MaGYAUR

MaGYAUR

Tévedtem volna 2017-ben?

2023. február 02. - Magyaur
2017. február 2-án ezt írtam:
A világban ma az 1968-as, "béke és szeretet" hippi eszményeivel szembeni ellenreakció dühöng egyre inkább.
Azt a kérdést kaptam, hogy mi a különbség a nonkonformizmus és az unortodoxia között?
A nonkonformista hippi mozgalom és az annak nyomán kialakuló amerikai, német és francia diáklázadások kulturális és szexuális forradalmat hirdettek; a nonkonformizmus tehát a konvencionális, berögzült formák és intézmények újragondolását szerette volna elérni. Ennek szükségességét a többek közt erről szóló Hair c. film rendezője Milos Forman a saját bőrén tapasztalhatta a 68-as "Prágai Tavasz" és annak leverése idején.
Az unortodox ezzel szemben azt jelenti Matolcsy-Orbán felfogásában, hogy meg kell szüntetni a fogyasztói társadalmat és a piac-vezérelt társadalmat és helyébe állítani egy olyan rugalmas de hatékony központi irányítást, amely a szociális és környezetvédelmi dolgokkal ugyan annyira nem foglalkozik, de amelyben az állami és pártvezetők a kapitalizmus keretei közt szokatlan módon - innét a név! - kényük kedvükre osztogathatnak maguknak, családtagjaiknak és híveik cégeinek megbízást és tőkét, hiszen ha ők jelentik az "igaz magyar embereket", akkor mindenki aki őket és ezt a rendszert kritizálja az a "magyarokat gyalázza", de legalábbis "keresztényellenes nihilista".
Tulajdonképpen ma egy "1968-as paradigmát" megdönteni akaró, modernizáció-ellenes ultraortodox irányvonal jelent meg Oroszországban, az Egyesült Államokban és Magyarországon. Olyan modernizációellenesség, amely nemcsak a valláserkölcsiséget teszi az első helyre (a jámbor, mindenben engedelmes alattvalók bővített újratermelése céljából), hanem egyenesen tudományellenes és kellőképpen harcias több háború kirobbantásához.(2017)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8318039490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.02.02. 12:57:04

Annak tükrében, hogy a német, aeá, norvég, stb környezetvédelem hogyan teljesít, fel kell tenni a kérdést: Az lenne a követendő példa?

György Csaba Nagy 2023.02.02. 14:07:23

A kérdés nem egyszerű, viszont bonyolult. Nem akarom feltalálni a Bölcsek Kövét, csak laikus véleményt adni.
Világunk erősen elhajlott a rendezetlenség felé. A termelés és szolgáltatások sokat fejlődtek, sok újdonság került a "kirakatba", s ezek csáberejét a média -TV, Net, egyéb hírforrások- széles körben teríti. A világot uraló kapitalizmus viszont fokozott jövedelemkülönbséget termel, a munkavállaló nagy többség rovására. Ezáltal kinyílt az olló a vágyak és lehetőségek közt: tömegek szeretnének celebszinten élni, de jövedelmük kínzóan távol van ettől. Ma már senki nem mondhatja gyerekének, legyen becsületes és dolgozzon keményen s attól boldogulsz, mert maga is tudja, milyen hamisan szól ez az ige. A ma dilemmája: maradj becsületes és szegény, vagy válj gazemberként gazdaggá.
Sztem erre a helyzetre adott 2 ellentétes választ jelent a 2 szó. A főleg ifjak válasza anarchista: a környezetvédők, szavazástól tartózkodók, vírustagadók, Krisna -tudatúak és egyéb szekták hívei nem akarnak egy rendezetlen társadalomba beilleszkedni, míg az unortodoxia követői fent saját kiválóságuk, lent pedig a vezérkultusz téveszméit kergetik. Sajna mindkét válasz rossz, eltérít a társadalmi haladást szolgáló tettől, ami sztem: kapitalista szervezettséggel termelni, az elosztást pedig gyökeresen megreformálni, a munkavállalók javára. Meglehet, hogy ez idealizmus, de az idő méhében érik vmi, s az csak rosszabb lehet.

camilló 2023.02.02. 15:56:47

@György Csaba Nagy: A kapitalizmus eleve kizárja saját megreformálását! Ha nem így működik ahogy, akkor az nem kapitalizmus!

MEDVE1978 2023.02.02. 16:02:43

Amennyire tudom, az 1968-as diáklázadások és az akkori "korszellem" leginkább a társadalmi struktúrák és estabilishment ellen lázadt. Mára az egykori lázadók már öregemberek, öregasszonyok, a fősodorbeli politika pedig a fejlett világban internalizálta a céljaik (női, faji egyenjogúság, szexuális szabadság, hierarchiák, társadalmi beidegződések, autoriter működési formák lebontása stb.) döntő részét. Csak néhány eredeti célt nem vett át a mainstream politika (szex kiskorúakkal, illetve a droghasználat). Mivel ezt az ideológiai koktélt magáévá tette a legtöbb nyugati fősodorú párt, ezért nem véletlen, hogy az unortodoxia vagy amit itt ért alatta a poszter szembe került vele.

György Csaba Nagy 2023.02.02. 16:51:53

@camilló: A kapitalizmus messze nem olyan, mint Marx korában. Lényege nem változott, de gyakorlata alaposan: nem nyers szabadpiaci verseny, megtanulta a szocializmustól az állami szabályozás szükségességét, és szelídült az elosztási rendszere: annyit juttat a munkavállalónak, hogy ne csináljon forradalmat. Pláne így viselkedett, amíg volt félnivalója, most kissé elszemtelenedett (sztem a SZU szétesésének fő vesztese a nyugati alkalmazottak). Ezeket a változásokat nem észrevenni doktrinerség, a tőketulajdonosok szellemi képességeit kétségbe vonni pedig hiba: okosságuk miatt tartják pórázon a sokaságot.
Marxnak, aki mellett minden későbbi társadalomtudóst foltozóvargának tartok, volt egy érdekes gondolatmenete: a legnagyobb bűnöket anyagi javak megszerzése érdekében követik el, ezért az igazi humanizmus a termelés lehető legnagyobb szintre bővítése. Ha folytatjuk a tételt, amíg az embert az egyéni érdek mozgatja, addig a kapitalizmus hozza ezt a maximumot, nem a szocializmus, mert a közösségi érdek satnya hajtóerő. Ezt megéltük. Tegyük félre az ábrándot az ember tömeges megnemesedéséig, ha megéljük, addig reformálgassuk a kapitalizmust, ami elég életerős, teccik vagy sem.

