MaGYAUR

MaGYAUR

Nem a koronavírusról van szó!

2020. március 20. - Magyaur

Nem egy járványról van szó, hanem a világ túlnépesedéséből és a klímaváltozásból fakadó első, de feltehetően nem utolsó egészségügyi és szociális katasztrófahelyzetről, amelynek következtében, ha nem leszünk elég bölcsek és előrelátók, akkor népvándorlás és háborúskodások következhetnek.

Nem a 10 éve teljhatalommal kormányzó Fidesz politikai csődjéről van szó, habár a 2008-2009-es gazdasági válság után Orbán úgy tett, mintha a bal-liberális kormányok kezelték volna rosszul a helyzetet, de most hamarosan rá kell jönnie (ha eddig nem tudta volna) hogy nemzetközi pénzügyi segítség nélkül a magyar gazdaság simán beleroppan a nemzetközi válságba.

Nem Európáról van szó, bár a koronavírus járvány világosan megmutatta, hogy ez Európai Unió nemzetállamokon alapuló szerkezete rossz: egyfelől sokszor nem egy nemzetállamnak, hanem egy adott régiónak van döntő szerepe egy válság megállításában. Hiszen azért spriccelt szét a fertőzés Olaszország-szerte, mert nem tudták hermetikusan elzárni Milano környékét az ország többi részétől. Másfelől járvány esetén a nemzetállamoknál magasabb uniós döntési fórumra kell bízni az intézkedések koordinált elrendelését: egy sürgősen létrehozandó Európai Közös Járványügyi Hivatalra! Egyáltalán, ha az európai civilizációt meg akarjuk védeni a következő 100 évben, akkor az Unió alkotmánymódosításával meg kell teremteni az egységes működés feltételeit a Közös Pénzügy-, Külügy- és Hadügyinisztérium, valamint egy összeurópai Titkosszolgálat és Ügyészség felállításával.

A járványhoz hasonló kataklizma következményeinek kordában tartásához nem elsősorban demokráciára van szükség, hanem jól előkészített, fegyelmezett cselekvésre, az ehhez szükséges önfegyelemmel együtt - mint azt jól mutatta a kínai példa.

Nem az emberiségről van szó, immár túl kellene lépni az emberközpontú világképen! Az Ember, - amely maga is része az állatvilágnak - legyőzte a természetet és most az a kötelessége, hogy a megmaradt állat- és növényfajokat, tehát a közös életterünket, a Bioszférát megmentse!

A jövő még homályos, de már ma is vannak bíztató jelek: a diákság „Kihalás Lázadása”(Extinction Rebellion), az olyan egyházi személyek a kiállása a tágan értelmezett környezetünk védelméért, az egyetemes Élet szentségéért mint a Dalai Láma, vagy Ferenc pápa. Nem kell a sötétben tapogatózni: 2020 tavaszán tömegek kaptak ízelítőt abból, hogy nincs szükség sok utazgatásra, hogy értelmes dolog a távmunka, a távtanulás, a helyi áruk fogyasztása; több időnk maradhat a családunkra, az elesett emberek megsegítésére és a pénzben ki nem fejezhető Bioszférát gondozó társadalmi munkák elvégzésére. Pénzben talán nem, de a szociális és környezetvédő tevékenységet honoráló digitális pontrendszer alapján azért igen!

Miről van tehát szó?

A Bioszféra élővilágának - és azon belül az embernek - a túléléséről. Ez a tét.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr4615539070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2020.03.21. 02:24:21

Valóban nem a koronavírusról van szó ha egy autokrata vezető teljhatalomra kér felhatalmazást. Azt is tudjuk mi a vége egy ilyen felhatalmazásnak.

Belzebubo 2020.03.21. 05:58:10

Pedig de, Európáról van szó és arról, hogy van-e esély arra, hogy egyáltalán lehessen “emberiségben” gondolkodni. Bencsik cikke a Demokratában épp a nemzetállamok fennsőbbségét harsogja, holott a tapasztalataim és az események épp a nemzetállamok önzősègét, ellenségessègét és tehetetlenségét bizonyítják. Ezzel együtt is csak kevés esélyt látok arra, hogy lényegi változásokat eredményezzen a történet, az átlagemberek (választók!) kényelemszeretete, ragaszkodása az elért életszinvinalhoz, életmódhoz szépen visszarendezi életformánkat a járvány előtti rendre. Szilveszterkor már csak a kabarékban fogják emkegetni a történteket...

Magyaur 2020.03.21. 17:13:33

@István Tamasi: Valóban minden ürügy jó... A "Zárt hadiállam" kifejezetten "keresi a bajt", amivel igazolhatja a rendkívüli helyzet és egyben uralma fenntartását...:(

Magyaur 2020.03.21. 17:17:55

@Belzebubo: Látszólag talán igen...de azt gondolom, hogy már sosem lesz olyan a világ, mint 2020. februárjában...Olyan messze ható és drasztikus következményei lesz a járványnak, mint a 2001. szeptember 11.-nek volt az Egyesült Államokra és a világ reptereire...

GABOR2 2020.03.21. 20:50:04

Arról van szó, hogy a gazdagok olcsón akarnak majd részvényekhez jutni, mert ennek így semmi értelme:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/21/a_koronavirus_es_a_gazdasag_es_orban

GABOR2 2020.03.21. 21:03:43

@Magyaur: Szerintem amikor a gazdagok betáraztak olcsó részvényekből újraindítanak mindnet... hisz az aktív lakosságra alig hat a vírus.
süti beállítások módosítása