MaGYAUR

MaGYAUR

A Fradi és a NER rossz lóra tett a Gazprommal...

2024. május 03. - Magyaur

EURONEWS, Széf Ferenc & SCMP - 03/05/2024

 

Nem is Európa az igazi fejfájása az óriáscégnek, hanem egyre inkább Kína.

Nehéz nem zsarolásnak nevezni azt, amit a Kínai Népköztársaság művel az orosz gázexportőrökkel, élükön a Gazprommal. Peking egyre világosabban játssza ki azt az adut, hogy Oroszország legnagyobb alternatív vásárlója Kína.(…)

Ez annak ellenére történik, hogy a már működő Szibéria Ereje-1 csatorna elvileg a kétoldalú együttműködés állandóan hangoztatott példája az oroszok megafonjain. A "korlátlan partnerséget" Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnökök a pekingi Téli Olimpián fogalmazták meg, napokkal Oroszország ukrajnai agressziója előtt.

A kínai elnököt és hírszerzését sokkszerűen érte az invázió megkezdése, amiről semmilyen tájékoztatást nem kaptak a „korlátlanul odaadó” baráttól, és azóta is – a lehetőségek szerint – igyekeznek távol maradni a konfliktustól.

Kína nem barátkozik Ukrajnával, viszont Oroszországnak kezd enyhén keresztbe tenni

Az új vezeték, ha elkészülne, évi 50 milliárd köbméter földgázt továbbítana Észak-Kínába, azaz nagyjából azt a mennyiséget, melyet korábban Európát szállítottak Ez jelentős lökést adna Peking energiabiztonságának, de ezt szeretné a lehető legolcsóbban megúszni.

Vlagyimir Putyin elnök ígérete szerint Oroszországnak évente legalább 98 milliárd köbméter gáz exportálására van kapacitása Kína felé, de Peking láthatóan húzza az időt, hogy a lehető legalacsonyabb áron rögzítse a szállításokat, ráadásul nagyon hosszú időtávra, kizárva ezzel az áremeléseket – állítja a BBVA spanyol multinacionális pénzügyi szolgáltató cég. 

Egy orosz forrás szerint „Peking mesterien kezeli az alkupozícióját, és az ország most diktáló pozícióban van az oroszokkal szemben. Ez egy elnökök közti vita, ami egyáltalán nem piaci alapú".

A gáztermelés és export mellett a Gazprom stratégiai szerepe egyre nőtt az elmúlt években, amikor Putyin elnök a "gázfegyver" bevetését is megkísérelte, de végül kudarcot vallott vele. 

Putyin hatalmas belső nyomás alatt áll a vezeték megépítése miatt, máskülönben nagy mennyiségű gáz kerül kárba, vissza kell fogni a kitermelő kapacitásokat, és Oroszország sok pénzt veszít majd, mondja az elemzés. Egy fagyos északi gázkút lefojtása nagyobb költségekkel jár, mint a működtetése, mivel nem érkezik bevételi forrás a kitermelés felfüggesztésére és a személyzet ellátására.

A Gazprom eredményei katasztrofálisan gyengék

Ezt állítja Jevgenyij Kogan, az EBK professzora. A bevétel 27%-kal 8,54 billió rubelre esett vissza, ráadásul az év végén a Gazprom működési költségei 364 milliárd rubellel haladták meg a bevételeket.

Működési szinten a vállalat már ötödik negyedéve veszteséges, és „a megdöbbentő teljesítmény egyik oka a gázszegmens katasztrofális eredményei” – mutat rá Kogan. (…)

A veszteségek számlája a Gazpromot terheli, de az orosz lakosság fizeti ki

A nagyvállalatot továbbra is sújtja az európai gázpiac szinte teljes elvesztése, ahová az teljes orosz export mintegy fele irányult a háború előtt. (…)

Addig is Kína keres és talál is az oroszokat kiváltó alternatívát, erőteljes tárgyalásokkal Ausztráliával, Katarral és főként Kazahsztánnal. Ennek megfelelően az ország 2,1%-os fogyasztásnövekedése valószínűleg az orosz betáplálás nélkül elegendő lesz...

https://hu.euronews.com/2024/05/03/gazprom-visszaeses-kina-export-oroszorszag?utm_source=newsletter&utm_campaign=today_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=223&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9918396085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.05.03. 21:21:51

A Fradi a nerrel ebben a formában (itt most a fociról beszélek elsősorban) tényleg nem nyert.
Van egy hottentotta csapat kb négy kezdő fehérrel, amiből max kettő magyar...

Amúgy nem a gazprom a fő gond, bár neki legalább nincs 35 mrd €(!) vesztessége az inkompetens és velejéig korrupt vezetői miatt, mint a DB-nak, hanem az, hogy a saját nevelésű srácok helyett a hottentottákban hisz.

Ezért is bírom a Paksot. Többek közt.

György Csaba Nagy 2024.05.04. 10:32:36

Putyin és az oroszok úgy-ahogy meglesznek, bírják a nélkülözést, éhezni nem fognak. A probléma Kínával sokkal tágabb terjedelmű és mélyebb, az egész világ problémája máris, és csak súlyosbodik.
Kína egyre fontosabb tényező a világban, gazdaságilag, politikailag, pénzügyileg és katonailag. Gondolkodásmódjuk tőlünk idegen. Teljesen gátlástalanok, meggyőződésük szerint az okos kínai-buta és naív idegen a képlet, az átverés érdem. Mosolyogva követik el a legnagyobb disznóságokat, valódi szándékaikat leplezik, mert azok bevallása felkészültebbé tenné az ellenfelet. Az óriási és fegyelmezett embertömeg, a munkaerő olcsósága, találékonyságuk, jó oktatási rendszerük további térnyerést okoz. A világ velük nem lesz boldogabb, mint a gátlástalan, de őszinte-mint-a-tank jenkikkel, sőt!
süti beállítások módosítása