camilló 2023.02.02. 19:48:31

@György Csaba Nagy: Állami szabályozás? A neoliberalizmus pontosan azt hirdeti, hogy a piac majd megold mindent. Ez ugye a 2008-as válság után kiderült, hogy nettó hazugság. A megtestesült kapitalizmus - a FED elnöke - mondta ki.Most sem piac szabályozás miatt avatkoznak be az államok, hanem a tőke mohósága miatt! A tőke mindig is annyit juttatott a dolgozóknak ami minimálisan elég volt a létfenntartásához, és ahhoz, hogy lázadjon. Fogalmazzunk úgy, hogy megadta kényelmes fotelt meg azt, hogy kifizesd a számláid és eléldegéljél. Tipikus kispolgárságot csináltak a dolgozókból. A kispolgár nem lázad, mert fél, hogy elveszíti a verejtékes munkával szerzett "foteljét". A tőke megtanulta a marxizmust, azok akik magukat baloldalinak mondják, nem! Milyen véletlen, hogy pár órával ezelőtt arról beszélgettünk a párommal, hogy hogyan alakult ki a hazai burzsoázia. A rabló privatizáció korában a gátlástalanságuknak és a primitivizmusuknak köszönhették.(Tisztelet a kivételnek, ha van.) Ki mert belevágni olyan üzletekbe amik kapásból jogellenesek voltak és egyéb bűncselekményekről nem is beszélek? Akik fel sem mérték, hogy mit csinálnak! Külön bája a történetnek, hogy simán megúszták, sőt még ők lettek a hős vállalkozók, akik munkahelyet teremtenek! Nyilván felebaráti szeretetből!:) Szocializáció kérdése, hogy ki hisz a közösségi társadalomban és ki nem. Aki nem akar a közösségért tenni, azt úgy is kell kezelni....
Szóval ne reformáljuk, hanem döntsük meg, mert nem hoz egyenlőséget. A gyengét eltapossák...

György Csaba Nagy 2023.02.02. 21:03:02

@camilló: Nem hiszem, hogy tagadod az állami piacszabályozást, ami kiböki a szemet. A FED mit tesz? A Kínával való kapcsolat, az orosz szankciók szabadpiaci lépések? Az adópolitika, beruházásszabályozás szabadpiac? A neoliberalista elméletek mind az állami piacszabályozás elméletét taglalják.
Igen, a tőke kispolgárt csinált az alkalmazottból, csekélyke részvényhez is juttatta. De korábban proletár volt. Talán mégis alkalmazkodott a tőke valamicskét.
Amit korábban rendőri erőszakkal oldott meg, azt most anyagiakkal teszi, zsugorian méricskélve.
A hazai viszonyok nem kapitalisták, pláne nem teljesítményalapú szabadversenyesek, hanem feudális önkényuralmiak. Komoly fejlődés lenne, ha működő kapitalizmust teremtenénk, de arra mostanában esély sincs. Pedig a világ közelmúlt történései bebizonyították, hogy nem lehet társadalmi rendszerfokokat csak úgy, indulatból átugorni. A kapitalizmust előbb meg kell élni, utána válságát is, majd azután lehet megdönteni. Nem nálunk, és nem holnap kerül erre sor, mert életerős. Bőven lesz időnk még utálni.

MEDVE1978 2023.02.02. 21:13:28

@camilló: A kapitalizmust nem lehet "megdönteni", mert a mögötte álló piaci gondolkodás az ember sajátja. Az ember mindig jobb erőforrásellátottság állapotába akar eljutni (sőt már az állatok is). A hímoroszlán akkor boldog, ha jól tele eheti magát finom hússal, tud az árnyékban feküdni, vízhez jut és nőstények is vannak a közelben. Az ember hasonló módon ugyanúgy igényel jó étel-italt, lakhatást, szexet és egyre többféle egyéb "szórakozást", amit a pénzzel tud megkapni. Ezeket az erőforrásokat aztán létre is tudja hozni / ki tudja termelni, elő tudja állítani és innen csak egy rövid lépés, hogy cserélje ezeket. De továbbra is minden esetben azért cseréli ezeket a javakat, hogy neki jobb legyen. Ez a törekvés arra, hogy a szűkös javakat előállítsák, mert jó csereértékük van és így értékesebb dolgokhoz jussanak a csere során maga a kapitalizmus és a piac.

camilló 2023.02.03. 16:28:39

@György Csaba Nagy: A neoliberális szemlélet azt takarja, hogy a piac mindent megold. Nincs állami beavatkozás. Megjegyzem a FED marhára nem állami intézmény, ha nem tévedek...A tőke nem tud alkalmazkodni csak a törvényei szerint tud működni, amikor nem így cselekszik akkor bedől a kapitalista rendszer!Rendőri erőszak?? Csak emlékeztetőül a francia sárgamellényesek, katalán függetlenségi mozgalom, német szakszervezeti tüntetések... Lenin pont arról értekezett, hogy lehetséges. Nyilván nem számolt a Gorbacsov féle alakokkal, ahogy a második alapítvány sem Öszvérrel:)) A kapitalizmust nem szeretném megélni, de sajnos meg kell, hogy éljem....

camilló 2023.02.03. 16:32:00

@MEDVE1978: Az állatok nem tudatos élőlények az álláspontom szerint...A pénz nem boldogít és ez nem üres frázis. Vannak akik rájönnek erre, vannak akik nem. Nekem nem az jelent örömöt ami Neked! (Jó eséllyel, bár lehetnek párhuzamok.)

