MaGYAUR

MaGYAUR

Mit akar még ez a csaj?

2019. december 07. - Magyaur

A hatalomban elbutult, elbizakodott politikusok egyszerűen nem értik, hogy egy gyermek hogy lehet ennyire "tiszteletlen" és kevéssé sznob, mint Greta Thunberg! Nem tudják felfogni, hogy miért nem elég neki, hogy kissé leereszkedő módon komoly, felnőtt politikai fórumokon, mintegy csodabogarat meghallgatják? Képtelenségnek érzik, hogy ennyire jól tudjon svéd létére angolul és ennyire ne legyen lámpaláza. A politikusoknak, akiknek ezért a fesztelenségért és média-ismertségért keményen meg kellett küzdeni, nem fér a fejébe hogyan volt erre képes, vagy talán csak nem valami titkos "háttérhatalom" építette fel az imidzsét? És most már végképp elvesztették a fonalat; Greta megkapta amit akart, világméretű diákmozgalmat...és még ez sem elég neki?: Pedig eddig mindig bevált: a tiltakozóknak teret engedett a politika és kivárta, amíg az olyan hóbortos divathullámok, mint a bálnavadászat- és szőrme-ellenesség, a liba-tömés-elleni tiltakozás stb magától lecsengjen. Mi van itt kérem? - teszik fel a kérdést.

Lehet, hogy ebben a hazug világban, ahol már nemhogy a politikai korrektség (PC), de maga a korrektség is hiánycikk a "klímahiszti" mégsem kamu?

https://444.hu/2019/12/06/greta-thunberg-semmit-sem-ert-el-a-globalis-klimasztrajk-mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr8815341976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyaur 2019.12.07. 08:42:45

Egy adalék:
NAPI - Szabó Dániel, 2019. december 5.
Olyan forró időjárás jön a Kárpát-medencében, hogy terméketlen lesz a föld
Az ezredforduló óta felgyorsult a felmelegedés Magyarországon. Kilenc évben is nőtt az átlaghőmérséklet, és a 2018-as volt a valaha volt legmelegebb év. De ezzel együtt más szélsőségek is megjelentek a hazai klímában, amit a mezőgazdaságban már éreznek az ágazati szereplők. Szerencsére a klímamodellek alapján még van esélye az emberiségnek, de ha nem változunk, akkor eltűnik a csokoládé is a méhekkel és a kukoricával együtt - derült ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének szakkonferenciáján Ürge-Vorsatz Diána az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnökének előadásából.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmelegedés nem is feltétlenül a hőérzetünkön keresztül tapasztalható: sokkal inkább az extremitásokat érzik meg a legjobban az emberek.
Láttunk havat márciusban és májusban az elmúlt években, miközben csökkent a hideg napok száma az évben - hozott egy példát a szakértő, aki tudományos magyarázatként azt mondta el, hogy az északi jégsapka drasztikus csökkenésének köszönhetően - 40 év alatt az északi sarki jég 75 százaléka tűnt el - megváltoztak az áramlások, amelyek ilyen szélsőséges helyzeteket teremtettek. Az elmúlt 100 évben viszont 20 nappal csökkent a csapadékos napok száma, de a csapadékmennyiség egyre intenzívebb, mintha esőbombák esnének ránk.
Viszont szerinte önmagában nem is az időjárási szélsőségek jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem azok mellékhatásai. Őshonos állat- és növényfajok tűnnek el folyamatosan, ezt az ökológiai űrt inváziós fajok töltik ki. Ilyen a parlagfű, a tigrisszúnyog vagy a márványpoloska. A gond ezzel az, hogy a mezőgazdasági kártevők is egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg.
Alapvetően sokat beszélünk klímavészhelyzetről, -katasztrófáról, de van minek örülni - mondta el az ENSZ-szakcsoport alelnöke, aki úgy látja, hogy pozitív fejleményként már a politika felébredt. Egy világháború sem gyűjtött össze annyi vezetőt egy tető alá, mint a 2015-ös párizsi klímacsúcs: több mint 140 országból voltak jelen - magyarázta a szakértő, aki szerint itt látszott is, hogy a politika megelőzte a tudományt: egyáltalán nem volt biztos, hogy tartható az, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tartsák a felmelegedést.
Ennek megvizsgálására készült az ENSZ új klímajelentése, amely minden modellt figyelembe véve összességében arra jutott, hogy a helyzet nem olyan vészes: van esélyünk a 1,5 Celsius-fok tartására, pedig eredetileg nem lehetett tudni, hogy ekkora kibocsátás-csökkenés elérhető egyáltalán. De elmondta, 2030-ra így is le kell felezni a felmelegedést okozó gázok kibocsátását. Még nehezebbnek hangzik, hogy 2050-re teljesen dekarbonizálni kell - magyarázta a klímaügyi szakértő.
A mezőgazdaság már most szenved
Minden egy Celsius-fokos felmelegedés a négy fő gabonaféle hozamait 10-15 százalékkal csökkentette. Ilyen jel volt tavaly, hogy már januárra elfogyott a hazai burgonya - hozott egy példát Ürge-Vorsatz Diána, aki közölte, a legveszélyeztetettebb növény itthon a kukorica, amely 35 fok felett már nem terem meg. "Ha a jelenlegi ütemben gyorsul a felmelegedés, 2050-re a kukorica terméshozama 25 százalékkal csökkenhet le" - ismertetett egy riasztó képet.
A világban sokkal fájdalmasabb lehet, hogy 2050-re a kakaó teljesen eltűnhet.
Nem értem, hogy a klímacsúcsokon miért hurikánokról beszélünk, amikor többen kapnák fel a fejüket, ha azt mondanánk, hogy nem lesz csokoládé
- hozott egy humoros példát az ENSZ éghajlatváltozási munkacsoportjának vezetője arra, hogyan lehet gyors változást elérni a világban szerinte.
A mezőgazdaság más területeit is érintő komoly probléma, hogy a beporzó rovarok hidegebb helyekre vándorolnak. Így nem csak a kakaóbab termése romlik, de a gyümölcsfák hozama is jelentősen visszaesik.
Éppen ezért jó hír, hogy az édességipari cégek érzik a veszélyt és bár az USA kilépett a klímaegyezményből, de az amerikai vállalatok elkötelezték magukat mellette - mondta Ürge-Vorschatz, aki példaként említette, hogy a Mars 27 százalékkal csökkentené a kibocsátását 2025-re, a Hershey pedig 50 százalékot faragna ugyaneddig, míg a Danone már 30 százalékos vállalást tett 2030-ra.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.07. 11:35:44

