MaGYAUR

MaGYAUR

A populizmus = lázadás a „zsidónak” tartott urbánus/globális elitizmus ellen

2023. november 06. - Magyaur

A modern világ a városias, az egyéni tehetséget a kollektív nemzeti/vallási identitás-feletti értéknek hirdető kapitalista civilizáció szülötte.

Aki gyűlöli a modern világot, mert elvesztette a kapitalizmus-előtti-elithez, egyházhoz kapcsolódó privilégiumait, vagy mert a tudása versenyképtelen, vagy mert az identitását a vallásosság határozza meg, vagy mert egyszerűen antikapitalista és keresi a fogást a népszerű (de ökológiai szempontból fenntarthatatlan) fogyasztói társadalom-modellel szemben: az könnyen a populizmus hívévé válhat.

Most a populizmus célkeresztben éppen a zsidók állnak, ami nem szükségszerű. A feudál-kommunista eszméket hirdető kambodzsai diktátor, Pol Pot, aki vissza akart térni az egyenlőség-alapú khmer agrártársadalomhoz az ellenségét többek közt a modernizmust képviselő értelmiségben találta meg és emiatt szó szerint főbenjáró bűn volt a szemüvegesség! De az „értelmiségi-urbánus”, illetve a normalitástól eltérő hippis kinézet elleni ellenérzés a világon más helyein megtalálhatók, ennek ellentettje a „prolis”, agresszív, katonás, bőrfejű divat…

A városi, kereskedő népek lettek a bűnbakok, nemcsak a zsidók, hanem az örmények, Dél-Kelet Ázsiában a kínaiak és főleg a protestáns/puritán észak-amerikai jenkik, mert őket tekintették a tradicionális rend felforgatóinak. Az olyan populista vezérek, mint Putyin, Erdogan, vagy Orbán a saját hatalmi érdekeiket sokszor ebbe az „Amerika-Soros-Zelenszkij-ellenességbe” csomagolják.

Az emberiség nagy kérdése az, hogy a jövőben vajon a foci-huligánok kollektív elfogultságának pszichózisára építő nacionalista-vallásos populizmus kerekedik felül – ezzel együtt a zsarnokság és a permanens háború - vagy a különböző hitekkel, elfogultságokkal szemben toleráns, a Föld bioszférájának megőrzését előtérbe állító globalizmus?!

https://hvg.hu/vilag/20231105_dagesztan_antiszemitizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr6518251631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.07. 13:32:29

Demagógiából jeles!

Sorállományú előfelvételis 2023.11.08. 07:28:43

@gigabursch: Ritka egy nyomi vagy. A poszt pont a demagógia ellen szólal fel. Tudod egyáltalán mit jelent ez a szó?
süti beállítások módosítása