MEDVE1978 2023.02.03. 17:14:34

@camilló: Míg az igaz, hogy a pénz nem boldogít, az is igaz, hogy a pénz hiánya boldogtalanná tesz.
Az, hogy a szüleim a középosztályhoz tartoztak és a családommal én is a középosztályhoz tartozok, lehetővé tette azt, hogy rengeteg dolgot megtapasztaljak. Utazzak, megismerjek kultúrát, tanuljak, koncertre menjek stb. Ez teljesen hiányozna, hogy ha nem lett volna bizonyos mennyiségű pénzünk. Akinek nincs bizonyos mennyiségű pénze, életszínvonala, annak a tapasztalatai is beszűkülnek az adott társadalomban, szomorúbb és színtelenebb lesz az élete.

camilló 2023.02.03. 17:40:15

@MEDVE1978: Én pénz nélkül utaztam be Európát, és büszke vagyok arra, hogy nem azt láttam ami az utazási prospektusokban van, hanem azt ami mögötte! Egykori főnököm lebeszélt egy bizonyos dologról, mert a cég fontosabb meg egyébként is. Másnap amikor a lányomnak elmondtam, hogy mégsem találkozunk abban a formában ahogy elképzeltem, nagyon elkeseredett. Akkor rájöttem, hogy a lányommal az a pillanat amit együtt akartunk tölteni, pénzben nem kifejezhető és nem biztos, hogy az élet még egyszer felkínálja ezt az alkalmat. No onnantól biztos voltam benne, hogy a pénz szart sem ér, mert a koporsódra nem raknak pénztárcát, viszont amikor lepereg az életed filmje akkor az a megfizethetetlen pillanat ott lesz....Ezek után döntsd el Te, hogy mi ér többet...:)

György Csaba Nagy 2023.02.03. 17:52:34

@camilló: A neoliberális elvek valóban a piac törvényeinek szabad érvényesülését ajánlják, de ez soha és sehol nem valósult meg a New Deal óta. Az állam mindenütt, széles eszköztárral szabályozza a piacot. A közelmúlt trendje épp az állami beavatkozás erősödését mutatja (Trump belföldi iparvédelme, amit Biden nem kontráz, kínai gyártáskihelyezések visszafordítása USA és EU-részről, vámemelések, COVID-segélyek lakosság és vállalkozások részére, afrikai projektek pénzügyi támogatása állami forrásokból, csődhelyzetbe jutott vállalatok mentése).
A FED állami kontroll alatt: kormányzótanácsát az elnök nevezi ki, alacsonyabb rendű irányításában van csak kevés privát banki fej. A többi állam jegybankja pedig teljesen állami szerv.

A rendőri erőszak nem hasonlítható a XIX.-XX. század első felében tapasztalthoz. Akkor lőttek, most kordont képeznek, és a gyújtogatókat gyűjtik be.
Leninnek nem lett igaza. A rendszer működésképtelenségét, hogy az nem számolt a ma embere értékrendjével és ezért versenyképtelennek bizonyult, Gorbacsov volt kénytelen felismerni, és ez bátor tett volt. Az USA-val szemben viszont teljes naivsággal vezényelte le, vagy inkább hagyta megtörténni a rendszerváltást.
A kapitalizmust én is utálom, bár nálad kevésbé, mert nincs alternatívája jelenleg és még jó ideig. Fajunk alkotáskényszerben van, kezében a világ sorsa, és ezt a kapitalista gazdasági modell tudja hatékonyabban tenni, mint bármely eddigi, a még hatékonyabb modell pedig nem áll össze. Amit annak reméltünk, az megbukott. Utáljuk tehát türelemmel.

camilló 2023.02.03. 18:21:38

@György Csaba Nagy: 2008 után került szabályozásra! A FED szerepe az infláció fékentartása ezzel nem avatkozik be a piaci folyamatokba. Valóban nem hasonlítható a XIX. XX. századi erőszakhoz, de mindent a maga helyén kell vizsgálni. A mostani erőszak pont olyan amilyen annak idején volt a maga idejében. Leninnek igaza volt, Gorbacsov volt rövidlátó. A hozzáállásod emlékeztet a Hanyas vagy 28-as című monológ egy részletére: "Mindig volt, gazdag, mindig volt szegény, imádkozzál és dolgozzál, ez a világ rendje..." Inkább állva meghalni, mint térdencsúszva élni!"

György Csaba Nagy 2023.02.03. 20:01:02

@camilló: Épp most olvasom az ifjabb Tolsztoj (nem a Lev, hanem Alekszej) Golgota c. regényét. Remek mű. adja a korszak "levegőjét", a Polgárháború előttit és alattit. Sikerült Leninnek egy, a háborúba belerokkant nemzedéket egy eszmével felrázni, velük éveken át minden megpróbáltatást és életveszélyt vállaltatni, milliókat hittel és lelkesedéssel boldogan meghalni. Aztán aki megmaradt, visszament az eke mögé vagy a gép mellé, és megélte, a világforradalom elmaradt, burzsoák helyett azok a komisszárok hatalmaskodnak rajta, akik ugyanígy viselkedtek a lövészárok mellett. Ott is keveset értettek a "munkához", a gazdasághoz később még kevésbé, de hatalmukhoz ragaszkodtak, és a rendszer nem állított hatékonysági követelményt, csak hűséget követelt. Az eredmény: alacsony termelékenység, és kiábrándulás. Lenin becsapta lelkes híveit, mert olyan rendszerbe vezette őket, mely nem teremtett sem munkáshatalmat, sem demokráciát, csak más réteg terrorját, és a történelemben először egy olyan rendszerváltozást hozott, mely a termelés hatékonyságát visszavetette. Magyarul, egyik ígéretét sem tudta teljesíteni. Nem érv korai halála, ő sem tudta volna megmásítani, hogy az egyéni érdek sokkal erősebb üzemanyag a közösséginél. Gorbacsovra csak a romeltakarítás, a 70 év alacsony termelékenysége hozta csőd beismerése maradt.
Rendőri erőszak: mint írod, az a kor követelményei szerint változott. Épp ez az, ami alkalmazkodóképességként definiált. Agyonvágtad saját véleményed, hogy a kapitalizmus alkalmazkodásképtelen.
Amit rólam megfogalmaztál, nem sért, csak épp nem igaz. Elképzeléseim, vágyaim a gazdaság és társadalom alakulásáról nekem is vannak, csak épp nem keverem ezeket a tényekkel. Figyelem az ügyek alakulását, s nem sértődöm meg, ha azok másként alakulnak, s igyekszem magyarázatot találni, mi az ok, és mi a teendő. Te láthatólag előítéleteid rabja vagy, haragszol a világra, ha az másként viselkedik. Nem egy tájékozottságot hozó világszemlélet, s epebajt okoz.

