MaGYAUR

MaGYAUR

A vétó; lábon lövés és kampó...

Orbán külpolitikai "sorsrontása"

2020. november 18. - Magyaur

Ara-Kovács Attila, a DK Európai Parlamenti képviselője írta: nézzük meg azt a politikai teret, ami az elmúlt öt évben alakult ki, s amiben Orbánnak most mozognia kell. 

  1. 2015-öt már jóval megelőzően elkezdődött a Fidesz hadakozása az uniós struktúrákkal. Ez a küzdelme 2015 után azonban felerősödött; alkalmat erre a menekültválság adott, de ha nincs ez, a kapcsolatok romlása akkor is bekövetkezik.
  2. Ursula von der Leyen megválasztását (2019) követően a frontok száma kibővült. Brüsszel és az „uniós bürokrácia” mellett Orbán Berlin felé is frontot nyitni kényszerült. Ez a kényszer több elemből tevődött össze: (a) A migráns-válság kapcsán a magyar fél következetesen áthárított minden terhet a németekre, miközben propagandája Németországot diabolizálta azzal, hogy másokra rá akarja kényszeríteni a kvótát. A németek egyre inkább azt érzékelték, hogy már nincs különbség Brüsszel és Berlin között Orbán ellenségképében. (b) Manfred Weber bizottsági elnökké való megválasztásának a megakadályozása, a Fidesz EPP-tagsága körüli vita és a tagság felfüggesztése, megromló kapcsolata a német politikában befolyásos CSU-val, Orbán addigi legfőbb német támogatójával, megint csak kijózanítólag hatott Berlinre – és ez esetben – Münchenre is. (c) Az év elején Berlin lassan készülődni kezdett az uniós elnökség átvételére Horvátországtól, és az (a) pontban foglaltak, valamint a Covid-válság, s a gazdaság megmentését célzó pénzügyi tervezés során az Európai Parlamentben olyan határozott – és többséggel rendelkező – Fidesz-ellenesség alakult ki, amit a németek nem hagyhattak figyelmen kívül. (d) Az uniós büdzsé összeállítása rengeteg kompromisszumot igényelt, melyek során a németek olyan rész-csatákat kényszerültek vívni, amelyeken minduntalan a lengyelekbe és főként Orbánba ütköztek. Mindennek következtében annak a kompromisszumos javaslatnak, amely a jogállamisághoz kötné a kohéziós alapokban lévő pénzek, mi több, még a covid-segélyek kifizetését is, főként a német kancellárián nyert végleges formát, s benne van Merkel eltökélt szándéka, hogy ezt az ügyet még a német elnökség alatt (december 31-ig) lezárja.
  3. Azzal, hogy tegnap elhangzott Orbán politikai vétója az említett megállapodással kapcsolatban, megakad mind a költségvetés működése, mind pedig a covid-segélyek folyósítása. Ezt követően Orbán – Brüsszel és Berlin után – már mind a 24 uniós tagországgal szemben frontot nyitott. Ha eddig, mondjuk egy ciprusi vagy máltai – a távolság okán – legyintett mindarra, amit Orbán saját országában összegarázdálkodik, ez után biztosan feladja „semlegességét”.
  4. Budapest kapcsolatai a környező államokkal soha ilyen rosszak nem voltak. Egészen ellenségessé vált a viszony Kijevvel és Bukaresttel. Kifejezetten hűvös Pozsonnyal, és igen-igen „cserbenhagyásos” Béccsel. Míg Schüssel volt a kancellár, Orbán bármilyen disznóságban számíthatott Bécsre; amióta Kurz az, egy ilyen konzervatív barát mellett ellenségekre már nem is lenne szüksége.
  5. A Visegrádi Négyek egy ideje teljesen széthullóban vannak; Orbán és Kaczyński vétója megpecsételte ezt a széthullást. Szlovákiának és Csehországnak épp úgy nagy gondokat okoz ez a vétó, mint bármely más uniós államnak, melynek szüksége van az uniós forrásokra.
  6. Január-február óta az a benyomásom: egyre inkább romlanak a magyar-orosz kapcsolatok. Az okokat nem lehet tudni, de rengeteg rész-információ egy irányba mutat, kezdve attól, hogy a paksi bővítés nem halad előre, egészen addig, hogy Orbán tavaly és idén nagy tételben német fegyvereket vásárolt (és már nem oroszokat).
  7. Orbán „elvesztette” az amerikai elnökválasztást. Senki sem kérte, Trump sem, hogy ilyen mélyen beleártsa magát az ottani bizonytalan kifejletbe, de megtette. Ha nem teszi, még esélye lehetett volna arra, hogy a kapcsolatok megmaradnak a hűvös távolságtartás szintjén, most azonban erre már nem lehet számítani
  8. Ma is érvényes az a kínai politikai megfontolás, hogy „Távoli tüzeket, közeli vizekkel nem lehet eloltani” (Teng Xiao-ping). Orbán számíthatott Xi Ji-pingre, amíg az a kínai érdekeket támogathatta az unióban; ma a teljesen elszigetelt, sőt karanténba került Orbán esetleges közbenjárásai Kínának csak ártanának.

