MaGYAUR

MaGYAUR

Miért fontos az állam és az egyház szétválasztása?

2020. február 11. - Magyaur

A modern állam, a piacról élő polgárság érdekeinek megfelelően, arra törekszik, hogy kiszámítható, pártatlan és szakszerű legyen.

Amiként a nemzetközi üzleti kapcsolatok egységes mértékrendszert, egységes elszámolási módot igényeltek oly módon felmerült az igény a biztonságot nyújtó jogi keretrendszerre is. A felvilágosult abszolutizmus korában, tehát a 18.-19. században jött létre az a modern állam, amely a fejlődést részint a fegyverkezési verseny révén, részint az ellenőrzés alatt tartott piaci konkurencia-harc révén látta biztosítottnak. A modernsége abban állt, hogy nem valami isteni, vagy ősi kiváltságból eredeztette a legitimitását, hanem a haszonelvűségből.

Közben a protestáns, munka-központú etika még a mélyen katolikus országokban is behatolt és szó szerint „divatot teremtett”, aminek következtében a középkorias színes, páváskodó férfi viseletet lassan felváltotta egész Európában a praktikus, sötét színű öltözet. Ugyanez a haszonelvűség mondatta II. Józseffel, hogy az olyan szerzetes- és apácarend, amelyik csak imádkozik, de nem hajt semmi hasznot a császárságnak, az élősködője a társadalomnak és feloszlatandó.

Az állam és egyház szétválasztásának eszméje a hatalmi ágak szétválasztásának logikájába illeszkedett bele; ahogy a végrehajtó hatalmat, vagyis a kormányt az országgyűlés és az alkotmánybíróság ellenőrzi, ugyanígy a kontrollálhatatlan hatalmi monopólium létrejöttének elkerülése végett kívánatos a laikus polgári és a vallásos/egyházi szféra szétválasztása. Mert amennyiben ez a két szféra a cárizmusban, vagy a kalifátusban egybeolvad, ott nincs modern polgári állam csak nagy valószínűséggel erőszakos, vagy kevésbé erőszakos önkényuralom.

Bizonyára léteztek / léteznek bölcs despoták is, de az euro-atlanti civilizáció sikere épp a merész egyéni vállalkozásokon, a szabad közösségválasztáson, a városiasodáson és a jogállamiságon alapult. Szemben az „örök értékek”-en nyugvó, kollektív jellegű vallásos világnézettel a modernitás egyenrangúságot, hálózatosság felé mutató struktúrát és az egyéni tehetség felszabadítását jelenti.

A Fidesz-KDNP alig leplezett módon az állam és egyház újraegyesítésén fáradozik. A hittérítésen és a nemzeti öncélúság megerősítésén alapuló „nemzetstratégia” a modernség és az európaiság leépítését jelenti hosszabb távon. Ez a politika a keresztény-nemzeti államnak és vezetőjének szakrálissá tételéhez, megváltoztathatatlanságához és leválthatatlanságához vezet. A „szolgáltató állam” eszménye helyébe az „adományozó / kegyosztó” állam kerül. Öntudatos állampolgárok helyett jámbor, tömegesen állami és egyházi szolgálatban álló „közkatonává” válik minden magyar.

Küzdeni kell hát a Fidesz pártállami hatalmának és egyház morális hatalmának összeolvadása ellen, mert előre látható, hogy a „fékek és ellensúlyok” nélküli, bebetonozott állam-egyházi hatalmi monopólium a legkevésbé sem teszi lehetővé az állam kiszámítható, pártatlan és szakszerű működését!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr615469880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.11. 19:34:11

Alapvető szükséglet az ateizmus és az állam szétválasztása.

Nincs semleges állam, s az "állam és egyház szétválasztása" a valóságban azt jelenti, az állam ateista lett, Ezt készítette elő a protestantizmus.

Magyaur 2020.02.11. 19:58:34

@MAXVAL bircaman közíró: Ilyen erővel azt is lehet mondani, hogy nincs elfogulatlan bíró, nincs semlegesség vagy velem, vagy ellenem...ez amolyan lebutított szociál-darwinizmus...:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.12. 05:13:19

@Magyaur:

A bírónak eleve nem feladata semlegesnek lennie, hiszen lényege a hatályos törvényesség kikényszerítése.