camilló 2023.02.04. 01:15:26

@György Csaba Nagy: Én ugyan nem olvastam az Általad említett könyvet, viszont olvastam valami olyasmiről, hogy Lenin színre lépése előtt is mintha lettek volna lázadások a rendszer ellen.Lenin színre lépése is ennek köszönhető és miután megjelent történt némi huzavona 1905-ben. A forradalom egyenes következménye volt a tőke működésének. Lányos zavarodban nyilván elfeledkezel arról az apróságról is, hogy az I. Világháborúból úgy jött ki Oroszország (is), hogy az amúgy sem acélos gazdasága porokban hevert. Súlyosbította a helyzetet a polgárháború, amibe ugye a nyugat intervenciós erőkkel (hm, milyen ismerős) bekapcsolódott. A hadigazdaság kényszer volt, majd a Lenin által bevezetett rendszer konszolidálta valamennyire a viszonyokat a polgárháború után. Igazán nem akarlak számokkal untatni, mert erre tökéletes a gugli, de némi fejlődést azért csak elért az orosz nép. Mondjuk az analfabetizmus felszámolása terén, egészségügyi ellátottság terén, esély a tanulásra akár a muzsiknak is, épült némi ipar és a félfeudalizmusból csak sikerült átevezni az újkorba. Nyilván történtek hibák és bűnök, de még így is a nép többsége számára fellendülés történt. A 70 év alatt azért atomhatalom lett, az űrben repkednek stb. Azért ezt nem mondanám alacsony hatékonyságnak. Gorbacsov elhozta újra a nélkülözést a kizsákmányolást! Csak egy statisztikát nézz meg! Mennyivel csökkent a várható élettartam mondjuk 1985-höz képest mondjuk 1999-ben. Ez elég jól mutatja, hogy mit hozott a kapitalizmus. De ne ragadjunk le az oroszoknál! Írd már meg nekem légyszíves, hogy a világ melyik országában van az egyik legmagasabb orvosi ellátottság. A múlt század rendőri erőszaka egyenlő a mostanival. Mint mondtam a helyén vizsgáld. Akkor a lövés olyan volt mint most a könnygáz és gumilövedék. A tőke csak annyira alkalmazkodóképes amennyire a tőkemegújulás megkívánja! Ez gazdaságilag igaz! Társadalmilag viszont nem! A kizsákmányolás, az egyenlőtlen elosztás mit sem változik, sőt!!! Nincsenek előítéleteim, nem haragszom a világra! Viszont nem szeretem a fotelforradalmárokat. Egyébként köszönöm, hogy aggódsz az egészségem miatt, de az epémmel sincs baj! Köszönhetően a génjeimnek, meg annak a több mint 45 év harcművészetnek:))

György Csaba Nagy 2023.02.04. 10:59:23

@camilló: Visszafogom magam, mert vitánk céltalan: ha azt sem ismered el, hogy tények helyett előítéletek mozgatnak, vak vagy az érvekre. Hátha vmi leesik mégis.
FED: legutóbb kihagytam, most visszatérek véleményedre. Igen, feladata az inflációs cél tartása. De az infláció nem lebegő léghajó, a többi gazdasági folyamat eredménye és egyben befolyásolója. A FED szabja meg a kamatszintet, a kamatszint pedig az új beruházásokat. A tőkés számol: alacsony kamatnál érdemes beruháznia, magasnál inkább bankolni. A beruházások szintje pedig az egész gazdaságra döntően kihat: fellendülést vagy stagnálást okoz. Látható, hogy a FED-elnök puszta nyilatkozatai milyen vad tőzsdemozgásokat keltenek, hogy átrendezik a pénzmozgást, még ha csak beszél, és nem tesz is. A FED erős állami piacszabályozó.
Lenin és általában a SZU: nem azt mondtam, hogy minden rosszul sült el, nem volt fejlődés, de a rendszer hatékonyságának hiányát róttam fel. =0 év alatt persze hogy sok történt a világban és ott is. De a versenyt elvesztették, ez olyannyira nyilvánvaló, hogy nem lehet nem észrevenni, pláne félremagyarázni. A reformkísérletek (pl. az Új Mechanizmus nálunk) nem hoztak elég hatékonyságjavulást, a SZU főre jutó tizedannyi nemzeti jövedelméből nem tellett a kényszerű hadi- és űrversenytartáson felül életszínvonal-fejlesztésre. Jártam Moszkvában a 80-as évek vége táján többször, tudnék mesélni az áruhiány kiáltó jeleiről, az emberek öltözködéséről, viselkedéséről, a Nyugathoz képesti szegénység nyilvánvalóságáról. Magam is sajnálom, hogy a nagy kísérlet sikertelennek bizonyult, de a rendszer alacsony hatékonysága nyilvánvalóan kiderült, fel kellett adni és váltani. Azért sajnálom, mert a kapitalizmust én is utálom, a javak elosztásának igazságtalansága miatt. De mivel elosztani azt lehet, amit előbb megtermeltek, és a kapitalizmus a munkaerő kizsigerelése miatt hhatékony termelő, lebirkózta a humanista elvekre épített szocializmust. Azt most hagyjuk, az elvekből mi valósult meg és mi bizonyult kamunak, ez a ma embere minőségének ügye: hogy az egyéni érdek felülírja a közösségit. Lényeg: szocializmus elnapolva, egy más minőségű ember korára. Na ez az, amit te láthatólag nem veszel észre.
Tüntetések: nem azzal érvelek, hogy a lelőtt tüntető és kártérítés nélküli családja érzi a különbséget, ez olcsó lenne. De ami látható: a francia, belga stb. tüntetők végigröhögik a felvonulást, vidám jamboreeként élik meg, A sztrájkolók kicsit dühösebbek, de nem viszik mély átélésbe. Nincs forradalmi helyzet, osztályharc elnapolva. A tőkéseknek nincs mitől rettegniük. Észreveszed vagy sem, te is csatlakoztál gyűlölt fotelforradalmárjaid seregéhez, mert nincs mit tenni: a kapitalizmus szilárd, uralja a világot, a szív lázad csak, a kéz béna mert nincs hova ütnie a siker reményében. Türelem, a történelem nem áll le, eljön majd a tettek ideje. Abcúg Furukawa!

