MaGYAUR

MaGYAUR

A Fidesznek eddig baromi szerencséje volt...

2022. június 14. - Magyaur

Kecskés Márton

Mindig baromi szerencséjük volt.

Bokros és Horn jóvoltából 98-ra egy rendbe tett ország hullott az ölükbe, 2010-ben egy válságból kifele rohanó, növekvő világ kis országocskája.
Minden hülyeségükkel, mániákus ostobaságukkal, az eszeveszett lopással összesen annyit tudtak elérni, hogy mi növekedjünk a környéken a leglassabban és visszacsússzunk a régió legaljára; minden húzásuk ellenére a világ konjunktúrája bennünket is húzott, több pénze lett a népnek.
Most vannak szarban, mert csinálni kéne valamit.
Most rúg vissza, hogy nincs euró, mert az nekik nem köllött; hiszen ha lett volna, nem lehetett volna annyira lopni, az árfolyamot buzerálni, betéteket, tartozásokat elinflálni, a forintot shortolni. De most naponta eszi meg a pénzünket, az életünket az árfolyamromlás, az ő szavazóikét is.
Most kéne kormányozni.
Most mutasd meg apukám, ki vagy; hát persze hogy egy ócska ruszkibarát szarházi vagy, akinek pontosan úgy jár az esze mint a kommunistáknak.
Végül is érthető, a szabad világban már egy barátja sincs.
Képzeljük el, hogy jár az esze pontosabban.
Alapozzunk a sötét tömeg legaljasabb ösztöneire, a Nyugat-, tőke-, nagyvállalat-, kereskedő- és gazdaggyűlöletre.
Fogjuk rá a kereskedővállalatokra, hogy miattuk megy föl a farhát, abból szívják a vérünket. De persze a mi szavazóink is abba a boltba járjanak.
Keveredjünk bele általában az árak esztelen buzerálásába, amiből aztán persze sehogy se tudunk kijönni; belekeveredni csak könnyebb, mint kimászni.
Hitessük el ezzel a sötét tömeggel, hogy az vóna a normális, ha az orbitálisan veszteséges Ryanair elvesz öt eurót a jegyért a paraszttól, aztán ad tízet az államnak, és a mínusz ötből még el is viszi a parasztot Palermóba. Hitessük el, hogy ha nem így tesz, gonosz impi multi, akit lehet gyűlölni az eddigi 12 évünkben felsorakoztatott számtalan gyűlölnivaló mellett. Eresszük rá az impire a fogyasztóvédelmet, öt alkalmazottja öt hónapig csak a kis ner-csinovnyikoknak másolgassa a papírokat.
Ezzel üldözzük el azt is, ettől kevesebb turista lesz, de sokkal; a szerencsétlen vendéglős, szállodás, boltos, kocsmáros, apartmanos, aki épphogy kidugta a fejét a vízből, majd szív.
De a sötét tömeg, akire alapozunk, majd a vendéglőst utálja, mert emel vagy bezár. Az ugye felháborító; hogy képzeli, hogy nem tart veszteséggel nyitva.
Kúrjunk rá a gyógyszerkupecre 28 százalék extraadót; ha majd nem lesz gyógyszer, ráuszítjuk a sötét tömeget, miért nem hozza a gyógyszert veszteségre is. Ha a mama földobja a talpát, utálja a gyógyszerkereskedőt.
És így tovább, kavarjunk, szemétkedjünk, legnagyobb gondunk a “Kirill pátriárka” fedőnéven dolgozó büdös kgb-s gazemberre legyen.
Aztán csodálkozzunk, hogy semmi se sikerül, de nyugodjunk meg, hogy nekünk és a bandánknak azért jó.

Az ország megy a lefolyóba, de mi eszeljünk csak azon, hogy idén melyik strómanunk jachtján nyaralunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6717858063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.06.14. 19:15:54

De majd most, most és most...

