MaGYAUR

MaGYAUR

„Bioszféra Felettes Én” - a vallás és a tudomány szövetsége

az életveszélyes nacionalizmus és az öncélúvá vált profithajhászás ellen

2021. december 01. - Magyaur

Kudarcot vallott a Föld élővilágáért aggódó tudományos gondolkodás azon törekvése, hogy a globális gazdaság szereplőit rávegye a természeti erőforrásokkal való takarékos bánásmódra. Ráadásul a nemzetközi politikát meghatározó nemzetállamok cseppet sem „okosabbak” a profithajhász érdekeket képviselő vállalatoknál: ők is csak önző és rövidtávú célokat akarnak elérni a saját, pitiáner választási érdekeik mentén. Most, amikor az ökoszisztéma megmentése és azon belül az emberi civilizáció fennmaradása azon múlik, hogy vajon az emberi faj képes lesz-e önmagát - a szaporodását, fogyasztását, vagyoni különbségeit, szeméttermelését – bölcsen korlátozni globális szinten, most derült ki a II. világháború utáni, az ENSZ által képviselt, nemzetállami rendszer cselekvésképtelensége.

A kulcsszó a „bölcsesség”, ami nem más, mint a „Felettes Én” szemléletmódja: az a fajta térben és időben tág-horizontú látásmód, amely felülemelkedik a kicsinyes magán, nemzeti, osztály és egyházszervezeti érdekeken. A „Felettes Én” tudatosan nyomja el a minden emberben meglévő ösztönös, agresszív indulatokat, de a hétköznapi élet korlátolt materializmusát is. Olyan új, a ma „normális”-nak hitt paradigmához képest léptéket váltó új dimenziókra volna szükség, mint amilyeneket Ferenc pápa képvisel egyes megszólalásaiban, amelyekben a természeti környezet megóvása összekapcsolódik a kapitalizmuskritikával az elnyomottakért; nincstelenekért és földönfutókká lettek iránti szolidaritással, méghozzá bőrszínre, nemre, nemi irányultságra és vallásra való tekintet nélkül.

A „Bioszféra Felettes Én” által kormányzott világban a tudományos racionalitás összekapcsolódik az etikával és a vallási szempontból is kívánatos életmódmintákkal.

Amennyiben képessé válik az ember a teológiai sajátosságokat, különösségeket zárójelbe tenni, - ahogy ezt tette Ferenc pápa más egyházak vezetőivel való találkozóin is - akkor széles körben előhívható lenne az „Isteni látószög”, az a bölcsesség, ahogy egy kozmikus „Felettes Én” ráláthat az egyes emberre, az emberiségre és a Föld élővilágára. Akkor, a piacgazdaság korlátok közé szorítása mellett, a feltétel nélküli jövedelmekre, vagyis a gyerekek esélyegyenlőségére alapozva el lehetne jobban fogadtatni a takarékosabb, tudatosabb és másokkal jobban törődő sztoikus-keresztény-buddhista életmódmintákat.

Az extra nagy mértékű vagyonadók, illetve az ezek kikerülésére szolgáló adómentességet ígérő offshore adóparadicsomok világméretű megszüntetése nemcsak a kapitalizmust fékeznék le, de a nemzetközi bűnözést is. A fegyverkezési verseny helyett a bioszféra rehabilitációjára fordított összegek csökkentenék a klímaváltozás következményeit, így az élelmiszerhiányt, az ivóvíz készletek drámai csökkenését, ezzel is megakadályozva a civilizációra rombolóan ható népvándorlást. A megtakarított és alapjövedelemként újra elosztott pénzek nagy mértékben növelnék a létbiztonságot. Ez és a vallási-kisközösségi technikák révén még hatékonyabbá tehető szociális, gondozási és ökológiai tevékenység hozzásegíthetné az emberiséget egy kevésbé frusztrált, játékosabb bölcsebb és az emberi nemhez méltóbb, „megistenült” élethez!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr5016770578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2021.12.02. 08:53:43

Tudod, ez a bölcsesség, és felettes én kb. addig tart, amíg enni tudsz adni a gyerekeidnek.

A probléma ott kezdõdik, hogy ez a sok okos zöld általában kb. addig lát, hogy jön az üvegházhatás és mindmeghalunk. És hogy milyen fasza is lenne, ha CO2 semlegesek lennénk. Csakhogy, ennek ma nincsenek meg a technológiai feltételei. Lásd a németek, akik a nagy zöldítés szent jegyében telepakolták az országot napelemmel és szélkerékkel és egy füst alatt leszerelték az atomerõmûveiket is. Így aztán nyáron, amikor süt a nap, az áram ára mínuszban van, télen pedig, amikor szélcsend van és beborul mennek a barnaszenes erõmûvek és veszik a francia atomáramot.

Ezt a problémát rövid távon így nem lehet megoldani - ráadásul, ha ma megoldanák akkor is késõ lenne. Ez a CO2 ami most itt van, 30 év múlva is itt lesz, meg 100 év múlva is, meg 1000 év múlva is. A jegesmedvék mindenkébb elbukják.
Ha valaki tényleg le akarná csökkenteni a bolygó hõmérsékletét, az a szennyezés természetének a megváltoztatásával tehetné ezt meg. Azaz olyan anyagot kell a levegõbe juttatni, ami a felsõ légkörbe jutva visszaveri a napsugárzás egy részét. Ilyenek szoktak lenni vulkánkitörésekkor is, ezek okozzák a kis jégkorszakokat. Egy ilyet kellene mesterségesen elõidézni. Csakhogy ez eléggé szembemegy a zöldek világhoz való hozzáállásával, így a mainstream ballib politikával is. Azaz vicces módon, pont a zöldek fogják elpusztítani a bolygót az atomellenességükkel és ezzel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.12.02. 16:47:11

@midnightcoder2: És ráadásul a franciáknak elegük van abból hogy a németek az ő atomjukon "zöldülnek".

BiG74 Bodri 2021.12.04. 02:59:02

Talán ha az átlag ember átgondolná az " én élni akarok" tartalmát, és csökkentené benne a fogyasztás mennyiségét, plussz a kormányok, hatalmak ezen vonal mentén nem a folyamatos növekedés elvét hajszolnák, hanem azt, hogy az állampolgárok alapvető jogai érvényesülhessenek egy emberi mivoltot nem degradáló szinten, talán.
Amíg átlag jóska számára az életszínvonal a töméntelen fogyasztással és felesleges utazásokkal egyenlő, amíg a gazdaság ezeket szolgálja ki, addig felesleges irányított változástól beszélni. Akkor lesz változás, mikor a külső tényezők azt mondják, hogy ennyi. Akkor majd jópáran elpusztulunk, a maradék java pedig hirtelen a béka feneke alá költözik az életszínvonalával.

BiG74 Bodri 2021.12.04. 03:09:07

@midnightcoder2:
Állandóan előhozod ezt a mesterséges vulkánosdit. Mond már, szerinted értelmes ember aki vállal egy ilyen pontosan megjósolhatatlan beavatkozást globális szinten. Esetleg tényleg azt hiszed, hogy ez úgy müködik, hogy diszpergálunk egy kis szert, aztán x fokkal hül a bolygónk?
süti beállítások módosítása