@Magyaur: Bármi is okozza az éghajlat változást csak alkalmazkodni tudunk hozzá. A Föld klímája mindig is változott, nem mellékesen akár nagyon gyorsan is és akkor még sehol sem voltunk. Az alábbi linken több különböző részletességű és hosszú paleohőmérséklet idősort is láthatsz.

commons.wikimedia.org/wiki/File:Five_Myr_Climate_Change.png

A jégkorszakok (most is abban vagyunk, csak a melegebb, kiegyenlítettebb és rövidebb időszakában szép magyar szóval interglaciálisban vagyunk) okát lassan századik éve tudjuk. Kulcsszavak Milánkovics és Bacsák. 2oo millió évente jön a lehűlés a Földre, oka csillagászati (a Föld Nap körüli pályájának 4 periodikusan váltakozó tulajdonsága miatt van jégkorszak). Fenti linken a kis periódusok jól látszanak.

Hiszti a CO2 mizéria is. Tudod melyik a legnagyobb hatású üvegház gáz? Nem a CO2. Elég wikit megkérdezni.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cvegh%C3%A1zhat%C3%A1s

vízgőz, 36–70 %
szén-dioxid, 9–26 %
metán, 4–9 %
ózon, 3–7 %.

Az is beszédes hogy mennyire pontatlanul ismerjük az üh.gázok hatását. :-(

Napokban volt hír hogy milyen jól előrejelezték a klímamodellek az elmúlt 5-15 évet. Ja. De hogy holnap után milyen lesz az idő, azt nem tudják előrejelezni. :-(

Magyaur 2019.12.07. 12:14:23

@rdos: Valóban, nem tudjuk a sok-változós rendszereket modellálni...de ez nem zárja ki, hogy tendenciákat felvázoljunk, akkor is, ha váratlan események keresztülhúzzák a számításunkat:)

Belzebubo 2019.12.07. 13:01:41

@rdos: a szokásos klimaváltozás-tagadó szöveg: 1 ilyen gyorsan (200 év) semmilyen globális változás nem zajlott le a Földön, leszámitva néhány szupervulkán kitörést, aszteroidát, gamma villanást 2 a vízgőz ciklikus, ha nagyobb a párolgàs, nagyobb a kicsapódàs is, csak akkor nő a légkör vg. tartalma, ha az melegebb. 3 azért melegebb, mert több benne a CO2, ami nem magától ment oda. 4 akkor lesz igazán baj, ha a metán is oda megy, mert az ott is marad, mig a CO2 egy része elnyelődik az óceánokban (és mi boldogan palackozhatjuk a bubis óceánvizet) + hogy mennyire pontosan tudjuk előrejelezni holnaputánra az időt, arról Eisenhower és Hitler tudna neked mesélni a D nap kapcsán (pedig az 75 éve volt)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.07. 13:09:54

@Magyaur: :-) Igen. A trendekkel "csak" egy gond van. A múltat (egyre pontosabban) látjuk, a jövőt nem. :-(

A legrövidebb csillagászati okú periódus kb. 1oo ezer éves. Erre rakódnak további csillagászati kis periódusok (11 éves Napfolt ciklus, Napfoltok hiányában Kis Jégkorszak, ami nem is régen ért véget), vagy földi eredetű egyedi események, Krakatau vulkán szintén hűtő hatása.