Lesz még 500 Ft is az euró. Aznap kedd lesz és Orbán lemond. Ugyanekkor Putyin is bejelenti, hogy (legalább) négy ukrán megye elfoglalását és annexióját követően Oroszország a háborút elvesztette és kivonulnak mindenhonnan.

midnight coder 2022.06.14. 19:28:57

98-ban egy olyan országot vettek át, ahol a szocializmus csődje után előzőleg Antallék kúrták el nem kicsit, de nagyon, aztán Hornék, és amikor már minden más lehetőséget kimerítettek, akkor jött Bokros elvtárs, aki felszámolta a jóléti rendszer maradékát is, és eladott minden mozdíthatót, olyasmit is amit épeszű ország soha nem ad el külföldieknek. Aztán 2002-ben az elvtársak egy saját bevallásuk szerint is kiváló állapotban lévő országot vettek át, Megyó elvtárs még 2003-ban is 2006-os magyar eurót vizionált. 2009-re sikerült Megyónak és Fletónak együtt bepozicionálnia az országot a béka segge alá, egyebek között akkor húztak el mellettünk a szlovákok is. Aztán jött Bajnai, aki kb. az egyetlen épeszű ember volt aki valaha is megfordult a balfaszok élén, és kármentett amit tudott. Ami arra elég volt, hogy megelőzze az államcsődöt, de többre nem. Utána jöttek Orbánék, akiknek érdemben valóban nem sikerült az ország relatív helyzetét javítania a térségen belül, viszont nem is rontották. A visegrádi 4-ekhez képest kb. hasonlóan mozgott a GDP, csak alacsonyabb bázison - de ezt az alacsonyabb bázist nagyrészt 2002 és 2009 között sikerült összehozni.

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:HUN:CZE:SVK:POL&ifdim=world&tstart=897775200000&tend=1528927200000&hl=hu&dl=hu&ind=false

ulpius66 2022.06.14. 20:14:55

Ki a faszom ez a Kecskés Márton?

ulpius66 2022.06.14. 22:40:14

Kit érdekel a ballibsik nyávogása?.....

ANGLIA - MAGYARORSZÁG 0 : 4

ez a nevem senki 2022.06.14. 22:55:17

@ulpius66: ez még a mert
kúrból is lácott

Nevem senki. 2022.06.14. 23:19:33

@ulpius66: Ezt hogy fogják holnap feldolgozni a lipsik?

Rodney_2 2022.06.15. 01:18:37

Ez a cikk jól mutatja, hogy a ballibsi degenerált barmok már teljesen megbolondultak :(

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.06.15. 07:16:01

A lefesett képhez nincs mit hozzátenni, illetve eszembe sincs ezen vergődni, mert minek passzírozzam itt a szart a hazaáruló-orosz ügynökök-fidesz janicsárokkal, már unom,

de pusztán a tárgyilagosság okán megjegyezném, hogy ha az országot 2010-re, 8 évnyi kormányzati munka után az ún. baloldal+liberális oldal (nem voltak se baloldaliak, de Liberálisok aztán végképp soha, semmikor sem) nem juttatja a tönk szélére (ennek oka részben rajtuk kívül álló, amelyről nem tehettek, részben a saját tehetségtelenségükben keresendő) akkor a fidesz nem nyer kétharmaddal. Tehát Kecskés úr jegyzetének nyitógondolata és alapvetése: hibás.

2010-ben a fidesznek nem lehetett szerencséje, baromi szerencséje még annyira sem: megnyertek egy választást, mert a másik politikai irány elkúrta. Senki sem kérte ettől a másik politikai iránytól, hogy 8 éven át elkúrja, és a nép még arra is hajlandó volt, hogy a félidőben minden elkúrás ellenére bizalmat szavazzon nekik. Lehet, hogy a fidesz permanens polgárháborús környezetbe taszította őket (az országot vele együtt, és azóta is ezt teszi), de mindez nem történhetett volna meg, ha nem játszanak a kezükre.

