MaGYAUR

MaGYAUR

A populizmus = az "Ösztön-Én” lázadása a „Felettes Én” ellen

2024. április 13. - Magyaur
Több, mint száz év ezelőtti kijelentésekről derül ki, hogy igazuk volt az akkori „megmondó embereknek”: Darwint evolúciótanát igazolja a négylábú bálna maradványainak minapi felfedezése, Einsteint a gravitációs hullámok detektálása, a fekete lyukról készített első fénykép, valamint Marxnak az a jóslata is bevált, hogy a kapitalizmusban egyre kevesebb ember birtokol egyre nagyobb vagyont; ma a világ leggazdagabb 40 emberének akkora a vagyona, mint öt milliárd embernek együttvéve! Freud emberképének hármas felosztása is érvényesnek tűnik: ezek az "Id" (Ösztön-én), "Ego" (Én) és a "Superego" (Felettes-én).
„Az ’Én’ a józan állapot és a hatékony tevékenységek központja. A ’Felettes Én’ az erkölcsi előírások és a szülői ideál (később ’Énideál’) forrása, idealisztikus elveket képvisel. Az ’Ösztön-Én’ a szenvedélyek, vágyak forrása, hedonisztikus elvek vezérlik, nem tud késleltetni. Az ’Én’ a ’Felettes-én’-t és az ’Ösztön-én’-t köti össze, és igyekszik ezek a feszültségi különbségeit harmóniába hozni a realitáselv alapján…A vallás által a felnőttek saját infantilitásukat (gyermekiességüket) egy egész életre meghosszabbítják. Valamilyen illúzióba való kapaszkodással el lehet kerülni az egyéni neurózist.” (Wikipédia)
A freudi emberkép sok mindent megmagyaráz a jelenkor tendenciáiból; az előítéletek irányulhatnak a „normális” többség által lustának és élősködőnek tartott az ’Ösztön-Én’-t képviselő színes bőrűek: feketék, romák és migránsok ellen. És ellenkezőleg, az előítélet irányulhat a ’Felettes Én’-t megtestesítő magunkénál sikeresebbnek, intelligensebbnek, összetartóbbnak gondolt csoportok ellen: zsidók, németek, kínaiak és például Romániában a magyarok ellen.
Van egy másik vetülete ennek a felosztásnak és ez a bejegyzésemnek a fő üzenete: a populizmus a korábbi felvilágosult-racionalista-felvilágosító ’Felettes-Én’-t képviselő elit ellenében az ’Én’ és az ’Ösztön-Én’ indulataira és dühére alapozza a politikáját.
A bizonytalanság világában az emberek milliárdjai kapaszkodókat keresnek – ezt az igényt szolgálják ki a misztifikált hagyományra, a felturbózott nemzeti büszkeségre, vallási szigorra alapozódó és a „közösségi akol” melegét ígérő populista politikák.
A 21. század nagy kérdése, hogy a Föld globális problémái képesek lesznek-e az emberiség mentalitását a bezárkózás, vallási misztikumba és más kábulatokba (így pl. a virtuális játékokba) menekülés könnyebbik útja helyett a bioszféra iránti felelősséget átérző felnőttes, ’Felettes Én’ felé orientálni?! (2019)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5618380625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Csaba Nagy 2024.04.14. 21:39:43