György Csaba Nagy 2023.02.04. 11:02:40

=0 helyesen 70, rosszkor tabulátoroztam.

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 11:38:04

Poszter te nem tévedni szoktál hanem hazudni:)))

camilló 2023.02.04. 13:45:24

@György Csaba Nagy: Szerintem a tények Téged nem zavarnak:)Igen pénzmozgásról beszélsz. A pénz nem érték, csak érték mérő. Tehát amikor bankolás folyik értékteremtés nem történik. Valóban hat a gazdaságra a kamatszint, de pl. a nagy válságokból, nem a kamatemelésekkel mászott ki a kapitalizmus. Más is kellett hozzá, de nagyon. Akkor valóban beavatkoztak, de ez nem mond ellent a Marx által leírt tőkemegújulásnak.
A kvázi középkorból 40 év alatt az űrbe eljutni, nem nevezném rossz hatékonyságnak. Ugyanezt a nyugat többszörös lépéselőnyből érte el, de még csak nem is mindegyik nagy tőkés államnak sikerült. Arról nem is beszélek, hogy ha a társadalombiztosítást megnézzük, bizony csúnya az elmaradása a nyugatnak. Ha már nemzeti jövedelem. A mostani háború kapcsán lett nyilvánvaló, hogy szart sem ér a nemzetijövedelemben pl. a szolgáltatóipar, turizmus, stb. által generált bevétel, ha a lényeges dolgokkal vetjük össze. Így jöttek rá, hogy bár az oroszok GDP-je relatív alacsony, ha megtisztítjuk ezektől a lényegtelen szektoroktól, bizony fajsúlyos szereplő. Nem beszélek arról, hogy szinte teljes elszigetelésre törekedett a nyugat és még így is volt fejlődés. Az exem először 85-ben volt a Szu-ban, több mint egy hónapig. Utána 87-ben volt ott 4 hónapot. Nos Ő mesélte,, hogy a két év különbség micsoda változást hozott negatív irányba! Ez Gorbacsovnak a bűne, mert nem ismerte a saját népét. Csak a legismertebb példa az alkohol tilalom. Szerinted???? Apám a 60-as években volt kint hosszabb időt és Ő azt mesélte, hogy hozzánk képest is jól éltek. Megjegyzem nekik más a "normál" és nekünk is más a megszokott.(Ha ismered az oroszokat akkor érted miért írtam azt, hogy "normál".) Én a 90-es évek végén az összeomlás után jártam kint. Bizony falvakban is, nem csak nagyvárosokba. Megszenvedték a kapitalizmus "áldását" bár még ezt is tudták humorral fogadni. Nálunk jobban összezuhant a társadalom, dacára annak, hogy mi annyira nem roppantunk meg. A szocializmusról ha vita van, rögtön pontosan azzal a narratívával jönnek, amit itt is lehetett olvasni: ez nem az ember sajátja! Nyugodjon Gazsi nem is értette ezeket a felvetéseket. Ez pont olyan, mint a front előtt ugye azt sulykolták a parasztnak, hogy az muszkával jön a közös asszony, meg a közös csajka kora. Minnél többet mondogatják, hogy nem lehet megcsinálni, annál többen nyelik be ezt a maszlagot. Abban egyetértünk, hogy el kell telnie pár évnek, hogy újra kinyíljon az emberek szeme, de ez nem azért van, mert a kapitalizmus olyan sikeres.
Tüntetések. Vidám dzsembori a gumilövedékek fütyülése közben:))) Ugye nem komolyan írtad! Németországban amikor a szélsőbal összecsap a jobboldallal, az minden csak nem dzsembori. Bár az utolsó francia tüntetések sem a nyári tábor képét mutatták. 90-es évek francia kamionos sztrájkja sem volt olyan békés, mintahogy itthon beállították. Láttam testközelből...
A kéz üt! minden egyes kis ütés az anyag fáradásához vezet! Ezt nagyon is tudom:)) Semmi nem felesleges ami előmozdítja a tőke bukását.

György Csaba Nagy 2023.02.04. 16:06:06

@camilló: Ha kedved van, olvass utána, miket írt Marx a pénzről azon kívül, hogy általános értékmérő. Mondás szerint a pénz nem boldogít. Ez nem egy mély gondolat. Persze, de amit venni lehet belőle, az igencsak. Hiánya pedig kínosan elboldogtalanít.
Az USA mintha attól lett volna elsőrendű világhatalom, hogy a 2 világháború kényszeresen túlárazott hadiszállításaiból felhalmozott tőkét világszerte befektette, gyárakat épített vagy vett, részvényeket vásárolt, s azóta a fél világ neki dolgozik, önti oda a profitot, szaporítja az ő nemzeti jövedelmét. Vagy újabban Kína, exporttöbblet termelte pénzét hitelként kihelyezve Afrikától Pakisztánig, egész országokra kapcsolta rá fejőgépét.
A szolgáltatások leértékeléséről szóló elméleted mókás. Nem régi, de még az inflációs hullám előtti statisztika szerint a fejlett országok lakossága jövedelme 3-5 %-át költi élelmiszerre, a többit szolgáltatásokra: lakhatásra, közlekedésre, turizmusra, kultúrára, egészségre, testápolásra, és ilyes haszontalanságokra. Elhülyültek, hogy így élnek? Van javaslatod a természethez visszatérésre, erdőben gyűjtött rőzsével fűtésre, patakban mosdásra?
Szovjetunió: Moszkva, a kirakat is görbe tükör volt, de tükör. Főutak kilométerén 1-2 üzlet, mert nem volt mit eladni. A Vörös-téri GUM-ban százméteres négyes sorok, ha vmi izgalmas volt kapható. A sorban a Szojuz minden emberfaja, benne iszonyúan bűzlő szibériai vadász, mert Novoszibirszktől Ulan-Udéig semmit nem kapni. A hentes szicsaszt árult főleg, ha ritkán megjött a teherautó, a ponyvára pakolt kolbászhegyet fél óra alatt elkapkodták. A 6 milliós városban 2 szerszámbolt volt. A metróbejáróban hadiözvegy, lyukas harisnyában és kopott szoknyában vadászott a nagy csomagosokra, 6 kopejkás pótjegyért. Egy normális szálloda volt, a Mezsdunaródnaja, amit a Hyatt épített az Olimpia nyugati vendégeinek szánva (a bojkott miatt 1 szárnyat készre, a többi 3 alapnál félbehagyva), a bejáratnál szekrénnyi biztonsági őr szűrte a szállólakókat, a többi kíváncsit, aki az építészeti csodát vagy vízizenét akarta élvezni, kidobva, a széles sugárutakon autó alig. Az emberek rosszul öltözve, kedvetlenül és mogorván. Ami jól működött: hadsereg és hadiipar, oktatás, egészségügy.
A kapitalizmus alkalmazkodásképtelen: valahogy sikerült nekije összemosni a társadalmi osztályhatárokat, felszámolni az osztálytudatot, leszerelni az osztályharcot. A "proli" szitokszóvá lett. Ez a nyers való, s amíg az, a kapitalizmus megdöntéséről csak álmodozni lehet.
Mondd, hol töltötted az elmúlt 100 évet?