A Napfoltokkal mintha baj lenne, az utolsó ciklus rövid volt és kevés Napfolt számú. :-( Megint csak wiki és nem is túl aktuális, de mintha csökkenne a Nap globál sugárzása ami csökkenő Napfoltszámmal jár együtt. Okát nem tudjuk, de kimérték az összefüggést.

hu.wikipedia.org/wiki/Napfolt#/media/F%C3%A1jl:Sunspot_area_variation.svg

A másik a CO2 légköri koncentrációja növekvő trendű de évszakos ingadozása van. Akkor nagyobb a CO2 szint, amikor az északi félgömbön tél van. Hivatalos magyarázat, ekkor többet fűtünk.

Igen ám, de amikor az északi félgömbön tél van, akkor délin nyár. A déli félgömb sokkal óceánibb, szerintem meg a melegebb tengervíz kevesebb CO2-t képes oldatban tartani. Aktuális CO2 szintet linkelem.

earth.nullschool.net/#current/chem/surface/level/overlay=co2sc/orthographic/loc=19.218,-2.807

Kicsit lassú, de a Földet forgathatod, nagyíthatod, a bal alsó "Earth"=Föld feliratra kattintva több tucat távérzékelt paramétert jeleníthetsz meg és még 1 napos időjárás előrejelzést is kérhetsz a választott paraméterről (óceáni áramlatok, hullám magasság, szélsebesség és irány, hőmérséklet, légköri gáz és aeroszol tartalom, van itt minden mint a búcsuban). :-) Ha valahol érdekel az aktuális paraméter egyszerűen rákattintasz a helyre.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.07. 13:19:47

@Belzebubo: Nem tagadom a klíma változást. Ellenkezőleg. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy mennyire picinyek vagyunk mi emberek a technikai civilizációnkkal együtt a kozmikus és földi erőkhöz képest.

Az a baj a Föld klímájával (mint mindennel), hogy minél jobban megismered, annál több kérdésed lesz megválaszolatlan. :-( Gyors természetes klímaváltozás - globális felmelegedés volt pl. az utolsó glaciális vége. Akkor (kb. 14 ezer évvel ezelőtt) a Föld klímája 8o (nyolcvan) év alatt melegedett fel 5-6 Celsius fokkal!. Aztán visszahűlt pár száz év után. Idősebb Dryas a kulcsszó. Magamat ajánlom és wikit.

h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/651.html

en.wikipedia.org/wiki/Younger_Dryas

Belzebubo 2019.12.07. 14:59:42

@rdos: az emberi behatás szerepére értettem. Tény, hogy a nagy globális történéseket nem tudjuk (még) befolyásolni, de a szárazföldi területeken, talán a legszélsőségesebbeket leszámitva (Antartktisz, Szibéria, a nagy sivatagok, Csernobil) alig találni eredeti élőhelyeket. Gyakorlatilag minden kulturtáj lett. Tehát azért tud alakitani az embetisèg, ha odateszi magát. Pláne, ha 2x annyi lesz. Az se semmi, hogy az évszázmilliók alatt felgyűlt fosszilis energiát 200-300 év alatt elégetjük CO2-vé a légkörbe engedve. Erre is képes már az emberiség, szóval nem szabad lebecsülni a képességeit. A hivatkozott wiki-cikkekből nem tudom hogy jön ki a “80 év alatt 6 fok” , az elsőben csak azt látom, hogy az ut. 80.000-15000 évben Grönlandon nagyon hideg volt, nagy időszakos ingadozásokkal, aztán elkezdett melegedni. A 2. táblázatban a younger Dyrasnak jelölt 1500 évben nőtt Grönlandon a hőm. 1,5 fokkal. Most meg 100 év alatt majdnem 1-gyel, globálisan. Bár angolban gyenge vagyok, de a szövegben sem láttam erre utalást. De, tévedhetek. Idézd be. A tudomány meg már csak ilyen, számos dolgot megismerünk, megválaszolunk és ezzel együtt új kérdések merülnek fel. Na de így az érdekes...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.07. 15:36:51