György Csaba Nagy 2020.02.12. 11:52:47

Nagy Konstantin felismerte, milyen biztosítékot jelent a hatalom égi legitimitással való megalapozása, a keresztény egyház akkori vezetői pedig, hogy az ég áldásának biztosítása milyen hatalmi helyzetet és ezzel járó anyagi előnyöket ad számukra. A következő másfélezer évben az egyház védte a fennálló hatalmi rendet, saját pozícióját biztosítva ezáltal. Időnként elszemtelenedett (keresztes hadjáratok, kiátkozás, pápai állam, kanosszajáratás) de ezek mellékzöngék. A megerősödő polgárság beleütközött az egyház eme fennálló hatalmat védő falába, és kellő erő birtokában félretolta azt, gondosan szétválasztva az államhatalmat a hitgyakorlástól, a hatalom legitimitását az ég helyett az ember kezébe adva.
Az állam mindig is ateista volt
.Konstantin a Római Birodalom egyik legbrutálisabb hadvezéreként nem vált egy éjszaka kereszténnyé, csak reálpolitikusként használta a hit előnyeit hatalma megerősítésére. A későbbi hatalmasok sem bízták ügyeiket a gondviselésre, hanem erőből cselekedtek. Maga az egyházi vezetés is ateista módon járt el, evilági anyagi javak fényében fürdött, cselekedetei nyomát nem mutatják a túlvilági igazságszolgáltatástól való félelemnek.
Ez a történelem fő vonala. Elhajlás a mohamedán államok zöme, ahol az egyház túlhatalma máig élő valóság, szenvednek is tőle derekasan. Na és Lengyelország, meg Orbanisztán, ahol késik a felvilágosodás bő 200 évet.

György Csaba Nagy 2020.02.12. 12:00:49

@MAXVAL bircaman közíró: A bírói semlegesség nem ezt jelenti, hanem azt, hogy a vádlottal szemben nem elfogult, annak bűnösségét vagy ártatlanságát előítélet-mentesen és külső befolyás kizárásával, a bizonyítékok józan mérlegelésével állapítja meg. Ha nem így ítél, akkor bizony gazember, "szolgabíró", súlyosabb esetekben vérbíró.

Visceroid 2020.02.12. 15:55:07

"Na és Lengyelország, meg Orbanisztán, ahol késik a felvilágosodás bő 200 évet. "

És akkor most ugorjunk el nyugatra. Ott már túl is tolták a felvilágosodást. A vallás olyan mint a hadsereg. Ha a tied nem elég erős, megkapod másét.

Toller Béla 2020.02.12. 16:32:40

A birka az birkaközpontú ! A bíró meg bíró. Ha a bíró nem semleges, akkor nem bírája azügynek, hanem végrehajtója. Namármost a vallás és az állam különválasztása politikai kényszer, nem valami kegy vagy bók vagy valami szabadonválasztott ilyesmi. MIvel az állam minden polgáráért felel, minden polgáránq jólétéért és gyarapodásáért felelősséggel tartozik - nem szegődhez egyik vagy másik vallás szolgálatába, mert akkor végrehajtó lesz az ideológiában. Ennyire egyszerű. VAgy fel kell találni a világvallást, amelyben minden vallás mellett a különféle ateisták is helyet kapnak és magukénak vallják !

Nem leszünk gyarmat ! 2020.02.12. 16:44:06

A klasszikus egyházak többet tettek az országért, mint a modern soros-bérenc álcivil egyházak

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.12. 16:44:52

A Jézust követő biblikus kereszténység akkor szűnt meg, amikor államvallással helyettesítették. Az államegyháznak sosem volt semmi köze a valódi kereszténységhez, csupán álszent és korrupt pénzmosodaként funkcionált.
Ha Jézus ma eljönne - ha egyáltalán beengednék Európába és nem fullasztanák migránsként a tengerbe - valószínűleg rendet rakna egy-két templomban, ahogy annak idején Jeruzsálemben is tette... :)

Jézus a Templomban

Nem lévén a kapun plomba
Jézus bemén a Templomba.
Falon plakát: „Adok-veszek!”
S hallatszanak biznisz neszek.

Elszabadul néhány gerle
S kegytárgyakat zajjal ver le.
Kecskekufár s birkabankár
Miatt lelki létben van kár.

Jézus fájón körbe tekint,
Látvány kelti benne e kínt.
Lendül korbács, borul asztal,
Hősünk senkit nem marasztal.

„Nem a Jeruzsálem Pláza
Ez, hanem az Atyám háza!”
Péter így szól: „Újabb fétis
Dőlt meg. Jó lesz ez a hét is!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/12/jezus-templomban.html

Magyaur 2020.02.12. 19:54:32

@Nem leszünk gyarmat !: Bár a fideszes fiuk gyarmatává váltunk, azért az igaz, hogy a "globalista"/kozmopolita katolicizmus a magyarságot Európához kapcsolta 1000 éven át!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.02.12. 20:58:35

Az állam és egyház szétválasztása a béke miatt fontos. Ez a gondolat a 30 éves háború során született meg, miközben a katolikusok és protestánsok kiirtották Nyugat-Európa egyharmadát. Ekkor jöttek rá, hogy amíg a vallás és fegyveres hatalom össze van nőve, addig két lehetőség van:
1. vagy mindenki ugyanolyan vallású és, mindenki más el van nyomva
2. vagy felekezeti alapú erőszak lesz.
És, aki nem hiszi el az európai történelmet, az nézze meg a jelenkor Közel-Keletét, és láthatja a saját szemével.

