MaGYAUR

MaGYAUR

Orbán táncház helyett magyarkodó magyar nótát akar

2024. június 11. - Magyaur
A táncház mozgalom alternatív mozgalom volt: nemcsak abban a tekintetben, hogy a művelői a magyarkodó nótához képest akartak visszatérni - elsősorban Sebőék, de a Muzsikásék is - az eredeti, erdélyi népzenéhez, hanem abban is, hogy nem engedtek sem az urbánus értelmiség-ellenes, sem az irredenta-nacionalista szírénhangoknak!
A táncházmozgalom "multikulti" volt; nemcsak amiatt, mert a bartóki "kozmopolita" felfogást képviselte, miszerint a magyar népzene csak az egyik dialektusa a kárpát-medencei, tágabban a balkáni, török-ázsiai zenei világnak, nemcsak azért mert átültette a városi/művelődésiházi környezetbe a széki táncház formát, hanem főleg azért, mert a "népművelő" jellegénél fogva a kezdetektől fogva énekelt versek, kortársi irodalmi alkotások is szerepeltek a repertoárjában.
Félő, hogy a nacionalista csőlátásban szenvedő, konzervatív orbáni kultúrpolitika még kevésbé tűrné meg az eredeti táncház-célkitűzéseket, mint amennyire azokat eltűrte a Kádár-rendszer... főleg nem egy alulról jövő, a hivatalos ízlés ellen lázadó ifjúsági mozgalomként! (2023)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-gyaur.blog.hu/api/trackback/id/tr3918425641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása