MaGYAUR

MaGYAUR

Csak nézni akarja a sportot a magyar, de sportolni nem!

2024. június 20. - Magyaur

Magyarországon a lakosság 62 százaléka túlsúlyos, és 27 százalék elhízott. Ebben a két mutatóban hazánk a Föld összes országa közül az ötödik helyen áll!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6818432017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.06.20. 20:10:04

Nem mondom, hogy nincs rajtam tartalék, de lehet mellém jönni egész nap terepre "kardiózni".

Csak aztán ne legyen sírás, hogy tép a szeder, mar a rózsa, szúr a kökény, bök a galagonya, vág a bükk, ver hárs, szaggat az iszalag, felöklel a vadszőlő s mindehhez mennyei jóságként ott figyel a szúnyog, bögöly és a szarvaslégy.

Eközben tekergetni kell a nyakadat és vinni mindazt magaddal és dolgozni vel, ami kell a munkádhoz,

Ha végiggdolgozol velem egy hetet terepen, akkor szövegelhetsz a túlsúlyról.
Addig nem.

MEDVE1978 2024.06.21. 11:49:28

Az ez ellen való küzdelmet gyerekkorban kell elkezdeni. Hagyományosan az engedékenyebb piaci szabályozású országok és a gazdagabb országok szegényebb rétegei elhízottak. Hogy miért nem a gazdag rétegek? Ez egyszerű: a gazdag rétegeknek általában lehetőségük van jobb minőségben étkezni, jobb alapanyagokból, illetve jut idejük sportra és rekreációra. Ha most nyernék mondjuk 2 milliárd forintot, egy éven belül le tudnám adni a 15-20 kiló felesleget, ami rajtam van. Egyszerűen rendelhetnék olyan kajákat, amelyeket kifejezetten nem hizlalóra fejlesztettek ki, de finomak. Emellett nem dolgoznék és kialudnám magam, tehát a stressz szintem jelentősen csökkenne. Illetve amikor akarok mehetnék sportolni, nem kellene munkához, meg hasonló marhaságokhoz igazítani.

Persze tömegesen a fentiek megvalósíthatatlanok, ráadásul közép-európai országként van egy kis 'puttonyunk" is, amit cipelünk magunkkal. A nyugati országok étkezésének fontos része a hal, ami jóval egészségesebb a mifelénk fogyasztott sertéssel vagy csirkével összehasonlítva. Az egy millió alkoholista országában nem árt megjegyezni, hogy az alkohol is hizlal + szívesen kajálsz nagy mennyiségben a sör mellett.

A sportra való igény egyébként gyerekkorban a legnagyobb, tehát ebből a szempontból nagyon nagy szerepe lenne a gyerekek tényleges sportolásának az iskolában. A heti 5 testnevelés, ha tényleg megvalósul, akkor jót tesz a gyerekeknek, de azt is látni kell, hogy a világ átalakul és az oktatás például nem idomul ehhez. Az alsós kisgyerekeknek óriási, természetes mozgásigényük van, a poroszos iskolarendszer pedig arra koncentrál, hogy a lehető leghamarabb elérje azt, hogy 45 percig nyugton maradjanak a padjukban. Ez hatalmas hiba, igazából fel kellene állítani a gyerekeket óra közben is, tornáztatni + ténylegesen egész napos oktatást csinálni alsó tagozatban (tehát délután nem tanulószobával, hanem egész napra elosztott órákkal), mozgással, szaladgálással megszakítva. Persze van, ahol erre nincs hely, de sok helyen van iskolaudvar, közeli park, ahova ki lehetne menni az év nagy részében. Nagyon fontos lenne a megszégyenítés kiszedése a rendszerből és a tanári kontraszelekció ezen nem segít. Olyan tanárok kellenének, akik a mozgásra biztatják a gyerekeket, nem pedig azt emelik ki, hogy Józsika, te olyan nyeszlett vagy, mert csak 1 méterre dobod a hülye kislabdát vagy Kati, te olyan ügyetlen, mert nem tudsz kidobni senkit a kidobósban. Én a testnevelést egyáltalán nem osztályoznám alsóban (és felsőben sem), hanem arra hegyezném ki, hogy a gyerek minél jobban érezze magát a mozgás által.

Így lehet ugyanis olyan generációkat felnevelni, akiknek pozitív élmény a mozgás és később igényük is lesz rá.

Az egészhez hozzátéve, hogy a mozgás egészséges, de a túlsúly és elhízottság problémáját nem oldja meg. Ez egy mítosz, amit az egészségipar és a sportszféra keltett. Egy normális mennyiséget (mondjuk napi fél-egy órát) sportoló ember simán lehet elhízott. A mai ételek kalóriatartalma relatíve olyan magas, hogy több órát kellene sportolni naponta ahhoz, hogy azt mind elégesse valaki.

2024 2024.06.21. 17:16:32

A mindennapos testnevelés óra ellen is ágáltatok, te hülye fasz.
süti beállítások módosítása