MaGYAUR

MaGYAUR

"Utat tévesztettünk"... de már 1896-tól!

A "Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia" volt növendékének, Nemeskürty Istvánnak, a diagnózisa

2024. október 08. - Magyaur
"Valahol utat tévesztettünk" írta önkritikusan is Szekfű Gyula a II. világháború alatt, de Nemeskürty István pontosan megmondta a hogy hol és mikor történt ez a bűnbeesés, aminek a mai napig isszuk a levét: "Úgy tűnik, hogy a huszadik századi Magyarország sorsa ekkor, 1896 táján dőlt el." - írja a "Kőszívű ember unokái" című könyvében (Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1987 - 262-263.old.). Pontosabban: a Bánffy Dezső-kormány uralomra jutásával.
Addig a politikai játszma (cinikus szó, de hamarjában nem lelek jobbat) legalábbis kétesélyes volt:
- Egyik esély: folytatódik a kiegyezéskor megfogalmazott szabadelvű politika - és ez előbb-utóbb elvezeti a nemzetet egyfajta szociális jólétig, az általános választójogig, a nemzetiségiekkel kötött valamiféle békéig, a birodalmon belüli függetlenség és okos beilleszkedés szükségszerű kompromisszumainak vállalásáig (közös hadsereg, külpolitika).
- A másik esély: kemény erőszakos nemzeti politika, a birodalmon belüli beilleszkedés felmondása, a szociális nyugtalanságoknak karhatalommali letörése, a nemzetiségek elnyomása.
Elvileg elképzelhető, hogy ez a második változat is diadalra juthatott volna, de csak akkor, ha a kormány erős és egységes hadseregre támaszkodhat, és bírja az uralkodó feltétlen bizalmát.  Az 1896 utáni kormányok, főleg pedig személy szerint Tisza István és köre, de az ellenzék is, azt a súlyos hibát követték el, hogy sem az uralkodó és a közös hadsereg, sem pedig a választójogot követelő közvélemény igényeit nem elégítették ki.  Az ellenzék tevékenysége a szavazások lehetetlenné tételében, olcsó közbe-kiabálásokban, képviselőházi botrányok rendezésében merült ki.
Ritka eset, és szerfölött tanulságos, hogy egy országot kormány és ellenzék közös akarattal visz a katasztrófa felé..." 
(2015-ös bejegyzésem) 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8518704142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2024.10.08. 21:45:25

Magyar Úr elvtárs!

Amit a magyar politika 1867 után csinált a nemzetiségekkel az maga volt a biztos halál.

MÁMA UGYANEZTET CSINÁLJA AZ EU-VEZETÉS AZ EU-27 ORSZÁG NEMZETEIVEL...

Magyaur 2024.10.08. 22:27:00

@ulpius66: Az Európai Unió nem egy feudális monarchia, arisztokráciával, csendőrséggel és minimális választójoggal. Azok az államok alkotják az Uniót, amelyek vállalták az Alapokmányban lefektetett elveket. Amelyik országnak ez nem tetszik az kiválhat szabadon (lásd a Brexitet). Ilyen mozgásszabadsága nem volt sem az örökös tartományok, sem Magyarország nemzetiségeinek... pedig a cári Oroszország fellazító politikát folytatott a pánszláv internacionalizmus égisze alatt! Oroszország nem változott, de az akkori magyar kormányok még tudták, hogy ki az ellenség, ki lázítja fel a hazai szláv és görög-keleti román nemzetiségeket... Orbánék ezzel szemben szemérmetlen módon kollaborálnak az ősi ellenségünkkel!

gigabursch 2024.10.08. 22:43:19

@Magyaur:
Tanár létedre kifejezetten tudatlan és ostoba megnyilvánulásokat produkálsz.
Szerencsére nem a mi falunkban oktatsz.

Amúgy Nemeskürty mindig is kártékony volt, ezt kb mindenki tudja...

F1őr 2024.10.09. 11:13:45

@gigabursch: Ilyenkor látszik hogy bajban az oktatás.

MEDVE1978 2024.10.09. 13:01:30

Történelmileg sem helyes, elég megnézni a wikipedia-t:
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetis%C3%A9gi_politika_a_dualizmus_kor%C3%A1ban

A lényeg, hogy a kiegyezés már egy osztrák-magyar dominanciájú államot hozott létre. Magyarország a horvátokkal kiegyezett, így ott kevésbé volt probléma, azonban a többi nemzetiséggel folyamatos volt a konfliktus már a kiegyezés után is, nem csak 1896-tól.
Maga a wikipedia cikk is tartalmazza, hogy a nemzetiségek már 1895-ben kongresszust tartottak és követelték autonóm megyék létrehozását. Ez egy folyamat vége volt.
A XIX. század vége a pánszlávizmus időszaka. Tessék elmenni és megnézni mondjuk egy múzeumot Prágában a témában. A XIX. század végén és a XX. században az érdeklődés a szláv területeken a közös múlt felé irányult, ezt nagyban keltette a fő szláv hatalom: Oroszország. Naivitás abból kiindulni, hogy az állami kereteket (OMM) vagy akár a történelmi Magyarországot megmenthette volna egy megengedőbb, föderalistább állami politika. Az eredmény csupán annyi lett volna, hogy mondjuk ma Magyarország 20-30% nagyobb lenne. Ez azonban a kor magyar arisztokráciájának vagy bármelyik magyar nacionalistának vajmi kevés lett volna célként.

Terézágyú 2024.10.09. 17:00:58

@MEDVE1978:

"Az eredmény csupán annyi lett volna, hogy mondjuk ma Magyarország 20-30% nagyobb lenne."

Ej, mennyire örülne ma minden magyar, ha Magyarország ennyivel - pl. a Csallóközzel, Vajdasággal stb. - nagyobb lenne...

Terézágyú 2024.10.09. 17:08:39

@MEDVE1978:
"Magyarország a horvátokkal kiegyezett, így ott kevésbé volt probléma, azonban a többi nemzetiséggel folyamatos volt a konfliktus már a kiegyezés után is"

Igen, ha tényleg a jövőbe láttak volna a magyar politikusok, akkor létrehoztak volna mondjuk, egy Szlovák Autonóm Terület-et az északi megyékből, mondjuk Trencsén központtal - és akkor egy világháború után talán (*) csak az a rész vált volna le Magyarországról. Hiszen éppen ez történt Horvátországgal: eleve megvolt a határa, s amikor önállóak lettek, e határ mellett lettek azok, harcok és ellenvetés nélkül...

(*) Talán - mert hiszen a politikában semmi nem biztos...

gigabursch 2024.10.09. 17:37:48

@Terézágyú:
Ma is nagyobb lenne, ha a bécsi békék eredményét rákosi és csürhéje nem számolta volna fel totális önfeladással.
süti beállítások módosítása