Ez pedig nem szerencse. A fidesz az akkor létező választási rendszerben, az akkor létező demokratikus keretek között nyerte meg a választást: joggal, okkal. És nem azért mert szerencséje volt. Vagy akkor azt kell szerencsének tekintenünk, hogy az ellenfeleik ekkora barmok voltak, ami a szerencse fogalmának egy sajátos értelmezése, és történelmi szempontból egyébként elfogadható, mert számtalan győzelem (csata, háború, választás) múlt ilyen "szerencsén". Akkor rendben van. De a cikkben/jegyzetben nem ez szerepel.

2010-ben erkölcsi alapvetés volt bármely viszonylag tisztességes ember számára, hogy azt a garnitúrát le kell cserélni valami másra. Túltolta a nép? Túltoltuk?

Túltoltuk. Kétharmadot adtunk nekik, pedig úgy gondoltuk, hogy tudjuk, hogy kik ezek. De valójában fogalmunk sem volt róla. Ennek eredményét látjuk 12 éve.

Bajnai intézkedései – maga Orbán is elismerően szólt róla – csak konszolidálta a helyzetet gazdasági értelemben (a politikai része addigra rég menthetetlen volt), amennyire az lehetséges volt a keretek és az idő szűkössége miatt, de azt állítani, hogy a fidesz "2010-ben egy válságból kifele rohanó, növekvő világ kis országocskáját" kaparintotta meg, enhye túlzásként értelmezhető.

midnight coder 2022.06.15. 08:25:31

@zord íjász: A dologhoz még hozzá lehet tenni, hogy Orbánt azért nem lehet leváltani, mert Fletó sikeresen szétverte a liberósbolsi oldalt és ügyesen létrehozta a kis DK-t, önmagával az élén. Ennek az a következménye, hogy a DK van akkora, hogy nélküle ne lehessen Orbánt leváltani, viszont akkora nincs hogy akár csak a 2/3-ot veszélyeztethesse. És Fletó és a DK ma is van akkora STOP az emberek szemében, hogy bárki aki szövetkezne velük, összegyurcsányozódik és garantáltan nem rúghat labdába - még Fletóékkal együtt sem. Orbán igazi támasza a hatalomban Gyurcsány és a DK. Nincs még egy ember aki annyit ártott volna az országnak mint ő - beleértve Orbánt is - mert ő nem csak azzal ártott, hogy elkúrta, nem kicsit de nagyon, de azzal is, hogy nem csak hogy hatalomban tartja Orbánt, de arról is gondoskodik, hogy gyakorlatilag bármit megtehessen.

Az viszont már Orbán szegénységi bizonyítványa, hogy ilyen felhatalmazás mellett csak ezt tudta elérni. Ha Bajnai ült volna Orbán székében 2010 óta, azóta már rég beelőztük volna a szlovákokat, lenne eurónk, és nem megint csak a béka segge alól figyelnénk az aktuális válságot.

sync 2022.06.15. 08:54:05

Nagyon egyszerű a dolog. A fidesznek nem kellett volna megvenni a választókat. Most annyival kevesebbet kellene beszedni. Mivelhogy megint a szerencsére bízták magukat, most drukkolhatnak, hogy legyen vége a háborúnak és ne legyen világgazdasági válság. Most már akármit csinálnak, csak kár keletkezik belőle. Ki kell egyezni az EU-val, az ellenzékkel. A gőgös gúnár Gedeon című meséskönyvet el kellene tenni.

