MaGYAUR

MaGYAUR

Az „esszé” műfaj megteremtője így vall életről, halálról…

2020. október 23. - Magyaur
Montaigne (1533-1595) hitvallását így foglalta össze Szerb Antal: „Hogy biztosítsuk az örömöt és elkerüljük a fájdalmat, igyekezzünk elszakadni. Elszakadni annyit tesz, mint felszabadulni. Csak az egocentrikusember, aki életét nem tette rá semmire és senkire, igazán szabad. A szenvedélyes XVI. században, az ösztönemberek hőskorában az értelem primátusát hirdeti, a Bertalan-éj szomszédságában a békét, a türelmet, a megértést; mert hiszen egocentrizmusa igen kevés dolgot talál, amiért érdemes lenne kockára tenni drága életünket, egyetlen életünket.
És még kevesebb dolgot, amiért érdemes lenne kegyetlennek lenni; mert a fizikai kegyetlenség a legfőbb rossz, jóformán az egyetlen bűn Montaigne szemében.
Ő maga nem kockáztatta az életét; amikor polgármester korában hazahívták Bordeaux-ba, mert a városban kitört a pestis, bizony nem ment haza. De megrendülten nézte a parasztokat, akik mikor észrevették magukon a betegség jeleit, megásták sírjukat, belefeküdtek, és végső órájukon önmaguk kaparták a földet magukra, hogy szomszédjaikat megkíméljék.
Ezt a csendes, belső bátorságot, a sorsvállalás komoly hősiességét mindenekfölött becsülte és az elsők közt tisztelte e heroizmus gyakorlóját, a népet.”
Szerb Antal: A világirodalom története – Magvető, Bp. 1989; 267. old. (Vajon a nyilasok ezt a könyvet is bezúzták a szerző zsidó mivolta miatt? Talán nem, de Szerb Antalt mindenesetre megölték.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr2716255116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2020.10.23. 15:12:47

hvg.hu/itthon/20161008_Magyar_Idoket_egetnek_a_Kossuth_teren

"A Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt tiltakoznak a Kossuth téren, ahol egy köteg Magyar Időket elégettek."

Vajon miket fognak még elégetni a ballibsik a szerzők keresztény-nemzeti-konzervatív volta miatt?

ulpius66 2020.10.23. 15:17:22

galeria.index.hu/belfold/2013/11/15/konyveket_egettek_a_nacik/2

KÖNYVET ÉGETNEK A NÁCIK MISKOLCON 2013-BAN!!!!!!!

JAJJJJ, DE NAGY BAROM VAGYOK!

AZOK NEM NÁCIK, HANEM JOBBIKOSOK!!!!!
(akik mára ballibsik lettek.......)
süti beállítások módosítása