camilló 2023.02.04. 17:16:32

@György Csaba Nagy: A pénz és a boldogság kapcsolata. Kicsit fentebb az egyik kommentelővel, pont erről értekeztünk. Az én véleményem nem változik ebben a kérdésben.
"Egykori főnököm lebeszélt egy bizonyos dologról, mert a cég fontosabb meg egyébként is. Másnap amikor a lányomnak elmondtam, hogy mégsem találkozunk abban a formában ahogy elképzeltem, nagyon elkeseredett. Akkor rájöttem, hogy a lányommal az a pillanat amit együtt akartunk tölteni, pénzben nem kifejezhető és nem biztos, hogy az élet még egyszer felkínálja ezt az alkalmat. No onnantól biztos voltam benne, hogy a pénz szart sem ér, mert a koporsódra nem raknak pénztárcát, viszont amikor lepereg az életed filmje akkor az a megfizethetetlen pillanat ott lesz....Ezek után döntsd el Te, hogy mi ér többet...:)"
Az biztos, hogy az USA volt az egyetlen nyertese (!) a 2. Világháborúnak. Azóta árnyalatnyit változott a világ. Ha nem tévedek az USA adóssága rég meghaladja a GDP-jét. Javíts ki ha tévedek. Annak ellenére, hogy a petrodollárral megalapozták a lényegében fedezet nélküli dollárt. Ezért vakarják most ott is ahol nem viszket, hogy az oroszok és más államok is forszírozzák a dollár nélküli kereskedelmet. Rossz ómen a dollárnak az orosz deviza befagyasztása is, mivel mindenkiben felmerül a kérdés, hogy esetleg nem járhat így? Kína államszocialista és a tőke erősen szabályozottan működik. Ha kell simán beavatkoznak, lásd a legutóbbi ingatlanválság. Nem az én elméletem, hanem komoly elemzőké amit a GDP összetételének a jelentőségéről írtam. Megjegyzem, hogy ha nincs mit enned mit csinálsz a többi 97 %-kal?:) No ezt ismerték fel. No persze ebbe az energiahordozók kitermelése és más nyersanyagok kitermelése és feldolgozása is hozzájárul. Ezek után tették az oroszokat a 6. helyre. Csak ismételni tudom, hogy kaja nélkül nézhetsz a világba, meg közlekedhetsz a Lambóval:) Az a lényeg ebben, hogy az a pár százalék fontosabb mint a többi, mert Lambó nélkül még lehet élni, igaz, hogy szart se ér nélküle az élet, na de na:)
A hatvanas években amikor kint volt édesapám, hozott kisrádiót, karórát és más akkor nálunk elérhetetlen dolgot. Arról mesélt, hogy ott részeg nem igen kolbászolt, mert ha volt a rendőrök rögtön begyüjtötték. Nagy volt a tisztaság és a tisztes jólét látszott. (Nyilván az akkori korra alkalmazd ezt.) Az exem először Odesszában volt egy hónapig. Sikerült 5 kilót híznia, mert annyi süteményt ettek. Nem beszélt sorokról, vagy hiányról ekkor! Azt si mondta, hogy a sétálás közben arra kellett figyelni, hogy le ne köpjék őket. Nem azért mert magyarok, hanem egyfajta nemzeti sport a köpködés. Azt mondta, hogy nő, férfi gyerek, mindenki köpködött. Másodszor 87-ben Moszkvában volt. Ott is hízott vagy 10 kilót a sok süteménytől, de már látott sorokat és tapasztalt hiányt. Amit kiemelt, hogy a veteránokat szó nélkül előreengedték a soroknál. Nos ez már Gorbacsov "reformjának" a következménye volt. nem véletlen, hogy a nálunk a pangás Brezsnyevi éveinek nevezett időszakot sírják vissza a legtöbben! Mikor én voltam kint, a kisfalukban is volt minden a magazinban. Nekem szokatlan volt, hogy egy Bivalybasznádpusztai kis falu boltjában van legalább 10 féle kenyér. Érdekes volt, hogy az ajtót szó szerint be kellett rúgni (ebben mindegyik megegyezett) de bent szinte minden volt ami egy általános fogyasztási cikket áruló boltban lehet. Nyilván nem volt olyan széles a választék egy féléből egy, de a patkányfogótól a felvágottig minden volt. Nagyon barátságosak voltak annak ellenére, hogy mondtam, hogy vengerszkij vagyok. Szentpéterváron meglepő tisztaság fogadott és ott is barátságosak voltak. A szegénység mindenhol látszott és a szálláson beszéltek is róla, ha kérdeztem. Ők is Gorbacsovra köpködtek nagyon. Találkoztam tatárföldivel, kaukázusival, echte orosszal stb. A korrupció a "normál" volt. Így próbáltak túlélni.
A kapitalizmus ugye még nem egyeduralkodó, bármennyire is úgy tűnik. Latin-Amerika, Ázsia de Afrika is népei látják, hogy mi lett a következménye a Szovjetunió és blokkjának bukásának. Azért felhívom a figyelmed, hogy a világ legnagyobb gazdasága bizony szocialistának vallja magát, de Vietnám sem tért le a szocialista útról. A mi 68-as gazdasági mechanizmusunkat vezette be Teng és ennek (is) köszönheti, hogy ott áll, ahol. A társadalmi egyenlőség eszméje él és csak nálunk hallgatják agyon. Szerinted véletlenül? Most pedig én kérdem, hol éltél az utóbbi 30 éveben??:))

taga20 2023.02.04. 19:06:54

@a nagy hohohorgász: pecás, te gecibuta vagy.