MEDVE1978 2022.06.15. 10:00:14

Először is, rossz szerep a FIDESZ-t dícsérni, de ez messze nem szerencse, hanem profizmus. Hatalomtechnikai szempontból Orbán egy rettenetesen profi politikus, ezt mutatja a pályája is.
A FIDESZ liberálisként kezdett, de Orbán profizmusa és gátlástalansága, ha valaki visszanézi, már a kezdetektől látszik. A döglött oroszlán rugdosása az egyik kezdőlépés (ruszkik haza), a fiatal, vad, antikommunista és konzervatívellenes image a következő lépés. Már annál a kezdeti FIDESZ-nél látszik, hogy Orbán érti a játékot, nem idealista (érdemes visszanézni / hallgatni, amikor a Farkasházy szárszói partiján valaki nekimegy a FIDESZ székházügye miatt, lényegében érzékelteti, hogy minden pártnál ez van, hiába törvénytelen és mekkora pofátlanság emiatt őt támadni. A Kaya Ibrahim és Josip Toth ügy, valamint a hosszú bájtok éjszakája is erre mutat. Aztán 1994-ben jön neki a csalódás, hiszen nosztalgiahullám van és elfogy körülötte a levegő politikailag. Viszont ebből is meg tud újulni, villámgyorsan észreveszi a lyukat a jobboldalon és kitölti. Már az 1998-as első ciklusban, amikor a polgári Magyarország a jelszó, ő akkor sem akar polgári Magyarországot, hanem egy a tábor egy a zászlót. Ez nagyon hamar világossá válik az FKGP leszalámizásával és az MDF meggyengítésével. Ugyanazok a jelek mutatkoznak, mint amit 2010 után látni: közigazgatási struktúra megváltoztatása és saját emberekkel teleültetése (köztisztviselői kar kialakítása sok évre bebetonozott szerződésekkel), média elfoglalása, haveri iparosokkal szövetkezés stb. Emellett az 1998-as első profi választási kampány is a FIDESZ nevéhez fűződik. Korábban naftalinszagú, programos kampányok voltak, ez jóval trendibb, modernebb volt náluk. Itt van egy TV hirdetés, a szocik és a FIDESZ között zongorán lehet játszani a különbséget. www.youtube.com/watch?v=CzmdFOHYYA8
Horn Gyula, ahogy egy pulpituson, unalmasan beszél kontra a dinamikus Orbán Viktor, aki állandóan tevékeny, öreg néni, gyerek, Helmut Kohl mindenki szereti.
A 2002-es választás csak megerősítette Orbánt abban, hogy az eddigi irány jó volt, csak erősebben kellett volna nyomni és a sajtót be kellett volna darálni. Utána is látszik a profizmus a cselekvésein, a két megvalósult fő cél óriási fontosságú és máig a FIDESZ gerincét adja. Az egyik cél a polgári körök létrehozása volt, ami a szocialisták hálózati előnyének megszüntetésére szolgált. A FIDESZ 2022-ben is ezt használta vidéken. Minden faluban van egy Józsi bácsi, aki a FIDESZ-hez van bekötve és helyi szinten befolyásolja az eseményeket, ígér, jutalmaz stb. Az egészet a PÖCS körökkel kezdték el, azóta is tevékenyen építik a rendszert, nyilván 12 éve már állami átszövéssel, segítséggel. A korábbi párhuzamos rendszerek ugyanis döntően az MSZP és az FKGP kezében voltak és nagyon sokat segítettek nekik a választási eredményeikben. A másik cél a párhuzamos média volt, ez is megvalósult 2010-ig a Hír TV-vel, Magyar Nemzettel, Info Rádióval, Echo Tv-vel. Ráadásul ezek a médiaszereplők tökéletesen sorba kapcsoltak voltak, egyértelműen a FIDESZ álláspontját sugározták semmiféle vita nem volt.

A fentiek fényében szerintem semmiféleképpen nem mondható, hogy Orbánéknak csak szerencséjük volt. Az gazdasági szempontból tény, hogy Bokros elvégezte a piszkos munka döntő részét 1995-től kezdődően, de nem szabad elfelejteni, hogy 1998-2001 között az első Orbán kormány viszonylag szigorú költségvetési politikát vitt. Ahogy az is igaz, hogy Bajnai 2009-re döntően kihúzta a gazdaságot a gödörből és újra stabil pályára állította, viszont ezt a pályát még a 2010-es évek elején fenn kellett tartani, például ki kellett fizetni az IMF hiteleket. Szerencse tehát biztosan volt a dologban, de az teljesen biztos, hogy nem csak szerencséről van szó.

