MaGYAUR

MaGYAUR

Alkalmatlan a magyar jobboldal a ’veszteség kezelés’-re?

2020. február 14. - Magyaur
„Miért volt meg például „sógorainknak”, az osztrákoknak tehetségük a kicsiséghez, noha bizonyos nézőpontból még többet veszítettek a versailles-i békekötéssel, mint mi magyarok. Azért mert náluk végül is győzött a polgári forradalom, 1918 után nem következett sem 1919, sem 1920, talán mert polgárságuk eleve erősebb volt, és mert az ausztriai közgondolkodásra nem nyomta rá a bélyegét a „nemesi nemzet” hagyománya, főleg az államból élő dzsentri hamis, önheroizáló mítosza, mint a magyaréra.”
„Ezért rekedt meg a trianoni veszteséget követő, lélektanilag elengedhetetlen társadalmi gyászmunka – a veszteség elgyászolása – abban a fázisban, amelyben a gyászoló megkettőzi a világot, és a veszteséget megpróbálja fantáziavilágába menekíteni. Magyarország hivatalos propagandája – a „Nagy-Magyarország”, a Csonka-Magyarország” a „Kálvária keresztjére feszített ország” giccses gyászkliséire gondolok.”
„Ezek a förtelmes társadalomlélektani tünetek, frusztráltságok, hisztériák, komplexusok: a magyar társadalom önmaga ellen vívott háborúi, terméketlen, önpusztító megosztottságai, dezintegráltsága nem kívülről elszenvedett Trianonból, hanem az ellenforradalmi rendszer „belső Trianonjának” – a politikai nemzet 1920-as halva születésének – a következményei.”
 Szilágyi Ákos: Trianon a mi bajunk? Mozgó Világ 2016/4
 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9715475248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.02.15. 07:47:06

Sz. Á. elvtárs történelmi ismeretek hiányában írta le ezt az ostobaságot, ami már akkor sem volt érvényes, azóta pedig eltelt 16 év, most már pláne nem érvényes.

MEDVE1978 2020.02.15. 13:20:22

A kiinduló alaphelyzet nagyon más volt. Az osztrákok a Habsburg időkig nem voltak különösebben hatalmasak. A Habsburgok csillaga a XV. században kezdett el felívelni és ez sohasem azt jelentette, hogy a dinasztia által uralt területeken - Hollandiában, Spanyolországban vagy Gallíciában - nagyszámú osztrák élt volna. Ezek inkább voltak a nagy birodalom részei, de Ausztria mindig is megmaradt a nemzeti központnak. Innentől kezdve egy osztráknak sem "fáj", hogy mondjuk elszakadtak a csehek, német hercegségek, hollandok, spanyolok, gallíciai zsidók, bosnyákok stb. Ausztria, a "központ" továbbra is megmaradt és integránsan maradt meg, tehát majdnem egészében (talán Dél-Tirolt kivéve). Ezzel szemben Magyarországról olyan részek szakadtak le, amelyek színmagyarok vagy nagy magyar többségűek voltak, mint Észak-Erdély, a felvidék déli része vagy Újvidék. Óriási a különbség, az osztrák a világháború után azt mondtatta, hogy megmaradtak a hegyeim és még mindig ki tudok menni az Edelweisshoz, a nagyobb városaink szinte mind megmaradtak. Míg egy magyar mondhatta, hogy a hegyeknek annyi, a tengeri kijáratnak annyi, Kassának, Nagyváradnak, Újvidéknek, Pozsonynak stb. annyi.
Az osztrákokat a világháború után nem olyan országok vették körül, amelyek egyértelműen ellenségesek voltak. Egyedül a csehekkel és olaszokkal lehetett problémájuk, míg nekünk itt volt a teljes kompánia, Horvátország, Szerbia, Románia, Szovjetunió, Szlovákia, nyakon öntve az éppen trendi pánszlávizmussal.
A kiindulóhelyzet tehát merőben más és ezt szerintem értelmetlen relativizálni. Mi egyszerűen sokkal rosszabb helyzetből indultunk, nem csoda, hogy nem is sikerült elvégezni a "gyászmunkát".

Magyaur 2020.02.16. 07:51:55

@MEDVE1978: A "Birodalom" elvesztése mindenkinek fáj (lásd a brit utófájdalmakat...) osztrákoknak is (akik a kétnyelvű monarchiabeli nagyvárosok - Prága, Budapest, Temesvár stb. mellett - a Szudéta-német vidéket is gyászolhatta)...a "Mindent visszá-t!" követelő, kompromisszum-képtelen horthysta elit aztán a bécsi döntéseknél persze meghajolt az erőt mutató fasiszta hatalmaknak. Bár hozzá kell tenni, hogy az 1946-os Párizsi békéknél jobb volt a trianoni: például a 20-30-as években Nagyváradnak élő kereskedelmi kapcsolata volt a Debrecentől délre, délkeletre eső magyarországi mezőgazdasági területekkel és ne feledkezzünk meg a kultúrfölényt hirdető Klébelsberg Kunó által menedzselt Magyar Intézeti hálózatról Európa-szerte...szóval az érdekérvényesítés intelligens módjáról - főleg ma, amikor kiheréli a kormány a magyar kulturális intézményeket....

2020.02.19. 04:43:46

"Diagnózis nélkül, nincs gyógyulás"! Meddig még a hazudozás? www.szemcseppek.blog.hu rózsaszín ködlátás ellen Mi az, hogy Trianon?

Helyzetkép

A háborúkat elvesztettük,
A forradalmaink elbuktak.
Elveszett az életkedvünk,
Sokszorosan megalázottak!
Országunkat széjjeltépték,
Befogadott farkasok,
Előírják, hogy szeressék
Szomszédaik a magyarok!
Mert testvér a román, a mongol
Barát a cseh, szlovák, török!
Ellenség az, ki mást gondol,
A hülyeség végzete örök!
Van-e nagyobb, oly bolondnál?
És akkorát hazudott, vétett!
Ki Erdélyt ment vívni a Donnál,
Mert jóakarónk nekünk a német!
Aztán jött a gazdaváltás,
Mint kiderült, a kisebbik rossz!
Csindradrattás fölszabadúlás!
Mai gazdánk az orosz!
Fordultunk hát kellettre,
Bár megcsikordult a szélkakas,
Nem segített senki se!
Tank iránya lett a, jó, az igaz!
1986. 07.26.
süti beállítások módosítása