Ezzel a kör lassan bezárul.

Figyeljünk oda erre alaposan, mert a történelemben ritkán látni ilyen vegytiszta és tanulságos sorsrontást. Majd bukást.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9816290262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2020.11.18. 18:12:10

"Figyeljünk oda erre alaposan, mert a történelemben ritkán látni ilyen vegytiszta és tanulságos sorsrontást. Majd bukást."

Úristen?

Orbán megbukott?

Erről tud ő is?

Magyaur 2020.11.18. 21:24:17

@ulpius66: Az biztos, hogy Orbán nem csak a magyar lakosság, de az európai "Orbán-hívők" körében is lejáratta magát.
Vége a "szabadságharcos hős" és "megváltó szent ember" mítoszának... a "király meztelen és nagyon vállalhatatlan "Übü király"...

ulpius66 2020.11.18. 23:03:23

Hajrá Magyarország!

Hajrá magyarok!

Csodálatos futball ősz!

Köszönjük Viktor!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.19. 00:12:16

@Magyaur: Orbán már csak teher. Csak azért nem hagyják az országot magára, mert jó összeszerelő üzem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.19. 06:01:57

Akit elnyomnak, az előbb-utóbb fellázad. A nagyurak soha semmit nem tanulnak.

György Csaba Nagy 2020.11.19. 10:43:29

@ulpius66: Ennyit Rákosi pajtás is tudott nyújtani szeretett népének, talán még magasabb szinten is. Új idők, új korcsok.
Persze az is lehet, hogy ez a meccs még a focinál is nagyobb tétre megy.

ulpius66 2020.11.19. 11:23:11

@György Csaba Nagy:

Az Istened, a gyurcsányid meg még ennyit sem tudott nyújtani!

Az a buzi gyurcsányi még a focihoz is hülye!

Magyaur 2020.11.19. 11:48:10

A "mumus" megszólalt: "Soros az általa „rablásnak” nevezett folyamatokra példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten az ő /Orbán szűk köre/ irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről írva megjegyzi, hogy ezek Alaptörvénybe emelésével Orbán biztosította, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De a filantróp lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és a lélegeztetőgépeket kezelni képes egészségügyi dolgozó van Magyarországon.

Azt is írja továbbá, hogy Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a magyar vidék felett, ahol a lakosság többsége él. A kormány szerinte végletekig befolyásolja a társadalomhoz eljutó információkat, és a szavazás titkossága sok faluban sérül a választásokon. Így véleménye szerint az ellenzék érvényesülésére és a kormányváltásra 2022-ben szinte esély sincs, főként úgy, hogy a kormánytöbbség folyamatosan saját magának kedvezve változtat a választási szabályokon, ahogyan most, a világjárvány idején is tervezik.

Soros szerint mindezek ékes bizonyítékai a jogállamiság folyamatos és sorozatos sérelmének Magyarországon. Olyan sérelmeknek, amelyeket az EU többé nem tűrhet el. Úgy véli, hogy a már elfogadott és kész tényként kezelendő jogállamisági rendelet, azaz az új mechanizmus erre szolgál majd. Azt is írta, hogy az EU nem hátrálhat ebben; ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU mostani költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

„Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczyński jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű, nyitott társadalomként túlélni” (Telex)

ulpius66 2020.11.19. 12:55:28

@Magyaur:

Figyusz!

Te mért "mumusozod" le a gazdidat?

a nagy hohohorgász 2020.11.19. 18:26:08

@György Csaba Nagy: azért bírom az olyan elvakult faszokat akinél Orbán ordogebb rakosinal.... azért egy pár millió ember nem hiszem hogy osztja a véleményed. Azért a zsidókat is meg lehet kérdezni ki a nagyobb fasiszta Orbán vagy Adolf!!!!