Rubasov nertárs 2022.06.15. 10:27:38

Orbán szerencséje az ellenzék élén Fletóval, és az semmire oly büszke értelmiségi(???) ballaszttal. És ez a neki szerencse az országnak tragédia még sokáig el fogja kísérni.

MEDVE1978 2022.06.15. 10:31:41

Alapvetően az orbáni adópolitika is egy nagyon jó irány. Már Bajnai és a szociálliberális kormány is felismerte, hogy tarthatatlan a személyi jövedelem adó irreálisan magas szintje. Ez egyértelműen a magas fekete foglalkoztatást segítette és az adózásba bevonhatók számát csökkentette. Éppen ezért ment el már Bajnai a szuperbruttó és az SZJA csökkentése felé. A 2000-es években az SZJA szint kiábrándító volt: már az átlagjövedelem a legmagasabb kategóriában adózott, a legalacsonyabb, szinte éhbér kategória lényegében megegyezett a mostani helyzettel. Átlagosan a munkáltató által fizetett költségek egyharmada - 40%-a ért el a munkavállalóhoz nettóként, ma ez 58%. Emellett az ÁFA rendszer (számlázási rendszerek, online pénztárgépek stb) és az adóbevallások digitalizálása óriási bevételt jelentett, a gazdaság fehéredését hozta magával.

A különadókról is szól a cikk, eléggé kritikusan. Itt több szféra választható külön. Vannak, akik tényleg profitálnak a helyzetből, mint az olaj és gázkereskedő cégek, itt szerintem "jogos" az adó. A többi tétel igazából a félreugrani nem képeseket érinti. Ez azt jelenti, hogy az így érintett cégek nem tudnak kitérni, hiszen a tevékenységük Magyarországhoz köti őket. Azt is jelenti, hogy a termékeik fogyasztása esetében az adót át fogják hárítani a fogyasztókra, tehát a lakosságra. Szinte sehol nincsen olyan versenyhelyzet és iparági tartalékok, hogy ezt ne tennék meg.

midnight coder 2022.06.15. 14:52:18

@sync: Igazad is van, meg nem is. Egyrészt, amikor utoljára nem költöttek erre eleget - 2002-ben - az jóval többe volt nekünk mint amit most elosztogattak. Másrészt viszont tényleg felesleges volt az osztogatás, ha egy fillért nem dobnak szét, akkor is centire ez az eredmény. Orbán nem azért győzött mert szereti a nép, hanem azért mert az ellenzéket utálja. Pontosabban Fletót utálta, MZP-t pedig nem gondolta senki alkalmasnak az ország irányítására. Ahogy az egész bolhacirkuszt sem. Orbánnak szerintem külön biztosítása van arra az esetre, ha netán Gyurcsánnyal történik valami, mert akkor az ő miniszterelnökségének örökre vége.

midnight coder 2022.06.15. 14:55:38

@MEDVE1978: "igaz, hogy Bajnai 2009-re döntően kihúzta a gazdaságot a gödörből és újra stabil pályára állította, "

A legnagyobb lyukakat befoltozta a hajótesten, de az oda akkor bekerült víz azóta is ott van, és Orbán ugyan próbált valamit kiszivattyúzni, de egyrészt a KGST akarom mondani az EU, másrészt az ukrán háború keresztbe tett neki.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.15. 20:10:31

Mondjuk szerintem ekkora Isteni kiválasztottság ellen fölösleges küzdeni! :))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.06.16. 06:26:24

@midnight coder: "A dologhoz még hozzá lehet tenni, hogy Orbánt azért nem lehet leváltani, mert Fletó sikeresen szétverte a liberósbolsi oldalt és ügyesen létrehozta a kis DK-t, önmagával az élén"

Ez bizony igaz.

midnight coder 2022.06.16. 09:00:54

Szerintem a FIDESZ-nek egy dolog miatt van baromi szerencséje: ezt pedig úgy hívják hogy Gyurcsány.
süti beállítások módosítása