MaGYAUR

MaGYAUR

Visszaüt-e a kormány sztrájkjogot szűkítő politikája? – Lakner & Ceglédi 32. rész

2022. október 10. - Magyaur

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr9417950924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rubasov nertárs 2022.10.12. 11:54:41

A helyzet az, hogy a versenyszférában eddig sem lehetett sztrájkolni, mert ott aki nem veszi fel a munkát azt kivágják, mint a taknyot. Így ez a kérdés eleve csak az állami szférára értelmezhető: nagy állami cégek (MÁV, Volánbusz, BKK, stb...) és a nagy állami rendszerek: egészségügy, oktatás és köbiztonság + különböző hivatalok és hatóságok. Ezekben viszont egy-két céget (pl.: FKF) leszámítva sokan dolgoznak, ami nagy tehetetlenségi nyomatékot jelent. A kb. 300 kukás könnyen össze tudott fogni, de a mintegy 150 ezer tanár már nagyon nehezen tudna együtt mozdulni még ha akarna is. Ráadásul itt kapásból két szakszervezet is van: PDSZ és PSZ. Sokan gondolták/gondolják azt, hogy a sztrájkjog korlátozásával és az egyébb furkósbotokkal (kirúgások) a ner 19-re húzott lapot, én kijózanításként viszont azt mondom, hogy csak 2-re.

Miért?

Erre van egy általános és egy specializált válasz.
Az általános válasz az, hogy ellenzék, illetve bármi más ütőképes, az elégedetlenséget becsatornázni képes mozgalom híján nincs "forradalmi" hangulat, amit az is mutat, hogy az utóbbi idők kétségkívül legnagyobb létszámú kormányellenes demonstrációján is messze a "critical mass" alatt maradt a résztvevők száma (kb. 30-50 ezer ember). Mi es a kritikus tömeg? Ez egy Magyarország népességű ország esetén 500 ezer és 1 millió fő közti tömeget jelent csak a fővárosban, akik minimum hetente 2x-3x demonstrálnak. Ez egy olyan tömeg, ami komoly fejfájást tud okozni a hatalomnak, mégha az nem is bukik bele jogilag (lásd: 2006-2010 közötti ciklus). Orbánnal szemben azonban több okból kifolyólag nincs és véleményem szerint nem is várható ilyen mértékű kritikus tömeg és ehhez szükséges elégedetlenség.

Az aktuális esetre ha vetünk egy pillantást, ékesen bizonyítja a fentebb leírtakat, megspékelve azzal, hogy 14 ezer ímmel-ámmal sztrájkoló tanár édes kevés, ez a tanári kar 10%-a. És még amit ők csinálnak az sem sztrájk. Sztrájk az, amit a kukások tettek: nem vették fel kollektíven a munkát. Nem az volt, hogy legalább egy-két kukásautó kigurult, hanem egy sem.
Sajnos a mostani demonstráció is az előzőek sorsára fog jutni, ezt a folyamatot pedig csak elősegíti a már többszörösen levitézlett nerrenzéki aktivisták (NoÁr, Péterffy Bori, stb.. ) rátelepedése (elvégzik, amit a "gazda" aka. Orbán rájuk bízott).
süti beállítások módosítása