te bazdmeg, még akkor is a csutigecigazdádat véded majd, mikor már repül a sapija a ribancarcúnak;)

uploads.disquscdn.com/images/2e09c6f5b7f9c29ce3eb4745d9715e1934bb7abf2b4582e0c3db27d84b22cbff.jpg?w=600&h=407

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 19:16:41

@taga20: te miről beszélsz? Megint elszivtad a saját fingod??? Hahaha

taga20 2023.02.04. 19:22:29

@a nagy hohohorgász: pecás, te egyébként normális vagy?

mi a kurvaanyádról dumálsz? ki fingott, mit szívtál?:)))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 19:29:48

@taga20: miért ismetelgetsz? Nincs önálló gondolatod??? Mit szólsz például ahhoz hogy gyuribacsi a momentum mellé állt ???? A trampli szadesz fattyu most szállt bele paroslabbal a pápai boszmebe:)))))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 19:31:01

@taga20: a bolgár tenyeszkancanak is lefott a kv:)))))

taga20 2023.02.04. 19:36:25

@a nagy hohohorgász: nem ismétellek, hanem kérdezlek, te fogyatékos fityeszgyökér!

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 19:38:22

@taga20: nem kell magyarazkodnod:))))) probalkoztal kemenykedni de összefostad magad, ez van:))))))

taga20 2023.02.04. 19:41:16

@a nagy hohohorgász:

te tényleg fogyatékos vagy pecás, és ezt te is tudod.

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 19:46:36

@taga20: na most meg ez a durcaskodas:)))) hány éves vagy batman???? Nyugi, sokat kell még a szaromat enned mire ti lesztek hatalmon:)))))

György Csaba Nagy 2023.02.04. 19:50:21

@camilló: Mintha érveim egy részét elismernéd, csak a lényeg nem csapódott le. Utóvédharcodról: Kína és Vietnam is államkapitalista, nem is hasonlít a mi Új Mechanizmusunkhoz, hisz az az állami gazdaságirányítás leépítésével járt: kiiktattak egy csomó állami keresletközvetítő-kiutaló szervet (Tervhivatal, KOHÉRT, stb), helyébe a termelők és felhasználók közvetlen kapcsolatát engedték. Dél-Amerika kapitalista, Venezuela kivételével. Utálják a jenkiket, mint nagyképű gazdasági gyarmatosítókat, de ez nem gazdaságszerkezeti kérdés. A világ legnagyobb gazdasága pedig még mindig az USA, negyedannyi népességgel mint Kína, és egyik sem szocialista, hanem állam- vagy csupasz kapitalista. Figyelj és gondolkozz, egyik sem árt.

György Csaba Nagy 2023.02.04. 19:52:32

@a nagy hohohorgász: Okos érveid előtt csukád is csak tátog.

taga20 2023.02.04. 20:05:15

@a nagy hohohorgász: te tényleg fogyatékos vagy pecás!

nincs olyan mondatod pecás, ami ne lenne bulsit.

és geci, a fityeszmaffia tele van az ilyen retardáltakkal, mint te. szerintem ennek a faszszopó magyarországunknak akkor lesz valami sansza, ha te és a gazdád elhúztok keletre!

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 20:20:13

@György Csaba Nagy: Minek erveljek neked amikor te is csak lehazudnad a csillagos eget is mint camillo veled szemben:)))) pedig ti egy oldalon vagytok:)))) szóval csak a tényeket közlöm: hazudsz:)))))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 20:23:56

@taga20: kurt úrfi, akarom mondani tagaszar:))))) mikor nossz már fel????? Hahaha

taga20 2023.02.04. 20:39:49

@a nagy hohohorgász:

pecás, az nálatok a lendvaiuccában elképzelhetetlen, hogy nem mindenki ugyanaz?

bírom kurtot, de semmi közöm hozzá, és neki sem hozzám.

ha kérhetem, akkor ezt zárjuk le, és máshol szívd a vérem:)

zenét szoktál nigger? nesze egy jó!
csak annak szoktam küldeni, akit szeretek:)))

www.youtube.com/watch?v=ro33Cm9sR4E

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 21:06:05

@taga20: már megint magyarazkodsz:))))

Nincs baj bébi az ip címet még címet még senki sem kéri:)))))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 21:13:33

@a nagy hohohorgász: meg- 1 címet. Ez a korrektor pontosan olyan geci mint ti:))))

taga20 2023.02.04. 21:15:07

@a nagy hohohorgász: nem magyarázkodom, hanem beszélgetünk.

te hazudsz rólam valamit, én leleplezlek.

ez nem magyarázkodás pecás, ez szénné égetés. vágod brikett tezsvérem?:)))

taga20 2023.02.04. 21:18:51

@a nagy hohohorgász: "@a nagy hohohorgász: - 1 még:)))) hahaha "

te magadat égeted brikett tezsvérem?:)))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 21:19:19

@taga20: megint csak magyarazkodsz:)))))

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 21:50:24

@taga20: miért gondolod hogy fogyatékos vagyok:)))???? Vigyázz! Beugratos kérdés:))))))

taga20 2023.02.04. 22:00:49

@a nagy hohohorgász: mert tolod a fityesz narratívát.

ez ráadásul nem beugratós válasz;)

a nagy hohohorgász 2023.02.04. 22:05:43

@taga20: szóval aki nem azt gondolja mint te az fogyatékos! Szép elfogado balliberális coming out :))))) tudod kik gondolkoznak így mint te????? Hahaha a fogyatékosok:)))))

taga20 2023.02.04. 22:33:30

@a nagy hohohorgász: pecás, szerinted jól mennek a dolgok orbanisztánban?

komolyan kérdezem!