Európai téridő 2020.02.12. 21:21:27

Mindez igaz, de a muszlim bevándorlók sokasága az ezzel kapcsolatos szilárd álláspontot kezdi "erodálni".

meszena 2020.02.12. 22:53:55

@György Csaba Nagy: "az egyház védte a fennálló hatalmi rendet" -ez egy marxista blablabla, túl kellene már lépni a hülyeségeken.
A sötét, egysíkú marxista történelemszemlélet felett eljárt az idő.

meszena 2020.02.12. 22:57:53

@Magyaur: a gyarmatosítás egy külső hatalom tevékenységének eredménye.

meszena 2020.02.12. 23:00:42

@Lord_Valdez: a 30 éves háborúnak nincs semmi köze a mai társadalmi folyamatokhoz. Mai valóságunk a 19.20- században gyökerezik.

rasztaszív 2020.02.12. 23:04:55

@meszena: a római katolikus egyház egy külső hatalom.

laci_52 2020.02.12. 23:16:22

Hogy' is van ez? Melyik egyházzal akar egyesülni az állam? Merthogy kis hazánkban rengeteg egyház és felekezet létezik. Bármelyiket választaná ki privilegizáltként Orbán, akkora balhé lenne, mint a harmincéves háború! Tévedés! Orbán csak jó viszonyt szeretne ápolni valamennyi felekezettel, nem akarja maga alá gyűrni őket. Ha nem így tenné, rengeteg szavazót vesztene. Horthy is volt olyan okos, hogy reformátusként nem konfrontálódott a katolikus egyházzal.

alöksz róz 2020.02.12. 23:22:33

"az euro-atlanti civilizáció sikere épp a merész egyéni vállalkozásokon, a szabad közösségválasztáson, a városiasodáson és a jogállamiságon alapult" - mese.
a folyamatos háborúskodáson alapult.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2020.02.13. 06:47:10

Orbán Viktor sokszor szónokolta régebben, mint szilárd politikai és erkölcsi meggyőződését. Aztán ennek az ellenkezőjét tette; "Én nem vagyok a hi..hit ...hitoktatásnak ellenfele, azt gondolom arra szükség van. A plébánián, az egyház saját helyiségeiben, és semmiképpen nem az iskolában."

Azt hogy az ellenkezőjét tették, az végül is jooooóóóó, mert egyre több emberrel utáltatják meg és főként gyerekekkel. Lásd a mostanihoz nagyon hasonló elmúlt önkényuralmi rendszer politikai tantárgyait és a kötelező orosz nyelvoktatást.

erkolcstan.blog.hu/2019/10/25/orban_viktor_hitoktatasa

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.13. 09:18:54

a jakoninus diktaturaban amit ti felvilagosodasnak aposztrofaltok, 41.000 embert fejeztek le, 200.000 embert lottek agyon es 300.000 ember halt meg "csak ugy".
ebben fogant a szekularizáció, szabadkomuves zsidok terrorja.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.13. 09:21:08

@Lord_Valdez: katolikusok és protestánsok kiirtották Nyugat-Európa egyharmadát."
a fuggerek es az olasz bankhazak manipulacioja miatt estek egymasnak, es a lenyeg a lóvé volt
...igy teccik erteni igaz?

stupidity 2020.02.13. 10:13:18

Minek is a felvilágosodás? Nem jobb mindenkinek, ahogy az iszlám "csinálja"? Miért félünk az emberektől - akikre pedig szükség lenne -, ha hozzák magukkal a vallásukat is?! Micsoda mennyei béke lenne, ha az egész világot uralhatná Allah, köszönhetően a nők méhének, kik teleszülik kis engedelmes muszlim porontyokkal. Jó, hát a csapvíz ihatatlan, meg ismeretlen a környezetvédelem, de legalább a csajozás nem kerül olyan sok izzadságba...

stupidity 2020.02.13. 10:30:12

@meszena: Akkor hogyan magyarázod Egyiptom történetében a fáraók istenkirállyá válását?!!!! Ahol szintén az volt a lényeg, ki tudja megjósolni, mikor jön az áradás, mikor lesz napfogyi stb. Ha 5 embered van, akiket fizetni nem tudsz, hogyan veszed rá őket, hogy tologassanak a klozettra, majd töröljék ki a segged?!!! Családfőként neked kell vinni a tutit, amíg föl nem nőnek (felvilágosodás!!!) a fiad, akik már messzebb is voltak, mint a falud határa!

erol 2020.02.13. 10:30:29

@MAXVAL bircaman közíró: S mi a probléma a liberalizmussal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 10:55:35

@erol:

Aminek az alapja a rossz felmagasztalása, az eleve nem lehet jó.

erol 2020.02.13. 11:09:14

@MAXVAL bircaman közíró: Miből gondolod, hogy a liberalizmus felmagasztalja a rosszat, sőt, hogy ez lenne az alapja?

stupidity 2020.02.13. 11:16:40

@MAXVAL bircaman közíró: Magyarul: csak vagdalkozol a szabad gondolat ellen is, meg minden ellen is, ami nem Orbán Viktor. Mert ő az isten, aki fizetni is tud ezért a hitedért. Komolytalan hazardőr leszel, milyest elmúlik ez a széljárás. Ahogy voltál a szocializmus idejében is. Ott hallottam ilyen tökkelütött érveket a nagy Szu. mindenhatóságáról. Az ép elmék kételkednek. Mert szabad!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 11:23:13

@erol:

A liberalizmus alapgondolata: ha mindenki az önérdekét nézi, azaz mindenki önző, akkor az egyéni önzések kiegyenlítik egymást, s a lehető legjobb társadalom az eredmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 11:24:34

@stupidity:

Én még sose kaptam egy kormánytól, párttól, politikai szervezettől se pénzt.

