MaGYAUR

MaGYAUR

Már megint okosabb a román miniszterelnök, mint a magyar

2024. március 15. - Magyaur

Idézet a román miniszterelnök Marcel Ciolacu (ejtsd: Csolaku) román miniszterelnök március 15-i ünnepi üzenetéből:

„Ez a nap nemcsak az 1848-as forradalom és szabadságharc, valamint a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem emlékét őrzi, hanem arra is emlékeztet bennünket, hogy együtt többet érhetünk el, mint külön-külön, és hogy az egységünk a közös sikerünk kulcsa.

Közös célunk, hogy állampolgárainknak – etnikai hovatartozástól függetlenül – jobb, virágzóbb életet, modern és biztonságos kórházakat, európai színvonalú iskolákat és a társadalmi és gazdasági igényeknek megfelelő közlekedési infrastruktúrát biztosítsunk. Az emberek azt várják tőlünk, hogy megoldásokat, projekteket kínáljunk, nem pedig okot az ellenségeskedésre. Folytatnunk kell a beruházásokat az ország minden megyéjében.

Az állam kötelessége megőrizni az egyes etnikai közösségek kultúráját és identitását, miközben biztosítja valamennyi állampolgár alapvető jogainak és szabadságainak tiszteletben tartását” – fejtette ki Ciolacu.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr1718355017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

albert53 2024.03.16. 11:01:05

Szép szavak, de a tetteik mást mutatnak.

György Csaba Nagy 2024.03.16. 11:33:12

Ezek helyénvaló szavak, de csak szavak. Ugyanez az ember mondta nemrég: nem lesz semmiféle Székelyföld. Ezzel megágyazott a közigazgatási régiók átrajzolásának, a székelylakta terület kettévágásának, azokat románlakta vidékek részévé téve, a román többséget biztosítva. Az ő országvezetése alatt utasították el a székelyek autonómiaigényét is, noha az igen visszafogott volt, lényegében kulturális autonómiát akart. Ezt nevezik kettős beszédnek. És ott van végső okként a román alkotmány, mely szerint Románia egységes nemzetállam. Ez az egész politikát meghatározó hazugság, hamis alap, az ott élő sok nemzetiség létének tagadása, lekezelésük törvényesítése.
Az állami és emberi viszonyok hosszú és viharos történelmi múlttal terhesek. Ez egyikünknek sem használ, jó lenne túllépni rajta, megbékélni. Fáj nekünk Erdély elvesztése, de józan ember, a nagy többség, nem akar határrevíziót. Nehezen birkóztunk meg az egy szem Mauglival, mit kezdenénk vagy 3 millió románnal? Egyáltalán, ők kerültek messze többségbe Erdélyben, s az önrendelkezés mindent felülíró jog. A feszültségnek valódi tétje a székelyeknél van: ők székely módra akarnak élni, ami közelebb van a magyarhoz mint a románhoz, vagy épp azonos: nyelv, kultúra, szokások, ünnepek. A román politika 100 év alatt nem tudta eldönteni, hogy tűrje, vagy elnyomja ezeket az életmódbeli igényeket. Riogatnak a területi revízió hamis veszélyével, felkorbácsolva vele az etnikai feszültséget, korlátozzák a tisztségviselők szabad választását, büntetik a nemzetiségi jelképek használatát. Ez hibás politika. Hasznosabb lenne a székelyeket kedvükre élni hagyni, hogy elégedett állampolgárként megbékéljenek a román uralom alatti léttel.
Jó lenne, ha a miniszterelnök józan szavait összehangzó tettek követnék.

gigabursch 2024.03.16. 12:47:00

A tettek mérik az embert.
A szavak viszont talán sok embert megérintenek.

Még mindig jobb, mint amit pár napja rendezett Székelyföld kapcsán,

Magyaur 2024.03.16. 20:34:31

Valószínűleg a "nemzetállam" a történelem egyik zsákutcája. Nincs többé rá szükség!

AvéCézárVavan 2024.03.17. 07:09:18

@György Csaba Nagy: Milyen az a "székely mód"? Mi a "kulturális autonómia"? Ebben az esetben nem látszik többnek, mint a magyar korrupció kiterjsztése, az endrebácsizmus, meg a NovákZalabánzabála kegyelemértcserébe-izmus!

György Csaba Nagy 2024.03.17. 10:30:09

@AvéCézárVavan: Nem mutatsz nagy rokonszenvet idegen uralom alá került, folytonos korlátozást és megalázást elszenvedő hajdani honfitársaink iránt. A "székely mód" és a "kulturális autonómia" minden, ami a területi autonómián innen van, és meghatároz egy népcsoportot. Ha ennél több ismeretre vágysz, beszélgess el pár alannyal. Mintának meg ott lenne a dél-tiroli szabályozás. Ott sem ment simán, de az olaszok lassan megértették, hogy ha békét akarnak, csak 2 dolgot mérlegelhetnek autonómiaügyben: különböznek tőlünk, és akarják. Nyertek vagy háromszázezer lojális állampolgárt. Székely még 8-900.000 maradt egy tömbben, és autonómiát akarnak. Mintha a kezeléshez szükséges intelligencia hiányozna.
Az sztem is riasztó, hogy dicső kormányunk visszaél kiszolgáltatott helyzetükkel, "valahova tartozni akarunk"vágyukkal, házhoz vitte a korrupciót, valós támogatás helyett érzelmi áltatással fizet a szavazatokért. Mivel a meghatározó személy azonos, persze hogy ugyanúgy nincsenek erkölcsi gátlásai és ugyanazok a módszerei, mint itthon. Novák ügyét másképp ítélem meg: ennie azért van mit, nem korrumpálták, csak naív szívességet tett volt főnökének.

gigabursch 2024.03.17. 11:49:53

@Magyaur:
A nemzetállam a történelem zsákutcája?
Helyes.
Akkor kezdésnek számolódjon fel Izrael.
süti beállítások módosítása