mit adott Erdély Magyarországnak?
Az ókortól használt sóbányák, majd nemesfémbányák mellett a "székely" Dózsa Györgyöt, aki szembekerült az oszmán-törökök elleni keresztes hadjárattól visszatáncoló magyar nemességgel. Mert igaz, hogy a pápa hirdette meg a résztvevők számára üdvösséget hozó keresztesháborút, ami ígéretet székely Dózsa György még azzal is megfejelt, hogy aki fegyvert fog a pogány ellen, az a határvédő székely katonaság mintájára, adómentességet fog kapni... Ezt nem nézhették ölbe tett kézzel a földbirtokosok, akik már amiatt is aggódtak, hogy nem marad elegendő munkáskéz a földjeiken. Leállították tehát a keresztes háborúra való felkészülést, amiből azt az érzelmileg érthető, de valójában téves következtetést vonták le a keresztesek, hogy a magyar nemesség a pogány törökkel cimborál...
Általánosságban elmondható, hogy Erdély sokkal inkább volt a tolerancia és az európaiság kisugárzó központja, mint a magyarországi részek!
Gondoljunk az 1568-as tordai országgyűlésre, melyen a világon először törvényt hoztak a a vallás-választás szabadságáról, gondoljunk az erdélyi fejedelmek elévülhetetlen érdemeire a románnyelvű írásbeliség kialakításában, gondoljunk a "zsidó"/szombatisták, valamint más, "szélsőségesnek" mondott protestáns áramlat  megtűrésére, a székelység és a szászság szimbiózisára, a partiumi sváb-zsidó polgárság európai kapcsolatrendszerére stb..
Erdély lehetett volna Közép-Európa többnyelvű, multikultúrájú "Svájca", de ezt a nemzetállami sovinizmusok megakadályozták... a magyar is!:(

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr7118196125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.19. 08:51:26

De, hála Istennek, ma már Erdély a fejlett Románia örökös tartománya, s fénysebességgel húz el mellettünk. Éljen Gyurcsány és az Európai Egyesült Államok, éljen Soros!

birca szerint a meghalt két t · https://wagmg.blog.hu/2022/12/17/orosz_hirek_a_szankciokrol#c41718126 2023.08.20. 17:41:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

" ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · bircahang.org
2020.09.29. 14:47:33
@Maxval nem birca:

Milyen jogon diszkriminál a társadalom egy egészséges szexuális vágyat, mint ami szerinted a pedofília? "
süti beállítások módosítása