MaGYAUR

MaGYAUR

A bal-liberális oldal válsága utat nyithat az újjászületésnek!

2024. június 16. - Magyaur

A magyarországi bal-liberális oldal kijózanító pofont kapott az Európai Parlamenti választásokon. A választók azt üzenték, hogy mást, másképpen kell csinálni mint eddig. 2026-ig még van idő nemcsak egy Tiszához hasonló pártot felépíteni, de egy új politikai dimenziót is teremteni!

Ha vákuum alakult ki a Momentum helyén és ha a DK csúfosan leszerepelt, akkor ideje újrahasznosítani azt, amit lehet, vagyis az európai politikában magukat kiismerő Donáth Anna, Cseh Katalin tudását és a szintén nemzetközi gyakorlattal rendelkező Dobrev Klára szélesebb konszenzusteremtő képességét.

Vagyis javaslom, hogy az orbáni patriarchális, militarista és önkényuralmi rendszer ellenében Dobrev Klára váljon ki a Demokratikus Koalícióból, ne utazzon ki Strasbourgba, hanem maradjon itthon, az Európai Unió egyik legszegényebb országában, és hozzon létre egy, a társadalmi emancipációt középpontba helyező, gyűjtőpártot!

A törekvés az volna, hogy áthidaljuk a megosztó bal/jobboldali választóvonalat, ezért a névjavaslatom az "Anyapárt" volna, ami persze nem végleges ötlet, de jelzi, hogy más síkon politizálna, mint a hagyományos pártok. (Ahogy nem érzünk ki férfiellenességet, ha "anyaföldről", "anyanyelvről", vagy "anyaországról" van szó, úgy az "Anyapárt" sem feltétlenül feminista kicsengésű, hanem szándékaim szerint inkább az "anyaszentegyház" mintájára a befogadásra, a szociális- és természeti környezet iránti felelőségre, illetve gondoskodásra utal.)

Remélhetőleg 2026 után két hatalmi pólus jön létre Magyarországon: a Fidesz helyébe lépő Tisza párttal és a régi bal-liberális pártok helyébe lépő Anyapárttal!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3518429069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2024.06.16. 17:09:19

Dobrevék szerint már nincs anya meg apa. Szülő 1 és szülő 2 van.

"Remélhetőleg 2026 után két hatalmi pólus jön létre Magyarországon: a Fidesz helyére lépő Tisza párttal és a régi bal-liberális pártok helyébe lépő Anyapárttal!"

Evvel kapcsolatban meg megnyugodhatunk. Amit te és a hozzád hasonlók vizionáltak, eddig sosem következett be.

Magyaur 2024.06.16. 17:24:42

Számomra az európai civilizáció és az ahhoz tartozó magyar kultúra az egyik legfontosabb érték és ezek létező dolgok az Európai Unióval együtt!:)

gigabursch 2024.06.16. 18:17:38

@Magyaur:
Ennyi sületlen demagóg dumát...
Ezért neked fizetnek?

camilló 2024.06.16. 18:26:14

@Magyaur: A Momentum nem hagyott maga után űrt! Nem véletlenül bukott a magát ellenzékinek nevező többi párttal együtt. Az ellenzékinek, baloldalinak hazudott pártoknak volt 14 éve megmutatni mit tudnak! meg is mutatták, láttuk az eredményt. Az "összefogás" abban nyilvánult meg, hogy azon marakodtak, ki kerüljön a húsos fazék mellé! No ez (is) megelégelte az egyszeri polgár! Valahogy nem hullatok krokodilkönnyeket sem a Cseh Katkáért, sem a Donáth Annáért! Igazi bürokraták akiknek fogalmuk sincs a "nagy magyar valóságról"! Nem értem miért nem lehet belátni, hogy Gyurcsány házaspárnak már régen távozni kellett volna a politikából! Az aki ezeket a magukat ellenzékinek nevező pártok valamelyikét is baloldalinak gondolja, fogalma sincs arról, hogy kik is a baloldaliak, milyen értékeik vannak! Jó lenne kicsit utána olvasni, de már én is leírtam sokszor "baloldali az, aki nem ért egyet az ember ember általi kizsákmányolással" vagyis kapitalizmus tőke ellenes. Nos kérdezem nagy tisztelettel, melyik pártra igaz ez???

MEDVE1978 2024.06.16. 22:15:57

Alapvetően már külföldön is óriási bajok vannak. Nagyjából az összes fejlett országban válságban van a politikai modell. Elég csak Franciaországot megnézni, ahol nagyjából 30-40%-ot kaptak olyan erők, amelyek centristák igazából és nem szélsőbal vagy szélsőjobboldaliak. Vagy a németeket, ahol a jelenlegi koalíció együtt kapott annyit, mint a CDU/CSU.

A szavazók jelenleg még viszonylag mérsékeltek, csak az emberek egy része szavaz szélsőjobbra vagy szélsőbalra, másik részük még hisz a regionálisan hihető centrista alternatívában (mint a németeknél a CDU, a spanyoloknál meg a szociáldemokraták). Baj akkor lesz, ha továbbra sem "veszi" az EU elit a nép gondjait (lakhatási válság, jólét és esélyek csökkenése, migráció).

Nálunk a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd kritikátlanul ezt a közepet, mainstreamet képviseli, amit nyugaton is egyre inkább kezdenek elutasítani. GYurcsányban nincs semmi baloldali, ahogyan a DK-ban sem, semmiben nem baloldalibb, mint a kimondottan liberális Macron. Gyurcsány mindig is neoliberális módon definiálta a szociálpolitikát. A neolib szociálpolitika célja a legrosszabb helyzetben lévő rétegek segítése, ugyanezt vallotta Bokros Lajos is. Főként egyébként segélyezéssel. A Gyurcsány korszak alatt az SZJA felső kulcsa 36-38% volt és már az átlagjövedelem is a legfelső kulcsba tartozott (az alsó kulcs 18% volt, ami így is több, mint a jelenlegi 15%). Ezzel gyakorlatilag óriási teher volt a középosztályra rakva. Egy baloldali politika rész lett volna a középosztály támogatása is. Ha valaki emlékszik még a Gyurcsány korszakban volt például a vizitdíj, tandíj, kórházi napidíj népszavazás is. Ezek egyike sem nevezhető baloldali intézkedésnek.

Szóval Dobrev Klára ne hozzon létre új pártot. Kezdje meg a nyugdíjas éveit, Ferenccel együtt.

IdomitottFoka 2024.06.17. 10:08:41

Azzal h a dk nevet vált, se új párt nem lesz, se gödörből kimászás. Az a helyzet h bármit is tett vagy nem tett feri, már úgy össze van kenve szarral és sikertelenséggel, h vele és általa már nem nő fű, akkor se ha elbújik Klári mögött. Az untermanokból pedig nem válik főszereplő, úh Donáth, Cseh meg többi az összefogásnál elbukta a sanszait.

Bandibacsi34 2024.06.18. 07:31:45

@MEDVE1978: Nagyjabol a kisebbsegek szavaznak Nyugaton a centrum pártokra meg a nyugdijas boomer hülyek akik nem akarnak semmifele rebelliot(mert akkor nem lesz nyugdij). A democsokracianak vege, amit felporog a kinai autogyartas, Europaban meg egy uj kozepkor lesz 50-80 éven belül. Csatornázás kaput, favellak lesznek, éhhalálés kb Haiti szintjere süllyednek...
süti beállítások módosítása