A szabad gondolat híve vagyok, ezért is vagyok antiliberális.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 12:00:39

@MAXVAL bircaman közíró: Feszülj neki a nagy feladatnak. Mit neked Voltaire, Diderot Rousseau, Napoleon és követőik bő 200 éven át, a te lángeszed és hangyaszorgalmad biztosan helyre billenti az időt.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 12:16:36

@meszena: Voltaire is marxista volt ugye, mikor arra jutott: "A vallás akkor keletkezett, mikor az első ostoba találkozott az első csalóval"? Állj elő a konstantini paktum másféle logikus magyarázatával, különben még úgy tűnne, a te gondolkodásod sötét és egysíkú.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 12:27:32

@MAXVAL bircaman közíró: Ugye ezt humornak szántad? Ha nem, értesíts műveid gyűjteményes kiadásáról, hadd édesítse öreg napjaimat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 12:37:47

@György Csaba Nagy:

A konsztantini fordulat lényege: a római pogányság kimerült. Vagy jött volna a zoroasztranizmus vagy a kereszténység. Mindkettő meglehetősen eletrejedt volt már a RB-ban. Konsztantinosz személyes okokból az utóbbit választotta.

A kereszténység számára ez nem jelentett lényegi változást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 12:39:51

@György Csaba Nagy:

Voltaire magyarázta naív és ostoba. S igen, ezt vette át Marx is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 12:41:29

@stupidity:

Minden magascivilizáció vallási alapon alakult ki az ősidőkben. S sose az volt az ok, hogy a vallás tudományt pótolt.

stupidity 2020.02.13. 12:59:13

@MAXVAL bircaman közíró: Liber (latin, mint a Mo.-on is 1844-ig használt hivatali nyelv) - jelentése : szabad, független. Akkor a populizmus a szabad gondolat ellen küzd?! Egy másik bejegyzésben a kisember önzése még felmagasztosult, ill. természetes állapota volt (ami szerintem is valós), mert csak élni akar az izmusok háborúskodása között. De azt is vizsgálni kéne, a keresztény vagy iszlám vallás nem alapja-e mindenféle populizmusnak. Hiszen ők is csak a "népek lelkét" akarják megmenteni a pokol kénköves nyilaitól. Számomra ezek egy rugóra járnak: ki uralja a nőket? Az a férfiúi lustaság, ernyedtség, ahogy ilyen hókuszpókuszokkal próbáltok úrrá lenni a női szexualitáson - vergődés. A szellem kiszabadult a palackból, és neki kell állni főzni, mosogatni stb., amiként egy igazi Férfinak is el kell tudni látni magát, mert megmarad örök gyereknek, akinek anyuci szeli a kenyeret is. Különben csak egy üres hólyag lesz a szabad Nők és szabad Férfiak ( és talán a gyerekek) szemében is.

erol 2020.02.13. 13:06:52

@MAXVAL bircaman közíró: Igazából azt nem tudom elképzelni, hogy szerinted mi változna (pozitív irányban) ha holnaptól nem lenne liberalizmus. Pl. ilyen gyakorlati dolgok mint a közlekedés, vásárlás, munka, szórakozás megváltozna, vagy ez csak ilyen elméleti dolog?
Egyébként meg szokták különböztetni a gazdasági és kulturális liberalizmust. A hozzád hasonlóan gondolkodók az előbbit üdvözlik (egykulcsos adó), utóbbit gyűlölik (pl a buzi felvonulás miatt, ami totál marginális dolog, egy évben egyszer pár óra).

stupidity 2020.02.13. 13:11:25

@MAXVAL bircaman közíró: Eszerint ma is ősidőket élünk?! Hahaha! A vallásokhoz nem kell tudni, mikor kel a nap, mikor jön az áradás (migráns!) . A római katolikusok évszázadokon át latinul miséztek az utolsó zsákfaluban is, szerinted, mit értett belőle az akkori (a mainál is butább, sötétebb, önzőbb - lásd Mohács!) jobbágy?! A mai napig tapasztalom, milyen nehéz dolog a gondolkodás, ha odébb kell tenni valamit. Inkább megszakadnak, mint hogy használnák a felhalmozódott tudást (Nyugat!!!). Mert nincsenek ismereteik, mert az iskolában a lányok haját húzogatták, amikor a nyitva-zárvatermőkről volt szó. A tudatlanságra lehet alapozni! Csak nem tart sokáig. Lásd. Szu. birodalma. Az iszlám is ezzel küzd, nem is tud mit kezdeni a nettel, amit mi is használunk itt! Mivel a popkultúrán nőttem föl, tudom mit jelent egy slágerlista: "kék az ég és zöld a fű" - ez látszott nektek a világból. Máig ez fut.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 13:29:47