György Csaba Nagy 2023.02.05. 10:09:13

@a nagy hohohorgász: Magyarra fordítva: nincs mondanivalód, nincsenek érveid. Azokhoz gondolkozni kellene, amihez agy kellene, s ebbe az utcába belemenned reménytelen. Csak az a baj, hogy egy ilyen blogfórum vélemények kifejtésére való. Eltévedtél, mint bocskoros paraszt a szalonban. Hess halaidhoz, azok méltó szellemi társaid.

camilló 2023.02.05. 11:45:28

@György Csaba Nagy: Latin-Amerika kapcsán arra próbáltam utalni, hogy ott nem szitokszó a baloldaliság! Venezuela Bolivári elveket próbál követni, ami valóban szocialisztikus. De a környező államokban is erős a baloldaliság, a szocializmus gondolata. Pontosan azért mert utálják a jenkiket! Kubáról kicsit elfeledkeztél. A Közép-Amerikai államokban is erős gyökerek vannak a szocializmussal kapcsolatban. Elég Nicaraguát említenem?
Egyes elemzésekben Kínát hozzák fel a világ legerősebb gazdasági hatalmaként, akik a második helyre teszik ők is elismerik, hogy pár év kérdése és az USA végleg leszorul a trónról. Boldogult Gazsi jut eszembe, aki a "létezett szocializmust" nevezte államkapitalizmusnak. Más számomra hiteles - nem akarom itt megnevezni - hozzáértő államszocializmusról beszél. Pont úgy ahogy a mostani Kínáról beszélhetünk! Ez igaz a többi mai napig szocialistának valló államra is! ha már figyelem! Nem árt kicsit körülnézni és nem egyoldalúan tájékozódni. Latin-Amerika kapcsán esetleg tudom ajánlani a Latin-Amerika Társaságot. Kínáról és az ottani viszonyokról is szokott lenni elemzés, különféle valódi baloldali szervezetek rendezvényein. Korábban a Bal-sziget rendezvényein is voltak hiteles előadások, nem feltétlenül magyar előadókkal...

camilló 2023.02.05. 11:48:03

@a nagy hohohorgász: Te meg az érvelés!!:))) Soha nem hazudok! Nem fidesz, vagy liberális nyalonc vagyok, aki a gazdi szavait tudja mantrázni!:)) Mondtam már neked, hogy próbálmeg olvasni mást is a fidesz brossúrákon kívül!:))) Szánalmas vagy!:))

György Csaba Nagy 2023.02.05. 14:14:31

@camilló: Latin-Amerika tényleg érdekes terep. Venezuela romokban, nem egy sofőrre szabad bízni egy országot, s a többi forrongó népet is inkább kiábrándítja. Sztem Chile, a legfejlettebb gazdaságú ország lehet modell, ha Boric mozgalma tud kezdeni vmit a gazdaság uraival, de erre nem látok sok esélyt. Lula egyértelmű vesztésre áll, szinte biztosan nem tudja tettekre váltani baloldaliságát. Peru és Ecuador túl fejletlen a társadalmi reformhoz. Kubán a fáradtság kezd eluralkodni. Nicaragua teljes káoszban, közel-polgárháborús helyzetben. Az általános jenki-utálat kevés ahhoz, hogy a gazdaságukból kiirtsák őket. A kapitalizmust sztem a legfejlettebb országokban fogják megdönteni vagy megreformálni. De ez csak sejtés, a világ bonyolultabb, mint hogy kiszámítható lenne. Figyeljünk élethosszig, a mozi érdekes.

a nagy hohohorgász 2023.02.05. 17:19:58

@György Csaba Nagy: Venezuela romokban???? Leirsz egy túlzó tényt, de megint elfelejted leirni a lényeget hogy azóta amióta az amerikaiak ott is megkavartak a szart! Ezt amúgy direkt csinálod, tehát hazudsz... vagy még sem vagy olyan okos mint amilyennek gondolod magad???? Hahaha

a nagy hohohorgász 2023.02.05. 21:38:59

@camilló: @György Csaba Nagy: szerintem szopkodjatok egymás faszat és közben toprengjetek el az elmúlt 4 2/3 on:))))(

György Csaba Nagy 2023.02.06. 10:00:31

@a nagy hohohorgász: Nem kell azon sokat töprengeni. Nem 2/3, hanem kisebbik fele, a többi barkács. A kisebb fél: ámított külhoniak (pl. a székely autonómiát fel sem veti Orbán), krumplin vett cigányság, műveszéllyel hülyített falusiak, "csak rosszabb ne legyen" félelmét tápláló hazug propagandaáradat. Kilátsz a lyukból? Ugye nem. És mire megy gazdád a 2/3-dal? Merengj rajta.
Venezuela: éhínség, szuperinfláció, lerobbant olajipar, tömeges menekülés Kolombiába, Braziliába, mindez a XXI. században. Neked ingerküszöb alatti?
Kedves tanácsod lepereg, de bizonyítvány kulturáltságodról. Na, menj a víz alá, és maradj is ott.

a nagy hohohorgász 2023.02.06. 17:11:09

@György Csaba Nagy: szóval hazudsz tovább! Akkor meg mi a faszt sertodsz meg???? Buzi e vagy??? Hahaha

György Csaba Nagy 2023.02.06. 21:04:47

@a nagy hohohorgász: Kutatók szerint 4-8 millió év alatt jutott el az evolúció majomtól emberig. Neked hamarabb sikerül? Sebaj, vágj bele. Ha túlesel rajta, szólj, de addig inkább ne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.02.06. 21:35:32

@György Csaba Nagy: milyen frappáns vagy ezzel a fasszopóval. De nem kell komolyan venni. Csak egy idióta.

a nagy hohohorgász 2023.02.07. 08:09:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @György Csaba Nagy: frappánsan szopkodod magad több nickeden:)))) inkább maradok majom:)))))
süti beállítások módosítása