@Belzebubo: Abban igazad van, hogy nagy természet átalakítók voltunk és vagyunk. Szántóföldi földművelés, állattartó legeltetés = kultúrsztyepp akár itt is a Km-ben bár volt itt árasztásos földművelés is, de miután mi sztyeppei nomádok vagyunk, Árpád vezér óta, ez tabu :-(, égetéses vadászat, ez úgy 5o-7o ezer évvel ezelőtt volt a szokásunk (vö. a nemes vadember felvilágosodás korabeli tévképztével). Vagy állatfajok levadászása - kiirtása, tengerek lehalászása, .... Persze hogy hatottunk a bolygónkra és ma is hatunk. :-) Kérdés hogy klíma változása tekintetében mekkora a súlyunk? Szerintem kicsi. Hogy újabban már politikusok is ennek ellenkezőjét mondják? Ha máson nem, ezen azért gondolkozz el! Gréta és követői péntekenként nem járnak isisbe. Sebaj. Politikusnak még jó (k) lesz(nek). :-(

Fiatalabb vagy idősebb Dryas (mindig elfelejtem hogy melyik) a saját klíma görbémet nézzed. Már nem emlékszem hogy honnan digiztem, de ha a vissza linkre kattintasz szerintem megtalálod. Vagy sem. :-( Mert sok hivatkozott linkem eltűnt. Talán ez sem véletlen. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.07. 15:50:17

14 ezer évvel ezelőtti felmelegedés, majd lehűlés. Boccs, magyart nem találtam, az alábbi linken túl.

en.wikipedia.org/wiki/Lake_Missoula

Hogy miért érdekes az ha sok édesvíz kerül az óceánokba? Erre már magyar linket adok.

gaiagondolatai.blogspot.com/2010/01/nagy-oceani-szallitoszalag.html

'Orosz rulett' az életünk klíma szempontból is. :-(

Belzebubo 2019.12.07. 17:23:45

@rdos: a Scabland vidék morfológiájának (lehetséges) kialakulásáról egy ragyogó kisfilmet láttam sok évvel ezelőtt vagy a Discoveryn, vagy a Nat. Geon. A jégfal (jég gát) átszakadása időszakosan viszont nem igazán bizonyíték a földtörténeti szempontból pillanatszerű, de tartós fölmelegedésre. Ez lehet valami lokális hatás is, mindenesetre másutt nem találták hasonló, szökőár-szerű vizáramlások nyomait. Az édesviz-effektus hatás épp a nagyon gyors fölmelegedés veszélyére figyelmeztet (ti. a sarki/ grönlandi jég elolvadására) viszont nem utal a melegedés okára. (Ami szerintem - elfogadom az okosabbak véleményét - az emberi tevékenység eredménye) A politikusok pedig aztal foglalkoznak, amivel a választóik, egyébkènt szerintem helyesen. Az már nagy baj, ha csak a saját fejük után menve kényszeritik rá a véleményüket a szavazókra (az már diktatura) Nekem ezzel kapcsolatban van egy gondolatom: az álkamok, politikusok, kormányzatok addig nem fognak erőforràsokat (pénzt stb. ) a klimaváltozás kárainak elháritására forditani, amig ezek a károk kisebbek, mint az elháritásukra forditandó összegek. Az emberek már csak ilyen költség-hozam egyensúlyok mentèn gondolkodnak...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.12.08. 09:39:16

@Belzebubo: Az édesvíz effektus, ahogy nevezted, az éppen hogy nem felmelegedést, hanem lehűlést okoz. A termohalin mélybe áramlás leállításával. Ha a trópusok hő többletét nem tudja a nagy óceáni szállítószalag a sarkok felé szállítani (nálunk a Golf-áramlat), akkor marad a légkör. A víz 8oo-szor sűrűbb a levegőnél! A 14 ezer évvel ezelőtti rendkívül gyors felmelegedést más mint az óceánok áramlási rendszerének a megváltozása nem okozhatta. Csak jelzem, akkoriban a követ még pattintottuk és nagyon kevesen voltunk, ja és politikusaink sem voltak :-).

Hungryhorse 2019.12.10. 13:26:57

A szent grétátok egy szellemi sérült, egy az újmarxista anarchista szélbal által kreált médiafelfújt.
Nincs egy önálló gondolata sem.
Nem is volt soha.
Amit pedig képes visszaböfögni a neki betanítottakból, az inkább szánalmas, mint nevetséges.

A világot mérnökök mentik meg és tudósok.
Nem szélbalos mongolidióták, mint a dárga greta.
süti beállítások módosítása