@MAXVAL bircaman közíró: Az említett urak gondolkodtak, elég mélyen és körültekintően. Ezért áll elő, hogy könnyebb őket szidni, mint megérteni. Dicséretes, hogy te nem is kezdesz ilyen reménytelen vállalkozásba.
Az ókor magascivilizációi valóban ugrást jelentettek a megelőző korok tudásbeli és gyakorlati alkotásbeli szintjéhez, de hiányosságaik a mai eredményekhez képest nyilvánvalóak. A vallás pedig épp ezt az ismerethiányt próbálta kitölteni minden esetben: megkettőzte a világot emberire és istenire, utóbbiba sorolva mindent, amit az akkori ember nem tudott a világról, és amit nem volt képes maga alakítani. Az ember ismereteinek gyarapodása, tevékenysége hatáskörének bővülése azok a tényezők, amelyek kihúzzák a szőnyeget a vallás alól. A hit és tudás bizony antagonisztikus ellentétek, és ez így van jól. Számodra csak a folyamat fölismerése maradt, de ezzel láthatóan nehezen birkózol, helyette Voltaire és a többiek lába után kapkodsz, ami nem a te súlycsoportod.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 13:35:06

@MAXVAL bircaman közíró: Kheilón spártai filozófus (ilyen is volt) mondása: "Ne engedd, hogy nyelved megelőzze eszedet". Írni lehet gondolatok nélkül is.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 14:00:57

@MAXVAL bircaman közíró: Gondolataid mélysége szédítő. Rómában kb 40.000 istent ismertek és tiszteltek, ezt nevezed te pogánynak. Általános divat, hogy mindenki pogány, aki nem a mi istenünket imádja. Kortárs példa: a lengyelek 2 pogány közt határozzák meg a maguk katolicizmusát, az ortodox oroszok és evangélikus németek közt. Innen nézve ez muris provincializmus, de a mélyebb tartalom: a vallás közösséget teremt, határol be és el, ez a fő éltető ereje. Vallás és nacionalizmus egymás éltetői. Aki az egyiket vallja, a másikhoz is kötődik.
Konstantin, a hatalommániás durva katona ugyan milyen "személyes okból" választotta a kereszténységet, ezt elfelejtetted kifejteni, így marad a makacs gondolat, hogy hatalmi hasznosságból. Hogy pedig a kereszténység nem változott a paktummal, az nagy hülyeség: a korábbi, világi hatalmat elutasító, szenvedő mártír, bujdosó vallás egyszerre világi hatalmi tényezővé vált, együttműködő partnere lett az államhatalomnak, felső szintjén annak haszonélvezőjeként, lefelé pedig az "adjátok meg a királynak és Istennek, ami megilleti" elv hirdetőjeként. 180 fokos fordulat, kicsit sok, hogy a vakfoltodra essen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:19:13

@stupidity:

Socio - társadalom. Communitas - közösség.

Szóval aki antiszocialista, az a társadalom ellen küzd, aki meg antikommunista az közöségellenes?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:37:08

@erol:

Én személyesen ellenzem mind a gazdasági, mind a kulturális liberalizmust.

Mi változna? Ha a rossz alap megszűnik, az kihat mindenre előbb-utóbb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:46:49

@stupidity:

A valóságban spse volt ellentét a tudomány és a kereszténység között.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:50:11

@György Csaba Nagy:

"Az ember ismereteinek gyarapodása, tevékenysége hatáskörének bővülése azok a tényezők, amelyek kihúzzák a szőnyeget a vallás alól. A hit és tudás bizony antagonisztikus ellentétek, és ez így van jól."

A valóságban sose volt ellentét a tudomány és a kereszténység között. A vallás és a tudomány 2 külön terület.

Máig nem cáfolta meg a tudomány a kereszténységet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 14:54:04

@György Csaba Nagy:

"pedig a kereszténység nem változott a paktummal, az nagy hülyeség: a korábbi, világi hatalmat elutasító, szenvedő mártír, bujdosó vallás egyszerre világi hatalmi tényezővé vált, együttműködő partnere lett az államhatalomnak"

Ami mindegy keresztény szempontból, ez nem érinti a vallás tanítását. A kereszténységnek nincs politikai tanítása, megfér bármely rendszerrel.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 15:01:42

Gondolatnak, tények felismerésének és elemzésének nálad nyomára sem lehet bukkanni. Alap nélküli kinyilatkoztatásokban bővelkedsz.
A vallás és tudomány két külön dolog: mesélj Galilei, Giordano Bruno, Kopernikusz, Darwin kutatási eredményeinek katolikus klérus általi visszafogott kezeléséről.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 15:10:16

@MAXVAL bircaman közíró: Hogy még érthetőbb legyen: a korai kereszténység elutasította a világi hatalom törvényeit, annak kiszolgálását, benne a katonáskodást, bújkáló, ellenálló partizáneszme és gyakorlat volt. A paktummal államvallássá lőn. Ez szted nem politikai szerep. Üdvözlet a menny együgyűi közt.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 15:18:16