A téma érdekes, s mivel az emberiség és a bolygó jövőjét feszegeti, fontos. A kifejtést azonban másként látom.
Darwin: az evolúció igazát nem a lábas bálna és nem most adja, azt ezer ténnyel régen bebizonyították. Olvassa csak Dawkins A vak órásmester c. könyvét, aki még nem tette (fellelhető pl. a Terebess könyvtárban onlájn).
Freud más kategória. Az ő 3 emberalkata együtt mindenkiben fellelhető, nem különül el, egyik vagy másik viselkedésforma a végtelen sok élethelyzet függvényében válik tettkiváltóvá. Ez az okoskodás megmarad azon a szinten, ahol Freud működött: kielégítetlen, de fizetőképes úriasszonyok elméletbefogadó nívóján, másnak semmitmondó.
Marxnak egy másik gondolatmenetére figyelnék: a legnagyobb bűnöket anyagi javak megszerzéséért követik el, azért a fő teendő, egyben a valódi humanizmus a javak bőségének megteremtése. Ez sztem időszerű leckénk, és jövőnk sorskérdése egyben.
Populizmus: sztem nincs lélektani populista, csak taktikai. A politikus addig populista, míg ezzel tömegeket tud megnyerni. A legnagyobb populista, Hitler lenézőleg írt a tömegről, szerinte annak legalacsonyabb képzettségű és legagresszívebb része határozza meg a tömeg viselkedését. A populizmus talajt veszt és kihal, ha nincs befogadó közege. Adódik a megoldás: gondolkodásra nevelő, jó közoktatás, független és sokoldalú tájékoztatás, az életszínvonal, ezáltal a kulturáltság emelése.
Vallás és bármiféle miszticizmus: világunkban könnyű lúzerré válni. Az események, életkörülmények, célok gyorsan és széles skálán szóródnak és változnak, nehéz eligazodni, könnyű hibás döntéseket hozni. Sok a vesztes, sokan végleg feladják a való életbeni boldogulás reményét, keresnek hamis vigaszt. Tanulságos meghallgatni pl. Német Sándor gyülekezetének tagjait: mind súlyosan frusztrált, partra vetett sérült, a misztikumban keres önigazolást és gyógyulást. Ez hiba. A való élet olykor kegyetlen, de ez az egyetlen valós pálya, feladat, értékmérő és vigasz.
Bolygónk és benne fajunk jövőjét nem az önkorlátozás adhatja. Lemondani elért életviteléről, fogyasztásáról max. 1 milliárd embernek van miről (USA, Nyugateurópa, Japán), amit rögtön keresztbever a mostanában középosztályosodó 1 milliárd kínai és indiai. Ugyan milyen erkölcsi alapon tagadhatnánk meg tőlük a saját autót és annak használatát, a turizmust? És ha megtagadnánk is, hogy tudnánk ezt keresztülvinni? Sztem csak egy járható út lehet: a klímaproblémát műszaki megoldásokkal kiiktatni, az életszínvonalat pedig segíteni fejlődni mindenhol a világban. Az emberek kulturáltsága tudja megoldani az egyéb súlyos problémákat, automatikusan. Egy fontos példa: Indiában a nők termékenységi mutatója 1950-ben 5, 2020-ban 2 (a népesség szinten tartásához 2,1 kell). A túlnépesedés réme szertefoszlik, ha tömegek kapnak tartalmas életlehetőséget.
Kapitalizmus: igazságtalan társadalmi forma, sokak kizsákmányolása kevesek javára. De uraim, most játszottuk el a jobbítás elméleti esélyét, gyengének bizonyultunk az egyéni érdek visszafogásában a társadalmi érdek elsőbbsége javára. Tudatunk éretlennek bizonyult. Önostorozásnak nincs értelme, várnunk kell, hogy megérjünk. A kapitalizmus jobb termelésszervező, mert az emberi lustaságot csak a kényszer töri le (foglalkoztatás bizonytalansága). Gyógymód a javakból részesedés eltérítése az egyenlőbbség felé, amit a skandinávok rég kitaláltak, csak mi megyünk elfelé.
Lehet vitatkozni, érvekkel.

Magyaur 2024.04.15. 15:28:12

@György Csaba Nagy: Tetszik és nagyon köszönöm! Ez egy szubjektív mini-esszé és szerintem ebben a műfajba belefér (ha összességében igazat állítunk) némi pontatlanság. Persze, hogy nem 2019-ben derült ki az evolúció-elmélet igazsága, csak akkor volt egy érdekes aktualitás, ahogy a fekete lyuk lefényképezése is akkor volt éppen szenzáció.
De amellett kitartok, hogy háborút, világjárványt úgy lehet elkerülni + a bioszférát megmenteni, ha bevezetnek utazási és kereskedelmi korlátozásokat és az emberek önkorlátozására is apellálunk. Minden vallás, évezredek óta a mértékletességre szólít fel... tehát ez nem ördögtől való dolog!:)

György Csaba Nagy 2024.04.16. 20:04:22

@magyaur: nincs olyan szándékom, sem naiv reményem, hogy sok tapasztalaton és gondolaton kialakult álláspontodat megváltoztathatnám. Egyszerűen csak érvelek, a magamé mellett. A klímaprobléma valóban komoly, de sztem nem szabad csak arra figyelni: annál is erősebb szempont, hogy az emberiség számottevő része éhezik, háború sújtja, méltatlan körülmények közt él. Sztem elsődleges ezen segíteni. Jó látni, hogy a "fejlődők" jó része tényleg fejlődik, keresi és megtalálja az utat az emberi élethez. A fejletteknek pedig erkölcsi kötelességük ezt a fejlődést előmozdítani. Lehet olyan módot találni, ami a fejlettek érdekeinek is megfelel: a zseniális Marshall-segély ötletét továbbfejlesztve, nem segélyeket adni korrupt rendszerekbe, hanem fejlett pénzen beruházni Afrikában és máshol is, fejlett technikával és menedzseléssel korszakot átugrani, foglalkoztatást, jövedelmet és képzést adni. A pofit nagyobb részét kihoznák a befektetők, szokás szerint, de annak egy része helyben maradna, így az előny kölcsönös lehet, az emberi minőségre ható tényezők pedig mind helyben hatnának.
Az önmérséklést, takarékoskodást a fogyasztásban nem vetem el kategórikusan, de az az egész emberiség kis hányadára lehet program. A fejlettek takarékoskodjanak, csökkentsék a pazarlást, ne vásároljanak elcsábulva, és találják meg a fölöslegek hasznosításának módját. De ez inkább a fejlettek belterjes szemlélete. Fejünket felemelve látnunk kell, a világban mennyivel több a szükségtől szenvedő. Ezek normális ellátását kell elősegítenünk. Szerencsém volt sokat utazni a világban, sokféle embert megismertem, megtanultam becsülni őket: nincs értéktelen emberfajta, csak történelmi hátrány és képzetlenség vet vissza, ami pár évtized alatt ledolgozható, mert az emberi minőség azonos. Ha mindenkit emberi életlehetőséghez sikerül juttatni, megszűnik vagy legalább csökken a túlnépesedés, migráció és háborúk veszélye, s több ész és forrás jut a klímaprobléma megoldására is.
süti beállítások módosítása