György Csaba Nagy 2020.11.19. 19:19:35

@a nagy hohohorgász: Ha vennéd a fáradságot és megnéznéd, mire válaszoltam: a vétó-téma kapcsán a géniusz Orbán foci-alkotására váltott, erre a csúsztatásra reagáltam. A foci nem (lenne) összekeverhető a politikával; Matyi bácsi korában focink világszínvonalú volt, ami miatt politikáját sem én, sem más ép elme nem értékeli, mint ahogy Orbán politikai teljesítményét sem igazolják a relatív focisikerek. Bakugrásod a fasizmus mértékére Ulpiushoz méltó ugrabugra.

a nagy hohohorgász 2020.11.19. 19:30:14

@György Csaba Nagy: akkor korrigalok a ti elvarasotok szerint. Qurcsany miatt jó most a foci, csak Orbán aratja le a baberokat. Rákosi meg horthyet. Nekem olyan mindegy. Jó látni hogy a focisikernek többen örülnék mint bármely választás eredménynek 90 óta... ebben viszont Orbánnak igaza van, a foci igen is fontos mon.

ulpius66 2020.11.19. 19:32:39

@György Csaba Nagy:

Tudom, tudom, persze, hogy tudom nektek ballibsiknek kibaszottul fáj ez a világraszóló magyar foci siker!!!!!!!

Ennél jobban mán csak az fáj, hogy mindezt a magyarok Orbán Viktor kiváló sport-politikájának köszönhetik!

KÖSZÖNJÜK ORBÁN VIKTOR!!!

KÖSZÖNJÜK A STADIONOKAT! KÖSZÖNJÜK, HOGY ENNYIEN SPORTOLNAK MAGYARORSZÁGON!

MILLIÓSZOR KÖSZÖNJÜK A SPORTSIKEREKET!

indamediasales.hu/.../az_ejjel_soha_nem_erhet_veget_2021-ben_sem
(kibaszott szar lehet neked, ha ennek sem tudsz örülni.........)

ulpius66 2020.11.19. 19:36:24

@György Csaba Nagy:

Persze azt is megértem, ha az ilyen magyar-gyűlölő faszok, mint te is vagy, annak örülnek, ha a magyarok kikapnak!!!!!!

HÁT SAJNA, MOST IGENCSAK POFÁRA ESTETEK!

ulpius66 2020.11.19. 20:21:39

FAJKASHÁZI TIVADAJ MONDTA MEG A TUTIT EBBEN A KÉRDÉSBEN:

"Hihetetlen! Farkasházy boldog, ha kikap a magyar fociválogatott!"

"Mindig boldoggá tesz, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját!"

Remélem te is mindig osztoztál Fajkasházi boldogságában!

SAJNA IDÉN ŐSSZEL INKÁBB SÍRNI VOLT OKOTOK, HISZEN SZINTE MINDEN ELLENFELÉT ELVERTE A MAGYAR VÁLLOGATOTT!

ANNYIRA SAJNÁLLAK BENNETEKET!
(na jó, ez vicc volt......)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.20. 04:54:57

@György Csaba Nagy: Nem veszi a fáradságot. Végül mindig a zsidóknál lyukad ki.

György Csaba Nagy 2020.11.20. 08:53:34

@ulpius66: Csak az agyatlan magyarokat gyűlölöm. Pl. aki nem tudja megkülönböztetni a vétót a focitól.

György Csaba Nagy 2020.11.20. 09:16:50

@a nagy hohohorgász: Kevés alapod van ahhoz, hogy bármely kategóriába gyömöszölj. Képzeld el, a focisikernek én is örülök. Leginkább annak, hogy nézhető fociért nem kell távolabbi csatornákra váltani. Itt azonban nem ez lenne a téma, hanem a vétó. Ha bővítjük a kört, a kormányzat (ami Orbán és magyar hangjai) kormányzási teljesítménye. Ebben pedig édeskevés vigaszt találni. Sikerült tökéletes zsákutcába kormányozni a gazdaságot, társadalmat, és a nemzetközi kapcsolatokat is. Ehhez képest a focisiker gyenge figyelemelterelés.
süti beállítások módosítása