@MAXVAL bircaman közíró: A "pogány" fogalom gyakorlati használata fontosabb, mint a szó lexikális szubjektív értelmezése. A vallásháborúk landsknechtjei, ma pedig a síiták és szunniták nagy kedvvel irtják "pogány" ellenfeleiket, lexikonolvasást mellőzve.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.13. 15:42:01

@MAXVAL bircaman közíró: Mesélj, mindent mindenkinél jobban tudó szent gyermekem! Mit csiripelnek a bolgár verebek a "szektánk"-ról? :)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:04:23

@György Csaba Nagy:

Tény: mindig elfogadta a kereszténység az adott kor tudományos álláspontját. Miért? Mert semmi hatása nincs a tudományos elméleteknek a vallásra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:05:19

@György Csaba Nagy:

Az elutasítás csak annak szólt, hogy Róma megkövetelte a római vallás elismerését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:07:03

@Frady Endre:

Nem ismerem, csak téged. S te jellemzően ballib mantrákat nyomsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:10:28

@György Csaba Nagy:

Nincs keresztény politikai eszme, erre utaltam.

Ezért is lett sokféle gyakorlat ott, ahol az államvallás a kereszténység lett.

Nyugaton a XI. századra az lett, hogy az egyház az állam felett áll, azaz a politikába is belefolyhat.
Keleten meg az, hogy a kettő együttműkodik, de az államé a felsőbb politikai hatalom.

stupidity 2020.02.13. 16:34:12

életem javát leéltem, de soha nem fordultam semmilyen valláshoz, mert nem segítettek megérteni pl. a robbanómotor vagy a bicikli vagy a malter működését, ezért haszontalannak, gyermeteg mesének gondolom, amivel persze lehet irányítani a nyájat. De én nem szeretem a nyáj bűzét se, meg a melegét se! Igen, nevetekhez híven birkák maradtok és azokra van szükségetek. Befejeztem az ilyen együgyű társalgást. Engem nem fizetnek az itt töltött időmért, titeket viszont biztosan, hisz kurva aktívak vagytok! Minden hívőnél magasabb rendűnek tudom magam, mert értem a környezetem- benne az emberek működését s nem félek mástól, csak az ilyen idióták helyzetbe jutásától. Ahogy a szoc. időkben is volt - ezt tudja a Gazdátok! Értelmetlen disznók elé szórni a gyöngyöt... Csá, pisisek!!!

György Csaba Nagy 2020.02.13. 16:43:05

@MAXVAL bircaman közíró: Ismereteid hézagosak, ezért megítélésed sem helytálló. Valójában nyugaton és keleten egyaránt folyamatos hatalmi harc folyt állam és egyház közt, változó sikerekkel. A francia király sokáig egyházának ura is volt, ebben a szerepében verte le a kathar lázadást a XIII. században, majd választott és üzemeltetett külön pápát a XIV-ben. Később is harcolt a Pápai Állam ellen. Közismert VI. Sándor durva beavatkozása Itália politikai viszonyaiba, kevésbé az utána törvényszerűen bekövetkezett pápai hatalomvesztés. A Német-Római Császárság Nagy Károly után címzetes hatalommá süllyedt, a német fejedelmecskék, vagy 300-an, nem törődtek a pápával, inkább háborúztak és gazdálkodtak, ami kevéssel később elvezetett a reformációhoz. Keleten befolyási harc folyt Bizánc és Moszkva közt, de a cár és egyház viszonya sem volt egyenletes: Rettegett Iván erőszakkal reformálta meg az ortodoxiát. Úgy látom, ez neked magas, mint tyúknak a szénarács, ezért nincs hajlamom birkát nyírni, sem bégetést hallgatni, kilépek a céltalan és értelmetlen borsóhányásból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:49:37

@stupidity:

Én se szoktam pl. a fizikához fordulni hogy megértsem a tevék nemi életét.

Szóval te is jól tetted, hogy a robbanómotorok kapcsán nem fordultál a valláshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 16:53:49

@György Csaba Nagy:

A római pápa kb. 400 évig volt a nyugat ura, a XI. és a XV. sz. között. Ezt nevezik papocezarizmusnak.

Keleten nem volt befolyási harc "Bizánc" és Moszkva között. Konstantinápoly ugyanis meg lett hódítva az iszlám által, így nem tudta többé ellátni szerepát,ezért lett Moszkva a 3. Róma.

Látom, neked a tények magasak...

De keleten a kérdés sose volt ugaynaz, mint nyugaton, keleten az egyház sose volt az állam felett. Vagy alatt volt, vagy vele szimbiózisban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.02.13. 17:14:43

@MAXVAL bircaman közíró: Ennyit a körültekintő hozzászólásaidról! Sosem voltam a szó szadesz-fidesz értelmében "lib" (baloldali konzervatív vagyok), de ezt te képtelen vagy felfogni, mint ahogy azt is, mi a liberalizmus. Ülsz az elefántcsonttornyodban és felböfögöd a lakájmédiából tanult pártlózungokat. Mitől vagy független gondolkodó, a tényektől? :)

György Csaba Nagy 2020.02.13. 17:20:19

@MAXVAL bircaman közíró: A pápa a Nyugat ura 400 éven át? Mennyiben? Irányította a reconquistát, a 100 éves háborút, a német parasztháborúkat, a törvényhozást, a gazdaságot? Ő nevezte ki saját ellenpápáját? Vagy netán maradt valamicske szerepük a nemzeti királyoknak, fejedelmeknek? Együgyűségednek minden egyszerű. Egy biztos, jól választottál nicket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.13. 17:26:08

@György Csaba Nagy:

A politikai ura volt a nyugatnak. Komoly politikai hatalma volt az egyes uralkodók felett.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 17:45:36

@MAXVAL bircaman közíró: Ja. Ő nevezte ki a királyokat, s ha egyik-másik időnként önállósodni próbált, haddal leverte.
Inkább bégess, az értelmesebb, mint itteni zsengéid.

György Csaba Nagy 2020.02.13. 19:48:18

@MAXVAL bircaman közíró: "Csak" és "akkor is" érvkészleteddel nehéz lenne vitázni. A sors áldása, hogy primitívséged nem engedi meg annak felismerését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 04:56:25

@György Csaba Nagy:

Vicces, hogy az ellenvéleményt, melyet képtelen vagy cáfolni, primitívségnek hívod. Ez valami lelki terápia nálad?

György Csaba Nagy 2020.02.14. 12:07:38

@MAXVAL bircaman közíró: Cáfoltam minden mondatodat, de az nincs hatalmamban, hogy cáfolataimat meg is értsd. Fafejjel, összevissza beszélővel kizárt az értelmes vita. Szenteld fantasztikus képességeidet a felvilágosodás visszacsinálásának, és bégess másnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.14. 12:31:31

@György Csaba Nagy:

Egy szót se cáfoltál. Személyeskedtél, trágárkodtál, időként csúsztattál ezzel próbálva leplezni tudatlanságodat.

György Csaba Nagy 2020.02.14. 13:30:20

@MAXVAL bircaman közíró: Primitívségedet magad bizonyítottad, mikor olyanokat írtál. hogy "a felvilágosodás visszacsinálása a fő feladat", "ezen dolgoztok" továbbá "nincs keresztény politikai eszme" de az egyház "politikai ura volt a nyugatnak". Gondolkodásképtelenséged, primitívséged megállapítása nem személyeskedés vagy trágárkodás, egyszerűen ténymegállapítás. Csak egy kérdés maradt: tud-e a birka visszamászni a fára?

György Csaba Nagy 2020.02.14. 15:22:16

@MAXVAL bircaman közíró: Nem is lehetsz, a kutyám nem enged be birkát.

2020.02.19. 04:49:02

@MAXVAL bircaman közíró:

A TÖRVÉNYRŐL

Aztán azzal folytattam, hogy a törvényt mindig az uralkodó alkotja, mégpedig úgy, hogy az neki jó legyen. Ehhez talán megint hozzá kellett volna tennem valamit, s most meg is teszem: ez nem jelenti azt, hogy a törvény kizárólag csak neki jó. Mert a fennálló - az uralkodó csoport számára előnyös - állapotokat fenn is kell ám tartani. Ez pedig megköveteli az alávetettek féken tartását, aminek a legjobb módja, ha ők is elégedettek az életkörülményeikkel, vagy legalábbis nem tartják azt elviselhetetlenek. Aki betartja a törvényt, az, az erősebb érdekét szolgálja; hiszen maga a törvény is az erősebb érdekét szolgálja.
A hanyatlás szimptómai: elvilágiasodás versus szektás bezárkózás
Akárcsak a kereszténységet, a kommunizmust is utolérte a mindenkori államvallások sorsa, a kiüresedés, a formalizálódás. Ez az a fázis, amikor még működik a gépezet, elvégzik a szertartásokat, mindennap hallatszanak a jelszavak, de már senki nem hisz bennük, még azok sem (sőt azok a legkevésbé), akik az egészet működtetik.
Ami az egyház esetében az elvilágiasodás, az a létezett szocializmus esetében a kommunista elvek részleges, majd teljes feladása. Az anyagi javak harácsolása és a hatalomhoz való ragaszkodás azonban mindkét esetben szinte ugyanazt a képet mutatja: a vagyonos papok és az egyre nyíltabban kapitalistává lett "kommunisták" képét. Ami a kereszténységben a reformteológia, az itt a reformszocializmus. Ahogyan számos keresztény teológus haladván a korral elfogadja az evolúciót és közeledik a tudományhoz, sőt megtagadja a legalapvetőbb dogmákat (például Jézus isten voltát, vagy a testi feltámadást), úgy közelednek ugyancsak a korral haladva a "kommunisták" a piachoz és a liberalizmushoz.
Ezzel szemben a szektákban még van élet, van erő, van hit. Azonban amikor egy nagy világhódító eszme már csak szektariánus formában él tovább, az a véget jelenti. A válság, a hanyatlás egyik ismérve a szétaprózódás, a fölgyorsult és kontroll nélküli szektásodás, amikor is már csak kicsiny, folyamatosan osztódó irányzatokat észlelni, amelyek - minden őszinte hitbuzgalom ellenére - semmiféle hatást nem gyakorolnak a tágabb környezetükre. Sem a politikára, sem a társadalomra, sem a kultúrára.
A mai "szélsőbalos" irányzatok már régóta semmi újjal nem szolgálnak. Nincsenek új gondolkodóik, új alkotásaik, és képtelenek nemhogy az adaptációra, de még az új viszonyok, a különböző jelenkori társadalmi-kulturális változások fölismerésére is. Szentirataikat recitálják, amikor a régi munkásmozgalmi irodalmat idézgetik úton-útfélen. Ráadásul ezeket a szövegeket elsősorban nyelvezetük, elavult, korszerűtlen terminológiájuk miatt egyre kevesebben értik, ahogyan nem érteni az ószlávot vagy az egyházi latint se. Ezek a csoportok azoknak a történeti koroknak a maradványai ("rezervátumai", ill. "skanzenei"), ahonnan származnak, s amelynek gondolkodását, eszméit, és nyelvezetét anakronisztikus módon úgy őrzik, mint bármely régi egyház a maga liturgiáját és hagyományait. Elképzeléseikkel és szóhasználatukkal a huszadik század első felében ragadtak, vagy még régebbi időkben. Minden ilyen irányzat voltaképpen egy fejlődési vonal, elágazás maradványa, mint az élővilágban kövületként megmaradt régi egzotikus fajok, vagy miként a kereszténységen belül a különféle keleti kisegyházak, vagy az olyan szekták, mint a kvékerek vagy az amishok. Az igazhitűek - a vallás radikálisai - persze mindig kivonultak a világból, és várták a világvégét, a közelgő utolsó ítéletet, az Isten országát. Ezt teszik ma is a különféle kommunista szekták: várják a megváltó világforradalmat. Egymástól látszólag eltérő karakterükkel, programjukkal egy eszményien demokratikus szeparációt hoznak létre maguk között, amely megfelelő alapot biztosít az áldemonstrációkhoz, a proletárok kifárasztásához.
.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!
1. Ostoba ember hallgasson, ez a bölcsessége. (Az ostobaság egyetlen takarója a nyelv, minek azt mozgatni? —Machiavelli/Mikszáth Kálmán!)
2. A makacs és tüzes vélemény az ostobaság legbiztosabb jele.

2020.03.28. 14:17:17

@MAXVAL bircaman közíró: Miért FIDESZ Isten Orbán? Azzal az Isten-definícióval kezdődik, hogy “akinél nagyobbat nem lehet kigondolni.” Mindenkinek van lelkiismerete. A gyilkosság, hazugság, lopás és erkölcstelenség majdnem mindenhol el van utasítva. nem létezik, akkor azt csinálhatunk amit csak akarunk, nem kell aggódnunk Isten ítélete miatt. EZT GYAKOROLJA ORBÁN PRÓFÉTA!
"Elfelejtve mellékesen a református Orbán apjának zsidó származását: Orbán Viktor Mihály; a második utónevét nagy apja után kapta. Orbán Mihály, az 56osrendteremtő akciók ÉSZAK –Dunántúli főparancsnoka! Forrás ÁVH ról szóló sorozat!
“Mielőtt a tömegvezérek magukhoz ragadják a hatalmat, hogy a valóságot hazugságaikhoz igazíthassák, propagandájukat a tények mint olyanok mélységes megvetése jellemzi, hiszen szerintük a tények teljes egészében annak az embernek a képességeitől függnek, aki kitalálja őket.”
A 20. század totalitárius mozgalmai propagandájukat olyan “titokzatos” és “elhallgatott” témákra építették fel, amelyeket a közvélemény érinteni sem mert – írja Arendt. Ezekkel kápráztatták el híveiket, és ezeket emelték aztán egy “magasabb realizmus” szintjére:
“Minden, ami el volt rejtve, minden, amit hallgatásra ítéltek, roppant jelentőségre tett szert, függetlenül a dolog önmagában vett jelentőségétől. A csőcselék valóban azt hitte, hogy az igazság az, amiről a tiszteletre méltó társadalom képmutató módon hallgat, vagy amit korrupcióval takar.”
a szabó dezsői görénykurzus, mely szerint a görény: sunyi, lop, és büdös) Az ország vezetés, miután az országot adós rabszolgaságba taszította, most a lakosságon van a sor. A családot alapítani, lakáshoz jutni óhajtó fiatal, egész életét megalázó adós rabszolgának eladja, hogy lakáshoz jusson, és azt is elveszíti, (jelzálog útján) mihelyt az állása megszűnik, vagy zsarolhatóvá válik, az állásvesztés pallosával a feje felett!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.28. 18:12:59

@kispofám:

Orbán csupán egy jó politikus, államférfi, semmi vallási szerepe nincs.

Orbán apai ágon Hitler, anyai ágon Lenin dédunokája, plusz gyíkember. Ugye te se hiszed ezt el?
süti beállítások módosítása